Reklama

Reklama

Podle skutečné události

(festivalový název)
  • Francie D'après une histoire vraie (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Spisovatelka Delphine Dayrieux zažívá tvůrčí krizi poté, co se z jejího posledního románu stal bestseller. Jako na zavolanou se objevuje tajemná Elle. Zprvu přínosné přátelství začne nabývat čím dál tím víc znepokojujících rozměrů. (Febiofest)

Recenze (25)

Lima 

všechny recenze uživatele

Polanski na čtvrt plynu. Je to pěkně zahrané, Eva Green správně tajemná, jak to ona umí nejlépe, ale jinak je takové mdlé, s úplně jalovou pointou. Z úcty k panu režiséru slabší 3*. Ale vzhledem k jeho věku a zásluhám asi má právo na takové oddychovky. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Najprv som chcel dať 4 hviezdy, ale potom ma začala srať Eva Green svojim správaním a tak len čistý priemer. Bez Evy by to bolo ale podstatne horšie. Ona tomu dodala šmrc a sexepíl. Na svoje si prídu ale muži aj ženy. Muži kvôli lezbickej show a sexi nohám Evy Green v pančuchách a ženy kvôli dráme a životu slobodných žien, ktoré si chcú život naplno užívať aj v pokročilom veku. Rozhodne tento snímok pasuje do kategórií Dráma / Mysteriózny. Ale ako som spomenul, neskoršie ma začalo správanie Evy rozčuľovať, ale ono práve to jej správanie bolo dôvodom na vznik tohoto snímku. Veľmi som dievčatám fandil, ale potom sa to uberalo smerom vyvražďovačky, čo je škoda. Rozhodne ale odporúčam na nejakú upršanú stredu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak škoda, od Polanského vždy čakám viac. Väčšinou som mal na rozume, ako sa Polanského dvorná herečka Emmanuelle Seigner výzorovo zmenila. Príbeh bol zúfalo nezáživný. A čo je horšie aj predvídateľný - pointa taká typicky Kingovská. Jediné čo upútalo trocha viac bola technická stránka, najmä hudobný doprovod a kamera. Ani Eva Green nebola najhoršia. Celkovo to vidím na slabší priemer. 55/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na Evu Green sa dá pozerať, aj keby celý film bol len o výstave jej portrétu. Uhrančivá, multilinguálna a podmanivá herečka. A možno s tým obrazom by to bol lepší nápad. Tento film je totiž akoby kópiou už známych snímkov o spisovateľoch a ich tajomných fanúšikoch. Namiesto toho, aby bol mysteriózny a zahmlieval, je skôr extrémne priehľadný, čomu sa nemožno diviť, keď tam hrajú vyslovene len dve herečky. Thrillerova zložka nezvládnutá. Ak už niečo zo spisovateľského prostredia, tak určite The Words. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na Polanského trochu slabší, ale stále koukatelné. Příběh slavné spisovatelky, která je v krizi a bez nápadu, když tu náhle se zjeví fanynka, která jí všechno vynahradí. Společnost, nápady i příběh. Vynahradí možná až tak, že Delphine půjde o život. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Polanskimu to mozna trosku zaokrouhluju nahoru, ale jsem rad, ze jeste zije a toci a dokonce se i vraci ke svym paranoidnim a stisnenym korenum, takze pro me nejlepsi Pcko od The Ghost Writer, coz uz bude skoro 10 let. 7/10 ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Takových příběhů jsme už pár viděli a nějaká pointa na konci na té nudě moc nezlepšila. Chápu, že Eva Green to vzala jen kvůli rejžovi, ale i když odvádí (oblečená) svůj herecký standard, tohle je pro ní druhořadá záležitost. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události je rozvernost se sadistickou příchutí. Zdání mystéria je vyvoláno záměrnou fabulací a trhlinami v soudržnosti příběhu, není nutné z toho vinit režiséra filmu. Roman Polanski vychází z populárního bestselleru Delphine de Vigan a rozhodující je atmosféra, nikoli nějaká logika sledu událostí. Příchuť parodie je to, co Polanskiho nalákalo. Určitou chvíli se dokonce zdá, že Misery, respektive Delphine, nechce zemřít, ale i přes aktivní přítomnost lidskému zdraví velmi škodlivých jedovatých látek jde především o škodolibou rošťárnu. Zdání zuřivosti fandí životu a poskytuje nové a doposud nepoznané prožitky. Film Podle skutečné události není dramatem, byť využívá dramatické struktury, je burleskou, klame tělem a ceněním zubů, přitom se nevázaně baví, opojen rozvernou vůni parodie. Hlavní hrdinkou rozpustilého pobavení je Delphine Dayrieux (příjemná Emmanuelle Seigner), úspěšná spisovatelka. Necítí se příliš pohodlně v samotném centru pozornosti a ráda utíká do osamělosti tvorby. O vlastní tvůrčí krizi nemá prozatím tušení, ale co jí to napadlo? Vyhýbat se vlastnímu životu a vzpomínkám? Výsledkem katarze je nový knižní hit, byť sama autorka si na něj nedokáže vzpomenout. Důležitou postavou rozpustilého blufování je Elle (pozoruhodná Eva Green), spisovatelka na zapřenou s tísnivou osobní bolestí. Zdá se být vytržena ze života, ale její plán nemá slitování ani s tou bezbranností. Z dalších rolí: Delphinin životní partner a pracovně vytížený módní návrhář François (Vincent Perez), rázně odbývaná redaktorka Karina (Josée Dayan), tisková atašé Oriane (Camille Chamoux), či soused venkovského útočiště Raymond (Dominique Pinon). Claude Lelouch vydal Kde se cesty kříží, Roman Polanski zase Podle skutečné události, oba filmy jsou rozverností, oba se zaměřují na bezejmenné literární nádeníky, oba se tváří zuřivě a touží po smíchu a zábavě. Podle skutečné události dokáže pobavit, pokud divák pochopí, že je to jeho určení. Inu Polanski a jeho neměnné sklony k parodování! ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nasaďte Delfínu do strašidelného domu a bubáci nebudou mít co žrát. Vydržela jsem to jen kvůli fenomenální mrše Evy Green. Zápletka je únavně předvídatelná a stopáž brutálně natažená na skřipec. Ale jako díl krimiseriálu by to snad šlo. ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, přesně tyhle paranoidní, městsko hotelové upršené příběhy, miluju od Polanskiho nejvíc... Seigner je prostě tajemná mysteriozní herečka, navíc pořád krásná, která to dokáže podat dokonale. Pointa není šokující, ani překvapivá, ale přesně tohle od Polanskiho chci. Výborný film z ranku Ghostwriter a Devátá brána.... ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Jsem si říkala, že je to jak od Polanského a ono je. Je nepřekonatelný, stejný smrádek jako u Deváté brány a obsazení Evy byla sázka na jistotu - dokonalá herečka. Závěr filmu není jasný - byla to jen imaginární múza? Pereze jsem taky ráda po letech viděla. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četla, že bych z ní byla nějak dvakrát unesená se říct nedá, ale stále je o hodně lepší než film.. Jednu hvězdičku přidávám za tradičně skvělou Evu Green. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Lidé věří víc pomluvám než pravdě. Když geniální režisér natočí špatný film, tak to vážně stojí zato. Zpočátku to vypadá jako klasické Polanskiho téma a tudíž se vnucuje očekávání, že divácké potěšení bude plynout z ověřování hypotézy. Postupně se ale potvrzuje hypotéza sekundární, totiž že Roman Polanski snad jen jakoby točí toto insignifikantní cokoliv jen proto, aby [jeho současná žena] Emmanulelle Seigner měla v čem hrát. Aniž bych chtěl být neuznalý, je třeba si přiznat, že té slušívaly role ve věku Polanskiho obvyklých můz, čili nikoliv nad pětadvacet, ideálně těsně nad patnáct. Přestože se s rolí zapálené literátky popasovává dobře, důstojnou partnerkou sexy bilingvní Evě Green, která v roli její "kolegyně" válcuje, není. I výkon té lze ale odepsat jako promarněný. Po Polanskim coby výjimečném zprostředkovateli paranoidních stavů není totiž ani stopy, nebo jen té. Potenciál ohledání temných zákoutí tvůrčí práce zůstal netknut. Jistě, předloha je poněkud banální a jeden se může ptát, proč příběhy na základě Ghostwriter / Misery / Klub rváčů stále ještě někdo vypráví, když už není žádný, který nebyl vyslechnut, ale to asi neobyčejnou laxnost, neangažovanost omluvit nemůže. A tak kromě Evy Green potěší snad jen důmyslná kamera a práce dekoratérů interiérů; Polanski už nejspíš ze strachu, aby ho někde nelapli, venku netočí... Těším se na J´Accuse. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Polanski ve svých 85 letech nesundal nohu z plynu a zase nás vtáhne do svých tísnivých a ponurých nálad. Eva Green obsesivní fanynku zahrála skvěle. Neskutečně jí to tam sluší, má nádherný úsměv, pod kterým roztaje sněhulák, ale který postupem času nahradí chladnokrevný zabijácký pohled. A Emanuelle, ta neztratila nic ze svého ženského charisma. Napětí a atmosféra vydržela po celý film. Za mě krásných 4*. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Film, co se tváří tak děsně tajuplně, až je ve výsledku snadno průhledný. Normálně bych dal asi 2*, ale za Evu, která byla tradičně skvělá, ještě jednu hvězdu přidávám. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Základné koncepcia dobrá, ale pri všetkej úcty, ten film má niekoľko chýb (napr. nie vždy konca dotiahnuté scény, strih, atď.) Z dvojice herečiek jednoznačne dominuje E. Green. Rola „Elle“ je pre nej akoby na mieru stvorená. Niekedy ani hovoriť nemusí, so svojou mimikou alebo tvárou dokonale reflektuje pocity a emócie, ktoré chce predať divákovi. Čakal som od toho viac, ale to, čo som prípadne nedostal, mi dokonale vynahradila hra E. Green. Osobné hodnotenie: 72% (***) ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Jistý náboj tajemnosti a zajímavosti to má, ale na Polańského je to málo. Ještě, že hadí oči Evy Green občas nebezpečně šlehnou, jenže to je asi tak všechno, co si z toho budu pamatovat. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Já si myslel, že to není ani technicky možný. A ono je. Vzkaz všem, kdo se tady podivují, co to Polanski ve svém pokročilém věku natočil za nudnou pitomost. On se jen držel scénáře. Protože tohle je úplně stejná blbost jak ta knižní předloha. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Eva Green teda francouzky válí, ale ani tak bohužel nezachránila šablonovitý a místy dost klišoidní film s tak zkratkovitým vývojem postav až hanba. Takhle odfláklou režii bych od Polanskiho nečekal. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Polanski ve své lepší formě, návrat ke znepokojujícím dramatům let 60. Pohrává si s divákovou představivostí (obě představitelky jsou si skutečně v některých monemtech výrazově podobné) a konec zůstává nejasný. Ale román D. de Vignan si kvůli tomu nepřečtu. ()

Reklama

Reklama