Reklama

Reklama

Červený pavouk

  • Polsko Czerwony pająk (více)
Trailer

Obsahy(1)

Karol, obyčejný mladý muž, se setkává s mnohem starším mužem, o kterém se domnívá, že by mohl být pověstným Červeným pavoukem, obávaným sériovým vrahem, který v šedesátých letech děsil obyvatele Krakova. Karol začne být mužem posedlý a pustí se do jeho sledování. Mezitím se setkává také s Dankou – o něco starší fotografkou, která pracuje pro místní noviny. Karol, pokoušený láskou a fascinovaný smrtí, bude muset brzy učinit nejzásadnější rozhodnutí svého života. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (33)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sled často na sebe nenavazujících scén s velkým časovým rozdílem ve kterých se pohybují hlavní postavy o kterých člověk ví absolutní hovno. Herecky zvladnuté dobře, ale zbytek působí jak kdyby se díla chopili králíci z klobouku kouzelníka Kapustóna. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Je to český polský film - vezmeme si žánr, který nedovedeme natočit ani podle základních pravidel, tak ta pravidla obrátíme naruby a budeme se tvářit, že to jako děláme "jinak". Všechno špatně - psychologie, chlad, logika, stavba. Při pohledu odkudkoli je Červený pavouk omyl. Hra s psychikou diváka bez pochyby - bohužel jen na to, kolik vydržíte, než vás ten film svojí naivitou urazí. #kviff2015 ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Vcelku fascinující příběh, kterému chybí to podstatné - nějaké rozumné rozuzlení. Působí poněkud samoúčelně. Škoda. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Kdyby Koszałka zůstal u kamery, bylo by to asi mnohem lepší. Některé záběry jsou úchvatné, například dvakrát jiným způsobem použitý záběr z vrcholu lomu je naprosto fascinující. U samotného filmu mu však naprosto uniká důvod jeho natočení. Astenickým způsobem dokumentuje kousek života Karola. Komu se mstí, za co a proč, se nedozvíme. Odkud šel a kam, také ne. Film zdánlivě vyvolává spoustu otázek, ale vzhledem k tomu, že neposkytuje žádné indicie vedoucí k odpovědím, vše zaniká v nicotě a zbytečnosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príbeh o dvoch psychopatoch, ktorých motivácie by ste nepochopili ani v realite a bohužiaľ nám ich nedokáže poriadne priblížiť ani film. Ale preto sú to vlastne psychopati. Čo koho z nich viedlo k takýmto iracionálnym činom, pričom úlne mimo aj napriek faktu že nie je vrahom je Karol, zostáva tak záhadou. Vydarila sa atmosféra, vytvorená najmä výberom lokalít a nepríjemným hnedo-žltým stmaveným filtrom. Film tak aspoň po vizuálnej stránke pôsobí ucelene. Červený pavúk sa chce odlišovať od klasických krimi trilerov, čo má ale za následok ono prapodivné chovanie a nemenej divné dialógy, najmä medzi Karolom a vyšetrovateľom. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Opět skvělý výtvor. Člověk musí přemýšlet, aby to celé pochopil a vžil se do role hlavního hrdiny. Podle mě silně podceněnné zde na čsfd. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Ve své snaze o budování atmosféry zůstávají tvůrci na půli cesty - spíše než všudypřítomný strach je patrná všeobecná vzájemná odcizenost postav, kterou paradoxně (anebo naopak příznačně) narušuje jen souznění mezi dvěma ústředními psychopaty, jejichž pohnutky zůstávají po celou dobu nejasné. Snímek, jen velmi volně inspirovaný kauzou krakovského vraha Karola Kota, není úplně marný, po formální a herecké stránce je určitě zdařilý, ale působivosti  Kieslowského "Dekalogu" (co se týče mravního marasmu a odlidštěnosti společenských vztahů) nebo "Já, Olga Hepnarová" (pokud jde o ponor do narušené psychologie patologických osobností) zdaleka nedosahuje. ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Krátký film o zabíjení postavený na hlavu, maximální popisnost nahradily drastické časové výpustky. Marný pokus o něco originálního, takových chladných příběhů posedlosti tu bylo už spousta a ve velké většině byly daleko lépe natočené. Tam, kde chtěl režisér zřejmě ohromovat, tedy v novátorském estetizujícím pojetí, film selhává. Festival přirozeně ve Varu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to natočeno jako thriller v americkém stylu, i když by mohlo téma k něčemu podobnému nabádat. Ale je jasné, že na něco takového prostě nebyly finanční prostředky, takže se jedná primárně o konverzační drama, které však nemá onu potřebnou atmosféru, která by mohla být s tématem možného odhalení sériového vraha spojené. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Podivný děj, podivné postavy a podivný konec. 1)  Před sledováním jsem o ději neměl absolutně žádné informace. I během filmu jsem pořád nevěděl a neuměl odhadnout, co se z toho vyvrbí. Jsem na konci a stále netuším, o čem to vlastně bylo._____ 2)  Svéráznému počinu 45letého spoluscenáristy, režiséra, kameramana a spolustřihače Marcina Koszałky zde, jak se zdá, nikdo nerozumí. Já také ne._____ 3)  Snaha dobrat se podstaty věci jisté napětí vytvářela. Czerwony Pająk nabízí pěknou depresivní atmosféru tomu, kdo má podobné věci rád. Ani 26letý Filip Pławiak (Karel Kremer) není k zahození. Ale to zklamání na konci asi málokdo skousne._____ 4)  Výstižný koment: Crocuta***. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

No...chlapec se asi dost nudil a nechtělo se mu žít. Možná mu stačilo těch pár dnů "na výsluní". U filmu jsem vydržela jen ze zvědavosti, kam až dvě narušené osobnosti dojdou. Zvláštní film, ve kterém nemáte šanci do hlavních postav vidět hlouběji. Tak 55 %. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

To fakt je především polský film? Protože to bylo o ničem stejně jako ty české... Je to prostě mechanické a bezemoční převyprávění jednoho případu, které se tváří psychologicky, ale o postavách řekne kulové a tak se tu máloco dá jakkoli odvozovat. SPOILERY Proč však vzal Karol všechnu vinu na sebe a jestli skutečný Červený pavouk pak aspoň přestal zabíjet se ale divák nedozví už vůbec, KONEC SPOILERU ten film vám neřekne ani tohle, natož aby se vůbec čímkoli zabýval. Je to jeden z těch případů, kdy si divák veškeré motivace musí ne sám domyslet, ale dokonce přímo vymyslet, protože z těch nahodilých indicií bez vnitřní logiky se dá celkový obraz vytvořit jen hodně těžko. Ale vzpomněl jsem si při tom na Já, Olga Hepnarová, ta teda byla natočena strašně artově, ale prázdná a povrchní byla uvnitř úplně stejně, takže Červený pavouk u mě dopadá o něco líp hlavně proto, že tohle mě aspoň ze začátku bavilo sledovat a přišlo mi to i solidně natočené. 2* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Solidni psychologicky thriller se zajimavym scenarem. Urcite sel dej lepe a atraktivneji zpracovat, ale herecke vykony, vyprava a kamera to vykompenzuje. Slusna atmosfera, ale dialogy mohly byt zivejsi. Celkem by me zajimalo, zda byl namet smysleny ci podle skutecne udalosti... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ponurá a místy značně deprimující atmosféra je navýsost dobrou kulisou k rozehrání příběhu tak divného, že ani po jeho zhlédnutí si nejsem jistá, zda jsem se stala svědkem uměleckého díla, nebo si ze mě někdo pěkně vystřelil. Až na drobné náznaky jsem vůbec nebyla schopná proniknout do nitra hlavního hrdiny (potažmo ústředních postav) a pochopit smysl jeho (jejich) počínání. Což ovšem nutně nemusí znamenat, že jde o špatný film. Možná by dokonce stálo za to se k němu někdy v budoucnu vrátit. Zajímavý komentář vzešel od uživatele Master19. (65%) ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Pokus o noirovou detektivku, která není ničím a už vůbec ne psychologickým thrillerem. Zde se nikdy nedozvíme, proč to ten hluboce introvertní pitomec vzal celé na sebe. Zde se vůbec nedozvíme, proč to tamten úchylný debil vůbec dělal. Zde skoro vůbec nevidíme, jak to dělal. Takže nejlepší z celého filmu je trailer a kozy Karoliny Kominek, se kterou bych dělal úplně něco jiného, než ji rozmlátil hlavu kladívkem. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Překvapivě poutavý noirový film s neokoukanými postavami a nečekaným příběhem. Tedy, příběhem... Jde jen o takové fáborky, které diváka nenechávají se úplně ztratit, ale že by nějak moc naváděly, to se říct nedá. O to víc prostoru dostává divákova fantazie, která ač tápající, rozhodně se nebude nudit. Ve výsledku potěší i dobře srozumitelná šišlavá polština a hry s kamerou s častými zajímavými kompozicemi se stropem atp. Jediné co mě tedy zklamalo byla hudba Petra Ostrouchova na kterou jsem se těšil, ale v podstatě jsem ji vůbec nezaznamenal. Možná že to znamená, že tam geniálně zapadla nebo jen zapadla. Nejsem si jist. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Kamerově a výpravou prostě dokonalé. Člověku se nechce věřit, že něco takového vzniklo v Polsku, a to ještě za spolupráce Československa. Jenže scénář pokulhává. Motivy postav nejsou zrovna dobře znázorněny a divák se tak ztrácí. Prostě přes tři * dát nemůžu. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

"Film znepokojuje diváka a extrémním způsobem si s ním pohrává," řekla jakási slečna na úvod a já se začal bát. A bylo to fakt tak - o co tam jde, se prostě nedozvíte, nějaký motivace/souvislosti vám nikdo nehodlá vysvětlovat. Týpek uviděl na pouti umlácenýho kluka kladivem, přijde dom, máma se ho zeptá jak bylo a on odpoví "paráda, jezdil tam chlápek na indiánovi na šikmý stěně, nic takového jsem nikdy neviděl". Like a boss, fakt. Mělo to ale docela slušný kamerový vychytávky! (65%) ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Chladný, syrový Krakow, jenže když už to vypadá, že se začně něco dít, najednou se neděje nic, které střídá zmatení. Závěr filmu je pak jen cože, cože, co? Překvapivý je skutečně výstižné slovo, ale po tomto překvapení! vám spíš budou vstávat chlupy na krku. ()

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Reklama

Reklama