Reklama

Reklama

Řeka Niyodo - Symfonie v modrém

(TV film)
  • Japonsko Niyodogawa: Ao no shinpi (více)
Japonsko, 2012, 49 min

Režie:

Júki Saitó

Obsahy(1)

Nejčistší řeka Japonska s tzv. niyodskou modří, je unikátní přírodní úkaz. Na jihu Japonska teče řeka s neuvěřitelně čistou vodou, připomínající doby, kdy příroda hrála v životě Japonců mnohem důležitější roli než dnes. Tento nejčistší japonský vodní tok se jmenuje Niyodo. Život v jeho okolí je stále příjemně tradiční – od místních dětí, které tráví léto na jeho březích, po rybáře, který tu chytá ryby tradičním způsobem. Nejpozoruhodnějším znakem je nádherná modrá barva, označovaná místními obyvateli jako „modř řeky Niyodo", která krášlí přírodní zázrak se všemi jeho obyvateli od pramene až po ústí. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Radko 

všechny recenze uživatele

Skôr estetické ako ekologické. Ale veď prečo občas nepotešiť oko pohľadnicami, či už statickými alebo pohyblivými. Veď ospevujú krásu prírody! Filozofia krásna ako zmyslu života, ktorú zastáva súfizmus, je fajn. Len v podaniach takýchto a obdobných dokumentov nejde úplne o totožné smerovanie filozofie. Vyzýva nie ani tak ku kráse, ale k trpezlivej pracovnej činnosti (staručký fotograf, 20 rokov fascinovaný riekou loví dokonalé zábery). Nabáda k používaniu techniky a všetkých jej vychytávok (vyplýva zo spôsobu akým bol film nakrútený) a k načúvaniu síce uchu príjemným, no obsahovo pomerne diétnym a vlezivo instantným posolstvám v kocke. Krása sa v nich nepropaguje ako zmysel života, ale v duchu l´art pour l´artizmu ako krása pre krásu samotnú, tvoriacu len jeden z množstva pôžitkov súčasného človeka. Ten, ženúci sa za pohodovým adrenalínom a zdokumentovaním seba v krajine dobrodružstiev, rád získa posolstvo o japonskej super modrej a panenskej rieke uprostred hôr. Pár múdier, akoby vyšklbnutých z lesklého popmagazínu o cestovaní. Ostáva sled záberov, ukazujúcich estétstvom presýtený príbeh jednej rieky od prameňa po ústie.. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je zde příjemná kombinace lyrizovaných záběru a těch praktických (stará technika lovu háčkem ryb skrývajících se pod kamenem). Tento dokument o kráse přírody by měli shlédnout všichni, kteří chtějí přeměnit Amazonii na pastviny pro dobytek chovaném na maso. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Proste krásny dokument. Mal by ho vidieť každý fanúšik estetična a prírody. Tu hrá všetkými farbami a človek sa až nadchýna a zároveň ľutuje, že takáto čistota nemôže byť všade. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi působivý dokumentární film a "začarovaný" skorec pod vodu byl prostě kouzelný:o) ()

ing.man 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto dokonalý snímek. Do každé řeky bych nevlezl, ale to téhle ihned i za poměrně chladného počasí. Shlédněte pouze v HD! ()

subic 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný dokument plný barev, převážně zelené, zelenomodré a modré. Takovou krásnou spoustu úžasných záběrů tedy umí udělat i jinde, než u BBC či National Geographic. ()

Reklama

Reklama