Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

No tak abych to uvedl na pravou míru - Hastrman je povídkou o vodníkovi ve fraku, který těží ze svého společenského postavení. Naneštěstí má tento vodník problém s erekcí, což způsobí frustraci takových rozměrů, až se hrnečky po celé vsi si začali klouzat z poliček směr podlaha. No hrůza, tohle nemá kvalitu v žádném směru! 26 % ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Vím, že tento film není pro každého, ale mě osobně se Hastrman moc líbil. Možná je to kvůli tomu, že jsem to režisérovi hrozně přál. Ovšem shodneme se na tom, že po technické stránce byl tento snímek téměř dokonalý. Dlouhé záběry na nádhernou přírodu s rybníky. Pastva pro oči. Poté byly skvělé ty zpěvy před každým obdobím. Na mě osobně nejvíce zapůsobila (asi jsem divný) šipka do rybníka v podání hlavního herce. Nevím proč, ale doteď ji mám v živé paměti. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Na většinu zdejších diváků soudě podle obsažných komentářů působil film stejně, ale jejich hodnocení se liší. Někdo dá jednu hvězdu, někdo pět, ačkoliv to zdůvodňují podobně. Není to ani tak o filmu, ten je daný, ale o lidech, jak jej vnímají a o pocitech. které v nich vyvolává. U mne je to taky takové. Dobrý je dobrý, Zmrzlá je zmrzlá, vesnický folklór ctí tradice a přirovnání ke Kytici sedí. Taky je to poetická balada, pohádka pro dospělé se skvělou atmosférou, kamerou, výpravou a zvolenými lokacemi. Neuspalo mne to, ale ani nijak zvlášť nezaujalo. Na české poměry slušné. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že mi tak dlouho unikal tenhle mimořádný film, i fakt, že Karel Dobrý je charismatický chlap – tedy, herec. ;) Mám moc ráda příběhy, kde je fikce s realitou propletena tak šikovně, až si divák říká, proč by to tak vlastně nemohlo být. Člověk je živočich, ať se mu to líbí nebo ne, a stejně jako u ostatních druhů se u něj vyskytují různé anomálie. A zatímco se člověk opájí mylnou představou, že je pánem tvorstva, příroda už píše další kapitolu. Ale k příběhu. Zasazení do prostředí českého venkova podtrhuje autentičnost vyprávění, všudypřítomné lidové popěvky a zvyky, kterým moc nerozumím, mě děsily víc než zuby, drápy a noční hastrmanův tělocvik. Ondřej Havelka naštěstí dobře ví, že méně je více a naznačené budí nejvíc strachu. I když scéna s Moranou je skvělá a osud baronova sluhy se mnou otřásl. Jediné, co bych vytkla, je postava Katynky, z níž se tvůrci kdovíproč snaží udělat emancipovanou vědkyni, ačkoliv se chová jako maniodepresivní blběna. A že by její vzhled mohl vyvolat „stravující vášeň“, z níž místním poživačným samcům žahne, silně pochybuji. Jako mi Dobrý trochu připomínal Lectera, tak Zmrzlá Starlingovou ani omylem. Ale protože je to hodně „jiný“ film v porovnání s planktonem, co v poslední době české rybníky plodí, dávám pět šupin. ()

Ak.žena 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Urbana bych považovala za nemožné, pokud by se to velmi slušně nepovedlo Strachovi se Santiniho jazykem (a seženou-li se prachy na Sedmikostelí, oh!). Havelkovi jsem věřila, ale nakonec jsem dostala "jen" výstřední a docela dobrý film.Pohanská mystika vs. křesťanský venkov. Podivný hlavní hrdina, kterého se bojíte, ale zároveň je vám ho trochu líto. Symboly. Romantický (romantismus i romantika) příběh, konflikt, emoce. Nejde ale o kompaktní směsku, navíc oproti potřebě žánru dost kloužeme po povrchu Škoda, škoda, Hastrman mohl být pro mě filmem desetiletí. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Byl jsem připraven na ledacos, myšleno tedy v negativním smyslu, ale jsem rád, že jsem předsudkům nepodlehl. Nelámu si totiž hlavu, jestli je Hastrman topornou nebo zmatenou adaptací, spíš ho pochválím, že se nebál vystoupit z davu. To zpracování bylo osobité, uhrančivé a hlavní role v podání Karla Dobrého, ta byla přímo ďábelská. Velká spokojenost. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Ten náš slovanský folklór je dle mého opředený tak hutným tajemstvím, že by se mu filmoví tvůrci měli rozhodně věnovat častěji. Hastrman jej totiž reprezentuje hodně zdařile a i když se může zdát, že se během té hodiny a půl nic velkolepého vlastně nestane, tak jsem přesto rád, že jsem tomuto thrilleru dal šanci a jako jeden z mnoha se přesvědčil, jak je Karel Dobrý skutečně dobrý herec. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Vizuálně strhující lyrická “pohádka” o lásce, touze a přírodě. Od předlohy se tedy posláním a vyzněním dost vzdálila, ale poutavosti filmu to neubírá. Krásná kamera, hudba a jako vždy víc než dobrý Karel Dobrý. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dobrá téma a dalo by sa z toho spraviť viac, čo sa žánrov týka. Taký horror alebo dedinský thriler. Takto to bola síce solídna, ale stále len dráma. Dokázal som to ale dopozerať bez pocitu dávenia a záver ma normálne že zaujal. Chcelo by to ale trochu väčší lore toho hastrmana, inak veľmi dobre. 3 z 5 ()

dysko 

všechny recenze uživatele

Působivé ukázky a neokoukané herecké obsazení slibovaly kvalitní odklon od současné tuzemské produkce. Samotný výsledek je ale bohužel jen neučesaným a zmateným dějovým slepencem. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hastrman je hodně dobrý film. Stačilo málo a byl by skvělý. A jako jeden z mála českých z poslední doby, měl potenciál být vynikajícím. Aby postoupil o stupeň výše, musel by režisér napsat lepší scénář a lépe ukočírovat své herce. Všichni do jednoho totiž trpí stejným neduhem. Hrají výborně (až na výjimky), ovšem jen do doby než začnou mluvit. Dialogy znějí uměle a často jsem měl pocit, že postavy řečené neprožívají, jen z povinnosti recitují. Sebelepší výkon pak vypadá nepřirozeně. Dojmu nepomáhá ani nejasné chování aktérů, vyplývající z přílišné snahy o zhuštění děje. Některé reakce tak nedávají smysl, nebo působí přehnaně. Kdybych byl neskromný, požadoval bych i rafinovanější mlžení ohledně podstaty barona de Caus. Více paranoie a pochybností by atmosféře jen prospělo. Aby film postoupil o další stupeň výše, musel by Havelka opustit divadelní režii. Filmu chybí tempo, což vyplývá z rozčlenění do kapitol, i z umanuté snahy režiséra otrocky převést knihu a nevymýšlet nic navíc. Ukázkovým příkladem jeho bezradnosti je voiceover, který snad měl opodstatnění na začátku, ovšem později už šlo o zbytečnou berličku. Pochválím výpravu, a velmi slušnou kameru. Asi nejsem sám, komu se sem tam vybavila Kytice. Navzdory vší kritice se mi Hastrman opravdu líbil. O to víc mě zamrzelo spoustu nedokonalostí. Tenhle Twilight z doby Františka I. Rakouského šel natočit mnohem lépe. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

České, venkovské, pohanské, tajemné, chtivé, lyrické. Příběh o lásce, o boji proti autoritám, o pohanských bozích a církvi. Tajuplně laděné, doplněné vtipnými ironickými replikami, styl trochu připomínal Kytici. Dramatický děj gradoval až do konce filmu, charaktery postav vykresleny jednoduše a čitelně. Nádherná příroda, herecky skvělé, hlavně Karel Dobrý - jeho charizma z obrazovky přímo stříkalo, Simona Zmrzlá (spoiler: dobrý vtípek..) byla úchvatná vesnická děva. Líbil se mi i vypravěčský styl. Jsem spokojená, líbilo se mi to. ..zfilmované období jara bylo téměř hmatatelné.. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak to je tedy režisérský debut par excellance. Ondřej Havelka si nasadil laťku proklatě vysoko. Ale Redford dostal za režisérský debut Oskara a poté natočil ještě hodně vyjímečných filmů. Takže se v naší české kotlině budeme rovněž těšit. Úchvatná kamera i hudba, zajímavé interiéry, ale hlavně exteriéry. Mysteriózní a současně romantický příběh je velice zajímavě lemován ročními obdobími, lidovými zvyky a tradicemi (ne náhodou se mi vybavily vesnické scény ze Želar). I když je film zasazen do starší doby, svým vyzněním (až na to mysteriózno) je silně nadčasový a skýtá habaděj námětů k zamyšlení. Zdůraznění tradičních hodnot, konflikty zla a dobra (těch tehdy rovnějších a bezmocných), otázky morálky, citů i přetvářky ("pánbíčkář" tady nevyšel moc lichotivě ...) to všechno je ve filmu obsaženo a podáno hodně zajímavým způsobem, takže se divák, který se naladí na tóninu filmu, ani na chvilku nenudí. Skvělé herecké obsazení v čele s Karlem Dobrým, na jehož herecký výkon jen tak brzy nezapomenete. Jestli by se neměl přejmenovat, to Dobrý mi připadá jako přízemní a podceněné :-) Zdatně mu sekunduje herecky neokoukaná Simona Zmrzlá, která zase předvádí všemožné rysy její postavy jen ne "zmrzlost". Bravo pane Havelka ! Když jsem Vás před mnoha lety viděl a slyšel poprvé v tehdejším Klikarově OPSO, nemohl jsem tušit, čeho všeho se ještě dočkám. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem chtěla dát Hastrmanovi víc hvězdiček, skutečně jsem chtěla a první hodina snímku napovídala, že alespoň tři by byly adekvátním hodnocením. Přehršel poetických záběrů na českou krajinu, lidové písně, obyčeje a neúnavná snaha vesnického faráře zamezit starým pohanským rituálům, to vše se tvůrcům nadmíru povedlo. Zkrátka ve vylíčení atmosféry české vísky z devatenáctého století, bych (téměř) neměla námitek. Ani chování místních obyvatel nepůsobilo nepatřičně, či rušivě, až tedy na Katynku. Tato dívka, vědoma si své (prý) vysoké inteligence, projevující se ovšem výhradně jako arogance, přílišná sebejistota a drzost, vyčuhovala z davu a zamotala hlavu většině pánského osazenstva. Katynka byla zřejmě zamýšlena jako sympatická, emancipovaná postava, obdařena nespoutaností a chytrostí, ovšem projevovala se především jako namyšlená holka, která musí být všude vidět a slyšet, která svádí bohatého šlechtice a jejíž celá chytrost se projevuje pouze tím, že "hodně čte". Hastrman jako takový byl o něco sympatičtější, jeho arogance byla, na rozdíl od té Katynčiny, na místě, jelikož žil celá staletí a měl vzdělání a zkušenosti, o kterých se vesničanům ani nesnilo. Proto ale zase těžko uvěřit, že za svůj dlouhý život nikdy nepotkal dívku podobnou Katynce (ono bezdůvodně namyšlených holek není zas tak málo :D). Čili rozvíjející se vztah barona a Katynky, podle mého názoru, škodí celému příběhu, a čím jsou si ti dva blíž a ubývá všeho kolem (vesničané, starost o rybníky, starost o udržení křesťanské víry), tím hloupějším a přímočařejším se děj stává. Dvacet minut před koncem nám tak zbude už jen něco jako historicko pohádková telenovela, kde všichni chtějí jednu vesnickou holku, ale ona chce jen barona. Vyvrcholení snímku není nikterak strhující, navíc v kontrastu s poněkud roztahaným, pomalým tempem celého snímku působí zkratkovitě, useknutě a nemá na diváka skoro žádný emoční dopad... Povzbudivým faktem ovšem zůstává, že Hastrman není po většinu času nevkusný nebo trapný, drží si svou pomalou, ucouranou důstojnost, a ačkoli se ke konci zvrhne v červenou knihovnu, stále se řadí mezi nejlepší snímky, co u nás byly v poslední době natočeny. 2,5*. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Hastrman mě zaujal svými trailery, které jsou velmi působivé, a já jsem rád, že totéž mohu napsat i o výsledném filmu. Ondřej Havelka natočil zajímavý a vizuálně působivý film, jenž dokáže zaujmout a udržet pozornost. Havelka krásně využívá výbornou kameru, která prodává desítky scén, a pomáhá udržet tu správnou atmosféru, a velmi zručně pracuje s vizuální stránkou filmu. Záběry na přírodu, vesnický život, přesně padnoucí dialogy hlavního hrdiny. A k tomu přesně obsazený herci, co své postavy hrají velmi přirozeně. Karel Dobrý je v této roli opravdu moc dobrý a jeho charisma upoutá naší pozornost. Simona Zmrzlá je velmi krásná a svůj půvab a inteligenci přesvědčivě prodává. Jan Kolařík má zajímavou a vděčnou roli, a zahrál jí dost dobře. Jiří Lábus umí a zde nezklamal. Líbilo se mi pojetí filmu, které je někde na hranici romantické povídky s lehce nadpřirozenými prvky. Bavilo mě jaký způsobem se příběh vyvíjí, dvojsmyslné dialogy a vyznění konkrétních scén. Trochu mě mrzelo, že ke konci se to stočí trochu jiným směrem, než bych čekal a chtěl. I tak to nic nemění na tom, že se mi Hastrman líbil. ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Super námě, super zasazení, super výprava. To všechno dávalo naději na super film. Bohužel ten děj byl nijaký. Celé se to divně plahočilo. Scény, jak plave pod vodou mi přišly hrozně zbytečné. Nesmrtelný vodník si ze všech dekád vybral zrovna tuhle ženskou a celý se na ní upnul. Samotnýho by mě zajímalo, jak bych se choval, kdybych žil už celá staletí. Konec to má fakt divný a ve mě zůstala pachuť nevyužitého potenciálu. Co taky čekat od režiséra, který se svou kapelou ujíždí na takovém archaickém sentimentu. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Že z té katastrofální literární předlohy udělali docela dobrý koukatelný film, mě, musím přiznat, překvapilo. Asi 2x lepší než knížka. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Co se týče hlavní trojice (Dobrý, Zmrzlá (zmrzla, hahahaha), Kolařík) tak orpavdu vydařený film, kdy ty role jsou obsazeny opravdu perfektně, skoro by člověk řekl že až na míru. Stejně tak tomu sedí ten hororový podtón, který si některé scény nesou. No a moje domovská krajina, ta tomu dává ten správný říz :) ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama