Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou americké komedie Genea Kellyho (1912–1996), je sympatický čtyřicátník, pracující jako úředník Investiční zprostředkovatelny. Paul Manning je už čtrnáct let šťastně ženatý s Ruth. Zprvu nemůže pochopit, proč muži své manželky podvádějí s jinými ženami. Když už konečně pochopí, proč se muži odjakživa otáčí za jinými „sukněmi“, neví jak na to. Jeho přítel Ed Stander, který má na rozdíl od něj se ženami spoustu zkušeností, se mu to snaží vysvětlit, ovšem zcela neúspěšně. Tedy až do chvíle, než Paul ke svému překvapení zjistí, že ho najednou na všech ženách, které potká, nezajímá nic jiného než jejich fyzické přednosti. A je to samozřejmě Ed, který si ví rady a věnuje příteli příručku plnou pravidel a pokynů pro všechny možné eventuality svádění žen a nevěry. Ed se pochopitelně jako zkušený ujme role učitele a Paul pilně studuje a snaží se nabyté zkušenosti uplatnit v praxi. Pravidlo číslo jedna podle Eda zní, že pokud chce na celou noc opustit byt, aniž by vzbudil podezření, nesmí tvrdit, že jde tam, kde se dá dokázat, že tam není. A taky je třeba najít věrohodný důvod, proč se vzdálit na noc z domu. Přes značné obtíže se to Paulovi podaří, stejně jako naplnění dalších Edových rad. Zkouška nanečisto dopadne na výbornou, a tak je Paul podle Eda připraven na svou první nevěru. Zbývá už jen jediné. Najít tu pravou. V hlavní roli nevěrychtivého manžela uvidíme Waltera Matthaua, jeho našeptávače a zkušeného proutníka hraje Robert Morse. (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Běžně mívám ve zvyku komediím s Walterem trochu nadržovat, přiznávám. Ten herec mě dávno fascinuje a vždycky říkám, že kvůli němu stojí za vidění i jinak slabý film. O Průvodci ženatého muže to bohužel říct nemůžu. V roli úředníka Paula Manninga totiž neměl příležitost uplatnit nic z toho, co ho dělalo tak výjimečným, nic z vlastní osobnosti. Po většinu filmu je vlastně jen tichým posluchačem "mouder" záletníka Eda. Kromě toho nesledujeme příliš souvislý příběh, spíš mozaiku anekdotických příhod "z manželského života", které Edovu instruktáž ilustrují. Možná že je to jen tím, že od Waltera Matthau očekávám cosi jiného, ale tento film se mi prostě nijak zvlášť nelíbí. 40% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Charlie! - Co? - Co tady děláš? - Kde? - Tady! S ní! - S kým? - S ní! Jak jsi mohl! - Co? - To! - Kdy? - Když jsem přišla a ty jsi s ní ...! - S kým? - Ty moc dobře víš. S touhle ženskou tady! - Kde? - Charlie! - Co? - Tys tu měl ženskou! - Jakou ženskou? - Přece tu, co teď odešla! - Kdy?" Fantasticky ledabylé zatloukání bylo vrcholem podrobného kurzu nevěry, který mne zaujal, pobavil, poučil, ale nepřesvědčil o tom, že má případná nevěra nejvíce prospěje mé manželce. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Úsměvně neškodná konverzační oddechovka na lechtivé téma, zpracovaná jak se sluší a patří na korektní mládeži přístupný film ala >šedesátá< ... Rutinně natočený filmek o středostavovských američanech pro středostavovské američany s poněkud přehrávajícími herci, což však k tomuto typu komedií (bohužel) patří... - - - P.S. Filmu - jak už je to obvyklé v našich televizích - dost škodí plytký český dabing a formát 4:3, dívat se na konveraci blbě dabovaných ořízlých půltváří může interesovat jen televizácké čudláky, participující na takovém zprznění filmu... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý posun od komedií 60. let postavených na situacích, vtipných dialozích, mimice a postavách (Billy Wider) k současným bláznivým komediím. Průvodce mi tak trochu evokoval Woody Allena, téma, které mu přesně odpovídá, ale by se bez pochyb popasoval s daným tématem mnohem výživněji. Walter Matthau byl štramák, o tom žádná, ale jinak jde o průměrný snímek bez většího nápadu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ať už to tak chtěl Pánbůh, nebo příroda a evoluce těžko by mohlo dojít k rozmnožování bez vzájemné přitažlivosti samců a samiček. A lze k tomu využít oboustranně i naše smsly. Zrak, čich, sluch, hmat... Máme různé parfémy, barvy a laky na vlasy, holítka a depilátory, módu atd... Snažíme se zkrátka sobě vzájemně líbit. Zaujmout, strhnout pozornost. Nevím jak je to tedy s ostatními 41 pohlavími či kolik jich dnes už je, za ta mluvit nebudu páč ani nevím jak tam a kde co funguje. U tohohle filmu jsem se bavil královsky a to ze dvou důvodů. Za prvé při pomyšlení , že z něj nějaké současné feministce debilního dneška zcela jistě rupla cévka a tak je na světě zase o jednoho cvoka méně. Vždyť dobrá třetina filmu jsou záběry na polonahé ženy nebo jejich dekolty či zadečky. A za druhé je to proto, že tohle je taková parádní americká komediální klasika z konce šedesátek. Cítíte z toho že tehdy byl svět ještě v pořádku. Film je vlastně souhrnem rad převedených do epizodek co se komu kdy stalo při podvádění vyprávěných právníkem svému příteli. Ten je šťastně ženatý, ale samozřejmě jako každý čtyřicátník se rád podívá po pěkné ženě a se zájmem naslouchá radám, že nevěra je vlastně zdravá a manželství prospívá. Rady mu mají umožnit vyvarovat se základním chybám při nevěře, kterou začne plánovat. Epizodky jsou boží a nejlepší je ta s mužem, který si vzal milenku domů a ráno nemohli nalézt její podprsenku :-) . Nikdy se nenalezla, ale ten fakt že by ji mohla nalézt jeho žena jej deptá, deptá a deptá... :-)))) !!! Musím říci, že celý film je super a komu by snad nelíbyly všechny ty vnadné Američanky, může se kochat těmi neskutečnými auty co se v roce 1967 proháněla americkými městy... Já dávám za 4 termínované vklady. ! * * * * ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Morálně dost rozpustilá, avšak přemírou komických scén a díky vynikajícím hereckým výkonům velmi zábavná komedie s charismatickým Walterem Matthauem v roli manžela ve středním věku, který zatouží po nějakých těch milostných eskapádách mimo manželský svazek, ale tak úplně nemá představu, jak to vlastně provést. Na(ne)štěstí je tu jeho kamarád Ed, jenž plní funkci chodící encyklopedie manželských nevěr, aby mu dopomohl k nalezení té správné cesty. Režírující Gene Kelly ladně balancuje nad kontroverzními tématy, aby nakonec s vtipem ukázal ten správný směr, jakým by se měl ženatý muž ubírat, a vytváří tím veselou hru o nahnutém charakteru, jenž má stále ještě šanci zvolit tu správnou cestu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film plný epizodek na téma manželské nevěry, ve kterém si Walter za svoje ksichy které hází ty 4 hvězdy vybojoval. Některé nápady se povedly víc, jiné míň. Původní kino dabing musel být úžasný, viděno v novácké verzi (druhý z celkem tří dabingů!:-( ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Silně politicky nekorektní. Jako v mnoha Hollywoodských pokusech o sexuální komedii, všichni o sexu mluví, ale nic nedělají. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle mi fakt nesedlo. Walter Matthau chce být nevěrný a tak si žádá rad záletného souseda. Nakonec s tou hezkou zrzkou ale nic mít nebude a bude spěchat domů k manželce a dítěti, k rodině. Co mi na tom mělo přijít veselé? Navíc všechny ženské jsou zde mladé, krásné, s hezkými nohami, ani jedna ošklivá. Fakt divný paralelní svět. A v tom mám hledat nějakou paralelu? Celé mi to svým pojetím připomnělo současné české Ženy a Muže v pokušení, Na vrcholech, V běhu apod. Což není myšleno jako pochvala. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Podľa môjho názoru výborná komédia o tom ako sa (ne)stať dokonalým záletníkom. Za vrchol považujem inštruktáž, pomocou ktorej zapriete pred manželkou aj pohlavný styk s milenkou, priamo pred jej očami, pričom sa chudera zmôže len na konštatovanie: "Čo si dáš na večeru, drahý ?" :-) Technická poznámka: Orez 4:3 je naozaj na "zblitie" ale dabing ČT (oproti NOVE, ktorá ho premiérovala o pár rokov skôr) celkom ujde. (10.7.2006) ()

5150 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie na téma "nevěra". Scénář napsal podle své knihy Frank Tarloff a ten je složen z mnoha krásně vypointovaných minipříběhů. Herecké obsazení je fajn - mj. Walter Matthau v hlavní roli se do podobných filmů výborně hodí, o tom není řeč. Navíc potěší řada dalších maličkostí, jako titulka "A Guide For The Married Man" od The Turtles, hudba (Johnny Williams) nebo řada perfektních hlášek ("...Ne každý zahýbá, asi jenom 43%. A jak na tebe koukám, už asi 44."). ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem to chtěl vidět jen kvůli Walteru Matthauovi, ale pak jsem zjistil, že tu hraje i Terry-Thomas (anglický fousáč z Velkého flámu). A nejen on, ale i Carl Reiner, Phil Silvers, Sid Caesar a spousta slavných amerických komiků, které my u nás bohužel neznáme. Ti všichni vystupují jako "techničtí poradci" v jednotlivých scénkách, které jsou slepené školením Waltera Matthaua zapomenutou hvězdou amerických komedií 60.let Robertem Morsem. No a celkem to šlape. Některé scénky jsou trapnější, ale většina je vynikající. Kupodivu dávám přednost dabingu Novy před ČT, protože je lépe obsazený. To měla ČT raději předabovat Hotýlek. Mimochodem hudbu složil John Williams, který už tehdy se začal řadit mezi žádané skladatele. Vlastně ani nepoznáte, že film režíroval Gene Kelly. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičková komedie jejíž jedinou náplní jsou mimořádně zábavné lekce proutníkům, jak být své ženě nevěrný pro její vlastní dobro. Jako vždy vynikající Walter Matthau je naprosto neselhávající, i když je scénář v podstatě jenom soubor různých komediálních scének, které však, narozdíl od mnoha shodně vystavěných snímků, drží velmi dobře pohromadě. Napodruhé to nejspíš nebude již tak zábavné jako při prvním shlédnutí, ale i tak představuje tento (jak je vidět v rozsahu hodnocení) nepříliš známý snímek velmi příjemné zpestření, kterého se v současnosti mezi novými snímky asi jen tak už nedočkáme. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Netuším nakolik byl Gene Kelly dobrým režisérem, ale tento film se mi nějak moc nezamlouval. Udělat z ženy naprosto d*mentní stvoření určené tak leda na úklid nebo na "tradiční manželské povinnosti" a nebo jako objekt touhy je v dnešní době hodně troufalé. Pravda, že tehdy to tak bylo pravidlem, ale na to bych si snad ani nedokázala zvyknout. Walterovi Matthauovi podle mě více slušelo stáří a na "svůdníka" se ani moc nehodil. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Trochu uřvané, trochu naivní, trochu sebevědomé, trochu průhledné, takže by to bylo za tři.Jenže Walter byl výborný a mně se moc líbily interiéry bytů, takže jsem přihodila hvězdu navrch. ()

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama