Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Recenze (334)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Takže jestli jsem to správně pochopil, tak žena v mužském světě uspěje jen tehdy, pokud má nějakou speciální schopnost, protože "normální" dřinou by toho nemohla dosáhnout? Inu, to je odvaha přijít v roce 2020 s takovým poselstvím. I když přejdu tenhle absurdní posun oproti originálu, zůstane vykastrovaný film s uměle působícími kulisami, zmateným střihem (Jak že se to Mulan dostala za padouchy u té sněžné hory?), nevýraznými vedlejšími charaktery, nevyužitými bojovými legendami v obsazení a hlavně s mdlou režií Niki Caro, která se evidentně k podobně velkému projektu nikdy neměla dostat. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keby sa vyhodila aspoň polovica tých žvástov o podradnej úlohe ženy a viac sa to sústredilo na dobrodružný príbeh, bolo by to lepšie, ale inak celkom obstojná a výpravná vojnová kungfovina. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že to byl od Disneye dobrý nápad, aby zfilmoval všechny pohádky, kterými se v devadesátých letech proslavil. Na některé to funguje, na některé ne. Asi záleží i na tvůrcích. Tady nejenom, že chyběl mluvící drak, ale navíc jsem měl pocit, že tu je všechno špatně a popírá to svojí pohádkovou myšlenkou všechny podobně laděné čínské dobové filmy. Navíc je to feministické až běda a nejhorší je, že já už ani nedokážu určit, jestli to vnímám proto, že mě to nutí vnímat doba nebo proto, že to točila režisérka a toho feministického tam narvala po kokos...což je vlastně to samý. No, vidíte, jaký má na mě Mulan vliv. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

5,5/10. Většina změn k horšímu... přesto nejde o průšvih. Vztah otce a dcery překvapivým tahounem, stejně tak solidní orientální nádech a nakouknutí do jiné kultury. Čína se tu projevila extrémně... akční scény působí spíš směšně, než epicky. A lze vypozorovat, že tvůrci moc nevěděli kudy kam. Myslím si, že rodinky budou spoko... a o to asi jde v konečném důsledku nejvíc. Jinak, Aladin s Knihou džunglí jsou o dva řády nápaditější. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Mulan přišla o svou pohádkovost a zároveň se nedovedla proměnit v epické dobrodružství pro celou rodinu. Spousta scén na sebe absolutně nenavazuje, charaktery, motivace a cíle jednotlivých postav se mění podle toho, jak to zrovna film potřebuje, akční scény jsou mizerné a velkolepá bitva vyloženě směšná. Yifei Liu není charismatická ani zvlášť přesvědčivá, Jet Li by evidentně byl rád někde úplně jinde a Donnie Yen tu prakticky být nemusel. A jako bonus typicky směšný asijský patos. Špatný film. A pokud fakt stál 200 milionů, měli by si u Disneyho najmout nějakého šikovného auditora, protože je vlastně i docela ošklivý. Ta hvězdička je za kostýmy. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $200miliónov║Tržby USA ║Tržby Celosvetovo $69,973,540▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $15,054,589  ║ Tržby za predaj DVD v USA $9,256,345║ Animák je u mňa dosť oblúbený. Hrané "remake" filmy klasických animovaných hitov to u Disney majú dosť ľahké. Málo čo skutočne zažiari (Jungle Book, Lion King) a tento dopadol tak asi na pol plynu. Mňa osobne nejak nenaštval, pozrel som v pohode ale má to svoje limity, nedostatky. Jednoznačne mi u takýchto projektoch chýba lepšia režisérska vyspelosť, nápaditosť, hravosť, málo kto sa dnes dokáže predať. Obsadenie dosť dobré, rovnako tak aj technická stránka. /70%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„Z DÍVKY SE STAL VOJÁK. Z VOJÁKA VŮDCE. A Z VŮDCE LEGENDA...“ /// Pohádka plná „čhi“, kung-fu, mouder, staročínský poetiky a mrtvol. Mulan a její příběh o záchraně Dynastie, šel dosud mimo mě. A asi jsem dlouho neviděl žádnou pohádku… Samo, je to kravina. Navíc ani triky nejsou nějak úchvatný. Ale nakonec to všechno (bacha spoiler!) dobře dopadne. Páč bojovník… prostě pozná bojovníka! A že hrajou na ženskou emancipaci a city? Kurva je to vo ženský! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mulan? Neznám!. (Ale na tohle se podívám!) 2.) Miluju frajery, co běhaj po zdi. 3.) Thx za titule „JustMeeKatie“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Statočnosť bez strachu neexistuje.“ Niektoré scenérie (prírodné, architektonické) vyzerajú skvostne, hrdinka je sympatická (aj zvyšok kastingu) a akcie nie je veľa, ale je zvládnutá slušne (sem-tam s dobrým grifom). Tým by sme s plusmi končili. Divný strih, nelogické hovadiny (to fakt mali s tým katapultom takú megazlú mušku, že sa minuli o pár kilometrov, kým predtým triafali presne?) a hlavne som vôbec nerozumel univerzu, jeho vnútornej štruktúre. Zlá čarodejnica nie je zlá, Fénixa možno vidia aj ostatní a možno len hrdinka, armáda čítajúca 48 vojakov, pričom za výkvet armády je považovaná skupina šiestich mladíkov, ktorí pred pár hodinami ledva-ledva prežili prvú akciu. A tá armáda v meste, prečo tam iba tak stála? Bola začarovaná? A musela sa Mulan zúčastniť výcviku? Lebo pôsobí dojmom, že už pred ním bola hotový Tiger a drak. Celý tento nie zlý, ale dosť nešťastný a domrvený film je na tom trochu ako 47 roninov s Keanu Reevesom: chce byť rozprávkou, ale aj vcelku realistickou historickou drámou... čo proste nejde dokopy. Scenár už viac klišé byť nemohol. Jeta Li som nespoznal, wtf. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Původní Mulan je upřímně řečeno kvalitativně docela špatný film jak na rozbory nějaké práce s orientálními motivy a 90s feminismem (byla to součást komerční strategie, která byla kritizovaná už v době vzniku, natož zpětně), tak čistě co do plynulého sestavení děje a vyprofilování sympatických postav. Fascinující na tom slepenci je ale produkční a historické zázemí, jak takový film mohl vzniknout, aby to všem zúčastněným přišlo normální a přirozené. Sice to není "dobré", ale je to "zajímavé". Nová Mulan je objektivně smysluplnější, neutrálně kvalitnější, ale to jí těžko přidána zajímavosti v jakémkoliv směru. Je to kompetentnější film, relativní vyžehlení 90s apropriace (postavy mají prostor dýchat, čínské prostředí není tolik znásilňováno, zkoumání ženské identity má trochu větší nuance) - ale v jádru jde pořád o zbytečný produkt, který nemá jinou hodnotu než být produktem. Nemyslím, že tady s odstupem vznikne něco zajímavého k diskuzi, jako se stalo u 90s disneyovek, nemá to už ani tu výsadu, že to svou naivní bezohlednost upřímně manifestuje - je to opatrnější a neviditelnější film (i když i tady určitě hodně věcí zestárne a bude vypadat hodně zpátečnicky a směšně), který pořád reprezentuje všechno špatné na Disneym, ale dělá už to natolik promakaně, že to je jenom nudné. Dá se bavit o vztahu k Číně, tak jinému než v 90s (císař nemůže být tentokrát zobrazen jako tak veskrze dobrý, jistě víme proč, už to není dědeček benevolentně držící moc, ale autoritativní a agresivní bojovník držící moc násilím, čímž mizí důvod, proč by jeho vláda měla být zachována oproti jiným vojevůdcům, kteří si ji chtějí násilně přisvojit, a loajalita Mulan vůči tomuhle nespravedlivému systému nedává moc smysl - konformita se systémem, typický disneyovský happy end, tu místy působí hodně divně, obzvlášť ve vztahu s novou postavou čarodějky - ženy, která se nechce vzdát myšlenky revoluce, a proto musí zemřít), dá se bavit o feminismu/woke materiálu přejetému konzervativním kombajnem (není divu, že v dnešní red-pill době musí být mužské postavy mnohem kladnější, než byly v originálu, protože mužská ega jsou dnes negativním zobrazením mnohem ublíženější než dřív - pak ale nedává smysl, proč v tomhle světě, kde všichni muži nakonec bez většího problému z vlastní vůle ustoupí, vůbec nějaká marginalizace žen existuje - v originálu musela Mulan bojovat mnohem víc pro mnohem míň), ale už se to neprojevuje nějak zajímavě, je to jen smysluplné vzhledem k agendě a normální. Je to nic. Velké, kvalitní a drahé nic. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Tentorát to umrtvuje nejen povaha věci (další hraná předělávka disneyovky se všemi tradičními neduhy), ale i pravděpodobná snaha potěšit čínské cenzory. Vůbec v tom vlastně nejsou normální dialogy, jen se pořád mudruje o věrnosti, statečnosti a cti a všichni se dorozumívají větami typu "tvá lež je má hanba". Nevím, zda je fér to tomu vyčítat, když je to vlastně od 30. minuty (vykostěný) válečný film, přesto mi přijde, že by téhle Mulan pomohlo, kdyby si víc dokázala užít svoje čchi. Tohle je totální filmová mrtvola, přitom to mohla být třeba zábavná převleková komedie. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy sa už v čínskej produkcii prakticky nevyskytujú, odmyslias si tie extrémne predigitalizované, na ktoré sa už nedá pozerať a veľmi mi chýbajú, preto som sa tešil aj na tento americký prírastok do žánru a Mulan ma teda nesklamal. Animovanú Disneyho verziu nepoznám, skôr tie jeho čínske verzie, takže absencia niektorých známych prvkov mi vôbec nevadila, skôr naopak, ale zase pribudli ďašie, niektoré lepšie, ale aj horšie. Príbeh je klasika a nielen pri tejto legende, tu nechýba žiadne klišé všetkých podobných filmov, ale mňa si to hneď získalo. Hlavne prvá polovica, v ktorej sa vlastne ešte nedeje to hlavné je výborná, postavu Mulan som si hneď obľúbil, od útleho detstva až do dospelosti, udeje sa tu toho dosť, život v civile a hlavne v armáde, k tomu atraktívny tréning, má to skvelú atmosféru a sympatické postavy, toto kľudne mohlo byť aj dvakrát dlhšie, užíval som si to. Druhá polovica je už akčnejšia, ale predsa len béčkovejšia, než by bolo vhodné, ale stále si to drží úroveň a nudiť to rozhodne nezačne. A poteší aj pekné finále, už po samotnej akcii. Obsadeniu nemám veľa výhrad, Yifei Liu je skvelá, sympatická, fandil som jej celý čas, Donnie Yen v úlohe inštruktora, mohol mať aj viac priestoru, ale vo všetkých svojich scénach je to ten sympaťák, ktorého som si už dávno obľúbil a trochu sa predvedie aj v akcii, Jet Li ako vládca je tu skôr z úcty k jeho osobe, nemá tu čo hrať, ale som rád, že som ho po dlhšej dobe zase chvíľu videl. Gong Li mám rád, ale táto jej čarodejnica bola dosť zbytočná a Jason Scott Lee sa tu vôbec nehodil, to je záporák vhodný do menších béčkových akčných filmov, nie do takéhoto veľkofilmu. Ale hlavne kladné postavy sú dobre obsadené a plné sympaťákov, ktorých som si hneď obľúbil. Pri akcii treba brať v prvom rade do úvahy, že je to vlastne rozprávka, nie žiadny historický veľkofilm, preto určite nemôžem byť sklamaný. Absencia krvi tým pádom neprekáža, súboje sú solídne, vizuálne, aj choreografiou a ani tá väčšia akcia nie je taká zlá. Len tú časť s lavínou by som vystrihol, prišlo mi to navyše a dosť mimo. Ale je to rozprávka, videl som aj horšie scény v serióznejších filmoch. Niki Caro to zvládla, dodala filmu presne tú atmosféru, ktorú som chcel, vizuál je pekný, výprava veľkolepá a veľmi pekná a je to ten kompromis medzi realitou a digitálom ktorý ešte znesiem. Takže ja som sa na Mulan tešil a aj keď je tu toho dosť, čo by sa dalo zlepšiť, dúfal som, že to dopadne aspoň takto. Pekný film a nevidel som ho posledný krát. 77% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl animovaný originál a tak nemohu srovnávat co je lepší a horší, ale filmem jsem byl velice mile překvapený. Obával jsem se totiž feministické a korektní verze této slavné pohádky. Nakonec jsem se však dostal propracovaných akčních scén a velké dávky emocí. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Uf, vážně tohle pustil Disney do světa v roce 2020? Takový ten film, co si pustíte v osm večer a dokoukáváte ho o tři a půl hodiny později. Vizuálně asi nejslabší Disney. Některé scény na sebe pomalu ani nenavazují. Ale to je v podstatě jedno. Ten největší problém se ukrývá v samotném poselství, které je teda fest zlý. Žena může v mužském světě uspět jen tehdy, když má superschopnost, na své straně ptáka a císařovo povolení, že tedy za něj může bojovat až, když mu jde o život? Kdyby se tvůrci vydali cestou She's the Man, udělali by mnohem lépe. Takhle servírují jen vykostěnou válečnou agitaci. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Snímek postrádá jakoukoliv režisérskou vizi a bohužel i konzistenci. Scény často divně přeskakují a matou. Motivace jsou proměnlivé jako počasí. Vizuální styl spoléhá na krásné lokace, ale kulisy jsou jaksi odbyté. Vztah otce s dcerou ovšem funguje bezvadně. Liu Yifei je roztomilá a hrát umí, ale čínská esa jako Jet Li a Donnie Yen jsou trestuhodně stranou a prakticky nevyužití. Chybí napady, chybí hravost. Pokud chtěli realistickou verzi měli přitvrdit. Proč aspoň ten výcvik nemá razanci 36. komnaty Shaolinu? ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Disney měl ještě na začátku března s Mulan jistojistě jiné plány. Patrně nejdražší 200mil. adaptace klasické disneyovky měla totálně zbořit kina v Asii (premiéra v již distribučně plně fungující Číně už za pár dní), ovšem nejenom tam a místo toho se zapíše jako první vlaštovka v revoluci distribuce filmů ve Spojených státech, a zatím to vypadá, že poněkud neúspěšně. Mulan mě zprvu vůbec nezajímala, dokonce jsem ani nedohnal původní animák, jak to tak v těchhle případech dělávám, ovšem velmi mě začínala zajímat s neustálými přesuny blockbusterů na příští rok, čímž se ten letošní na 5 měsíců prakticky vyprázdnil a nebýt Tenetu, je to můj nejočekávanější film konce prázdnin. První ohlasy mě definitivně utvrdily v tom, že nás zjevně nečeká žádná hitparáda a první půlhodina Mulan to jen stvrdila. Ovšem pak se naštěstí děj pořádně rozhýbe, čeká nás několik pohledných, přebarvičkovaných až kýčovitých akčních scén, jež kupodivu nejsou tak špatné, jak se snaží tvrdit velká část recenzí a minimálně můj oblíbenec Donnie Yen předvede dostatek pohledné bojové choreografie. A Yifei Liu do role perfektně sedí (ač v osobním životě dává jasně najevo, jakému směru je její srdce blíže) a dokonce zde má cameo herečka Ming-Na Wen, jež sice usilovala o roli matky, leč nespěla...neškodných 7/10 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl každý film hodnotit na základě toho, jestli se hlavní herec/herečka chová v reálném životě jako idiot, asi bych musel odstřelit celou Mission Impossible... Pravdou ale je, že ani tak není Mulan žádnou skvostnou či epickou podívanou. Nutno však dodat, že ani animák není svou příběhovou zkratkovitostí ničím extra zázračným. Hlavním problémem tak zůstává slabá režie, která moc netuší, co vlastně chce. Mulan totiž na jednu stranu dokáže zaujmout svými souboji, ale na stranu druhou už to moc přehání s větším, a mnohdy absurdnějším, zapojením čchi. Být tam písničky z animáku a Mushu, byly by spokojené aspoň děti. Takhle se jedná maximálně o průměrné čínské dobrodružství, na které se brzy zapomene. Nezbývá než zkusit verzi z roku 2009. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měli jsme Lvího krále, Knihu džunglí, Aladina a teď dostáváme Mulan. Dospělejší pohádku, která se od původního animáku z roku 1998 odchyluje, neobtěžuje muzikálovými čísly, nemá veselé vedlejší postavičky a udává realističtější tón. A za mě to solidně funguje. I když moc nekomentuju, jak moc je ve výsledku tlačená „ženská síla“. Místo Mushu tu (zbytečně) poletuje symbolický fénix, jinak mnohé zůstává. Aby se Čína ubránila nájezdníkům ze severu, každá rodina musí vyslat do armády jednoho muže. Jenže tahle rodinka má dvě dcery. Chromému otci Mulan v noci šlohne zbroj a vydává se do armády v převleku za muže místo něj. Zbytek asi znáte. U Disneyho se na experimenty příliš nehraje a jsou meze, které nelze překročit a hrany, které nelze ohýbat. Mulan je přesto jiná. Sice tak nestrhne vizuálem a triky jako to dokázal Aladin, ovšem je hravá, autentická, barevná, nápaditá. I ty mohutné hory v pozadí jsou fajn. Novozélanďanka Niki Caro (žena, jak jinak) sice byla na začátku své kariéry zajímavější, zase tak moc chyb, jak by se z hodnocení mohlo zdát, ovšem neudělala. Yifei Liu není prvoplánová kráska, ale do role mi sedla, zároveň mě bavilo poznávat legendy čínského filmu (i když trochu nevyužité) jako Li Gong nebo Jeta Li. Tři hvězdy a kousek. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

V mém hodnocení se neodráží pohoršení nad politickými názory představitelky hlavní role, ani nad spoluprací štábu s institucemi, které provozují "převýchovné" tábory pro Ujgury (jinak bych musel dát odpad). Stejně tak bych Mulan nezazlíval neohrabané a nepoučené zacházení s čínskými kulturními prvky, jakkoli mě iritovala diletantská snaha film žánrově přiblížit wuxia tradici, což ve výsledku přineslo jen fakt, že postavy občas běhají po stěnách, zatímco spousta dalších klasických žánrových motivů byla pošlapána (ve světě wuxia fikce čchi nikomu nepropůjčuje vrozené superschopnosti, bojovníci musí procházet sebekultivací a jsou mezi nimi i ženy). Přeci jen, seznam filmů, které hřeší podobným způsobem by byl velice dlouhý a mnohdy jde o filmy dobré. Hlavní problémy vidím zde: 1) Tím, že má nově Mulan od narození schopnosti cirkusáka z planety Krypton, dochází k tomu, že z filmu zmizelo: a) chytré a nuancované feministické vyznění známé z animované verze b) jakékoli dramatické napětí a vývoj postav, protože Mulan se nyní nemusí nic učit, nemusí překonávat překážky, neprožívá nic, co by ji sbližovalo s dalšími vojáky atd. 2) Film nefunguje ani jako jednoduchý spektákl, protože Niki Caro neumí a) nechat vyznít silné emocionální momenty b) zinscenovat skutečně působivé akční scény. Mulan verze 2020 má pěknou výpravu, Yifei Liu to v červeném kostýmu a s rozevlátými vlasy sluší, ale tím se přednosti tohoto snímku víceméně vyčerpávají. Smutné. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Ale ze cista ch*jovina...zvuk i anglicky “dabing”? jak z lacneho pornofilmu, akcne sceny na urovni priemerneho tv filmu... ostatne hrane disnejovky su oproti tomuto skvosty...tych 200 melonov dali asi len krajcirkam za slusne kostymi... ()

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama