Reklama

Reklama

The Orville - Nové obzory

(série)
Trailer
USA, 2022, 12 h 6 min (Minutáž: 60–86 min)

Tvůrci:

Seth MacFarlane

Hrají:

Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson Jerald, Scott Grimes, Peter Macon, Jessica Szohr, J. Lee, Mark Jackson, Anne Winters, Victor Garber (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Recenze (10)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

pokud šlo o sérii poslední, pak to jako zakončení celkem ušlo. Epizod opět ubylo, ale téměř všechny mají stopáž dvou standardních, takže časově třetí série nabízí opravdu hodně. Obsahově je to lehká houpačka a některé díly jsou super, některé jsou zase naopak skoro až otravné tím jak se snaží řešit současná témata. I toho humoru dost ubylo a Orville se tak překlopil k regulérní sci-fi, která by se chtěla rovnat třeba seriálovým Star Trekům. A to se jí celkem daří, protože je stále pořád lepší než Discovery...65% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozporuplná třetí sezóna bude pro seriál možná poslední, a já ani nevím, jestli je mi to vůbec líto. Před jejím vydáním vyhlásil Seth MacFarlane velké změny, a rozohodně nepřeháněl. Humor prakticky zmizel, což způsobilo, že speciálně první dva díly se nesou téměř v pohřebním duchu. Filosofie se upravila směrem k dnešnímu trendu, takže Orville občas připomíná staré Star Treky, ale občas bohužel ty nové. Sympatická tolerantnost a otevřenost ke kultruním odlišnostem byla nahrazena aktivistickým prosazováním vlastních představ. V souladu s tím se musela překopat charakteristika názorových odpůrců, aby mohli být nově označeni za záporáky. Některé zápletky jsou pořád fajn, a minimálně epizoda Dvakrát za život mě zaujala svou reflexí diváckých očekávání o morálce společnosti vzdálené budoucnosti, jenže ani to nezakryje, že třetí sezóna je jednoznačně nejslabší. Vzhledově je ovšem o dvě třídy jinde. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk by řekl, že delší pauza než mezi první a druhou řadou ani nejde, ale vlivem různých produkčních či covidových opatření jsme na třetí řadu museli čekat další tři roky!! Za tu dobu se zřejmě u tvůrčího týmu hodně změnilo, protože překopali celý koncept seriálu, z nějakého důvodu je napadlo, že je dobré mít 10 dílů se skoro filmovou délkou, což by se ještě dalo přežít, kdyby z nějakého důvodu, a vyjma posledního (a nejlepšího dílu celé řady) úplně nezanevřeli na humor a odlechčenou povahu seriálu. No a k tomu ještě přidali postavu nesnesitelné Charly Burkeové, jejímž jedíným úkolem bylo celou sérii se tvářit nafučené, a dávat najevo, jak nesnáši Issaca. Jestli před vysíláním nebylo definitivně rozhodnuto o osudu seriálu, tak mám obavu, že touto řadou jsem seriál přímo naproti definitivnímu zrušení. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jádro třetí sezóny leží rozhodně ve vztazích (možná bezmála telenovelových), jimž ustoupila i komičnost – samozřejmě trefné glosy ani vtipné absurdnosti nevymizely úplně, jako kořením jimi charaktery získávaly na přirozenosti. Překvapily rošády v globálním vesmírném uspořádání a politických spojenectvích Unie, které prokázaly slušnou netrivialitu, stejně jako univerzální přenositelnost. Seth MacFarlane si dal zjevně záležet, na co chce poukázat, a nebál se jít do hloubky (i za cenu filmových délek epizod); akorát ve snaze o tolik moderní pokrokovost v otevřených otázkách sebeurčení či rovnoprávnosti (pohlaví) paradoxně sám padl do pasti netolerantnosti ke kulturám, co nevyznávají ty "jediné správné" – tzn. západně liberální – hodnoty. ()

Elerrina 

všechny recenze uživatele

Ordinace - pardon - Star Trek v růžové zahradě. Opět vztahy, vztahy a zase vztahy, ze všech možných i mnoha nemožných úhlů pohledu (s vyjímkou epizody 9, která jediná je o něčem jiném). Jenže ve chvíli, kdy zmizel ten svěže ironický nadhled z minulých sezón, ukazuje se nad slunce jasněji, že Seth MacFarlane je prostě jen naivní moula, který se nás snaží unudit xmrti buď nešikovným vykrádáním něčeho, co už bylo někde jinde, nebo vymýšlením plochých a těžce otravných společenských dilemat. A to, že to tentokrát krásně vypadá, je spíš přitěžující okolnost. ()

cyphercz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tahle řada je pro mě jednoznačně propadák a velké zklamání. První dvě sezóny mám přitom stále v oblibě a rád si znovu pustím většinu jejich epizod, ale v New Horizons u mě zabodoval v podstatě jen díl Twice in a Lifetime, zbytek buď průměr či silný podprůměr. Zkusil jsem si sepsat klíčová slova/spojení co mi vyvstanou když se nad touto řadou zamyslím, vyšlo mi (bez nějakého pořadí): přepálená stopáž, woke témata, absence humoru, lacinost, recyklace už mnohokrát viděného, Dolly Parton, Star Trek Discovery. Většina těchto spojení je velmi výmluvná a netřeba je dále rozebírat, rád bych jen trochu rozvedl tu Dolly Parton a ST: DIS. První jmenovaná je krásnou ukázkou toho, jak tento seriál šel do kytek - namátkou co si vzpomenu tak v první řadě výrazné cameo Charlize Theron, menší role Liama Neesona, ve druhé řadě setkání doktorů Roberta Picarda a Johna Billingseyho, no a v trojce máme Dolly Parton... Dolly - Parton... A co se onoho ST: DIS týče, tak prostě celá třetí řada je pro mě srovnatelná s tímto Kurtzmanovským počinem, byť je o něco lepší, ale i tak tu máme laciné dojení emocí, tunu nudných dialogů, sem tam i brečánkujeme, snahy o vtip jsou spíše trapné a tak dále. V jednom z mých komentů myslím k první řadě jsem před lety psal, že doufám, že tento seriál vydrží alespoň tak dlouho, jako Family Guy. Beru toto zpět, protože další řady typu New Horizons už prostě nedám, tento seriál pro mě skončil. Hodnocení řady na základě průměru z epizod: 40% ()

zipacna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S menší dávkou humoru, za to s větší profesionalitou. Zamiloval jsem se do tohohle seriálu okamžitě po první epizodě. Posádku miluju kompletně celou (až na hulváta Klydena). To se mi v porovnání s například jedním nejmenovaný shit seriálem (ehm STD) fakt nestalo. - Čekání na tuhle série bylo bolestivě dlouhé a stejně se cítím právě teď. Teď, když třetí série skončila a je možné, že další už nebude. Stejně tak, jako od mala miluju Star Trek TNG-VOY-DS9-ENT, tak stejně úžasný je i Orville. Vím, že tenhle seriál přešel s třetí sérií na jinou platformu a bylo provedeno pár změn. Tohle jsou v podstatě moje jediné výtky, malichernosti a pro většinu lidí blbosti. Upgrade Kylonské vizáže, naprosté ignorování existence některých Unijních lodí, apod. - Na druhou stranu, skvělé příběhy mnohdy se zakončením, které ve mě vyvolali tísnivé pocity (necitlivý odchod Klydena, vytažení Gordona z jeho alternativního života nebo smrt jedné z hlavních postav). Asi nemusím zmiňovat nádherné CGI vizuály lodí, planet, bitev a dalšího. Vidím tady mnoho jednohvězdičkových a dvouhvězdičkových hodnocení a říkám si, proč na to ti lidé tedy koukají, když se jim to nelíbí. Já se každopádně budu modlit, aby se Mickeymu rozsvítilo a život s Orvillem pokračoval další rok. Nebo deset. ()

JasonV 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa tretia séria oficiálne volá Nové obzory je to vlastne len zakončenie dejových línií z tých predošlých. Niektoré časti príliš rozťahané a telenovelové, niektoré naopak nabité napätím a zaujímavým dejom, celkovo asi o niečo slabšie ako prvá a druhá séria. ()

probablito 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mňa teda najslabšia sezóna. Z desiatich dielov sa mi naozaj páčil len jeden (Lehke kapky deste), ostatné buď celkom fajn (feel good záverečná epizóda, alebo Dvakrat za život), naprosté priemernosti (Elektrická ovce, alebo Pulnocni modr), alebo príšernosti typu Stínové ríše. Súčasne som pozeral aj druhú sezónu Discovery, prvú sezónu Picarda a Lower Decks a musím povedať, že aj keď ani tieto seriály nie sú bez chyby, po režijnej, scenáristickej, hereckej a hudobnej stránke sú stále o pár kvalitatívnych stupienkov vyššie než Orville (ktorákoľvek sezóna, nielen tretia). Stačí si porovnať finálnu epizódu druhej sezóny Discovery Such a Sweet Sorrow a z Orvillu trebárs podobne akčne ladenú časť Domino: v Discu sa odohrá originálna, nápadmi sršiaca vesmírna bitva, v Orville len ďalšia variácia na zameniteľné vesmírne boje bez akéhokoľvek napätia, akých tam bolo za krátku dobu trvania seriálu zo poltucta a všetky vyzerajú rovnako. Scenáre tretej sezóny sú občas vcelku bystré a inovatívne, častokrát ale skĺznu do ťažkopádnosti (žeby kvôli dlhšej stopáži?), alebo režijnej/scenáristickej bezradnosti (prvé tri epizódy, ale aj trebárs koniec Dvakrát za život, alebo celé Domino). Takže nie, nie je to lepšie ako nový alebo starý Trek, a keď mi to bude niekto tvrdiť, tak sa mu schuti zasmejem do tváričky. 5/10 ()

Šíma2

všechny recenze uživatele

Orville je takoví light verze Star Treku. V minulých sériích přinesla půvabný a lehce nekorektní humor a aktuální společenská témata. To všechno ve třetí sérii chybí. Veliká škoda. ()

Reklama

Reklama