Reklama

Reklama

Lešení

Trailer
Izrael / Polsko, 2017, 90 min

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý Asher se zmítá v emočním zmatku. Ve škole je nevýrazným žákem, který bojuje s učiteli a většinu svých hodin protrpí – až na literaturu. Učitel literatury Rami se s Asherem sblíží a poskytne mu podporu, jíž se mu v životě dosud nedostalo – vyzve ho k otestování svých hranic. Doma však Asherův nemocný otec trvá na tom, aby po něm převzal rodinnou lešenářskou firmu. Snaží se synovi vštípit hodnotu tvrdé a poctivé práce i cti, která je nedílnou součástí jeho prostého života. Když je Asher v důsledku náhlé tragédie od svého milovaného učitele oddělen, prožívá velkou krizi, která odráží zcela opačný vliv dvou dominantních mužských vzorů v jeho životě. Asher, rozpolcen mezi tím, co mu vštípil jeho učitel literatury a očekáváním svého otce, se musí rozhodnout, jakým mužem se stane. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mnohovrstevnatý film říká víc, než se na první pohled zdá. 1) 40letý Matan Yair využil ve své celovečerní prvotině vlastní zkušenosti z izraelského vzdělávacího systému. Snímek za 400 000 $ natáčeli ve škole, kde Yair sám vyučoval literaturu a dějiny. Asher Lax byl režisérův student po dva roky. It was really difficult to teach this guy. He was almost becoming a small-time gangster; he was violent and rude and did whatever he wanted at school. Poté, co mu pomohl udělat zkoušku z dějepisu, se jejich vztahy zlepšily._____ 2) 17letý (taky jsem tomu zprvu nevěřil) Asher Lax získal za svůj výkon cenu za nejlepšího herce na Jeruzalémském filmovém festivalu v roce 2017._____ 3) V prvním plánu film pěkně zobrazuje semitské chování a méně příjemnou stránku židovské povahy, než je ta, na jakou jsme zvyklí._____ Ve druhém plánu vidíme poměry na střední škole - chování studentů, jejich vztah ke vzdělání, izraelské pedagogické postupy a odpovědi na otázku, jak vzdělat toho, kdo o to nestojí._____ Ve třetím plánu sledujeme vnitřní boj nadaného chlapce, který o svém talentu nic netuší._____ 4) Zajímavou paralelu vidím v povaze Ashera, který je v permanentní válce s okolím...stejně jako stát Izrael. Ale režisér to takhle patrně nezamýšlel: We’re Jews. Studying books is part of our DNA. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale pro mě, jakožto Čecha, je nesmírně obtížné se prokousávat právě přes izraelské filmy. Pořád to ale zkouším, protože doufám, že nějaký film v sobě bude skrývat pár postav, kterým alespoň budu trochu rozumět. Izrael je prostě holt trošku někde jinde, ale možná právě proto mě jeho filmy sem tam zaujmou. Lešení je třeba veskrze zajímavý debut. Mladýmu Asherovi je sice podle filmu sedmnáct let, ale vypadá, včetně jeho kamarádů ve třídě, minimálně o deset let starší. No a i přesto, že jsem jeho postavě vůbec nerozuměl a jeho počínání ve škole na mě působilo spíš arogantně a povýšeně, než jenom dětinsky, tak musím říct, že svojí roli nezahrál špatně. Asher Lax je typický charismatik, takže když už se Vám emoce ve filmu nebudou zdát, alespoň se ho budete snažit pochopit. ()

Reklama

Galerie (16)

Reklama

Reklama