Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

ájulinka 

všechny recenze uživatele

Předně musím říct, že mi v hlavní roli absolutně nevyhovovala Simona Zmrzlá. Byla to spíš rozmazlená rozcapená potvora, než divoká, přírodu oslavující "divoženka" s nespoutanou živočišností, jak jsem si ji představovala z popisů filmu. Knihu jsem nečetla, ale po překvapivém a ukvapeném závěru se na to chystám, protože ve filmu ten závěr přijde tak, že člověk neví, která bije a říká si, co to jako mělo být?! Chápu, že leckdo i kvůli tomu film považuje za divný a závěr nepochopil, mě to taky chvíli trvalo. Je otázka, zda to nebyl autorův záměr, nicméně odchod z kina pro mě byl poněkud rozpačitý. Po uplynutí nějakého času na "sednutí" ale musím říct, že celkově se mi líbil, až na některé vyložené trapné rádoby humorné scény, které bohužel do konceptu vůbec nezapadaly. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Takové filmy tu chybí, ale scénář by potřeboval scenáristu a film režii! Opravdovou režii. Havelka musí na sobě začít ještě pracovat, zvlášt v obrazovém vyprávění, práci s hercem, a určitou stručností příběhu ()

majorzeman13 

všechny recenze uživatele

" Na povrchu člověk uvnitř zvíře,netvor". Příběh o lásce a vášni k jedné ženě.Výkon Karla Dobrého dost dobrý + scenérie,krásné záběry krajiny,lokace. Hezky ,pěkně nasnímané.Kamera je povedená jako slušná,solidní technická stránka filmu.Farář v podání Jana Kolaříka je též dost dobrý počin.............. ()

Pepa.Pepina 

všechny recenze uživatele

Nádherní příroda, skvělý hlavní hrdina a zajímavý příběh s tajemnou atmosférou mi zase po dlouhé době přinesl požitek z filmu. Tohle já můžu i když ten konec byl asi to nejhorší na celém filmu. Slabé 4 hvězdy. ()

veronique22 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že v tenhle film vznikl u nás. Sem víc než nadšená (nejen) z herců ústřední dvojice. Simona Zmrzlá je krom všeho i pekelně koukatelná, ale hlavním tahounem je bezpochyby Karel Dobrý. Nikdy nepatřil k mým oblíbeným hercům, což se teďka změní :-) Neuvěřitelný, co je schopen sdělit divákovi, aniž by padlo jediný slovo. Super je i hudba, kostýmy, krajina.. Strašný dronový záběry sice, ale to jsem ochotna odpustit. Nejsem si jistá, jestli sem někdy viděla takhle podpovrchově sarkastickej film. Pár věcí mě dost šokovalo - záliba pana faráře např. Škoda jen useklýho a nelogickýho konce, ale kouknu teda na dvd na jiné alternativy. Stejně je to 5* a tisíceré díky p. Havelkovi, že se toho nebál a film natočil. ()

Schuebelbach 

všechny recenze uživatele

Mam pokazde velky problem hodnotit film, jehoz knizni predlohu jsem cetl. Tentokrat je ten problem jeste o to vetsi, ze jsem Urbanova Hastrmana cetl nekdy nekdy kratce po vydani, tj. pred bratru 18 lety. A ja nepatrim k tem, kteri maji fotografickou pamet a knihy si pamatuji do posledniho detailu. Pamatuji si spise jak na me tehdy Hastrman zapusobil. A on tehdy zabusobil SILNE! Milan Kundera nas sice uci, ze umelecke dilo se musi hodnotit samo o sobe, v praxi se to ovsem ukazuje jako velmi obtizne (alespon pro mne). Ale pokusim se hodnotit film samotny, bez ohledu na predlohu. Davam 4 hvezdy. Pokud bych mel film hodnotit v kontextu filmu svetoveho, asi by to na 4* nedotahl, ovsem z pohledu ceske filmove bidy by mi zase 3* byly jaksi trochu malo. Co funguje: Karel Dobry v hlavni roli (nomen omen). // Kamera, lokace, barevne ladeni. // To, ze Havelka jako reziser prakticky kompletne vynechal druhou cast romanu (tu, ktera se odehrava v soucasnosti). Z ni zbyla jen jedna kraticka zaverecna scena a to je dobre. Druha cas romanu mi totiz jiz tenkrat prisla o mnoho, MNOHO! slabsi, nez cast prvni. Co funguje mene: hudba. Pribeh Hastrmana je zneklidnujici. Ma byt zneklidnujici. Je to pribeh zvirete v lidskem tele. A pouzita filmova hudba v sobe toho zneklidnujiciho moc nema. Vlastne vubec nic. Smycce mi nevadi, ale chtelo by to malinko kakofonie. Neco, co nas nebude hladit po srsti, neco, co nam bude trochu vadit. Co bude skrabat a kousat. // Jiri Labus. Proc se bez nej obejde tak malo ceskych filmu? Jsem dalek toho, rozjizdet tu nejaky antilabusovsky shitstorm! To ani nahodou. Ale je ho proste trochu prilis. Navic jen maloktery herec se dokaze dokonale odstrihnout od sveho medialniho cejchu. A Jiri Labus to nedokaze. Jakmile je na platne Labus, cekame automaticky nejakou "komedii". // Poselstvi. A tady se prave dostavame k te predloze. V ni poselstvi bylo pomerne vyrazne pritomne (pokud si vzpominam). Pokud sleduji pouze film, mam velky problem v nem to romanove poselstvi najit. Anebo alespon "nejake" poselstvi tam najit. Ve filmu mnoho postav zahyne a ja jaksi uplne presne netusim proc. Hynou "tak nejak" omylem a ja si "tak nejak" myslim, ze omylem by hynout nemely. Ze by tam nejaky "zlocin" a nejaky "trest" mel byt pritomny. ()

LenaSovi 

všechny recenze uživatele

Výborný film, charismatický Karel Dobrý.. film mi připomněl Kytici svým ztvárněním.. místy i děsivý.. skvělý český film.. doporučuji. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Hezky natočené. Uvěřitelní herci a celková atmosféra venkova se povedla. Příjemné pokoukání. Tempo filmu sice klidné, ale to mi vůbec nevadilo. ()

hindator 

všechny recenze uživatele

Démonický baron podlehne divoké provokativní Katynce a za svým chtíčem jde doslova přes mrtvoly. I přes vydatnou pomoc svého sluhy Lábuse se však nevyhne odhalení své druhé tváře a schyluje se k lynči. Film jsem hltal a pochvaloval si, že se konečně (po výborné Kytici) opět na filmové plátno dostává také česká mystika. Už tady bych dal minimálně čtyři hvězdy. A potom přišlo finále a nakonec poslední flash, kdy kontrast nesmrtelnosti Hastrmana a "pomíjivosti" krajiny dodalo příběhu jiný rozměr. A pátá hvězda je tady. Takových filmů jen houšť! ()

Whitehorse 

všechny recenze uživatele

Za mě perfektní počin, jsem rád za tento český snímek, který není zabředlý v levném fekálním humoru , lacinosti a podbízivosti čechystánu.A čechystánských rádoby tvůrců. Pro mě nečekaně dobrý film... Staroslovani nebyli pohané to z nich udělala církev ...která sama je pohanská už od savých počátku... doporučuji Horák O Slovanech úplně jinak...a mnohé jiné zdroje informací... ()

A_Shearer 

všechny recenze uživatele

Občas nějaká scéna působí trochu směšně amatérsky (hledání vody), ale jako celek to funguje velmi dobře. Neznám předlohu, ale mnohem spíš než lovestory o krásce a zvířeti je to příběh o soužití a prolnutí člověka (či spíše tvora) s krajinou a o snaze potlačit bestii v sobě. Z Dobrého čiší vnitřní smutek, vědomí nepřekročitelnosti pravidel i když by je překročil tak rád. Nemůže popřít sebe. V téhle zvláštní máchovské souhře krajina-démon-marnost film funguje a vedle skvělého Drobného funguje i Zmrzlá se svou postavou silné a vzpurné dívky, která ale není žádnou jasně kladnou postavou, spíš sebestředně chladným stvořením, které má v něčem k lásce dál než Hastrman. Edit: po druhém a třetím zhlédnutí dávám plný počet. Pořád mě to baví, stejně jako krajina pod Horou. ()

Rindi 

všechny recenze uživatele

Film mě velice překvapil, je to napínavá podívaná, místy až s hororovým nádechem. Konec byl malinko slabší, ale celkově velká spokojenost. ()

zuzlon 

všechny recenze uživatele

Zapojit do jednoho filmu tolik vizualizací, emocí, méně známých herců, náročných kostýmů atp. - smekám pane Havelko. Geniální dílo a poctivý kumšt. ()

viax 

všechny recenze uživatele

Ovšem tohle je top. Herecké výkony hlavních představitelů, vybrané lokace, scénář, který nemá hluchá místa, skvělá hudba, syrový zpěv neškoleného hlasu se k tomu dokonale hodil. Brala bych to delší. Film skončil a já ještě chvíli nechávám doznívat ty podivné emoce, které ve mně vzbudil. Díky, Ondřeji Havelko. ()

kavralajka 

všechny recenze uživatele

Kouzelná kamera pana Diviše Marka a krásná hudba mě naprosto učarovala. Škoda jen trochu nejisté režie pana Havelky. Do příště to ale určitě dožene, vždyť je to jeho prvotina😉 Casting má už teď na jedničku. Karel byl Dobrý a Simona nakonec Zmrzlá😂 ()

venedikt 

všechny recenze uživatele

Trochu mýtická pohádka o tom, že i zlo nemusí být jen černé. Vlastně je zajímavé, že postava Hastrmana je zpočátku zlou, a časem se projeví i určité aspekty lidství. Ona svojí hrdostí a sebevědomím provokuje jeho klidnou, chladnou povahu. Probouzí v něm lásku, nepochopitelný cit pro stvůru. A její touha probouzí zvíře v něm... Jak to asi dopadne se dá předvídat. To se Havelkovi povedlo. I když trochu strojený příběh, prostředí úchvatné. Lidové tradice obyčejných lidí. Jejich víra, písně. Mě se to líbilo. Karel Dobrý velmi dobré výkony. :dD Simona Zmrzlá nádherné lidové písně. Oceňuji létající kaneru, práci s drony. Hudba, kamera, střih, kostýmy a masky. Poetické. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama