Reklama

Reklama

Středeční dítě

(festivalový název)
  • Maďarsko A szerdai gyerek (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

„Narodila ses ve středu a středeční děti mohou zvládnout, cokoliv chtějí." To jsou poslední slova, která po sobě zanechala matka, než opustila svou devítiletou dceru Maju. Té je nyní o deset let více a snaží se tomuto proroctví dostát ze všech sil. Pravidelně jezdí do dětského domova na návštěvu za svým čtyřletým synem a doufá, že se jí ho jednou podaří získat do péče. Prostředí ústavu jí není cizí, přesně tam se totiž seznámila se svým partnerem a otcem dítěte Kriszem, mladým lumpem, který by měl ze všeho nejraději od všeho pokoj a svou přítelkyni držel pod zámkem. Zdá se, že východiskem z bezútěšné situace může být program místního komunitního centra, jež si klade za cíl pomoci sociálně znevýhodněným občanům. Lili Horváthová ve svém syrovém celovečerním debutu sleduje souboj jedince nejen s nepříznivým osudem, ale i se sebou samým. Majiny sebedestruktivní tendence jsou totiž možná jedinou překážkou, která jí brání vzít život do vlastních rukou. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (7)

leopoldina 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmast pomalym rozjezdem u tohoto filmu. Je to neuveritelne silny pribeh nabity emocemi. Herecky vykon hlavni postavy je dokonaly, ale spise jde o prirozeny projev nez naucene emocni projevy. Budete ji milovat a otce jejiho syna nenavidet. Jde take o vykresleni socialniho aspektu nynejsiho Madarska aneb budme radi, kde zijeme. V Karlovych Varech v ramci festivalu jsem videla svetovou premieru a je mi lito, ze takovychto kousku neni vice. Hvezdicku dolu za spatne zvoleny product placement Skodovky. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

I když to na první pohled vypadá jako hodně syrový a nedostupný film, tak po nahlédnutí pod pokličku se odkrývá velmi křehký příběh. Obdivuji zejména ztvárnění hlavní role, ve které se odráží mnohovrstevnatost i protipóly charakteru. Navíc velmi přirozeně, kdy lze všechno vyčíst z očí a mimiky obličeje, a žádná velká gesta nejsou potřeba. Velmi povedený kousek. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Bezútěšné a smutné. Konec jsem si přizpůsobila k obrazu svému, jinak by to byla několikadenní depka. Majo, držím Ti palce a doufám, že se do toho tvrdě a rozhodně opřeš, nenechej se ovládat druhými, myslím, že ten konec by Ti mohl pomoct, budeš na to mít klid. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Prvý celovečerný film Lili Horváth nie je ľahkým dielom. V centrom pozornosti je veľmi mladá matka menom Maja (z určitého pohľadu aj ona je ešte dieťa), ktorá sa snaží svoje dieťa (ktorý mimochodom z nejakého dôvodu nehovorí) dostať von zo sirotinca. Nemá to ľahké, hlavne kvôli chlapovi (veľký parchant), ktorý svojimi činmi jej nič neuľahčuje. Možné východisko príde vo forme „sociálnej podpore“ – program vo forme pôžičky pre ľudí zrealizovať ich nápady, aby mohli rozchodiť svoj biznis, aby mohli pracovať, aby zarobili peniaze, aby mohli mať dôstojný život. Pani režisérka sa snaží zamerať na všetky aspekty daného príbehu: ťažký život mladej slečny a jej boj dopracovať sa k lepšiemu, prostredie, v ktorej sa Maja nachádza, forma podpory pre ľudí, atď. Všetky tie obrazy sú primerane silné, ale jednotlivé scény nie sú dotiahnuté do konca. Čakáte, že situácia v danej scéne sa ako celok uzatvorí, ale nie. Ako by niečo pani režisérku brzdila. Diváka neprekvapí, že vzťah medzi Majou a Jánosom (ten, kto poskytuje ľudom možnosť rozchodiť vlastný biznis) sa dostane na intímne koľaje. Samotný záver (pokus o vraždu) je z každého hľadiska otvorený, dávajúci divákovi možnosť na svojské ukončenie/pokračovanie príbehu. Z hereckej stránky na dvojicu Réta Vecsei Kinga / Szabolcs Thuróczy sa sťažovať nemôžeme – oni spravili všetko. Odvrátená tvár Ervina Nagya v skrátenej, ale za to oveľa dominantnej forme. Film Lili Horváth určite stojí za pozornosť – u mňa silnejšia trojica hviezdičiek (keby niektoré scény boli dotiahnuté do konca, tak je to za štyri). Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama