Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický a zároveň ironický příběh hastrmana alias barona de Caus (Karel Dobrý), jehož láska k venkovské dívce Katynce (Simona Zmrzlá) naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Baron se vrací se svým sluhou (Jiří Lábus) z cest po světě, aby obnovil rybníky na svém panství. Jakožto moderní a osvícený člověk se životu místních vymyká. Středem jeho zájmu se stane nespoutaná a výjimečná rychtářova (David Novotný) dcera Katynka revoltující proti autoritám vášnivým uctíváním přírody a pohanských rituálů. Inteligentní a krásnou dívkou jsou okouzleni všichni, i učitel Voves (Jiří Maryško) a farář Fidelius (Jan Kolařík). Čím více se Katynka hastrmanovi přibližuje, tím více v něm rostou pochybnosti, zda jako člověk ve zvířeti a zvíře v člověku tentokrát obstojí. (CinemArt)

(více)

Recenze (422)

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Jedná se o první režijní počin Ondřeje Havelky. Podle mě se úkolu zhostil více, než dobře. Skvělé téma, krásné prostředí, výborná doba (19. století má prostě něco do sebe) a hlavně perfektní obsazení. Osobně sice moc neholduju Polívkovi a Maryškovi, ale v tomto filmu jim role evidentně sedly. Jinak Karel Dobrý v hlavní roli? Sakra, to byla super volba. Občas jsem sice moc nepobral některé chování hlavních postav, ale nakonec si zaslouží určitě zmínku závěrečná scéna, ta byla za mě top. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu poněkud zvláštní zpracování, nikoliv špatné, přesto zvláštní. Rozdělení filmu do kapitol zaujalo, svým způsobem připomíná divadlo, což se není čemu divit. Možná ale právě to rozdělení způsobilo jakousi nesoudržnost příběhu, ten samozřejmě smysl dává, jenže důležité scény začínají jakoby znenadání a stejně tak i končí, povětšinou velmi rychle. Součástí příběhu je i humor, což mě opět překvapilo. Ten místy funguje, jindy už tolik ne, přesto neruší, Hastrman si svou temnou atmosféru udržuje prakticky po celý děj. Na tom mají samozřejmě zásadní podíl jak Ondřej Havelka, tak Diviš Marek, jeho kamera je všestranně úchvatná, vůbec záběry na krajinu jsou skutečná pocta ji! Ondřej Havelka do příběhu navíc chytře zakomponoval i spoustu nádherných tradic a písní, ty příběh nejen doplňují, ale i povznášejí. O jejich důležitosti v době, kdy je většina lidí již nezná, se snad ani není třeba příliš zmiňovat. Herecky zaujme samozřejmě více než dobrý Karel Dobrý, ale také například Jan Kolařík a v neposlední řadě značně charismatická Simona Zmrzlá... ideální volba do role Katynky. Totiž, řekněme jiní pánové (a že tato trojice jiná opravdu je) si hledají jiné ženy a jiné ženy nemusí vždy vypadat jako víla, mohou být řekněme obyčejné, přesto charismatické a krásné. Ondřej Havelka připomněl staré legendy, písně a tradice. Vzdal hold naši krajině a posledními záběry dojal... oba záběry na Jezeří a jeho okolí jsou silné, taktéž značně varující. 75% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Mix pohádky, hororu a kostýmové historiády je mezi současnou českou tvorbou hodně svěží neokoukaná záležitost, která má pár kladných bodů: 1) Karel Dobrý - herecký velkokoncert 2) Vizuál - už jen jako podívaná v kině to učaruje 3) historická výprava - na minimálním prostoru vytěženo maximum 3) herecké výkony Lábus, Kolařík, Maryško 4) Simona Zmrzlá - překrásná femme fatale, kterou bohužel režisér nesvlékl. Přesně film a režisér, kterému jsem fandil, ale problém je, že výsledek je takový nemastný neslaný unylý, příběh se odvypráví, ale nějak mne emocionálně nezasáhl a velký problém mám s vykreslením hlavní ženské postavy , která je jednou tak a pak úplně jinak. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Neskutečný filmový debut pana Havelky, smekám cilindr nebo buřinku, klobouk nevím. Tak obrovský cit pro zvolené exteriéry, interiéry, oblečení a veškerý folklor a nálady obyčejných i váženějších lidí v době tomu zvolené. Stačilo aby se démonický Karel Dobrý zasnil na opětovném návratu do domoviny s rybníky a mě se při zvolené hudbě a krásných přírodních záběrech zaslzely očička jak mě to dojalo. Tak má vypadat skutečný vodník. Jemu zvolená láska v roli Simony Zmrzlé byla také trefa do černého. Nádherná žena, do které se prostě zamilujete na první pohled a víte, že se něco stane, protože tohle nemůže dopadnout dobře. Zvlášť, když nejste tak úplně člověk. Krásně podané city a prožívání, od zvířecí vášně a chtíče až po naivní předvádění svých schopností, láska motá všechny, když jste v tom, navíc divoké a nezkrotné mládí nakloněné k pohanství spíše nežli křesťanství. Sečteno je to lehce hororově pohádkové vyprávění se skvěle zvolenými postavami v dalších rolích faráře či vesnického učitele, nadlesního a sluhy samotného hastrmana. Celým filmem mnou vibrovaly podmanivé lidové písně a doplňovaly tajemnou atmosféru. A konec ať si už měli vícero verzí, zvolená mi celkem dost vyhovovala, temná výpověď nadpřirozené postavy, která jako jediná vidí vývoj doby napříč staletími...85% ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Na poměry české kinematografie opravdu výjimečný film. Atmosférou i zpracováním. Je pravda, že občas by mohl být snímek trochu intenzivnější a finále vygradovanější. A stejně jako kolega, musím uznat, že neustálé písničkování bylo šíleně rušivé a měl jsem pocit, že stahovalo film do atmosféry českých dětských pohádek. I přesto se mi ale Hastrman líbil, Už jen démonicky hrající Karel Dobrý sám o sobě vytáhl film o úroveň výš. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, prostředí, budování tajemna, zasazení do malého prostoru s jednoduchou dějovou linkou - to vše se povedlo. Horší už je to s filmem jako celkem. Dějově velmi ustrnulé, posledních 20 minut pak najednou uspěchaných, přehnaných a bizarních. Vlastně ani nevím, co tím chtěl básník říci. Karel Dobrý exceluje. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem z filmu trochu rozpačitá a nevím, zda dát 3 nebo 4 hvězdy. Film, který svou náladou spadá do podobné kategorie jako byla Kytice nebo Máj. Milovníci kostýmních dramat, starých zvyků, národopisu a skanzenů si přijdou na své, je tam nádherně vyobrazená příroda tajemného a mystického Českého středohoří a to vše za krásného hudebního doprovodu, u které jsem měla od prvních tónů husinu. Ale to je asi tak vše, co bych mohla vyzdvihnout. Samotný děj ve mě svým zpracováním nezanechal tolik dojmů a pocitů, spíš zacílil na lyrickou a poetickou notu v duši. Karel Dobrý byl jistě ve své roli barona výborný a nespoutaná Katynka by od minuty mohla hrát sestru Vinnetoua, ale něco mi ve vyjádření celého jejich vztahu scházelo. Film dle mého názoru místy šlapal vodu a některé scény s kráčejícím baronem přírodou a rozhled po krajině mohly být využity k většímu rozehrání citu nebo "spalující vášně" mezi zarputilým baronem a provokující Katynkou. Za mě je to slabší příběh lemovaný krásnou krajinou, starými zvyky a nádhernou hudbou.. Nakonec dávám 4 hvězdy, protože jsem ráda, že se nenatáčí vše ze současnosti a tato doba je mi mnohem bližší. Mimochodem, Karel Dobrý má stejný hlas jako Igor Bareš :) ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je asi nejzábavnější trefné příjmení hlavní herečky. Jinak věřím, že číst se to možná dalo, ale při přenosu na plátno bylo zachováno jen věrně vystižené a věčné patolízalství Čechů vůči Němcům, které se odehraje hned v prvních pěti minutách. Jinak co se vodníků týče, zůstala bych u Miloše Kopeckého a spol. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Proč je tohle pro mě osobně jeden z nejlepších filmů, které u nás po revoluci vznikly? Za prvé, jsem fanoušek Urbana. Ne nijak velký, natož bezvýhradný, ale baví mě Urbanovy knihy číst, umí pracovat s atmosférou, humorem i s svou trademarkovou "divností". Uznávám však, že pokud se někomu nelíbí "Urban a jeho svět", tak se mu nebude líbit ani tenhle film. Za druhé, nemyslím si, že by Urbana šlo natočit líp, než se to tady podařilo Ondřeji Havelkovi. Nepovedlo se to ani fenomenálnímu Strachovi, a to už je co říct. Havelka se na Urbana dokonale naladil a podařilo se mu (na rozdíl od Strachova "Jazyka") urdžet scénář kompaktní a příběh přehledný. Bylo tedy s čím začít. Dále už jen skoro samé superlativy. Obsazení skvělé, Dobrý je výborný, Zmrzlá je na konci nomen omen, celou dobu však okouzlující a krásná, ohromně potěšil i Lábus a Lichý a vlastně skoro všichni další. Irituje jen Maryško. Kamera, exteriéry, rybníky, hudba, triky... to všechno je prostě paráda a radost pohledět/poslyšet. Tohle se povedlo a já mám málokdy chuť pustit si český film opakovaně. Tady ano. I proto 5 hvězd. A doufám, že spolupráce Havelka - Urban není poslední. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Další film, který mne utvrzuje v tom, že česká kinematografie je na vzestupu. Naprosto neotřelý námět s hodně nezvyklým provedením, který ukazuje dost o povahách lidí a vlastně i jejich vztahu ke krajině. Konec konců krajina je to, co v tomhle filmu utváří hodně dobrý základ atmosféry. A Karel Dobrý v hlavní roli mně svým výkonem hodně zaujal. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Charismatický Karel Dobrý, krásná příroda, úžasná kamera, nádherná hudba. Simona Zmrzlá je nádherná žena, ale herecky mě nepřesvědčila. Její zpěv byl ale krásný. Výborný byl Jan Kolařík ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Nejšťastnějším ze všech je dozajista Karel Dobrý, který konečně dostal hlavní roli, kde navíc může vyniknout jeho talent i nezpochybnitelná píle. Jeho vděk celým filmem prorůstá jako téměř jeho režijní součást.. - takže Karle, dobrý. Film jako takový má slušně našlápnuto a pozornost diváka (nebo aspoň diváka mého typu) snadno udrží po celý svůj čas. Své vyprávění přitom zakládá na obrazové stránce, která je zpracována vynikajícím způsobem - ať už venku, pod vodou nebo jinde. Režie soustředěná a charismatická, casting supr. Škoda horké jehly ve finální fázi - asi bych si kapku pohrál se střihem předělů mezi epizodami a též závěrečný exkurz do doby současné na Mostecku nebo kde zapůsobil jako omylem přilepený kus jiného filmu. Na první pohled prkotiny, ale u filmu (nejen) s tak významnou vizuální složkou kapku problém, škoda. V každém případě Simona, v závěru skutečně Zmrzlá, má moc nespornou, cosi mi říká, že i v prostředí takříkajíc mimo službu. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Karel Dobrý je skvělej herec a slovanská mytologie mě baví, jenže příběhově mě to takřka vůbec nebavilo a režijně je to taky slabé. Člověk by očekával nějaké autorskou vizi, ale vypadá to příliš zaměnitelně. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

demonicky dobry, couroidni zmrzla. nejlepsi cz film za poslednich iks let. dialogy a hudba - na lva. brabce, brabce, mel ses drzet maje...... ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% — Film by se dal shrnout jedním bonmotem: „Dobrý je dobrý a Zmrzlá je zmrzlá.“ Nevím, co vedlo Ondřeje Havelku, že si pro svoji režisérskou prvotinu „na stará kolena“ vybral zrovna tento námět, ale myslím si, že se nemá zač stydět. Knižní předlohu jsem nečetl, takže hodnotit můžu pouze to, co jsem viděl na plátně. Celkem zajímavý, rozhodně netradiční příběh, ve kterém jsem zahlédl záblesk klasické pohádky o krásce a zvířeti. Postoj barona byl celkem jasný - jako již poněkolikáté se zamiloval do ženy a těžce a bolestivě tomuto puzení odolával. Co však pro mě bylo nejasné, byl postoj Katynky. Tato sečtělá dívka, která inteligencí značně převyšovala ty, mezi kterými žila, asi doopravdy milovala pouze svého Jakuba, který tragicky zahynul. „Vztah“ k baronovi pak plynul spíš ze zvědavosti a nudy a byl daleko více provokací, než hlubším citem. Dívka tak dlouho provokovala, až nakonec dostala to, co žádala, ale o čemž příliš pozdě zjistila, že vlastně nechtěla. Ale kostky již byly vrženy. Kdyby ji baron rozmrazil v dnešní době, byla by zaručeně hitem kampaně #MeToo, protože její „Před dvěma sty lety jsem byla znásilněna hastrmanem...“ by těžko mohlo být překonáno. Jak jsem se dočetl v jedné recenzi, závěrečný obraz ze současnosti zastupoval druhou část románové předlohy, která se prý odehrává v současnosti. Pro neznalého však představoval spíš zmatení a rozhodně ve mě nevyvolal ten dojem, jaký asi měla vyvolat zmiňovaná část románu, neboť jsem si to nedal do souvislosti s devastací přírody člověkem, ale pouze s tím, že se hastrman zatím nenaučil ovládat svůj hněv. Skoro bych řekl, že si ten poslední obraz mohli autoři odpustit. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Příběh o výjimečné dívce vláčené zvyklostmi a okolím k šedé mase, kterou okouzlí nezvyklý muž s příslibem nového života. A také příběh o muži, toužícím po klidném životě, dokud ho neokouzlí výjimečná dívka plná života a energie. ()

barteca 

všechny recenze uživatele

V rámci mizérie českého filmu příjemné osvěžení s neokoukanými tvářemi, originálním příběhem. Jen škoda divadelně kašírovaného pojetí, užvaněného scénáře, přitroublých vtípků, ochotnického komparsu....mohla to být krásná balada či téměř horrrrrrooorrrr ! Kdy už vstanou noví Formani, Vláčilové, Chytilové...... ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Povedené, osobité zpracování románové předlohy. Díky za takovou tvorbu, plodnou jako hvězdný prach a vzácnou jako čisté svědomí. Konečně dostanou i hladoví najíst – fantazie ani mysl nezahálí a tak to má v dobré kinematografii být. Subjektivně mě tu rozčilovala ne zrovna sympatická Simona Zmrzlá (nomen omen? :) ), pan Havelka si však pro tuto roli nemohl přát nikoho vhodnějšího – vetkla své postavě adresně neopakovatelnou tvář, která bavila čím dál tím víc. Standardně vynikající performance Karla Dobrého nabízí v kontextu svého pozadí mnohovrstevnatý zážitek s některými až vtipnými odkazy ke klasické mytologii a lidské historii, ty je pro onen zážitek samozřejmě dobré znát – a tady možná nacházím kámen úrazu – část diváctva může být po shlédnutí spíše nechápavě na rozpacích, neboť uvidí jen viděné. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Veliká škoda jsou to silné dvě hvězdičky, ale na slabé tři to bohužel kvuli závěru opravdu nemá! Jinak to bylo opravdu dobré! Jak ale říkám, nebýt takového závěru, tak to dokonce má slušné 4 hvězdičky :-) ()

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

26. Český lev – Nominace

26. Český lev – Nominace

22.01.2019

Česká filmová a televizní akademie oznámila své nominace pro 26. ročník Českých lvů a mezi největší favority se tak zařadil snímek Toman s Jiřím Macháčkem, který získal celkem 13 nominací. Hned za… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama