Reklama

Reklama

Jezdec

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Po tragické nehodě se sny o úspěšné kariéře mladého kovboje Bradyho (Brady Jandreau), někdejší vycházející hvězdy v rodeu, ze dne na den rozplynou. Po návratu z nemocnice Brady přemítá o tom, proč žít, když už nemůže dělat to, co dávalo jeho existenci smysl – jezdit a soutěžit. Ve snaze znovu získat kontrolu nad svým osudem se Brady snaží najít novou identitu a také odpověď na otázku, co znamená být mužem v současném světě. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Sto minut lyrického plácání se v hlavě člověka, který přišel o svou životní náplň. Hrdina Brady se sice chápat dá, ale souzněl bych s ním více, kdyby onou ztracenou životní náplní bylo něco smysluplnějšího, než ježdění na bejku / koni. The Rider není film pro mě, své kvality ovšem má. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rodeový Wrestler z Jižní Dakoty. Chloé Zhao má opravdu něco z Darrena Aronofskyho. Vyznění umocněné estetikou amerického nezávislého filmu. Neobyčejně silný snímek. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Snímek o vnitřní síle a urputnosti, o rodové i osobní paličatosti, jež postupně přezrávají v citlivost a pokoru, o překonávání trpkosti, o přerodu, který není zlomením, stejně jako jím není dobré zkrocení koně, snímek o stávání se parťákem i za těžkých okolností, v nichž se neplní křehké sny, ale tvrdé povinnosti, a vzniká pevná, byť často hořká sounáležitost. *** Geniální je i obsazení celé tříčlenné rodiny - a také Lanea Scotta, přeraženého jezdce na býcích, který tu hraje sám sebe. *** Fantastické ztvárnění postav, zpřítomnění prostředí, emocí, vnitřního i vnějšího světa postav, včetně Lilly, citlivá kamera, živoucí vztahy, specifický zájem každého o ty druhé, včetně mladých kovbojů, chvíle k nedýchání. Momenty, kdy Brady učí koně důvěřovat, a po nich hlavně ty, kdy témuž znovu učí Lanea, skutečně zastavují dech. Bezprostředně lidský příběh s vysokou citlivostí otištěný do plátna, a přitom ani stopy po kýči. *** Jo a našla jsem rozhovor, kde Brady vysvětluje, jaký je vztah filmu k realitě jeho života - nakolik hraje sám sebe ve svém životním příběhu. Tož: Prý poté, co Chloe Zhao natočila svůj předchozí film Songs My Brothers Taught Me někde na vedlejším ranči, chtěla proniknout víc i k domorodým kovbojům a natočit přibližující příběh z jejich života... a zkoušela různé scénáře a pořád to nebylo ono - to už se s Bradym znali, a pak přišlo to jeho zranění a pak se on prostě nedokázal vzdát koní a pokračoval, i když riskoval život, a ona v tom nečekaně našla ten svůj příběh... takže neuplynuly ani 3 měsíce od jeho zranění a komatu a začali natáčet, zatímco on se zároveň staral o koně a o všechno... A jak sám říká, v jednom kuse hrál, protože ta postava je napsaná, podle scénáře, není to on a nehraje sám sebe.. Panejo. *** Na B12 s OLí. Dík. *~ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Složilo mě to fest. Říká se "jdi za svými sny", jenže ne vždycky je to možný. Těžko si lze představit, jak vám nějakej odborník ve špitále říká, že už nikdy nebudete moct dělat to, pro co žijete a co je vaším největším... ehm... no koníčkem. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to charakterová studie s poněkud nedostatečnou dramaturgickou intenzitou. Zhao dělá divy s neprofesionálními herci. S touto pohádkou zachází velmi citlivě. Brady, který zřídkakdy zvýší hlas nad jeho mumlání, mě vzal na emocionální cestu. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pořád říkám, že s těma režisérkama něco je. Mladá holka (o třicet let mladší než já) Chloé Zhaová (a česky je třeba zdůraznit, že je to žena) se nejen půstila do velice obtížného diskursu, ale dovedla ho až do konce, a je třeba říct, že velmi zdárně. "No more ridin', no more rodeos" být řečen latinsky, mohlo by se zařadit k citovaným výrokům Marka Aurelia nebo Senecy. Navíc o jezdectví leccos vím, pojmy "bronco" čili "bucking horse" jsou mi známé a vše co čilil Brady Blackburn pochopitelné. Alespoň ve vztahu ke koním. K lidem to bylo trochu složitější; ze zdánlivého podivína se vyklubal v sympatického člověka, který nakonec dokázal být vstřícný a láskyplný i k sobě. Problém nalezení nového modu vivendi, (většinou v pozdějším věku, pokud nedojde ke katastrofě která člověka dovede na vozík nebo do polepšovny, blázince či vězení) řeší téměř každý druhý člověk (pajckoeficient). Řešení samo je většinou smutnější než to Bradovo. Málo kdo se totiž může opřít o chápající a vstřícné okolí, které ho navíc nechává být stále sám sebou. Brad u koní samozřejmě zůstane, i když: "No more ridin', no more rodeos" ()

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

Presne ten film, ktorý trvá 5 hodín subjektívnych, stihnete pri ňom vymaľovať byt, umyť okná a vyvenčiť koňa a stále presne viete, čo sa tam deje a kam to smeruje. ODPAD! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film o zvládnutí straty toho, čo človeka robí šťastným. Táto časť je zobrazená spíš jednoduchšie. Podobne, problémy v rodine sú zobrazené len povrchne. Väčšie hĺbky tu nehľadajte. Celkom chválitebný (ozajstný) filmový debut herca B. Jandreau. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Napriek môjmu pochopeniu hlavného hrdinu nič to nemení na fakte že film je zdĺhavý a trochu nudný s niekoľkými fakt silnými momentami.Na záver zamyslenie: Ak sa niekomu zdá že život ako taký je málo nebezbečný,rizikový a málo vzrušujúci tak potom jazda na skákajúcich býkoch a koňoch s utiahnutými slabinami je to pravé orechové.Stretneme sa na neurológii. ()

kotilion 

všechny recenze uživatele

The Rider vypráví příběh mladého kovboje Bradyho (v podání Bradyho Jandreaua), který celý svůj dosavadní život zasvětil trénování koní a rodeu. Film začíná nehodou, při které se Brady vážně zraní a jeho sen věnovat se rodeu po zbytek života se rázem rozplyne. Celý film se zabývá tím, jak se Brady vyrovnává s touto nehodou. Děj je velmi jednoduchý, ale všechny aspekty vypravování jsou propracované do nejmenšího detailu. Postavy jsou skvěle napsány a zahrány, všechny jsou zajímavé a aktivně se podílejí na utváření děje a Bradyho osobnosti. Brady je středobodem filmu, jeho charakter je velmi propracovaný. Film skvěle podává jeho pocity, útrapy a duševní stav. Jeho osobnostní vývoj a rozhodnutí působí velmi přirozeně a uvěřitelně. Brady Jandreau zahrál svoji roli perfektně, přál bych mu nominaci na oscara. Celý film je velmi lyrický a intimní. Chloé Zhao vypráví hluboce lidský příběh, který vás opravdu pohltí a není těžké se s ním sžít. Vizuální stránka filmu je přímo úchvatná, lokace, prostředí a barvy jsou skvělé, film je plný života. Joshua James Richards jako kameraman odvedl bezchybnou práci a mnoho záběrů mi utkvělo v paměti. The Rider je propracovaná psychologická sonda do hlavy muže, který přišel o svůj smysl života. Vše je odvyprávěno s citem pro detail a každý filmařský aspekt funguje přesně tak, jak má. Mnoho filmových magazínů a kritiků má tento film ve svých žebříčcích nejlepších filmů 2018 a mně nezbývá nic jiného než souhlasit. 8/10 ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Strnulý, zdĺhavý dramatický príbeh rodiny, kde zmysel života je rodeo, kone, préria a zakomplexovaná voľnosť. Väčšiu zmyselnosť ponúka pohľad na náladu krajiny, zároveň nenútenú kinematografickú poéziu ródea a zmyslu plnú krásu koní. Brady Jandreau ponúka krásnu štúdiu citového vzťahu človeka k zvieraťu, akoby zo skutočného príbehu, pretože jeho vzťah ku koňom nemôže byť nainscenovaný, ale naozaj skutočný. Škoda ďalších postáv, ktoré za jeho pôsobnosťou výrazne zaostávali. ()

dejavu26 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, vícevrstevný film s ne až tak akčním dějem, ale vyhýbající se obvyklým klišovitým schématům s happy endy. Pro vnímavějšího, přemýšlivého a trpělivého diváka pastva pro oči. Pokud máte navíc rádi koně a chápete posedlost a nevyhnutelnost práce s nimi, kterou lze jen těžko opustit, bude ve vás film hluboce rezonovat. ()

Reklama

Reklama