Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (83)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skutečně jedna z těch nejlepších Keatonových věcí. Buster zde je jako promítač v kině a zároveň detektiv - amatér. Stane se mu, že v kině usne a ve snu se stane tím nejlepším detektivem na světě. A v ten moment nastávají neskutečné situace, které milovníky němých grotesek potěší. Zejména závěrečná čtvrthodinka korunovaná "proskokem prodavačkou kravat" je famózní. Jsou zde navíc i dobré honičky, které jindy působí dosti omšele. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Vynikající. Kéž by aspoň třetina dnešních komedií dokázala být takovýmhle způsobem vtipná. Fantazie je největší dar, já to říkám pořád, a u Bustera Keatona jsem ochotna bez uzardění tvrdit, že on opravdu žádné meze ničemu neklade. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Zajímavost: těsně před 40. minutou filmu zazní ústřední melodie z Jamese Bonda. Možná je to jen náhoda, ale dost mě to překvapilo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Dalšího dne mistrova mysl rozlouskla záhadu. Tedy až na to, kde jsou perly, a kdo je ukradl.“ Začátek byl docela dost vtipný, ale tak nějak „jen“ nadprůměrně. Postupně se však film začal rozjíždět a od nasednutí na motorku (naprosto parádní trikovo-kaskadérská jízda) už to byla obrovská zábava až do konce. Nemluvě o mnoha opravdu nápaditých scénách (fantazie a originalita dýchá skoro z každého záběru), ať už to byl např. popis dolaru, kulečníková partie, převlekový únik, zmizení v kufříku či třeba závěrečná nápověda (tomu se alespoň říká vtipná tečka). Kvůli začátku dávám „jenom“ slabší, ale přesto plný počet. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton se svou jedinečnou originalitou neztrácí tempo ani v delších filmových počinech. Kreativita, s jakou se pouští do svých rolí, značně převyšuje komiky tehdejší doby. Zcela jistě se nám dnes můžou jevit některé jeho gagy jako laciné (banánová šlupka a podobné), avšak ty jsou vyváženy těmi, které svou hravostí a komičností udržují děj v tempu (například kulečníková scéna je naprosto dokonalá). Za zdůraznění zcela jistě stojí střihačská stránka vrcholící ve snové sekvenci, kdy Keaton vstupuje na filmové plátno. Jeho hravost, sžití s rolí a mnoho dalšího dělá z tohoto komika více než jen laciného herce. A v porovnání s jeho staršími díly zjistíme, že jeho originalita v komických scénách nezná mezí. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborná groteska nabitá množstvím gagů a několika akrobatickými kousky (a výbornou hrou kulečníku!) Sherlock v názvu je jen ke zvýšení zájmu o film, protože detektivní linie není moc zdůrazněná. Ale když už tam je, tak je skvělá! Je zde ale zase několik meliésovských fantaskních výstupů. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je rozhodně jedna z nejlepší keatonovek, jaké jsem zatím viděl - po Frigovi na mašině snad druhá nejskvělejší. Co do příběhu (parodie jako vyšitá) i nápaditosti gagů (vražedná židle, kulečník, jízda na motorce), neskutečných triků a okouzlující atmosféry (vstup do filmu, průskok prodavačkou kravat), vše je na jedničku. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Uzasne napadite, hrave, carovne s hromadou uzasnych gagov a scen. Casto som sa smial nahlas. A velmi by ma zaujimalo ako s dobovou technologiou tocili niektore pasaze (hlavne bicykel a biliard). Keaton bol genius. 10/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Úvod se sice mírně táhne, ale to, co přijde ve druhé půlce, je snad nejlepší detektivní parodie všech dob. Obzvlášť dva momenty mi přivodily takové záchvaty smíchu, jaké dlouho nepamatuji - kde jenom na takové nápady dříve chodili.. 85% ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Frigo jako Sherlock Holmes je nejkratším hraným filmem Bustera Keatona, nicméně jde o pozoruhodné dílo, které má dobře vystavěnou zápletku, fascinujicí atletické výkony (Keaton sám předváděl všechny své kaskadérské scény a při jedné z nich si zlomil obratel, aniž by si toho povšiml), artistickou virtuozitu a avantgardní ztvárnění věčné dichotomie mezi skutečností a iluzí. Keaton zde hraje promítače a rádoby detektiva falešně obviněného z okradení otce své dívky. Po falešném obvinění ze strany svého rivala a druhého nápadníka (Ward Crane) je mladík vykázán z dívčina domu. Sklíčený usne v zaměstnání. Ve snu vstoupí na plátno (ve skvělé scéně optického efektu), kde se stává elegantním protagonistou Sherlockem, druhým nejslavnějším detektivem na světě. Čtyřiačtyřicetiminutový film ženou kupředu v horečném tempu neuvěřitelné kaskadérské kousky a složité gagy. Zpočátku filmová realita odmítá nového protagonistu přijmout a napětí mezi oběma světy je nádherně zobrazeno montáží prostorových posunů, které našeho zmateného hrdinu přenášejí do doupěte lvů, doprostřed burácejicích vln nebo do sněhové vánice. Postupně se ve filmovém světě zcela zabydlí. V inscenovaném příběhu se ničema (rovněž hraný Wardem Cranem) marně snaží hrdinu zabít, zatímco Sherlock vyřeší záhadu ukradených perel. Frigo jako Sherlock Holmes nejen předvádí neuvěřitelné kousky, jimiž je Keaton pověstný, ale rovněž klade bezpočet otázek. Ze sociálního hlediska jde o komentář k představám o směřování americké společnosti. V psychologické rovině film nabízí motiv náhradního naplnění v imaginárním světě, neboť protagonista ho nedokáže dosáhnout v obyčejné hmatatelné skutečnosti. Především je pak film odrazem povahy umění, což je téma, které opět vystoupí na povrch v Kameramanovi (1928), když se Keaton zaměří z média na diváka. [7,5/10] (Buster Keaton Productions) (Němý, čb. /// Produkce: Joseph M. Schenck, Buster Keaton /// Scénář: Clyde Bruckman, Jean C. Havez, Joseph A. Mitchell /// Kamera: Byron Houck Elgin Lessley /// Hudba: Myles Boisen, Sheldon Brown, Beth Custer, Steve Kirk, Nik Phelps) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

To by sa tvorcovia dnešných revizionistických Sherlockov pozerali, ako všelijako sa dá táto látka uchopiť! Sherlock Jr už neprekvapí komickosťou, banánové šupky už dávno nefungujú, ale svojím divokým tempom a tonami nápadov, pri ktorých si spomeniete napríklad aj na bratov Marxovcov. Sherlock je zaujímavý aj stavbou scenára a orámovaním príbehu ako sna, keď je tento hrdinov stav pripomenutý napríklad nadprirodzeným prvkom v deji. Záverečné vyznanie lásky pri zábere do premietačky kina ako na filmové plátno je krásnou záverečnou bodkou za touto sviežou komédiou, ktorej čas vôbec neublížil. Dnešní režiséri by sa pri nej mohli mnohému priučiť. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Člověk prostě nestačí žasnout kolik nápaditosti a brilance zde Keaton předvádí. Pasáže s "promítáním", či "hlavní" honičkou jsou jedním slovem neuvěřitelné... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Bývam v nemom úžase z komika Keatona, ktorého kreácie a gagy sú neobyčajné, že zakaždým, keď si pozriem ďalšiu keatonovku si myslím, že je BEST, ale asi každý jeho film je best... Buster nemá zrovna šťastie na priaznivé okolnosti, ktoré z neho neprávom urobia zlodeja, pritom, ako detektív - amatér by s noblesou odhalil páchateľa, ale dotyčný spraví z neho podozrivého... Tak sa uberá do svojho druhého povolania - premietača v kine, kde zaspí a jeho snové sekvencie sa dostávajú akurát do premietaného filmu, do ktorého sa premiestni, ako obávaný det. Sherlock, aby rozlúskol prípad krádeže, ale podozriví majú s ním iné plány, únoscovia unesú unikátnu ženu, ktorú sa chystá zachrániť spolu s nasledujúcou naháňačkou, ktorú by závidel aj James Bond... Buster Keaton je majster vynikajúcich premyslených situácii, že sa čudujem, ako to dokáže... Len improvizácia to nebude ? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ta úvodní, reálná zápletka, je taková o ničem, moc vtipů tu není. Ale jakmile se dostaneme do snu, začnou se dít věci a nastane ohňostroj nápadů filmařských, trikových i dějových. Ale pozornost to udrží po celou dobu, a ten konec, kdy kopíruje postavy z filmového plátna, jen ten plně samotný konec si začne promýšlet, mne taky pobavil. Jen nečekejte skutečně nějaké detektivní vyšetřování nebo cokoliv připomínajícího skutečného Sherlocka, o tom tu nejde. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Tento film je jedinečný hlavně díky poslední čtvrthodince, která je trikové a kaskadérské stránce opravdu dokonalá a zasloužila by plný počet. Ale slabý příběh a opravdu nudná první půlka sráží mé hodnocení na 65% ()

Reklama

Reklama