Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V tom důležitém základu z toho sice odkapává ta kýžená frustrace, ale na mě jsou tyhle, ve velkém, fabulující příběhy podle skutečných událostí, jen velmi blbě sežvýkatelné. Rusáci to zase jednou grandiózně posrali a se svéráznou pseudohrdostí sobě vlastní nechali pomalu chcípnout bandičku soudruhů ve tmě, zimě a smradu. To je tak asi zhruba všechno co víme. Jestli si ponórkáři efektně zpívali nad flaškou vodky, nebo si strachy srali do trenek, to už můžeme jen hádat. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ponorky a námořnictvo příliš nemusím, takže jsem šel do filmu spíše ze zvědavosti a nebylo to špatný. Výbuch v Kursku je natočen slušně a následující ponorkový Survival je natočen zábavně byť to rozhodně mohlo být drsnější i více strhující. Nenudil jsem se, ale cílovka nejsem. Pro fanoušky ponorek a filmů dle skutečných událostí však doporučuji. 60% ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím že film pracuje se zadanou látkou nejlépe, jak mohl. Výprava výborná, práce s fakty korektní, fabulovaná dramatizace v únosných mezích. Sděluje bez přehnaného patosu to podstatné: že za tragédii mohl šlendrián, a že v Rusku, jako vždy, lidský život neznamená nic ve srovnání se strategickými zájmy. --- Smutný je fakt, že Rusové tohle pořadí hodnot všobecně akceptují. Pár vdov si poplakalo, ale národ jako celek vítá fakt (nebo iluzi?), že do ozbrojených sil se od té doby investuje mnohem víc, a jejich výkonost a prestiž se zlepšily. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Rusáci vždycky budou přeborníci, v tom posílat vlastní vojáky na smrt, nebo se na ně vysrat, byť sou kousek od nich, proč je taky zachraňovat, to je práce navíc. A tak raději ze všeho obviní NATO, EU a USA, a to lhaní jim taky jde na jedničku, nemají problém lhát vlastním lidem do očí. Jako já se omlouvám, ale když sem viděl, jaký svinstvo Rusko valí na svoje vlastní lidi a úplně na pohodu, bez špetky sebereflexe či něčeho co by mohlo připomínat páteř, tak sem si několikrát znechuceně odfrkl. Ale natočený a zahraný, je to na jedničku a jediné co tak kazí dojem, ze zážitku, je to, že Rusáci tady mluví plynule anglicky, ale tak jasně, kdyby v tomhle hrál nebo to to točil někdo Ruského původu, asi by už nežil. Má to i pár "akčních scén" hledání kyslíků, otevírání poklopu a celé je to dost napínavé a znepokojivé. Matthias Schoenaerts co by ústřední postava, je opravdu parádní, a člověk mu to všechno věří a hned od začátku mi byl sympatický, tak sem si občas během filmu říkal, že by to mohl přežít. No Max von Sydow, si zase střihl parádní soudruha, který se po celou dobu filmu chová, jako arcizmrd, takže opět výborně zahraná postava. A celé to završuje, klavírní soundtrack, neustále přitažlivý Colin Firth a scéna v kostele. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nemastné neslané. Ani neviem, čo by som k tomu napísal. Pripadalo mi to slabé a strašne nevýrazné s nábehom na neviditeľnosť. Len s pár dobrými, zaujímavými scénami. Herci matní, po atmosfére zostali len nevýrazné, stopové prvky, silné scény by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky a slávni herci vo vedľajších rolách to skôr rušili, než že by tomu pomáhali. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se znovu potkávají němečtí herci Matthias Schweighöfer a August Diehl, kteří měli podobně krátký čas ve filmu Hanební Pancharti (2009). Ve filmu Kursk jsou z nich ruští námořníci a nejlepší přátelé, v Panchartech představují německé vojáky v hospodě. Schweighöfer se v (Kursk) žení, zatímco v Panchartech zapíjí s přáteli narozeného syna. Diehl je jeho svědek, zatímco v Panchartech představuje majora Hellstorma, který v hospodské scéně Pancharty odhalí. (Cocacolix)
  • Film ukazuje admirála Petrenka (Max von Sydow) ako šéfa verejného informačného panelu: v skutočnosti ho viedol ruský prezident Vladimir Putin. (Arsenal83)
  • Ve filmu je zmínka, že mini-ponorku „Mir-1“ Rusové prodali Američanům (i s náhradními baterií), aby tak mohli vozit turisty k Titaniku. Ve skutečnosti oba dva „Miry“ pracovali na Kursku už pár dní po katastrofě a dnes je „Mir-1“ vystaven v muzeu (v Rusku samozřejmě). Pro natáčení filmu Titanic (1997) byl „Mir“ pouze vypůjčen, a to za dost velké peníze. (Lord_Denvil)

Reklama

Reklama