Reklama

Reklama

Když se Frigo ženil

Trailer

Obsahy(1)

Mladý spolumajitel brokerské firmy Jammes Jones (Frigo) miluje svou dívku Mary (Ruth Dwyer), ale stále se nemůže vyjádřit. Situaci zkomplikuje krach firmy, hrozba exekuce a zatčení. Naštěstí se objeví dobrá zpráva oznamující, že Jammie zdědí 7 miliónů dolarů, ovšem pod podmínkou, že se ještě téhož dne ožení... Další groteska "Smutného muže" Bustera Keatona z jeho vrcholného období. (MaxipesFik)

(více)

Recenze (28)

Matty 

všechny recenze uživatele

Živelná pohroma, kterou vrcholí mnohé Keatonovy filmy, má tentokrát podobu zhruba pěti stovek rozohněných žen ve svatebních šatech, které hlavního hrdinu nahánějí ulicemi Los Angeles. Bravurně vystupňované, krkolomnými kaskadérskými kousky a ujetými vtípky (želva!) popoháněné dvacetiminutové honičce, vrcholící scénou nechávající za sebou i úvod Dobyvatelů ztracené archy, předchází nádherná ukázka práce s časovým limitem. Keaton hraje starého mládence, který může zdědit sedm milionů dolarů, pokud se ožení nejpozději do sedmi hodin večer v den svých sedmadvacátých narozenin. Ten den právě nastal a do večera zbývá pár hodin. Poté, co jej kvůli nevhodné poznámce odmítne dívka, kterou již dlouho tajně miluje, zkouší štěstí u sedmi dalších dam. Osudová sedmá hodina je s každým odmítnutím blíž a nechce-li Frigo, zachovávající kamennou tvář i při kličkování mezi valícími se balvany, svůj závod s časem prohrát, nesmí se zastavit. Od začátku jde díky tomu o nesmírně dynamický film, oživovaný kromě ustavičného pohybu protagonisty chytrými vizuálními gagy (které k sobě nestrhávají přehnanou pozornost a nechávají na vás, zda si je najdete a doceníte), nekonvenčním řešením některých scén („statické“ přemísťování automobilem) i vícero paralelně běžícími akcemi (černošský sluha, kterého očividně hraje nabarvený bílý herec, je zároveň nemilou připomínkou rasismu doby, ve které film vzniknul). Jak se na film pohybu sluší, největší riziko představuje zastavení – kritickou se situace stává po hrdinově krátkém zdřímnutí v kostele. Oproti tradicionalističtějším Chaplinovým groteskám, v nichž nalezení partnerky znamená zároveň nalezení harmonie, je u Keatona uzavření sňatku v zásadě pragmatickým rozhodnutím (nutností), kterému navíc předchází série stresujících a život ohrožujících událostí. Romantiku posledního záběru tak nutně musí narušit otravný pes, dávající tušit, že právě oddaný pár žádná velká idylka beztak nečeká. 85% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na to, že prý měl Frigo Seven Chances ze všech svých celovečeráků rád nejméně, jsem se bavil velice dobře. Celá druhá polovina je jedna velká honička před rozzuřeným davem nevěst, gradující úprkem před lavinou kamenů. Stejný námět byl zpracován víckrát dříve i později, naposledy dost nešťastně jako Ženich na útěku s Chrisem O´Donnellem a Renée Zellweger. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ach ne, co to znamená, že tam má Buster bělochy natřené na černo předstírající, že jsou černoši, a potom jiné opravdické černochy hrající černochy? Toho jsem si předtím nevšimla. Po mírném výzkumu jsem zjistila, že Buster s největší pravděpodobností rasista nebyl a tenhle stav věcí vypovídá o Hollywoodu tehdejší doby a ne o Busterově smýšlení, to bylo víc než všechno otevřené, protože vyrůstal ve vaudevillovém prostředí, kde se setkával s lidmi s celého světa a tak neměl čas pozřít do sebe strach z čehokoliv cizího a jiného. Skuteční černí herci se v rámci politiky filmových studií mohli objevit v komparzních roličkách, ale nemohli se objevit ve vedlejších rolích přímo posouvajících děj. Každopádně k filmu jako takovému: Na Busterových filmech často obdivuji dramaturgii bizarnosti, která se zde projevuje v plné síle. Celý příběh začne vlastně realisticky, sice trochu nadsazeně, ale jakoby docela normálně, obyčejný chlápek smolař se střetne s nějakým problémem a pustí se do jeho řešení, které se shodou nešťastných náhod oddaluje a znemožňuje. A postupně celý možný svět daného příběhu nabobtná do něčeho velmi absurdního až abstraktního, jako v tomhle případě, kdy se nejprve nápaditá honička s partou nevěst přerodí do primordiální potyčky, při které jde o čest a létají cihly, a potom se to zvrhne rovnou do symbolického boje muže proti osudu, který zastupuje umělá lavina kamení ženoucí vše před sebou ku zkáze. Příběh nehraje hlavní roli, Buster se nechává instinktem vést tam, kam ho vedou gagy a jeho vlastní fyzické limity, a bůžku, je to pořádná jízda. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Honička s davem fanatických vdavekchtivých nevěst (korunovaná kamennou lavinou) je monumentální a ve všem se vyrovná té z filmu Frigo a strážníci, kde Buster Keaton peláší s četníky v patách. Co do ztřeštěnosti zmíněnou scénu dokonce předčí, neboť kdy jindy vidíte nevěsty unášet tramvaj nebo kolejový jeřáb, na jehož háku visí nebohý hlavní hrdina? ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Genialny namet, no tvorcovia si ho mozno predsa len mohli odlozit na zvukovu eru. Na zaciatku je totiz film dost ukecany (teda upisany) a Keatonov styl humoru dostane priestor az v druhej polovici. Ale aj tak je to aj po rokoch stale skvela zabava. 9/10 ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Keatonovek, je tu spousta nápadů, zábava zaručena :-) [8/10] (Buster Keaton Productions) (Čb./Technicolor /// Produkce: Joseph M. Schenck, Buster Keaton /// Scénář: Clyde Bruckman, Jean C. Havez, Joseph A. Mitchell podle divadelní hry Roie Coopera Megrua /// Kamera: Byron Houck, Elgin Lessley) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Budem tuctový a napíšem, že Seven chances je jedna z najlepších komédií, aké boli kedy natočené. Podľa mňa je to komédia s vôbec najlepším nápadom, aký bol v rámci žánru vymyslený a s najzbesilejším tempom, aké bolo kedy natočené nielen v rámci komédie, ale vôbec. Súčasné akčné filmy sa nechytajú. Nápad so ženením nie je nápad za milión, ale nápad hneď za sedem miliónov a Buster Keaton je aj vďaka tomuto filmu jeden z najväčších gigantov a géniov strieborného plátna. Skoro každý jeho film to má u mňa za plný počet, tento je ale vôbec najlepší. Takže k tuctovému komentáru ešte tuctový dodatok, že toto proste musíte vidieť a aj keď vám možno Keatonov humor stopercentne nesadne, stále sa budete nadpriemerne baviť. Netreba zabúdať, že hrozba v tomto filme je tá úplne najstrašnejšia zo všetkých! Neviem, či mi má byť pri takýchto dobových filmoch súčasnej komerčnej komediálnej tvorby ľúto, alebo mi má byť z nej zle. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Frigo má jeden - závažný problém, má možnosť - ZDEDIŤ - veľkú čiastku peňazí vo výške - 7. mil. dolárov, pod jednou dôležitou - PODMIENKOU, že sa toho dňa - OŽENÍ, a to má stihnúť do 7 : 00 pm. Lebo tým pádom by aj zachránil krachujúcu firmu... Ako prvé ho automaticky napadne, že požiada svoju priateľku Mary o ruku, a tým by sa všetko vyriešilo, ako keď zapáli zápalku o zápalkovú škatuľku. Ale nalieha na ňu, že sa s ňou potrebuje rýchlo oženiť, to sa jej ale nepáči, tam chce na to ešte nejaký čas si to rozmyslieť. Nakoniec Frigo odchádza v domnení, že z toho nič nebude, pritom frajerka si to rozmyslí, a vyšle posla s odkazom, že si ho zoberie. Frigo o tom nevie, a tak sa začína kolotoč bizarných situácii. Musí za každú cenu nájsť babu, ktorá by si ho vzala, takto osloví niekoľko báb, možno niekoľko desiatok, ale žiadny účinok. Jeho spoločník, podá inzerát, na ktorý sa zavesí zase niekoľko báb, ale 100. násobne viac, takto prichádzajú - ONY - všetky na miesto - stretnutia do kostola, kde akurát Frigo zaspal na prvej lavici, zatiaľ sa to tam komplet zaplnilo, a to nehovorím, koľko ich je ešte pred kostolom. Frigo sa zobudí, pričom PREPUKNE, že je to celé - výmysel, tým pádom - VYPUKNE - nekontrolovateľná - davová psychóza, keď všetky tieto - potenciálne nevesty, sa po ňom rozbehnú s tým, že majú v úmysle - udupať ho, šialenstvo, celé stádo vytočených neviest ho prenasleduje po meste, že Frigovi sa dostane informácia o tom, že Mary ho chce, a tak sa začína zbesilý útek, aby to stihol - prísť na čas domov - živý a zdravý... To, čo zažíva počas tohto úteku, tak to nemá obdoby, normálne sa čudujem, ako to Buster - nakrútil, niečo naprosto ohromné a nezvyčajné, vskutku - ojedinelé svojho druhu. Neviem, koľko ich bolo ? Ale podľa obrazu - tisícky ! Prenasledujú ho, ako nejaké psy, ktoré idú na lov - jednej jedinej líšky - KEATON, a ten beží o život ! Groteska, ako ALABASTER, klasika, akú Buster Keaton, nakrúca s nezabudnuteľným vyznením... Jednoducho, krása... PS : Na pár scén, som videl - mladú - Jean Arthur, ktorá ešte len začína... ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Určite jeden z najlepších Busterových filmov. Počas prvej polovice to vyzerá, že to je film, v ktorom Keaton nepredvedie ani jeden gag, ani jeden kaskadérsky kúsok a vyzerá to ako tuctový naratívny nemý film. Druhá polovica vám to však vrchovato vynadradí. Naháňačka s nevestami je grandiózna a šialene vtipná, plná najlepších trikov a prvotriednej akcie. Čo však pri filme zarazí je rasistický vtip s černoškou. Proste dejiny filmu sú aj dejiny rasizmu a trocha z toho mrazí, že aj takí géniovia ako Buster Keaton sa nevyhli, tak lacným a hnusným vtipom na adresu čiernej ženy, za ktorý by ho Beyonce v zuboch roztrhala. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Frigo má zdědit 7 milionů dolarů pod podmínkou, že bude ženatý do sedmi večer svých 27. narozenin, což je náhodou dnes. Své milé nabídne sňatek poněkud neomaleně a tak je odmítnut. Nabízí tedy manželství každé ženě, na kterou narazí, protože je ve finační tísni a peníze nutně potřebuje. Avšak nemá úspěch, setkává se s posměchem a nedorozuměním. Jeho přítel mezitím vydá inzerát, že bohatý dědic shání manželku - sraz v kostele. Do kostela přijdou stovky vdavekchtivých žen, když se Frigo dozví, že si to jeho milá rozmyslela a vezme si ho. V tu chvíli začíná jedna z nejlepších honiček filmové grotesky. Frigo prchá před stovkami žen městem, tramvají, skalami a loukami a vše končí v úžasné lavině kamenů, která konečně zažene nevěsty na útěk. Happyend. Kvůli fantastické honičce musíte film vidět! Nezapomenu ani na Frigovo ježdění autem, kdy usedl za volant, změnilo se pozadí a byl na místě. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Zatím asi nejslabší Keatonův film. Ale to jen kvůli té utahané melodramatické první polovině, do které ho natlačil producent. Jakmile začne honička s nevěstami, už to sviští. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v ostatních Keatonových celovečerácích, i tady se střídají vynikající momenty s trochu slabšími místy, nicméně to vtipné převažuje a smršť, která přichází ve druhé půlce dává zapomenout na tu slabší a nudnější první půlku. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ sa dostaneme ku tomu, v čom Frigo vynikal, ubehne spústa ( neraz nudného ) času. Ale finálna epická naháňačka všetko krásne zachraňuje. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton mě neskutečně udivuje. Nejen tím, jak dokáže procházet svými filmy s kamennou tváří, ale především tím, co všechno ve svých filmech dělí. To jsou kaskadérské kousky opravdu neuvěřitelné. Scéna s lavinou je prostě parádní. Proč už tohle dneska tolik není? Mám pocit, že dnes už nic nevypadá skutečně nebezpečně a přitom reálně. A navíc je tohle vlastně příběh o tom, jak se Keatonův hrdina nechce ženit. Skvěle akční, zábavné. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší Keatonova groteska u které se ale i přesto člověk celkem dobře pobaví. Nápaditost filmu opravdu nechybí. Scény kdy Keaton zprvu nesmělý, poté vyložené zoufalý oslovuje kdejakou ženu kterou potká s žádostí o ruku jsou prostě kouzelné. 70%. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Budem sa opakovať, ale opäť jeden Frigov film nabitý nápadmi, a to od začiatku do konca. Buster Keaton je majstrom vytvárania priam bizarných situácii, z ktorých vždy vykľučkuje s kamennou tvárou. Opäť množstvo skvelých vtipov (korytnačka). ()

Reklama

Reklama