Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 1

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Recenze (302)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Filmový námět super, ale zpracování místy pokulhávalo. Za sebe si myslím, že svěření filmu do rukou jiného a možná i zkušenějšího režiséra by přineslo vydařenější výsledek. Ale mohu se mýlit, to je taktéž možné. Vinterberg si vzal na paškál tragédii z nedávné minulosti, zručně ji divákovi předložil, ale to bylo tak vše. Po emocionální stránce to mělo po většinu stopáže šťávu, jenže jsem si z pozice sledovatele dění na obrazovce nevytvořil nějaké větší pouto k celému osazenstvu té ponorky. Ano, hlavní hrdina dostal dost prostoru (ono by spíše bylo s podivem, kdyby ne), ale u ostatních členů se to již nedá říct. Tam bych jako tvůrce asi zvážil, zda těmto námořníkům nevěnovat daleko více minut na plátně, neboť oni by měli být těmi středobody tohoto filmu, a také do hloubky rozpracovat jejich charaktery a více nám ty hrdiny přiblížit. Z hlediska hereckých výkonů asi nemám, co bych mohl vytknout, Schoenaerts se zhostil své role na výbornou, ve vedlejší roli zaválel Max von Sydow. Řemeslně povedený snímek natočen vskutku věrohodně, ale nic víc v tom nehledejte. Za mě dávám 66 % ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Mimořádně působivé drama, které strčí do kapsy jak filmy o ponorkách, tak většinu dramat a taky hororů, protože to, co ti lidi tam zažívali, to byl fakt horor. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Sleduju Černobyl (seroš) a ten pocit marnosti je naprosto stejný.Náš bývalý největší vzor a velký rudý bratr je marnost nad marnost.Chápat Ruskou mentalitu je nad mé rozumové dovednosti. Napadá mě jedna věta z dnes pro mě již neznámého díla NÁS MNOGO... Filmu bych vytknul jen z mého pohledu rychlý rozjezd..Ještě pořádně nevíte co je to Kursk a už jste v ohni výbuchu. Jinak bože ochraňuj nás před tupostí komunismu a totality.Hloupostí a malostí lidského pokolení. Ochraňuj nás od Ruské mentality. Rusko můžete jen litovat. Nemělo a nemá budoucnost. Nevěřím. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

První půlka děsná nuda, ale pak to začíná být napínavé a zajímavé. Krásně zobrazen kontrast nelidského systému,  moci, egoismu, paličatosti a arogance  proti jednotlivým lidským osudům. Aneb když život námořníka potažmo člověka nemá vůbec žádnou cenu. 😰🤔☹️ ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Přímočará a dojemná rekonstrukce událostí okolo potopení lodi Kursk, zaměřující se na dění uprostřed loni, reakce zvenku a osobní osud manželky  velitele, bez větších odboček. Přišlo mi to pěkně udělané (včetně záběrů pod vodou)  a zajímavé, hlavně v zobrazování toho zatvrzelého ruského odmítání cizí pomoci. Jako bonus skoro devadesátiletý Max von Syndow, neskutečné!  Tak jsem se něco dozvěděl. Z mé strany spokojenost. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že film pracuje se zadanou látkou nejlépe, jak mohl. Výprava výborná, práce s fakty korektní, fabulovaná dramatizace v únosných mezích. Sděluje bez přehnaného patosu to podstatné: že za tragédii mohl šlendrián, a že v Rusku, jako vždy, lidský život neznamená nic ve srovnání se strategickými zájmy. --- Smutný je fakt, že Rusové tohle pořadí hodnot všobecně akceptují. Pár vdov si poplakalo, ale národ jako celek vítá fakt (nebo iluzi?), že do ozbrojených sil se od té doby investuje mnohem víc, a jejich výkonost a prestiž se zlepšily. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Působí jako suchopárný hraný dokument. 1) Ovšem tvůrci přistoupili k faktům dost tvořivě: některé skutečnosti respektovali, další pozměnili podle potřeb scénáře. O některých okolnostech katastrofy se dodnes vedou spory a není moc jasné, jak to vlastně bylo. Kdo chce, informace si najde._____ 2) Tento nikoli dobrý, i když nelze říci, že vyloženě špatný film, je především dost nudný a šablonovitý._____ 3) Angličtina herců mi nevadila, protože jsem film sledoval s českým dabingem. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Nikterak překvapivý thriller, který zřejmě splní očekávání, která od něj znalejší divák má. Thomas Vinterberg výborně pracuje s formátem obrazu, když se všechny scény v ponorce odehrávají na užším plátně, tím pádem působí klaustrofobicky (pravda, ne ale tolik, jak by mohly), k čemuž přispívá i vhodné využití ruční kamery. Nemá problémy ani s vytvořením potřebné atmosféry strachu rodin o své příbuzné a několik velmi působivých scén (zejména závěrečná je vynikající). Výborně mu pomáhá i hvězdné obsazení, z nějž paradoxně nejvýraznější dojem zanechá civilní Léa Seydoux, která na sebe ve všech svých scénách strhává veškerou pozornost, i ostatní jsou ale v rámci menšího prostoru výborní a stačí jim zapojit své charisma (Colin Firth, čím dál lepší Matthias Schoenaerts, sympatický Peter Simonischek a potěší i účast veterána Maxe von Sydowa, který si úlohu tvrdohlavého a arogantního ruského admirála užívá se vším všudy). Je ovšem potřeba přijmout velmi zjednodušující optiku, kdy je zcela jasné, kdo je hodný, kdo zlý, všechno je strašlivě naivní a bohužel se tu sleduje až moc linií (rodiny námořníků, samotní námořníci, velení námořnictva), což tradičně vyústí v to, že žádná nemá takový emocionální dopad. Vinterberg si pomáhá i množstvím klišé, která jsou ale naštěstí únosná, i když očekávaná. Zásadnější výtkou je pak to, že tu chybí jakákoli časová orientace, takže divák se nedozví, jak dlouho vlastně v té ponorce námořníci byli a také to, že prostor samotné ponorky není nikterak představen a některé pojmy nejsou vůbec vysvětleny, čímž je divácká orientace značně ztížena. Kursk je ve výsledku tradiční evropská žánrovka, které by prospělo rychlejší tempo a možná větší příběhová nápaditost. 70 % ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ak by režisér Thomas Vinterberg ten matroš, na ktorom fičí predával v bratislavskom Pentagone konkurenciu by určite vytlačil. "Ruské" sídlisko vytvorené na počítači, v roku 2000 sa po ňom premávajú až dva automobily (legendárny žiguli a škodovka 105), ruskú obývačku zdobí síce koberec, ale v knižnici sú knihy, ktoré pochopiteľne nie sú v azbuke a samotný Turkmenistan to zabil úplne celé. Ruská admiralita sa dokaká pred trojicou ruských divnožienok a ruský admirál hovorí o katstrofálnom stave ruskej armády. A čuduj sa svete, film prichádza na filmové plátna v roku 2018, keď ruská flotila dominuje a katastrofálne presuny či cvičenie vojsk NATA pod vedením Štátov nacistických prinášaju jedno fiasko za druhým, od padajúcich vrtuľníkov, vozidiel počas prepravy či uviaznutiu ich lodí, nehovoriac o zničení vlastnej stíhačky belgickým promovaným inžinierom. Potom Vám kamarát pošle fotky z ich ubytovne počas výkonu stavebných prác v Belgicku s krásnym výhľadom na Bruselské EXPO a s ubytovňou, v ktorej by neprespali ani svine z rázovitej obce Lendak, nieto ešte z Fekišoviec. Ale ľudia nemajú Google maps a nevedia si vygúgliť ako to v Západnej Európe vyzerá...Táto propaganda mi pripomína dranie nohavíc v komunistických laviciach, keď nám ukazovali westernové mestečká ako obraz živote v skutočnej Amerike.Film je, odmysliac si politickú propagandu zvládnutý veľmi dobre, tiesnivá atmosféra na ponorke či lodiach ulahodí oku každého fanúšika takýchto filmov. Keď však z tlačovej konferencie vyvádzajú manželku jedného z námorníkov a ruská armáda jej pichne injekciu, na obrazovke už iba chýba nápis THIS IS NOVIČOK a bruselská propaganda by dosiahla svoj pomyselný vrchol. Mimochodom, obrazovka. Zmena pomeru strán na šírke plátna v úvode a závere bola výborným ťahom. A tak, proeurópsky fanúšikovia mali vidieť obrovskú ochotu pomôcť Rusom napriek ich odmietavému postoju. Komu však táto propaganda mala slúžiť ťažko povedať, pretože proeurópsky lajkovači Denníka Nič nevieme či Niesme Alexandrovcom na sociálnych sietiach po páde lietadla beztak priali smrť a oslavovali to viac ako víťazstvo nad fašizmom. Dúfajme, že raz zdravý rozum zvíťazí nad proeurópskym fašizmom a budeme žiť v civilizovanej spoločnosti, ktorá bude rešpektovať všetky národy a rasy. Mimochodom, prvú tohtoročnú návšteva kina v mojom meste (po včerajšom dvojitom zásahu v Cinemaxe) okorenilo zamrznutie pokladne a tak sme všetci štyria návštevnici filmu museli byť trpezlivý. Netuším, kto zostavuje pre Ster Century Cinemas program, ale tento rok je to katastrofa. Bohemian Rhaspody chodí štvrtý mesiac, Zložku 64 či Jack stavia dom sieť SCC ani nezaradí do programu a tak za filmovým zážitkom musím vycestovať do 20 kilometrov vzdialeného mesta, pričom by stačilo program čas od času trochu upraviť a nenechať ho celý týždeň rovnaký. Ak k tomu prirátate prácu na zmeny tak o Pašerákovi a ďalších filmoch môžete iba snívať... ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Memento pozůstatku studené války, nepřijetí pomoci. Vinterberga mám rád, nehodnotím tedy nestranně... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film, který vás baví a dojímá, i když víte, jak to dopadne. Události spojené s Kurskem si pamatuji, proto jsem na výsledek byla zvědavá. Ze snímku cítím trochu Evropy, dokázal ve mně vyvolat emoce, zkrátka a dobře, mi se to líbilo. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

pokud je potřeba u Kursku něco ocenit, pak je to fakt, že tvůrci se celkem přesně drželi toho co se nejspíš opravdu stalo a vyhnuli se různým zvláštním teoriím a extrémnímu patosu, který provází skoro všechny hollywoodské filmy (i ty podle skutečnosti).Tady se posádka chová tak jak by se nejspíš chovala každá posádka v podobné situaci a je to uvěřitelné. Co je z mého pohledu špatně je jednak to, že jsou mnohem silnější scény z pevniny (rozhodování o pomoci, příbuzní atd),než ty přímo v ponorce. Film se sice trochu snažil na začátku pár postav představit, ale ve výsledku je většina z nich lehce zaměnitelná a Kursk - film tak nenabízí ten "správný" pocit úzkosti, kdy divák při sledování skoro nedýchá. Druhou věcí je pak to, že bych čekal větší důraz na "detaily" a dost mě tak zklamalo, že zde všichni mluví anglicky. I proto je to jen za 3,i když v některých částech nebylo ke čtvrté hvězdě daleko...70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

No konecne sa Thomas Vinterberg pochlapil a natocil fajny film - to svinstvo Rodinna oslava neznasam doteraz. Udalosti okolo ponorky Kursk _ odohralo sa to tusim v roku 2000, a musim napisat, ze pekny masaker. Ze Urady klamu, ojebavaju a siria nezmysly je zalezitost dlhodobo znama - a tie Ruske urady nie su vynimkou. Kazdopadne tempo namakane, dialogy perfektne, hoci Schoenaerts je pre mna zahadou doteraz, teda neviem, ci vie hrat, to uz dlhodobo rozmyslam. Videl som aj slusnu Leu Seydoux, ale tu nemusim uz od toho svinstva Zivot Adele, kde jaxi zbuznela. To je jej vec, kazdopadne mna nepresvedcila. REzisersky konecne na urovni, nuda len v strede - takze spokojnost, ovela lepsi film nez Hunter Killer : 77 % ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že jako dítě jsem byl jednoho letního srpnového dne na plovárně v Budějovicích, kde si otec četl noviny, které měly na hlavní straně titulek i obrázek věnující se právě katastrofě Kursku. Psalo se tam, že z trupu ponorky bylo slyšet klepání přeživších námořníků. Ač Kursk byl tisíce kilometrů daleko a ani nepatřil pod naší armádu, hodně se to téma omývalo a prožívalo. Nedivím se tomu, být uvězněn v rakvi 108 metrů pod hladinou moře bez šance se odtamtud jakkoli sám dostat je dost hororové i bez stránek novin či filmu. A tento film tento klaustrofobický strach krásně zobrazuje. Kvalitou to není žádný Černobyl (2019 od HBO), ale rozhodně ho též nejde odsoudit jako nekvalitní celovečerní počin. Skrze tento film, herce i tvůrce obdivuji ty námořníky, kteří přežili první dva výbuchy, a pak se snažili bojovat s nepřízní osudu, který jim stejně dopřál smrt. Smrt, která by možná nemusela přijít, kdyby na prvním místě všeho nebyla politika. Palec nahoru tomuto filmu a ještě větší památce padlých ponorky Kursk. 75% ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Film jen průměr,protože filmů o ponorkách je fakt hejno.Ale ta historická výpověd´ o zemi na východ od nás je výmluvná a k zblití.40%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A to ta třetí hvězda je jen za Maxe von Sydowa, který tu ve skoro 90 letech herecky předčil snad úplně všechny ostatní. Za to fakt klobouk dolů a jestli se vyplatí kvůli něčemu Kursk vidět, tak hlavně kvůli němu, jelikož mě to ještě víc upevnilo v názoru, jak geniální herec to byl. A ještě než to začnu rozebírat, musím říct, že z Vinterbergovy tvorby měl u mě jít Kursk na řadu až mezi posledními, ale dneska se pro něj naskytla ideální příležitost, na výběr jsem moc neměl, tak jsem si řekl, proč to nevyužitý. Popravdě se ale teď Vinterbergrovy současné tvorby začínám zase krapet bát, protože tohle bylo dost zvláštně vedené. Tu koncepci jsem vůbec nepobral, protože to začne zbytečně dlouhým a nezáživným úvodem, který vše pomalu rozjíždí, jenže ten po cca 25 minutách zničehonic skončí a najednou to začne být plné katastrofických "akčních" scén, které jsou jak z amerických katastrofických filmů včetně patosu, pak se to začne míchat se scénami s typicky evropským stylem, ale jak se to vše míchá dohromady, neladí to do sebe a postrádá to atmosféru a občas se tu objevila geniální scéna, přičemž u mě určitě vedou veškeré podmořské záběry skoro bez zvuku, které dokonale navozovaly autentický pocit, jenže později se už Vinterbergovy nechtělo ty scény takhle stavět a tak do toho připojil hudbu a dojem autentičnosti silně pokazil... Už z toho musí být jasné, jak neujasněné vedení to má a to bych ještě mohl pokračovat ohledně zvláštním vedení scén, kdy se rodina posádky snaží od armády získat informace o jejich stavu. Jako by se Vinterberg snažil zavděčit úplně všem a zapomněl při tom na to, že se to prostě nedá a čím víc se o to bude pokoušet skrze míchání různých stylů, tím větší bordel mu z toho vyleze. Celou dobu se to navíc věnuje posádce ponorky a ve finále to vyleze s tím, že nejvíc to odnesla jejich děcka - což není špatně řečené, dává to v tom smysl, ale v celém tom zmateném vedení jsem si u toho spíš řekl "no jo, tohle tam ještě Vinterberg nenacpal...". Je to slušně natočené, hlavně ve vypjatých scénách, pak to taky má vzestupnou kvalitu a zatímco první půlka je mdlá a nudná, druhou mě celkem bavilo sledovat a v poslední čtvrtině mi to přišlo hodně napínavé, ale žádný silnější dojem z toho opravdu nemám. Navíc mě dost iritovalo, že se to celé odehrává v Rusku a povětšinou jen mezi Rusáky, dokonce i jména mají typicky ruská, ale všichni se baví plynule anglicky a to neustále. Jo, v ruštině by se to točilo náročněji, ale hned by to působilo autentičtěji a od evropského režiséra bych čekal, že si s tím tu práci dá. Vinterbega něco takového ale asi ani nenapadlo... Příště už ale dám na svůj výběr. A naznačím ho lehce upraveným úryvkem z jednoho nejmenovaného amatérského muzikálu - Nesmíme váhat a Chlast si dáme... Slabé 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Klasičtí rusáci - nas mnogo, neboli na lidi nehledíme, hlavně abychom ve světě vypadali dobře. Námořníků mi bylo líto, protože sloužit pod naprosto nekompetentním a neschopným velením musí být hrůza. Film pěkně utekl a místy to bylo slušně napínavé. 80% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celkově to bylo slabé a rozvláčné. Navíc mi přišlo, že cílem filmu nebylo ani tak ukázat, co se stalo s Kurskem, ale spíš ukázat, že Rusko je na tom špatně dnes. Třeba se mýlím, ale má z toho přesně tenhle pocit. A to si myslím moc ničemu nepomůže. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, kde sice když nevím jak to dopadne, tak jsem retard, ale naopak si ho víc užiju. Protože jsem opravdu do poslední chvíle věřil. Závěr dělá tento film filmem, ale i tak byl velice dobře zpracovaný a zahraný, není si moc na co stěžovat. Jen mě štvala druhá dějová linie s manželkami, to se mi prostě nelíbilo, i když uznávám, že to tam asi být muselo. ... CC Flora ()

Reklama

Reklama