Reklama

Reklama

Operace Rudé moře

  • Čína Hung hai xing dong (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

19. eskortní skupina Námořnictva Čínské lidové republiky operující proti somálským pirátům dostane úkol evakuovat čínské občany z republiky Yewaira, kde došlo k státnímu převratu a občanské válce. Fregata Lin-i je vyčleněna, aby zakotvila v přístavu Al-Hafed a zahájila evakuaci. Úkolem je pověřen i osmičlenný tým speciálních sil námořnictva pod vedením kapitána Yanga Ruie. Situace se však komplikuje. Kromě milic povstaleckého generála Šarafa operuje v oblasti i teroristická organizace Zaka a pašeráci uranu. (Ampi)

(více)

Recenze (86)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $1,543,547Tržby Celosvetovo $579,220,560▐ Čínsky Čierny jastrab zostrelený, veľko tonážne nasadenie špeciálnych jednotiek a tak trochu predvádzanie bojaschopnosti a aj vojenskej techniky. Dobre má to spád aj keď nie úplne celistvé na danej stopáži ale prevažne je na čo pozerať, je to až nečakane drsné, krvavé, čo by som nečakal aspoň nie v takom merítku. Technicky to je zvládnuté akoby sa na tom podieľal Michael Bay s Ridley Scottom, tam klobúk dolu ako čínska kinematografia vie využívať tie ich nižšie rozpočty. Ešte doladiť prejav hercov a réžiu a môžu ísť na vyšší piedestál úrovne. /60%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JSME ČÍNSKÉ NÁMOŘNICTVO A VEZMEME VÁS DOMŮ…“ /// Námořní speciální jednotka „Sea Dragon“ v akci. Úvodní připomínka na činnost jednotky v boji proti somálským pirátům… piráti čuměj… a já teda taky! Jakoby Zdenda Troška dostal nekřesťanský prachy na akční film… efektní je tady i sklouznutí hovna do mísy… (obrazně řečeno…). Ovšem frajeři s rudou vlaječkou na rukávu nepolevujou ani pak. Vlastně v tomhle filmu NIKDY! Není čas na to ptát se kdo je kdo. Rozkaz zní jasně, takže jdeme z mise do mise. Vypráví se v kurevským tempu a vobčas to tady vypadá jako v počítačový hře. Režisér a kameraman asi mysleli, že točej nějaký intro, či co. Ale vlastně to celý do toho konceptu oslavy válečný síly Čínský osvobozenecký lidový armády krásně zapadá. Kecal bych, že mě to nudí. Jasně, tý akce je hodně (bacha nesrovnávat (!) třeba s Mission: Impossible – Fallout), ale nějakejch extra parádních kousků tady zase tolik není. Vojáci naštěstí netrpí syndromem Ethana Hunta, takže jich několik zařve, což z nich dělá lidi a vyvažuje to chybějící filmový emoce. Ovšem nejdůležitější na celým filmu je, že má bejt jakýmsi varováním pro všechny, co by chtěli strkat rypák do jejich výsosnejch vod. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jsem Číňan a chcu se infiltrovat do Islámskýho státu. Poznají mě? 2.) Moje krédo zní: „Přemůžeš strach, přemůžeš všechno!“. 3.) Thx za titule „mindhunter29“. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborná akční jízda z Hongkongu od skvělého režiséra Dante Lama, který mě zatím nezklamal ( Kapka Krve, Neporazitelní, Demon Cop, Operace Mekong, Viral Factor vše se mi líbilo). Tentokrát však sehnal solidní rozpočet 70 milionů a natočil jeden z nejlepších akčních filmů roku, ale né na dlouho, protože Mission Impossible je za rohem. Příběhově mě ten film až tak nestrhnul a v úvodu i lehce nudil, víceméně čínské speciální komando má za úkol zachránit rukojmí, které drží rebelové a teroristé, ale jak už to bývá nic nejde podle plánu. Film má fenomenální akční scény, možná jedny z nejlepších, co jsem kdy viděl. Finále trvá snad hodinu! a zaměřuje se na 8 členů speciálního komanda bojující proti 150 rebelům a je to masakr! Z akce je zde téměř vše. Nechybí souboj dvou profesionálních sniperů, kteří si jdou po krku celý film a především jsem si vzpomněl na legendárního Zajceva, přestřelky všech různých zbraní od samopalů, raketomatů, granátů a nechybí i drony!! Strategický souboj tanků, exploze na každém rohu, že by i Bay záviděl, no úplně čirá akční radost, jediné, co mi chybělo byli souboje na blízku. Velkým plusem je násilí, které je ve filmu prezentováno ( Amíci mohou závidět) Jsou zde scény jako popálené těla, výbuch autobusu s civilisty a následný záběr na odtržené končetiny, dokonce hlavy! Voják, kterému granát utrhne celou ruku a pořád bojuje o život, všichni jsou zde od krve a divák věří v krutou a drsnou válečnou zónu, kterou tam všichni prožívají. Celé to působí realisticky a profesionálně, bez patosu a cheesy scén, takže za mne hodně velká spokojenost.Jeden z nejlepších Military akčních filmů, co jsem viděl. 85% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Je to těžko hodnotitelný, masakrální film, co jsem už dlouho neviděla. Ano, je  až mrazivě naturalistický a navíc je to jedna velká jízda, nebyl tam snad ani moment prodlevy, kde by se napili, natož najedli. A ještě mám problém rozeznat jednoho od druhého. Vypíchout jednoho a nebo dva jedince s nějakým příběhem by nebylo na škodu, takhle to byla skutečně pouze jednolitá, krvavá akce, kde se jeden nestačil ani nadechnout. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

S čínskou tvorbou to ide teda riadne dolu vodou. Rozpočtami sa síce ich filmy výrazne posunuli, ale tvorcovia akoby úplne stratili talent, svoju špecifikosť, ale nanešťastie aj súdnosť. Buď si vyberajú úplne brakové témy, ktoré už len trápne znejú, alebo si vyberú niečo atraktívne, čo je tento prípad a pokazia, čo môžu. Operation Red sea mala byť viditeľne čínska variácia na Čierny jastrab zostrelený, ktorý mám mimochodom veľmi rád, ale ťažko sa tu toho dalo pokaziť ešte viac. Absencia plnohodnotného príbehu mi vlastne ani tak moc neprekáža, však ten nemal ani spomínaný Čierny jastrab zostrelený, jednoducho sa len vojenská jednotka na území cudzieho štátu snaží zachrániť svojich občanov, keďže tam práve vypukla občianska vojna, ale predsa len by to chcelo aspoň nejakú gradáciu, toto je stále o tom istom, jednoducho sa len jednotka presúva z miesta na miesto, kde všetko vyrieši. Jediný plus je, že je to tak dynamické, že som sa ani nestihol začať nudiť, tu sa skutočne stále niečo deje, ale aj tak ma to hlavne kvôli nedostatku súdnosti vôbec nebavilo. Keby aspoň tie postavy za niečo stáli, ale všetci známejší herci majú len zanedbateľný priestor a vojenská jednotka je zložená len z ťažko odlíšiteľných charakterov a tak ma vôbec nikto nezaujímal a bolo mi jedno, kto prežije, alebo kto práve umrel. Aj tak sa vo filme nič nezmenilo. Ale úplne najväčším sklamaním je rozhodne akcia. Je jej tu síce neskutočne veľa, zaberá snáď dve tretiny filmu, akčné sekvencie sú dlhé, veľkolepé a rozmanité, stále sa striedajú lokácie, používajú sa rôzne technologické vymoženosti ako výbušné drony a podobne, ale mňa to vôbec nebavilo. Nepáčila sa mi kamera, ktorá mi prišla až taká amatérska, technické prevedenie je zase úplne umelé, mňa tieto digitálne strely, explózie a bojové prostriedky vôbec nezaujímajú a hlavne je to celé také zbytočne preakčnelé. Opäť platí, menej je niekedy viac, tu je vozidlo po prejdení míny rovno vymrštené niekde o panelák a mňa takéto preakčnelé nezmysly absolútne nebavia. A je to tu stále. A aj drsné mi prišli len také tie statické momenty, ako pohľad na zohavené telá v autobuse po explózii a podobne, ale priamo v akcii sa nič nenájde. Takže mňa tu akcia vôbec nebavila. A Dante Lam ma teda poriadne sklamal, je to schopný režisér, ktorý pred rokmi točil zaujímavé akčné thrillery a veľmi dobre zvládal akciu, teda keď sa ešte držal pri zemi, ale už jeho minulý Operation Mekong ma sklamal a tento film je na tom ešte omnoho horšie. Takže podľa mňa je Operation Red sea absolútne zbytočná záležitosť, ktorá nestojí za pozretie, ale po tom komerčnom úspechu je jasné, že presne takéto filmy čínske publikum chce a tak sa bude týmto smerom ich tvorba uberať aj naďalej. Veľká škoda. 32% ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Pokud by někoho zajímalo, jak by asi vypadala drahá filmová adaptace Call of Duty: Modern Warfare, tak tady najde odpověď .... jen se budete muset obejít bez 360 no scope. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dante Lam od revitalizace tradičních hongkonských subžánrů definitivně přešel k stále velkolepějším spektáklům sázejícím spíše na globální než lokální poetiku. Operation Red Sea nutně svádí k přirovnání k americkým military akčňákům jako jsou Slzy slunce, filmy Michaela Baye (přirozeně hlavně 13 hodin), nebo Černý jestřáb sestřelen. Nepřipomíná je jen velkolepostí a špičkovým řemeslným provedením, ale také zaměřením na prezentaci armády jako party oddaných profíků, která nadto disponuje špičkovou výbavou (ostatně stačí porovnat složité vybavení čínských vojáků s příslušníky jednoduše vybavené fiktivní arabské armády). Ideologickým vyzněním má přitom Rudé moře nejblíže právě Černému jestřábovi, neboť jednoznačnost náborové agitace narušuje explicitně brutálním ztvárněním válečného utrpení (gore na úrovni CAT III,v pevninské kinematografií dosud nevídané, ovšem můžeme vnímat i jako jako krok vstříc globálnímu fandomu akčních filmů, který krvavé pojetí akce oceňuje). _______ Díky tomu, že nepřátelé se rekrutují z řad muslimské teroristické organizace zjevně vymyšlené podle modelu Islámského státu, může film hladce naskočit na narativ "války proti teroru" a prezentovat Čínu jako zástupce "civilizovaného světa", který je hrází proti bezpráví a barbarství - jedna scéna dokonce přímo naznačuje, že Čína přebírá žezlo "spasitele světa", které dosud třímaly USA. Zároveň se ovšem film skrze scény s přátelskou armádou a trpícími, bezbrannými civilisty snaží vyhýbat (na amerických filmech často kritizované) xenofobní dehumanizaci nepřátel. _______ Ačkoli si Operation Red Sea v samotném závěru neodpustí vyslat jasné varování ohledně konfliktní oblasti Jihočínského moře, celkově jí hřmotný nacionalismus cloumá mnohem méně než Wolf Warriorem 2, od nějž se film odlišuje i více seriózním tónem a absencí zaměření na jednoho individuálního hrdinu. Zároveň je ale i méně zábavná, neboť krom bombastických scén bojů nenabízí nic jiného, čím by diváka mohla upoutat. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Souhlas s Lacikem a Ouwenem a v krátké době druhý filmový zklamání z Asie a to říkám i přesto, že tyhle military, neserte se do Číny akčňáky mám opravdu rád. Třeba takoví Vlčí válečníci 2 byla luxusní záležitost, ale tam byl nezničitelný a Charizmatický Jacky Wu který to celé táhnul. Tady je jenom komando nezajímavých zapomenutelných ksichtů kteří navíc, jak tu bylo trefně napsáno vypadají stejně, takže se v nich nevyznáte a hlavně jim nefandíte. No a ta všemi proklamovaná super akce mi zase až tak super nepřišla. Zpomalovačky měly asi působit cool, ale mě rušily. Navíc přestřelky byť jsou krvavé a dynamicky natočené, tak mi přišly dost fádní a nenápadité. Čína to rozhodně umí líp. O tom nemůže být sporu. Tak snad příště.30% ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Nejsem činofil, ale Operace Rudé moře se mi celkem libila. I když skutečnou událost film dle mého názoru přiliš zveličuje, tak se je o pěkně zvladnutý akční film s moderními vojenskými technologiemi (ČLR se chtěla pochlubit). Fiktivního je tam plno. Ve volbě mezi slabšími čtyřmi a silnými třemi vyhraly čtyri hvězdy. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že to bude niečo ako čínsky čierny jastrab zostrelený, ale mýlil som sa. Scott je len jeden. Toto je iba pekná prehliadka výbuchov a reklama na čínsku vyzbroj. Aj keď musím sa priznať, že celkom pekná a drahá reklama. Pozeralo sa na to naozaj pekne, niektore akcie mali skutočne šťavu a nechýbali nápady, len problém bol v tom, že som nevedel rozoznať postavy jednu od druhej, pretože do tvare si boli podobný, podla šikmých oči som ich tiež nerozoznal a keď na seba kričali menom tak som bol tiež mimo, lebo sa aj dosť podobne volali. Každopádne som si užil aspoň výbuchy, keď už nič a tých tu bolo dosť. 65% - 3* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

To by mne zajímalo kolik multiorgasmů měl prezydent Myloš a Luftjarda Tvrdík při sledování téhle čínské (pardon Hong Kongské :-) záležitosti... Vůbec nechápu proč Rusko, USA a další země řešily nějakou Sýrii, Irák či Afghanistán. Stačilo ke břehům těchto zemí vyslat čínský všeúčelový parník a vysadit hrdiny jmen Ku-Šun, Li-Tung, So-Čhej, Čuang Jin, Čang Tchien Te, Lin Ji, Tenk Mej a další borce... Nejdříve to ve filmu natřeli Somálcům takovým způsobem, že dalšího Kapitána Phillipse už nebude třeba natáčet a pak si to rozdali se samotným Islámským státem až modlitební koberečky létaly a to ani nešlo o ty létající koberce z arabských pohádek. Čína se evidentně snažila naservírovat velkofilm o své statečné a špičkově vybavené armádě, kde ovšem ale používají vrtulníky Huey (nebo jejich licencované kopie či co to bylo atd...). Je to plné patosu, hrdinství, sebeobětování a čínské afektovanosti. Slzičky a zpomalené záběry na umírající hrdiny či flasbacky z období jejich štěstí nevyjímaje. Ale buďme objektivní. Amíci občas točí podobné ptákoviny. Co nelze filmu upřít je nekončící a místy až dechberoucí akce. Tam se vážně nezakecali a chyběl tam snad jen letecký souboj stíhaček a ve vesmíru přestřelka mezi družicemi... Čínský voják je univerzál a umí všechno ve stylu agenta 007. Za ten tankový souboj a vrtulníkový závěr přisypávám hvězdu. Scénář je šílený, vůbec u něj nemyslete a chtěl bych vidět tu skutečnou událost...dle které to bylo točeno. No nic. Jdu si dát do sodovky dvě čajové lžičky uranového koncentrátu abych spláchl v hrdle ten prach z písečné bouře... PS. Víte co mi nejvíc u těchto filmů z islámských zemí štve? Ty hromady zničených Defíků ! :- ( * * ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Čínský jestřáb sestřelen. Pokud vás baví zírat na někoho, kdo závodně smaží libovolnou FPS střílečku, takže nepostrádáte scénář, nebo jste zaměstnanec Kanceláře prezideatha republiky, přidejte libovolný počet hvězd. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Před mnou hodnotili film čtyři lidé: **, ***, **** a *****. Asi závisí, jak vnímáte čínský vojenský patriotizmus (jednat se o americký snímek, vyvolával by méně rozporuplné reakce). Za mě ****. Přímočaré. Poměrně nepatetické. Krátký tankový souboj super. Podle skutečné události?!? ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by vypadal čistokrevný akčňák od Michaela Baye. Ten by ale dodal lepší triky a promakanější kamerové záběry. Zábavná, i když trochu dlouhá akční jízda z Číny, která trpí na horší počítačové triky, ale milovníky explozivní nonstop akce určitě potěší a je fajn, že se neštítí ani násilí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to bouřlivé, hlučné. Postavy jsou nejednoznačné a psychologicky odcloněné. Jsou zde rukojmí, vrtulníky, drony, smartphony s paprsky, odstřelovači, přístroje na noční vidění a bomby. Jako nacionalistický film je to hloupé, ale válečný film bezvadné,určitě rasistické a škodolibě násilné. Posledních 20 minut je bez přestání ve vzduchu oheň. A tankové bitvy. Pyrotechnici museli utratit celé jmění. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Black Hawk Down na Cinsky spôsob. Akurat sa tu nezdrzuju zbytocnymi vysvetlovackami a hned od zaciatku sa ide na vec. Takze cely film je prakticky jedna nekonecna prestrelka v ktorej 8 chrabrych Cinanov vystriela asi tisic arabacov v nejakej fiktivnej republike. Bohuzial sa film vôbec nevenuje ani postavam. 5 minut po skonceni filmu viem povedat, ze jeden z tych Cinanov mal rad cukriky a jeden z nich bol zena ostrihana na kratko, takze sa mi tiez plietla a ani poriadne neviem ktory z nich prezil a ktory nie. A vlastne mi to je jedno. Cely film stoji len na prestrelkach, ktore su absolutne perfektne. Su dokonale prehladne, rôznorode, neskutocne krvave. Kazdy milovnik prestreliek si ich uzije do sytosti. Toto uz nie je military porno ale prestrelkove porno. Keby sa okolo tych prestreliek vymyslel aj nejaky dej, tak by sa z nich dali poskladat 3-4 spickove akcne filmy. Ale v tomto prevedeni to je pre mna neznesitelne rovnako ako Black Hawk Down a tak som sa zacal neskutocne nudit po 40 minutach. 4/10. ()

Ouwen

všechny recenze uživatele

Tohle skutečně někoho baví?! Neustálá kalamita akčních scén, bez nějakýho smyslu? Každej týpek tam vypadá úplně stejně, nelze je nijak odlišit, akce je pouze průměrná. Z mého pohledu, může bejt technicky prvotřídní, ale na můj vkus naprosto chaotická. Přestřelky působí průměrně, protože zde absentuje nějakej pořádnej příběh, nějakej charismatickej týpek, co by ten film utáhl, nebaví mě pořád sledovat nonstop nekončící akci. Příště bych poprosil do těch sto čtyřiceti minut vtěsnat nějakou story, nebo je důležitější sledovat sprint vojáků ve slow motion? ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Film plný akcie, no chýbal mi tu nejaký dej a aspoň trochu vykreslenie postáv, lebo som ani nevedel kto je kto a bolo mi jedno, čo sa s nimi stane. Akoby som sledoval nejakú videohru, samé strieľačky a nič viac. To nepomôže, ani keď tá akcia je kvalitne nasnímaná, po 20 minútach som sa nudil. ()

Reklama

Reklama