Reklama

Reklama

Operace Rudé moře

  • Čína Hung hai xing dong (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

19. eskortní skupina Námořnictva Čínské lidové republiky operující proti somálským pirátům dostane úkol evakuovat čínské občany z republiky Yewaira, kde došlo k státnímu převratu a občanské válce. Fregata Lin-i je vyčleněna, aby zakotvila v přístavu Al-Hafed a zahájila evakuaci. Úkolem je pověřen i osmičlenný tým speciálních sil námořnictva pod vedením kapitána Yanga Ruie. Situace se však komplikuje. Kromě milic povstaleckého generála Šarafa operuje v oblasti i teroristická organizace Zaka a pašeráci uranu. (Ampi)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (86)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to bouřlivé, hlučné. Postavy jsou nejednoznačné a psychologicky odcloněné. Jsou zde rukojmí, vrtulníky, drony, smartphony s paprsky, odstřelovači, přístroje na noční vidění a bomby. Jako nacionalistický film je to hloupé, ale válečný film bezvadné,určitě rasistické a škodolibě násilné. Posledních 20 minut je bez přestání ve vzduchu oheň. A tankové bitvy. Pyrotechnici museli utratit celé jmění. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Jak se liší moderní čínský vojenský/armádní film od amerického? V čínském vypadají všichni vojáci a vojačky stejně. Jinak vždy půjde o vlastenectví, odhodlané hrdinství, reklamu na sílu armády a připravenost jednotek, potažmo ukázku výzbroje a vlající vlajky. Čínský military film je také přímočařejší (akčnější), může si víc dovolit sem tam nekorektní filmové postupy oproti hollywoodskému kodexu. Operation Red Sea patří k nové vlně velkorozpočtových akčních filmů o čínské armádě, která někde mimo Ameriku a Evropu zachraňuje své občany. Není to úplně óda na nesmrtelné bojovníky, neboť díky režii pekelného Danteho se zde velmi nepěkně přichází o kusy masa a končetin. Časem lze i identifikovat hlavní postavy jednotky a to díky jejich zbrojní výbavě (sniper, heavy support, demolition, žena). Samozřejmě je to film více přikloněn k žánru action movie, než instruktážní vojenské video, takže generálové v řadách ČSFD a hráči Call of Duty jistě naleznou spousty nesrovnalostí jako je průstřel skrze zdi, ranivý účinek granátu či výpočet dráhy střely při termodynamické deformaci. A jelikož mám rád tyhle military a je mi fuk, jestli je to o ruské, čínské, americké a nebo o marťanské armádě, hlavně když je to natočeno žánrově perfektně a to tenhle film je. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film, podle skutečné události byla vojenská syrová smršť, která se strhla v boji proti teroristům, kteří zajali čínské civilisty a pokračovalo jejich snahou získat koncentrát uranu k výrobě špinavých bomb. Pokud veškerá vojenská technika, kterou čínská komanda disponují, je skutečně taková, bledne před nimi i síla wuchanského tržiště v největší nákupní špičce .Kromě operace pod vodou, která jediná nebyla, zde byla pěchota, letectvo, tanky, lodě, obrovský špionážní dron, vrtulníky, letadla, no všechno. Nejjemnějsí výpočetní technika. Ani se nedivím, že si s tímhle státem nikdo nechce zadat. Film měl, jak jinak, delší stopáž, perfektní exteriéry, dobrou kameru, udělal i sondu do života vojáků .Pokud se nebojíte té syrovosti, jděte do toho, protože ten pocit, že jste s nimi v akci a klidně to koupíte, vás ještě chvíli neopustí. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dante Lam od revitalizace tradičních hongkonských subžánrů definitivně přešel k stále velkolepějším spektáklům sázejícím spíše na globální než lokální poetiku. Operation Red Sea nutně svádí k přirovnání k americkým military akčňákům jako jsou Slzy slunce, filmy Michaela Baye (přirozeně hlavně 13 hodin), nebo Černý jestřáb sestřelen. Nepřipomíná je jen velkolepostí a špičkovým řemeslným provedením, ale také zaměřením na prezentaci armády jako party oddaných profíků, která nadto disponuje špičkovou výbavou (ostatně stačí porovnat složité vybavení čínských vojáků s příslušníky jednoduše vybavené fiktivní arabské armády). Ideologickým vyzněním má přitom Rudé moře nejblíže právě Černému jestřábovi, neboť jednoznačnost náborové agitace narušuje explicitně brutálním ztvárněním válečného utrpení (gore na úrovni CAT III,v pevninské kinematografií dosud nevídané, ovšem můžeme vnímat i jako jako krok vstříc globálnímu fandomu akčních filmů, který krvavé pojetí akce oceňuje). _______ Díky tomu, že nepřátelé se rekrutují z řad muslimské teroristické organizace zjevně vymyšlené podle modelu Islámského státu, může film hladce naskočit na narativ "války proti teroru" a prezentovat Čínu jako zástupce "civilizovaného světa", který je hrází proti bezpráví a barbarství - jedna scéna dokonce přímo naznačuje, že Čína přebírá žezlo "spasitele světa", které dosud třímaly USA. Zároveň se ovšem film skrze scény s přátelskou armádou a trpícími, bezbrannými civilisty snaží vyhýbat (na amerických filmech často kritizované) xenofobní dehumanizaci nepřátel. _______ Ačkoli si Operation Red Sea v samotném závěru neodpustí vyslat jasné varování ohledně konfliktní oblasti Jihočínského moře, celkově jí hřmotný nacionalismus cloumá mnohem méně než Wolf Warriorem 2, od nějž se film odlišuje i více seriózním tónem a absencí zaměření na jednoho individuálního hrdinu. Zároveň je ale i méně zábavná, neboť krom bombastických scén bojů nenabízí nic jiného, čím by diváka mohla upoutat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

To by mne zajímalo kolik multiorgasmů měl prezydent Myloš a Luftjarda Tvrdík při sledování téhle čínské (pardon Hong Kongské :-) záležitosti... Vůbec nechápu proč Rusko, USA a další země řešily nějakou Sýrii, Irák či Afghanistán. Stačilo ke břehům těchto zemí vyslat čínský všeúčelový parník a vysadit hrdiny jmen Ku-Šun, Li-Tung, So-Čhej, Čuang Jin, Čang Tchien Te, Lin Ji, Tenk Mej a další borce... Nejdříve to ve filmu natřeli Somálcům takovým způsobem, že dalšího Kapitána Phillipse už nebude třeba natáčet a pak si to rozdali se samotným Islámským státem až modlitební koberečky létaly a to ani nešlo o ty létající koberce z arabských pohádek. Čína se evidentně snažila naservírovat velkofilm o své statečné a špičkově vybavené armádě, kde ovšem ale používají vrtulníky Huey (nebo jejich licencované kopie či co to bylo atd...). Je to plné patosu, hrdinství, sebeobětování a čínské afektovanosti. Slzičky a zpomalené záběry na umírající hrdiny či flasbacky z období jejich štěstí nevyjímaje. Ale buďme objektivní. Amíci občas točí podobné ptákoviny. Co nelze filmu upřít je nekončící a místy až dechberoucí akce. Tam se vážně nezakecali a chyběl tam snad jen letecký souboj stíhaček a ve vesmíru přestřelka mezi družicemi... Čínský voják je univerzál a umí všechno ve stylu agenta 007. Za ten tankový souboj a vrtulníkový závěr přisypávám hvězdu. Scénář je šílený, vůbec u něj nemyslete a chtěl bych vidět tu skutečnou událost...dle které to bylo točeno. No nic. Jdu si dát do sodovky dvě čajové lžičky uranového koncentrátu abych spláchl v hrdle ten prach z písečné bouře... PS. Víte co mi nejvíc u těchto filmů z islámských zemí štve? Ty hromady zničených Defíků ! :- ( * * ()

Galerie (103)

Zajímavosti (8)

  • Název filmu se objeví až v 19. minutě. (griph)
  • Snímek vznikl i jako dárek k 90. výročí založení Čínské lidové osvobozenecké armády a patřil ve své zemi k nejnavštěvovanějším titulům. [Zdroj: Cinema 8/2018]. (ČSFD)

Reklama

Reklama