Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Někde na pomezí poetického folklórního hororu a dobové milostné komedie pojali režisér Ondřej Havelka i představitel hlavní role Karel Dobrý báchorku o svérázném baronovi, který kromě půvabné vesnické dívky nadevše miluje vodu a své rybníky (nemluvě o rodinné sbírce hrníčků s dušičkami). Jak se ale ukazují silní v bezmála lyrickém vyobrazení rozpolcenosti mezi jeho nelidským údělem, probouzejícím se citem a soužitím s vesničany, tak ztrácejí v uspěchaném dramatickém "monstrum" (ne)vyústění. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně asi jeden z těch českých filmů poslední doby, u kterého jsem si řekl, že koncept může být více než zajímavý. Pro mnoho lidí však tato lukrativita trochu pokulhává. A dokážu si představit proč. Hastrman je kniha stará pár let, ale ve výsledku, kdyby mi někdo řekl, že Urban žil v době s Máchou nebo Erbenem ani bych se nedivil. Ani kdyby tento film režíroval Brabec (ale ten je zaneprázdněn tím, že točí sračky). Moc bych v tom nepoznal rozdíl. Má to tak nějak stejnou atmosféru a vypadá to na tu záležitost stejně. Za to právě primárně přidávám bonusové body jako takové. K tomu spolu s tou dobou připisuji i to, že postavy se někdy chovají jako totální bezmozci, kteří přehodnocují hodnoty dle počasí a rychlosti větru. Co se týče zpracování jako takového bych měl pár výhrad k tomu všemu, ale nějakým způsobem jak je to Havelkův režisérský debut na jednu stranu musím smeknout, jelikož na ony poměry to není k zahození. Hlavně i celkové rozuzlení mě dost překvapilo a ani jsem to nečekal, že se to zvrtne až takhle. Líbí se mi ale, že někdo si vezme na paškál lehce českou mytologii a lidovost a snaží se s ní něco udělat. Ale mínusové body za někdy divnolidi a za menší guláš v přehoupávání děje. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Za mňa Dobrý. Aj film. Parádny príbeh, na kostýmy a prostredie radosť pozrieť a atmosféra ako vyšitá. To spojenie mysteriózna a pohanských rituálov, pesničiek a zvykov dáva filmu to, čo mnohým iným filmom s nechutnými digitálnymi efektami chýba. Výborné herecké obsadenie bez opozeraných tvárí a k plnému počtu mi chýbalo len málo. –––– Zámků jsem si ve Francii a Německu užil dost. Těď chci poznat rodný kraj svých předků! –––– Všiml jsem si, že je... – Výjimečná! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Karel Dobrý jako vodník bezkonkurenční, vizuál perfektní. Pojetí postavy Katynky mě moc nezapadalo do dané doby, a místy až rušilo. Námět dobrý, bohužel ne úplně dotažený - šlo z toho určitě vykřesat více. První dvě jmenované věci ale na mě zapůsobili tak, že jsem v celkovém dojmu ty nevydařené odpustila. Netradiční a zajímavá záležitost. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Melancholický a poměrně neobvyklý český počin v něčem připomínající Kytici, jenž jde na to trochu jinak. Závěrečné vyznění se mi líbilo. Katynka byla divoká a Karel Dobrý je prostě frajer 👍. 70%. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Divácky ne úplně jednoznačný snímek, který možná nenadchne hned při svém shlédnutí, ale nutí na něj ještě dlouhou dobu vzpomínat. Havelkův styl je neokoukaný, sází na poetiku venkova v komorním sepjatém hávu, který je pro tuzemskou kinematografii netypický. Líbil se mi i výběr neokoukaných herců a jediný, kdo mi do struktury neseděl byl Maryško, který svým groteskním herectvím svého učitele spíš parodoval. Ani černobílá postava Norberta Lichého mě moc nebavila. Zbytek osazenstva byl ovšem excelentní v čele s geniálně zahraným Hastrmanem Karla Dobrého ale i Katynka Simony Zmrzlé byla zahrána překvapivě sugestivně. Mnozí kritizují absenci silnější zápletky, ale ona tam je. Jen není prvoplánově vyobrazena. Ekologický přesah se spojí až se závěrečnou scénou, která filmu dodává melancholickou pachuť. Za mě jeden z nejlepších tuzemských filmů posledních let. ()

skinny 

všechny recenze uživatele

Taková pohádka pro dospělé řekla bych, která nenadchne ani neurazí, něco mi tam chybělo, ale vzhledem k českým filmům, je tohle hodně povedené dílko, proto 4*. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ale jo - asi je to trošku přehnané, ale 4 si to zaslouží...a to hned z několika důvodů: 1) Karel Dobrý v hlavní roli působí vážně strašidelně a xkrát během filmu mi spadla čelist a postavily se chlupy, 2) Neznámá Simona Zmrzlá v roli Katynky na mě působila zcela uhrančivým a vůdčím dojmem. A můj dobrý pocit z ní ještě podtrhl fakt, že nazpívala (skvěle) písně ve filmu - ty my dost přípomínaly skvělou Brabcovu Kytici 3) krajina s rybníky byla vskutku nádherná , 4) a nakonec skvělý v obou vedlejších rolích Lábus + Kolařík. Dohromady je to zase tuzemský film s velkým F..................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

crass.48 

všechny recenze uživatele

Docela přesná adaptace, žel ve stylu vánočních pohádek Jiřího Stracha, včetně muziky a poťouchlých vtipů, které v knize pokud vím nejsou a zde jsou nepatřičné. Několik scén (Máj s tancem dokola a uříznutou hlavou, konec s Hastrmanem ve fešnem obleku na Jezeří a paneláky) se povedlo. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Na Hastrmanovi se mi asi nejvíce líbil trailer. Ten mě také po dlouhé době přilákal na český film do kina. Nenaplněný potenciál, to je asi to hlavní, kdybych měl zhodnotit kráťounce Hastrmana. Škoda. Příběh je přitažlivý a nese spoustu zajímavých ale nedotažených motivů. Režisér a scénáristé to prostě nezvládli. Herci byli dobří, ale lepší režisér by z nich vymačkal určitě mnohem víc. Škoda malých rolí pro Polívku a Lichého, byli asi nejcharismatičtějšími vedlejšími postavami, i když každý pochopitelně úplně jinak. Kamera byla místy velmi špatná. Skoro až amatérská. Ve filmu je snadno vidět několik šotků, což mě dost překvapilo. Oceňuji příjmení herečky v hlavní roli. Vzhledem ke konci filmu je to skoro až absurdně komické. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný po všech, ale skutečně po všech stránkách- lokace, casting, režie, kostýmy, herecké výkony... Debutující pan režisér Ondřej Havelka si svůj první film dokonale vymazlil, podle svých slov na to měl několik (hodně) let. Hastrman je momentálně tak tak v červených číslech, přitom je to jeden z nejlepších českých porevolučních filmů a nejčastější výtka, s níž se setkávám v recenzích a komentářích je, že se filmaři příliš odchýlili od knižní předlohy. Přátelé, kteří tohle filmovému Hastrmanovi vytýkáte, nezbláznili jste se? Film je film a kniha je kniha. A filmu jako takovému téměř není co vytknout. Nepostrádá žádnou z ingrediencí, které dělají film sexy. Je tady mystérium, je tady láska (a víc než to), je tady vtip, je tady napětí, je tady zločin... hýří to všemi potřebnými barvami a tóny. Je to krapet delší, než bych si přál a pokazil mi to poslední titulek, prostý předešlé poetiky- za to Hastrmana trestám ztrátou jediné hvězdičky. Jinak to pro mě ale bylo nadmíru příjemné překvapení, na základě toho, co jsem si o tomto filmu v předstihu přečetl, bych podobnou nálož prvotřídní podívané rozhodně neočekával. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Baladický (a co do stylizace velmi český) pohled na mýtického tvora hastrmana. Perfektně obsazený a zahraný Karlem Dobrým. Nenáročný a přitom skvělý film. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

2,5*. Samotné dielo je zaujímavý námet, je tu pekná kamera, dobrá práca s ňou a dobrý je tiež Dobrý. To je k plusom asi tak všetko. No ako už na začiatku som avizoval pri lepšej réžii, resp. uchopenia sa diela inak ( v mojich očiach som to videl spracovať napr. ála Frankenstein - ani človek, ani zviera ) , no to sú len úvahy. Každopádne sklamanie. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Vynikající umělecký dojem, atmosféra. Vhodná volba pro situace, kdy se člověk nemůže nebo nechce koukat na nic veselého, a zároveň se nechce vydeptat o moc více, než už je... ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Rychtářovic rajda aneb liturgický rok na vsi se zpěvy a tanci...Jako folklórní vystoupení ve skanzenu to mohlo být ucházející... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Hastrman se mi líbil hodně, Ondřeji Havelkovi se podařilo krásně vyladit všechny složky filmu. Přes pár nedostatků se milerád přenesu, zvlášť když si uvědomím, že to byla jeho režijní prvotina. Dobrý námět s jednodušším příběhem mě dokázal zaujmout především díky výbornému obsazení. Karel Dobrý zahrál Hastrmana skvěle a po právu dostal Českého lva. Výtečný výkon podal i Jan Kolařík, Jiří Lábus a pěkně se dívalo také na Simonu Zmrzlou. Vůbec se povedla celá atmosféra snímku. Kostýmy a celá výprava krásně ladily se všemi interiéry a exteriéry a byly nasnímány dobrou kamerou. Čtyři hvězdy a už se těším na příští filmový počin Ondřeje Havelky. ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama