Reklama

Reklama

Frigo jako Sherlock Holmes

  • USA Sherlock Jr. (více)

Obsahy(1)

Frigo (hraje ho sám buster Keaton) hraje filmového promiítače v kině, který z nenadání usne v projekční kabině a jeho vlastní sny se prolínají do filmu, který je právě promítán v sále. "Frigo jako Sherlock Holmes", první Keatonova samotná réžie, je jedním z nejneobyčenějších a obrazově nejinvenčnějších snímků tehdejší doby. (Kryšpín)

(více)

Recenze (84)

dwi 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton se svou jedinečnou originalitou neztrácí tempo ani v delších filmových počinech. Kreativita, s jakou se pouští do svých rolí, značně převyšuje komiky tehdejší doby. Zcela jistě se nám dnes můžou jevit některé jeho gagy jako laciné (banánová šlupka a podobné), avšak ty jsou vyváženy těmi, které svou hravostí a komičností udržují děj v tempu (například kulečníková scéna je naprosto dokonalá). Za zdůraznění zcela jistě stojí střihačská stránka vrcholící ve snové sekvenci, kdy Keaton vstupuje na filmové plátno. Jeho hravost, sžití s rolí a mnoho dalšího dělá z tohoto komika více než jen laciného herce. A v porovnání s jeho staršími díly zjistíme, že jeho originalita v komických scénách nezná mezí. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton naprosto ohromuje tím, jak jsou nasnímané jednotlivé kaskadérské kousky. Naprosto to vyráží dech, a to i po devadesáti letech. V současnosti některé kaskadérské kousky ani omylem nevypadají tak dobře. Škoda, že se dnes na klasické triky a kaskadéry kašle, hlavně, že mají všichni pojištění. Digitální efekty jsou někdy k vzteku, a tohle je krásná ukázka. Výborný film, který dokazuje, že němé filmy mohou strhnout i dnešního diváka. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Komediální Občan Kane. Technicky nesmírně propracovaný film, který emočně funguje v obou rovinách - v realitě, i ve snu. Nádherně poetická scéna, ve které Keaton prochází na plátně se svým kamenným obličejem přes filmové střihy různými scenériemi, je snad to nejkrásnější, co jsem v němém filmu viděl. ()

maty39 

všechny recenze uživatele

Film trvá jen 45 minut, ale když si některé části pouštíte několikrát za sebou, tak to těch 90 minut dá. Nápaditost a elegance se kterou jsou provedené některé kaskadérské kousky je neuvěřitelná. Jackie Chan měl dobrý vzor. Jsem zvědavý co předvede Seth Rogen v jeho plánovaném filmu Escape, který je inspirovaný taškařicemi Bustera Keatona a Jackieho Chana. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Frigo jako Sherlock Holmes je nejkratším hraným filmem Bustera Keatona, nicméně jde o pozoruhodné dílo, které má dobře vystavěnou zápletku, fascinujicí atletické výkony (Keaton sám předváděl všechny své kaskadérské scény a při jedné z nich si zlomil obratel, aniž by si toho povšiml), artistickou virtuozitu a avantgardní ztvárnění věčné dichotomie mezi skutečností a iluzí. Keaton zde hraje promítače a rádoby detektiva falešně obviněného z okradení otce své dívky. Po falešném obvinění ze strany svého rivala a druhého nápadníka (Ward Crane) je mladík vykázán z dívčina domu. Sklíčený usne v zaměstnání. Ve snu vstoupí na plátno (ve skvělé scéně optického efektu), kde se stává elegantním protagonistou Sherlockem, druhým nejslavnějším detektivem na světě. Čtyřiačtyřicetiminutový film ženou kupředu v horečném tempu neuvěřitelné kaskadérské kousky a složité gagy. Zpočátku filmová realita odmítá nového protagonistu přijmout a napětí mezi oběma světy je nádherně zobrazeno montáží prostorových posunů, které našeho zmateného hrdinu přenášejí do doupěte lvů, doprostřed burácejicích vln nebo do sněhové vánice. Postupně se ve filmovém světě zcela zabydlí. V inscenovaném příběhu se ničema (rovněž hraný Wardem Cranem) marně snaží hrdinu zabít, zatímco Sherlock vyřeší záhadu ukradených perel. Frigo jako Sherlock Holmes nejen předvádí neuvěřitelné kousky, jimiž je Keaton pověstný, ale rovněž klade bezpočet otázek. Ze sociálního hlediska jde o komentář k představám o směřování americké společnosti. V psychologické rovině film nabízí motiv náhradního naplnění v imaginárním světě, neboť protagonista ho nedokáže dosáhnout v obyčejné hmatatelné skutečnosti. Především je pak film odrazem povahy umění, což je téma, které opět vystoupí na povrch v Kameramanovi (1928), když se Keaton zaměří z média na diváka. [7,5/10] (Buster Keaton Productions) (Němý, čb. /// Produkce: Joseph M. Schenck, Buster Keaton /// Scénář: Clyde Bruckman, Jean C. Havez, Joseph A. Mitchell /// Kamera: Byron Houck Elgin Lessley /// Hudba: Myles Boisen, Sheldon Brown, Beth Custer, Steve Kirk, Nik Phelps) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Při natáčení se stala Busterovi Keatonovi nejhorší nehoda v jeho kariéře. Ve scéně, kdy skáče z vagonu na vagon vlaku a nakonec se chytne vodovodu, ho proud vody strhne na kolejnice a on si rozdrtí krční obratel. Několik dní nenatáčel, ale že si rozdrtil obratel, na to přišel až o několik let později. Kdyby dopadl o pár milimetrů jinak, zlomil by si vaz. (Rosana)

Reklama

Reklama