Reklama

Reklama

Lví král

  • USA The Lion King (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj o Lví skálu plný intrik, dramat a po nečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět a stát se tím, kým je mu souzeno být. (Falcon)

(více)

Recenze (533)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $250miliónovTržby USA $543,568,085 Tržby Celosvetovo $1,656,556,149 Tržby za predaj Blu-ray v USA $27,259,020Tržby za predaj DVD v USA $7,855,448║ Po tých zlých hodnoteniach na imdb a rottentomatoes som sa začal obávať, čo s tým Favreau až také dorobil. Však Kniha džungle od neho bola parádna jazda. Ale žiadna hrôza ako skeptici hromžia sa nekoná. CGI animácia je fascinujúca a na otrocki prerozprávanom príbehu podľa animovanej predlohy ani nemajú čo pokaziť. Mňa to proste opätovne dostalo a fungovalo to, zimomriavky sa vďaka fenomenálnej hudbe od Hansa Zimmera dostavili. Aspoň raz za čas u Disney niečo poriadne ukuchtia aj keď sa neskutočne len recyklujú. /videl v kine 2x: 90%/ ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Guse Van Santa jsme kdysi za otrocký remake Psycha tepali, ale Disneymu budeme tleskat. Inu, budiž. Ale i kdybych se smířil s "pouhým" updatem (jedna nápaditější scéna s hovniválem, ač milá, to rozhodně neospravedlní), výsledek zanechává podivnou pachuť. Jde o poměrně zvláštní tvůrčí rozhodnutí udělat vizuálně realistický film, který v dobré třetině záběrů vypadá jako dokument, a doplnit ho o mluvící zvěř a rozjuchané písničky. Působí to jako prazvláštní patvar, který nechce pořádně nakročit ani na jednu stranu. První půle je díky tomu emocionálně vyprázdněná, protože i když herci hodně čarují hlasem, zvířata působí většinou ve výrazivu netečně. Hodně se to zvedne s příchodem Timona a Pumby, kde se konečně autoři trochu uvolní (hlavně v písni In the Jungle, the mighty jungle), ale pak dojde na osudové znovu setkání s Nalou (které tu z nějakého důvodu působí neupřímně uspěchaně) a je v podstatě konec. Ve chvíli, kdy běží Simba domů za vizuální montáže z National Geographic a do toho mu zpívá Beyoncé ve mně něco téměř umřelo. A pak... pak už všechno bylo jedno. Jako technologické demo je nový Lví král jednoznačně fascinující. Ale buď to mělo být více stylizované, aby písně a vůbec dialogy nepůsobily jako pěst na oko, nebo naopak ještě umírněnější. Takhle jsem se většinu času cítil dost nekomfortně, protože jsem sledoval něco hodně nepřirozeného. Úplně stejný pocit mám při pohledu na plastickou Nicole Kidman v Sedmilhářkách, ale tam jde o jeden element, kdežto tady na tom stojí celá podívaná. 50% P.S. Přijde mi trochu nefér, že u režie není uveden i Rob Minkoff, když remake řadu scén z jeho originálu vykrádá doslovně i formou záběrování. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

U nového Lvího krále jsem se cítil stejně nekomfortně jako při sledování přírodopisných dokumentů s komentářem legračně imitujícím „hlasy“ zvířat. Zároveň jde o film nepřiměřeně dlouhý (a zdlouhavý), hodně temný (hyeny by se mohly přihlásit na casting do hororu) a upovídaný, čili nepříliš vhodný pro menší diváky, kteří by mluvící faunu docenili nejspíš. Hodně mě bavila kamera Caleba Deschanela, přizpůsobující se hledisku postav, a jedna scéna beze slov, zahrnující odyseu hovnivála s kuličkou žirafího trusu, ale jinak převažoval nedobrý pocit nepatřičnosti. Když vidíte, jak si fotorealisticky animované (a mluvící) prase bradavičnaté s (mluvící) surikatou ochočí (mluvící) lvíče a udělají z něj entomofága, je to spíš znepokojivé než vtipné nebo roztomilé. Zatímco originál mě dodneška dokáže dojmout, z rebootu se mi chci brečet akorát při představě, že půjde o obrovský komerční hit a Disney bude dál chrlit takto prázdné, bezpohlavní, absolutně ničím nepřekvapující předělávky svých úspěšných filmů. Kniha džunglí měla větší spád, přesvědčivější postavy, původní film jen nekopírovala, ale smysluplně rozvíjela. Byla v něčem jedinečná, Lví král je jen bezduchá atrapa, technologicky možná dokonalá, ale umělecky skoro bezcenná. 50% ()

Toren 

všechny recenze uživatele

6,5/10. Produkčně precizní film, který má pouze jeden, ale dosti podstatný problém. Jde o zbytečný projekt. Vše už tu jednou bylo... a vlastně lepší. Tahle identická (a technicky omamující) verze mimo nahrabání prachů a nostalgické slzy nemá prakticky co nabídnout. Jo, pěkně se na to dívá, pěkně to zní a vše tam funguje. Ale oproti jiným reimaginacím tu Disney pozapomněl na nějakou inovaci. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jon Favreau se asi pro novou animační technologii doslova nadchnul, protože po krásné Knize džunglí se pustil do neméně úžasného Lvího krále. A i když je příběh známý a hudba tisíckrát přehrávaná, ale stále úchvatná, něčím mě tento remake přeci jen zaujal. A je to právě ta technologie, při které mám pocit, jak kdyby v tom prostředí buše chodili doslova živí tvorové. Až mě při sledování tohoto filmu zaděsilo pomyšlení, aby děti za několik století nekoukali na podobné filmy a neříkali si, jak úžasný svět jsme tu dřív měli... ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Nová verze klasické disneyovky o Simbovi, který vyrostl z malého lvíčete v krále zvířat a pomstil smrt svého otce. Nový Lví král vypadá neskutečně realisticky, ale v okamžiku, kdy začnou zvířata mluvit a zpívat, se začne rozpadat. Pohádková atmosféra, kde se ukecanými zvířaty nikdo nezabýval, je pryč a v nové podobě je to celé poněkud nepatřičné. Přesto jde o neurážející dobrodružství, které starší diváky osloví nostalgií a ty mladší písničkami a spoustou zvířátek. Výjimečný film to ale není ani zdaleka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Esence sterility. (pře)Nádherná. A naprosto zbytečná. Zajímalo by mě v čem spočívala Favreauova úloha jakožto režiséra. Nemohlo to být více než v rozeslání dvou hromadných mailů; jednom na herce "pusťte si Lvího krále a namluvte/nazpívejte to samé" a druhém na ty tisícovky nádeníků za renderujícími počítači "pusťte si Lvího krále, odpusťe si emoce v tvářích a jinak udělejte za pomoci CGI nemlich to samé a za pár let mi nasdílejte výsledek". Tady není byť jen snítko invence, žádná interpretace a o klidně jen jednom jediném nápadu z vlastní hlavy si můžeme nechat tak akorát zdát. Na druhou stranu pozlátko je to natolik opojné a původní látka/hudba natolik nosná, že když už na to musíte s ratolestmi, tak aspoň nejde o úplnou ztrátu času. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pokud má někdo remakovat Disney klasiky, tak jedině John Favreau! Jungle Book měla sice větší švih i dobrodružství, ale i Liong king vyráží dech především vizuálem, hudbou, emocemi a nostalgií. Slzy na krajíčku víceméně celý film. Scéna s hyenami nádherně creepy a souboj lvů jasný vrchol. Pohádka mého dětství dostala solidní poctu. 85% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Pamätám si, aký boom bol okolo prvej verzie v roku 1994 – ľudia brali naše kino útokom a aby túto pecku videli, boli ochotní zaplatiť za to, aby v natrieskanej sále mohli sedieť aspoň na schodoch a na zemi, čím zrejme porušili bezpečnostné paragrafy, ale v 9O. rokoch to bolo fuk. Keď sa Jon Favreau o 25 rokov neskôr rozhodol natočiť „remake“, zaskočilo ma to. Napokon som si povedal: „prečo nie?“ Výsledok je však naozaj mimoriadne slabý. A myslím si, že problém nie je v tom, že som z „takýchto“ filmov vyrástol; naopak, Jonova predchádzajúca Kniha džungle bola bomba za 4*. Leví kráľ je však strašne dlhý a väčšina minutáže je bezradne vyplnená príšerne predvídateľným scenárom a postavami tak banálnymi, že už snáď ani viac banálnejšie byť nemohli. Bavili ma iba dve super pesničky, slušné (ale nie geniálne) akčné finále, pár ako-tak vydarených fórikov a dvojka Pumbaa a Timon. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Takhle, původní Lví král je moje srdcovka, protože daddy issues, každopádně geniální film, na kterém de facto není co zlepšit. A když na něm není co zlepšit, rozhodli se tvůrci nové verze, že ten originál prostě 1:1 zkopírují, přidají na realismu zvířat a prostředí, seženou nové boží hlasové obsazení a pošlou to do kin v té "vyděláme miliardu za dva týdny" exkluzivní Disney verzi pro rok 2019. Vadí mi to? Ne, pořád jsem si v kině pobrečel jako malý kluk, písničky mi na Spotify jely tři dny a jsem schopen přijmout, že budou existovat filmy dva a mé future děti si budou moct vybrat, který se jim líbí víc. Zároveň ale nedám víc jak 8/10, protože největší zásluhu na tom všem mají pořád tvůrci filmu z roku 1994, a já jim to nechci upírat. Takže tak. ♫ ♩ "Can you feel..." ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Původního Lvího krále považuju za perfektní disneyovský kýč - v dobrém slova smyslu. Šlo taky o první film, který jsem viděl v kině, takže s ním je pro mě spojená i určitá nostalgie. Na což ostatně Disney s touhle imitací sází. Horko ze stovek procesorů sálá z každé vteřiny, ale to je asi tak vše. Zbytek je unylý produkt, který už není ohromující, na to jsme si na fotorealistické CGI už moc zvykli, a netroufá si víc než opakovat něco, co bylo lépe vyřčeno dřív. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když v dokumentu Davida Attenborougha začne fauna mluvit a následně zpívat (mimochodem, ani jedna nová česká verze písně nebyla lepší než v originále), působí to mimořádně divně. Je to tak živé, až je to mrtvé.. Pointless. Stejně jako očekávat, že královrah a uchvatitel trůnu Scar vyleze na skálu a zapěje pro zvířecí dav Modlitbu pro Martu.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Odporný sterilní hnus, jehož tvůrci nemají ani špetku morálky, aby jakkoli zmínili původní autory, které z 90 procent (tj. včetně dialogů nebo záběrování) tupě vykradli. Samozřejmě, že to obecně funguje. S tímhle scénářem, hudbou a hlasovým obsazením by to možná natočil i Zdeněk Troška. Snaha o fotorealistickou verzi bez větších výrazů tváře ale funguje tak napůl, pořád je za tím cítit umělost. Hlavně v detailech, celky místy působí trikově opravdu impozantně. To ale nic nemění na faktu, že tuhle verzi nikdo nepotřeboval, nové nápady Favreau tradičně nemá, všechny písně jsou hůře zpívané než v originále a ta fungl nová je stylem totálně nekompatibilní popový humus. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nádherná vizuální stránka a neselhávající Hansova Oskarová kompozice. Jedna z mých nejoblíbenějších pohádek je převedena bez větších úprav což mi v tomto případě naprosto vyhovuje. Rozšíření akčních scén a trocha toho rochnění v dokonale renderované přírodě není na škodu. Potěšil dabingový návrat Jamese Earla Johnese a Seth Rogen je jako Pumba fantastický. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Když přišla do kina Favreauova Kniha džunglí, sbírala podstatně pozitivnější recenze, bylo to zase totiž něco úplně jiného a člověka to z hlediska vizuálu dokázalo ohromit. Remake Lvího krále jde stejnou cestou (označení hraného remaku bych vynechal, na rozdíl od Knihy džunglí tu chybí jediná skutečná postava), vypadá dechberoucně, ne-li přímo fotorealisticky a neinformovaný člověk by si při nevyhnutelné repríze v televizi mohl myslet, že se jedná o přírodopisný dokument, pochopitelně do té doby, než začnou zvířata mluvit. Samozřemostí je, že i tentokrát Disney těží z ikonických, leč přezpívaných písniček letitého animovaného muzikálu a příběh v podstatě úplně kopíruje ten původní. I proto jsem byl rád a doporučuji i ostatním, že jsem klasiku z roku 1994 už hezkých pár let neviděl a nepamatoval si všechny detaily, o to více na mne ono připomínání fungovalo. Taktéž pomůže, pokud nejste úplně fanatickými fanoušky této série (navíc jsem viděl už jen dvojku), ti totiž budou, hádám, o něco rezervovanější. Pamatuji si, že jsem takhle před pár měsíci brblal u Aladina, kterého jsem viděl snad 100x...jsou to však pouze drobnosti, které Disneyho nijak neohrozí v honbě za další utrženou miliardou v kinech. Nová cílovka je zkrátka obrovská a další CGI/hrané adaptace známých animovaných klasik setsakra lákavé. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Do puntíku doslovný remake, který je sice vizuálně fantasticky nápaditý, ale scénáristicky naprosto identická kopie slavného originálu bez jakéhokoliv dodatečného nápadu, zlepšováku či momentu překvapení (vyjma brouka hovnivala). Favreau tak zůstane zase jenom hitmakerem který natočil pozlátko atakující stamilionové hranice v kinech, ale duše původního snímku zůstala na svém míste bez hnutí. V podstatě komerčně asi OK, ale jinak naprosto zbytečný update něčeho, co bylo téměř perfektní. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Při sledování (staro)nového Lvího krále jsem si připadal trochu jako při návštěvě zoologické zahrady. I tam se mě obyčejně zmocňují krajně rozporuplné pocity - na jedné straně radost z toho, že mohu být nablízku zvířatům, která pravděpodobně ve volné přírodě na vlastní oči nikdy nespatřím, na straně druhé smutek z toho, že většina zvířat je jen matným stínem svých volně žijících příbuzných (byť jsem si vědom, že život v zoologické zahradě, jakkoli neúplný a omezený, nabízí mnoha živáčkům nesrovnatelně větší šance na přežití a může být dokonce jedinou pojistkou pro záchranu druhu v případě, že mu bezprostředně hrozí vymření). Zde podobné pocity vyrůstají z rozporu mezi tím, jaké astronomické výdaje a enormní úsilí se vynakládá na fotorealistické ztvárnění barvitého afrického života, který však ve skutečném světě pomalu a jistě mizí před očima. Jako by zde působila jakási nepřímá úměra - čím méně živáčků na světě zůstává, tím více jejich uměleckých (a spotřebních) simulaker vzniká. Nechávám na jiných, ať rozhodnou, zda jde spíše o projev kajícnosti, či naopak snahu bránit se před narůstajícím pocitem druhového osamění... (Malá poznámka ke stylu: Když Disney začal na konci čtyřicátých let produkovat tehdy průkopnickou přírodopisnou sérii True-Life Adventures, pracovali na těchto filmech stejní lidé, kteří zároveň stáli za Disneyho animovanou produkcí, což se samozřejmě promítalo i do jejich stylu. Tady je ale situace přesně opačná a film přebírá ledacos z výrazového slovníku moderních přírodopisných filmů - od způsobu rámování přes volbu objektivů po užívání zpomaleného pohybu v dramatických scénách. Kruh se uzavřel.) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Předělávky holt frčí, ať se nám to líbí nebo ne. A občas se děsím, co přijde příště, protože často je to tak, že jsem na většinu obdobných předělávek prakticky hned zapomněl. Tenhle až doslovný remake nehodlá nic měnit, trocha přidaného materiálu jen protahuje původní scény, jde tak vyšlapanou cestou, jen je po technické stránce na jednu velkou poklonu. Gesta ve tvářích šelem, chlupy na jejich hřívách. Dokonalost. Otázkou zůstává, jestli to naopak neškodí příběhu, protože animáku leccos odpustíme, jenže tohle už svou technickou bezvadností vypadá prakticky jako dokument o afrických šelmách. Příběh zůstává: moudrý lev Musafa vychovává budoucího vládce Simbu, jeho strýce štve, že nejhezčí lvice nečechrá kožich jemu a že sám nezískal trůn, přichystá past, král umírá, lvíče prchá a zbytek smečky začíná pod novou vládou trpět. Předělávat něco, co bylo a je pro mnohé takřka bez chyby, je potíž. Výsledek má skvělou kameru, řadu milých scén i solidně akční finále. Ale že je to jinak krapet prázdné a ničím nepřekvapující, je taky pravda. ()

Související novinky

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

10.11.2023

Obě letošní hollywoodské stávky už sice skončily, ale škoda byla nenávratně napáchána a studia začínají kalkulovat, jak přeskládat premiéry svých snímků, u nichž se nestihlo dokončit natáčení, nebo… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

27.08.2021

Oceňovaný režisér Barry Jenkins do svého prequelu Lvího krále začíná obsazovat herce. Prvními posilami se tak stali Kelvin Harrison Jr. (Chicagský tribunál) a Aaron Pierre (The Underground Railroad).… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama