Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan Potměšil a Ilja Racek v příběhu o přátelství malého Jakuba a jeho podivínského strýce Josefa. Příběh malého Jakuba (J. Potměšil), který se zastává strýčka Josefa (I. Racek), jenž v rodině svou existencí tak trochu „překáží"... Rodina při oslavě dědečkových (M. Nedbal) narozenin využije strýčkovy víry, že někde ve světě žijou mimozemšťané a ztropí si z něho s pomocí falešně vyvolané fotografie nemístný žert. Za strýčkem se totiž zřetelně objevil záhadný stín, který připomíná lidskou bytost... Strýček je zcela konsternován a klaní se neviditelným návštěvníkům. To je voda na mlýn paní (I. Janžurová) a pána domu (L. Munzar), kteří se snaží strýčka z domu vystrnadit, aby měli pokoj pro zasnoubenou dceru Janu (J. Leichtová). Plánují jeho odvoz na psychiatrické vyšetření a posléze do ústavu. Situace se ale neplánovaně zkomplikuje záhadným zmizením strýčka a Jirky... (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Pokud to měla být satira, tak se scénáristům příliš nevyvedla. Za pozornost stojí snad jen výborný Ilja Racek, který byl tehdy takřka dvorním představitelem nejrůznějších podivínů a fantastů. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taky jsem nebyl z této televizní inscenace moc nadšený. Bylo to moc ukecané, děj taky nebyl zrovna nejzajímavější a chvílemi mi přišlo, že to některé účastníky z řad herců ani moc nebavilo. Podali jakžtakž slušné výkony, ale z daného tématu se dalo rozhodně vytěžit mnohem více. Toho strejdy mi bylo až líto… ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k výpravě určitě jedna z nejlevnějších věcí v dějinách Československé televize a podle toho to taky vypadá. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ach, ty mezilidské vztahy... 1) Trochu zvláštní příběh dost shazuje americký happy end. Je ovšem otázka, zdali by syrovější konec skousli tehdejší censoři. 2) Pěkně herecky zvládl roli 14letý Jan Potměšil (Jakub). Potěšil i 26letý gay Marcel Vašinka. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Svůj stín má především semetrika Ivy Janžurové, která se snaží vystrnadit příbuzného z domu. Tato rodina moc nefunguje. Průhledný žert ale prokoukne skoro každý. Teprve poté si pán domu pořádně bouchne do stolu, i když mu paní šťouchá i do prstu. Jan Skopeček byl fajn, Miloš Nedbal do počtu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jen a jen konverzačka, nic víc, navíc docela nudná, bez trochy humoru. Tohle opravdu netřeba pouštět na světlo Boží, tohle může zůstat ukryté v archivních složkách hluboko pod povrchem. Hudební spolupráce: Václav Peter ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Televizi jsem prodal v roce 1975 (když tam začali vysílat nějaký východoněmecký seriál), takže tento film jsem už neměl možnost vidět v bedně a shlédnul jsem jej až nyní na webu, ale kdybych ho neviděl, tak bych o nic nepřišel. Příběh sice má hlavu a patu a nese i jisté morální poselství, ale jeho zpracování mi přišlo dosti podprůměrné. Televize má smysl jenom tehdy, když právě probíhá politický převrat. V roce 1968 jsem sledoval zprávy na vlastní TV, v roce 1989 jsem se chodil dívat na televizi ke známým a příští převrat budu, doufám, sledovat na webu, takže není třeba mít doma bednu, i když dnes se už, pravda, dělají placaté. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý film o útoku normálnosti na šťastného člověka. Proč si někdo myslíš, že pít kafe a žrát bábovku je lepší než mít svůj svět podkroví a dívat a poslouchat něco vzdálenějšího a hezčího než plky ženský o penězích. Naprosto skvělý Ilja Racek. Krásný film o tom, že ne všichni musí mít svět jako třenou bábovku a kredenc naproti lednici. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Jak se zbavit strýčka Josefa, aby se uvolnil tolik potřebný pokoj. Typická lhostejnost a neúcta ke staršímu člověku v důchodovém věku. Trochu zvláštní příběh je drobátko moralizující, byť poněkud netypickou cestou. Dělat z člověka blázna za použití jeho koníčku a zájmu o vesmír spojená steoriemi o tzv. mimozemském životu je opravdu hnus a tak je strýček potrestal stejným kalibrem. Bohužel je to celé velice těžké k uchopení a tak pro mnohé velmi nesrozumitelné. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie zabývajícími se rodinnými vztahy v jednom domě. Strýček Josef v podání I. Racka, jehož životní náplní jsou konspirační teorie týkající se mimozemských civilizací, má velmi pěkný vztah se svým synovcem Jakubem (J. Potměšil), avšak právě kvůli svým výstředním zálibám je trnem v oku své švagrové I. Janžurové, která by ho nejraději umístila do psychiatrické léčebny a do jeho uvolněného pokoje nastěhovala svou dceru s mužem (půvabná J. Leichtová a M. Vašinka). U příležitosti rodinného setkání si manžel Janžurky a otec rodiny L. Munzar udělá ze strýčka legraci, a sice během rodinného fotografování uměle do fotografie přidá stín, jenž má vyjadřovat mimozemskou přítomnost. Tento žert, který strýček ihned odhalí, však vystupňuje opovržení a nevraživost vůči jeho osobě a strýc Josef opouští domov, kde mu už nebylo příjemně. Závěr snímku naznačuje, že se má strýc Josef vrátit, avšak konec snímku nepochopitelně splynul se závěrečnými titulky a divák má pouze nejasnou představu o vyřešení rodinné rozepře. Název snímku souvisí s představou I. Racka o existenci vyspělých mimozemských civilzací, které nás sledují a každý člověk má tak podle něho svého mimozemského pozorovatele. Dále se ve snímku v menší roli jako část rodiny objevil i manželský pár R. Jelínek a atraktivní J. Švandová. V komediálně laděném snímku J. Platze se objevil i M. Nedbal jako dědeček, který velmi přispěl k navýšení zábavnosti i celkové kvalitě snímku, neboť bez jeho postavy bych vážně uvažoval o podprůměrném hodnocení. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jen málo zajímavá inscenace, která řeší nabourané lidské vztahy. Ale zase v neděli, když škrábete brambory k obědu, taka jako poslechová příloha…//S velikým překvapením zde čtu, že je to komedie. Tak jestli jsem se zasmál, tak až teď. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Míysty se objevují výborné dialogy a díky kvalitním hercům se ta tři čtvrtě hodinka dá pohodlně snést. Ale celý příběh je trochu postavený na hlavu. ()

Reklama

Reklama