Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Filmařina je to fakt dobrá, to ano (ačkoli herecký výkony občas pokulhávají), ale celý ten film by mohl mít zajímavý průběh, ale ne. Tady je příběh tak nijak vedený, že je už od začátku jasné, jak to všechno dopadne. Navíc všechny ty kapitoly mají podobný průběh a čím víc se to blíží ke konci, tím více to štve. A konec mi celkem vadil, jelikož člověk ve finále čeká něco většího, přece jenom, schyluje se to tam k masakru a ono ve finále... Nebudu spoilerovat. Jako ano, na české filmy je to nadprůměr, ale přece jenom, na víc jak tři hvězdy to nemá. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nemohl vybrat český film, kterému bych dal v kině šanci. Rozhodl jsem se až pro Hastramana a tahle volba se ukázala být z několika důvodů lepší, než jsem mohl doufat. A to nejen kvůli tomu, že adaptace do značné míry vypráví jiný příběh než kniha, takže jsem na věc získal nový pohled. Snímek dokáže předvést vyhrocené momenty, ale jejich vyvrcholení už většinou není nejzdařilejší. Konfliktů a odlišností tu je naznačeno spoustu, ale pouze ten ústřední je rozpracován dopodrobna. Záběry na krajinu naštěstí nepůsobí kýčovitě, z čehož jsem měl mírné obavy. Výtku ale mám k efektům, které působí nechtěně směšně. A setkání s tvůrci byl už takový příjemný dodatek. (Brno, kino Scala) ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Netradiční, ale nikoli nekvalitní Český film. Celá myšlenka Hastrmana jako postavy, která nemá na sobě zelenou barvu, není pohádková a je to vlastně napůl člověk a napůl zvíře, je moc krásně načrtnutá, bohužel ne rozvedená. Příběh jakoby se totiž snažil film táhnout kupředu skrze různé vesnické zvyky, které samy o sobě nejsou křesťanské, ale stále pohanské. A tedy ukazuje vesnickou společnost stejně rozdělenou jako samu postava Hastrmana. Bohužel ale podání se nepodařilo stmelit do jednotného celku a tak jsem občas nevěděl co sleduji. Příběh o vodníkovi? Nebo příběh o vesnických zvycích první poloviny 19 století? Opravdu netuším. Filmaři navíc evidentně měli k dispozici Dron, takže panoramatické přelety se objevují každou chvíli, což mě zde též irituje, neboť film s tímto stylem si spíše zasloužil stacionární panoramatické záběry ze země. I tak přes zmíněná negativa jde o snímek koukatelný, se skvělými hereckými výkony v hlavních rolích a jistě i dozajista pěknou vesnickou atmosférou. Mírný palec nahoru. 65% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuju zfilmovanej poetickej příběh,s trochou toho dramatu a nadpřirozena.K.Dobrý je perfektní v týhle roli,S.Zmrzlá se na tu divoženku taky skvěle hodí,film mě vůbec nenudil,a bavilo celkem dost.80%. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Viděno na festivalu Finále 2018, letos s přízviskem Grande. Hastrman, obřadní film slavnostního zahájení, potvrdil klesající úroveň českého filmu. Ondřej Havelka prokázal přizpůsobivost spotřebnímu trhu a film po všech stránkách na vyžadované podmínky nachystal. Oslava krajiny se mění do unifikovaného standardu předkládaných kýčovitých olejomaleb. Český vodník dostal do vínku metafyzickou podstatu transylvánského vampýra a francouzskou vzdělanost s kacířským duchem. Boj zvířecí a lidské podstaty je zúžen na neukojený chtíč tělesného uspokojení. Volba prostředků a postupů se zhlédla v konzumním základě současné doby, technická efektnost rozmařila rozhazuje své profesní dovednosti v touze ohromit, vtip si pochvaluje módnost přízemního vulgarismu a škádlivé intimity, je to značka vkusu hlavního proudu produkované zábavy. Vrcholy emocí si už nelze představit bez tklivých a chladnokrevně útočících tónů vysokých strun. Hastrman není zajímavým filmem, jen se snaží tančit s ochrannými atributy současné zábavy. Hlavní postavou efektně prázdné filmové hříčky je čechofrancouzský baron Johann Salmon de Caus (sympatický Karel Dobrý), kultivovaný a vzdělaný obdivovatel prostého lidu, který se pokouší najít své místo a pochopit své kořeny. Hlavní zápletkou se stává neukojený chtíč a touha po nespoutané rozkoši. Koloběh, ani případné ekologické poselství prázdnotu nezachrání. Hlavní ženskou postavou je temperamentní Katynka Kolářová (Simona Zmrzlá), mladá a atraktivní rychtářova dcera a rebel bez příčiny. Generační rozpor, křesťanská konfrontace s pohanským odbojem, vše je spoutáno v efektivní zkratce bohorovné nicotnosti. Okázalé a bezmyšlenkové rozhazování rukama. K výraznějším postavám patří sluha Francl (příjemný Jiří Lábus), věrný a spolehlivý baronův pomocník a opatrovník. A také farář Fidelius (Jan Kolařík), křesťanská autorita kraje, sveřepě a důvtipně se vypořádává se svou lidsky tělesnou podstatou. Z dalších rolí: Katynčin mládenec a harmonikář Jakub (Vladimír Polívka), Katynčin otec a úslužný rychtář Kolář (David Novotný), příkladně pokrokový učitel Voves (Jiří Maryško), či hamižný Kabelatsch (Norbert Lichý). Kdo má rád coolový humor na stojáka a bezduchost efektních obrazů, bude spokojen. Z mého pohledu jde o špatně oblečenou prázdnotu a považuji za nestydaté, vybírat peníze za vstupné. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Po zatraceně dlouhé době a sama se tomu divím, tleskám českému filmu s kloboukem dole, protože si nevzpomínám, kdy jsem dostala podobně kvalitní zážitek z domácích vod. Napříč chladnému počasí v letním kině a otravnému hmyzu jsem si tuto projekci vřele užívala, z důvodu, že všichni herci odvedli výbornou práci a kyticovská poetičnost Hastrmana hned upoutala mojí pozornost. Oceňuji i pečlivě vybrané exteriéry a ukazuje se, že pan Havelka je nejen dobrý herec, ale ještě lepší režisér. Chválím jeho podání jemného a nenásilného humoru, ale bohužel nemůžu posoudit, zda se tento humor objevil i v předloze. Každopádně pořád ráda na tento film vzpomínám a jako nejlepší scénu si budu pamatovat tu s Lábusem uvězněným v mrazáku (?) a jeho následným rozmrazováním. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Velký dík tvůrcům za to, že tento film vznikl. Bavil mě od začátku do konce. Rovněž mohu pochválit skvělé herecké obsazení. Škoda jenom té nesmělosti celého filmu. Dokážu si představit, že zmiňovaný thriller by mohl jít více do hloubky a mohl by být stejně dobrý, jako například film Je třeba zabít Sekala. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit výborné zpracování. Odborníkem na barokní tradice nejsem, ale je vidět, že si s nimi někdo opravdu pěkně vyhrál. Současně herecké obsazení bylo vhodné, každému role evidentně sedla. Příběh byl trochu slabší, trochu roztálejší, ale to myslím ani tak nevadilo. A závěr se mi líbil. Ani tím tak nemyslím hlavní protagonisty, jako časový skok a porovnání. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hastrman je bezesporu zajimava postava, ktera nechava divaka v mirnem napeti po celou dobu sledovani. Velkou zasluhu ma i Karel Dobry, ktery v mych ocich hral dobre. Hezky vykresleny je i vztah ke Katynce. Pribeh me bavil, urcite jeden z tech lepsich ceskych filmu posledni doby. Jen me trochu rusily nektere vlozene lidove pisnicky, k tem jsem si cestu ale nikdy nenasel a tak muze byt chyba u me. Jinak prijemne prekvapeni. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Atmosférické ... baladické ... UHRANČIVÉ - zarámované stylově zádumčivými a trochu tajuplnými obrazy krajiny, obtěžkané sedmi rybníky. Krajiny s pamětí, kde křesťanská víra nevymýtila staré obyčeje, což místního faráře dosti popuzuje. Tamní obyvatelé rozhodně netrpí přehnanou ohleduplností. Naopak - zdá se, že je neobyčejně těší rýpat se v nezhojených ranách svých bližních a vysmívat se jejich slabým místům. Jakoby city a vášně, vzešlé z toho společenství, přitahovaly jen bolest a trápení. Může právě tady najít klid pradávný tvor, zrozený z pohanských časů, který úzkostlivě skrývá svou pravou identitu ? Dost těžko, řekla bych, když právě jeho přičiněním zůstane okouzlující rychtářova dcera bez milého. Co se skrývá za její krásnou tváří ? Nakolik upřímně truchlí ? Čím zabíjí svůj žal ? S kým si jen pohrává - a koho a kdy bere vážně ? Jak číst v jejím srdci ? Nemůžu vám slíbit, že dostanete odpověď na všechny otázky, které vás napadnou - ale svět tady není od toho, aby byl jasný a přehledný a dobře čitelný ... ten skutečný - ani ten filmový. ()

Demon.N 

všechny recenze uživatele

Mělo to hodně velký potenciál, bohužel zůstal nedotažen. Zajímavý debut to bezesporu je, jen to divadelní oko je jiné než filmové a hra se záběry nebyla tak hravá, jak by filmu slušelo...obzvláště když byly k mání krásné lokality...na druhou stranu pro upravení vizuálu by bylo potřeba mnohem více peněz...což je poslední dobou už tradiční problém... ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

príliš moderné poňatie a spracovanie mysterioznej tematiky. Mladí herci, hrajúci dedinčanov - vrátane hlavnej predstaviteľky Simony mali výraz (looc), gestá, dnešnej "diskotekovej" mládeže. Sprievodné piesne neboli spievané ľudovo, skôr ten hlas znel ako prejav džezoveho spevu okoreneného folkom. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Některé knihy spisovatele Miloše Urbana mám sice rád, ke knižní předloze tohoto snímku jsem se však aspoň prozatím nedostal. Nemohl jsem si pomoct a stejně jako snad ke všem českým filmům z posledních let jsem k Hastrmanovi přistupoval opatrně. Nakonec to ale překvapivě nebylo nutné. Začátek filmu je sice pomalejší, ale postupně příběh silně graduje. Sice se zde vyskytuje pár scén, které možná onu čím dál vážnější gradaci kazí (v posledních asi 20 minutách už zde však žádné nejsou a i ty předcházející se snad dají vydržet), to ovšem nezabránilo jednomu z nejsilnějších a nejmrazivějších zakončení českého filmů jaké jsem viděl. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

S Karlem Dobrým to nemohlo dopadnout špatně. Potěšilo mne, že je to prostě jiné, divné a film neběží po vyšlapané cestě. Katynka je povedené kvítko. Sám znám pár takových a bezpečná vzdálenost je tak 100 km, takže to chápu. Hodně zajímavý film. Havelka se vytáhl. 80% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Hastrman trpí typickou nemocí hastrmanů, je totiž studený jako psí čumák navzdory tomu, že by měl v příběhu mít vlastně vroucí srdce.Špatně není na jednu stranu nic a na druhou včechno. Výborná kamera, uvěřitelný Karel Dobrý a na druhou stranu vztah, který je tak nějak bezemoční a podivně patologický nejen ze strany hastrmana, ale hlavně Katynky. Řekla bych tedy, že největší chybou je to, že mně, jako divákovi, je jejich vztah v podstatě jedno a jedno je i to, jak vlastně dopadne. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že mi tak dlouho unikal tenhle mimořádný film, i fakt, že Karel Dobrý je charismatický chlap – tedy, herec. ;) Mám moc ráda příběhy, kde je fikce s realitou propletena tak šikovně, až si divák říká, proč by to tak vlastně nemohlo být. Člověk je živočich, ať se mu to líbí nebo ne, a stejně jako u ostatních druhů se u něj vyskytují různé anomálie. A zatímco se člověk opájí mylnou představou, že je pánem tvorstva, příroda už píše další kapitolu. Ale k příběhu. Zasazení do prostředí českého venkova podtrhuje autentičnost vyprávění, všudypřítomné lidové popěvky a zvyky, kterým moc nerozumím, mě děsily víc než zuby, drápy a noční hastrmanův tělocvik. Ondřej Havelka naštěstí dobře ví, že méně je více a naznačené budí nejvíc strachu. I když scéna s Moranou je skvělá a osud baronova sluhy se mnou otřásl. Jediné, co bych vytkla, je postava Katynky, z níž se tvůrci kdovíproč snaží udělat emancipovanou vědkyni, ačkoliv se chová jako maniodepresivní blběna. A že by její vzhled mohl vyvolat „stravující vášeň“, z níž místním poživačným samcům žahne, silně pochybuji. Jako mi Dobrý trochu připomínal Lectera, tak Zmrzlá Starlingovou ani omylem. Ale protože je to hodně „jiný“ film v porovnání s planktonem, co v poslední době české rybníky plodí, dávám pět šupin. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! - silný presne v mojom najmilovanejšom žánri umierneného fantastična jemne prenikajúceho do presne zachytenej historickej reality. Vášnivý a pritom odmeraný príbeh, studený a súčasne plný citu, zachytávajúci magickú krásu stáročia kultivovanej českej krajiny. Podobných námetov sú k dispozícií kvantá a preto nedokážem pochopiť, že českí filmári takmer vobec nevyužívajú tú príťažlivú zmes, ktorú im geografia a história ich kotliny ponúka ako na tanieri... - maximálne pre kašírované kostýmové rozprávky plné pitvoriacich sa hercov. HASTRMAN sa preto v mojom pohľade týči ako monolit medzi záplavou tohoto poňatia fantastického filmu, súčasného braku a primitivizmu čerpajúceho z povrchnosti prítomnej doby. A to musí všetkým tým profesionálnym filmárom natočiť herec a hudobník! Je celkom evidentné, že Havelka je na rozdiel od týchto remeselníkov pera a kamery, ktorým chýba zmysel pre poéziu, skutočným umelcom. Knihu som nečítal, podľa viacerých ohlasov sa jedná o naratívne a kompozične omnoho zložitejšie dielo, ale čo z neho vydestilovali pre film, teda to, čo by na západe nazvali fantasy a u nás je to folklór, vlastne akási rozprávka pre dospelých, plná potláčanej sexuality a žiadostivosti v prostredí verne oživenej minulosti a ľudových tradícií, je pre mňa malým filmovým klenotom. Samozrejme by to nešlo bez uhrančivých hereckých výkonov, ktoré sú proti sebe v maximálnej možnej miere odlišné, ale oba (či dokonca všetky tri) vo svojej polohe až geniálne - pričom pre divácky požitok je vlastne nepodstatné, či je to dané hereckým umením alebo typovou prirodzenosťou predstaviteľov. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama