Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětatřicetiletý Adam Krajňák je otcem tří mladých dcer, ale především hlavou slovensko-ukrajinského gangu, který se zabývá pašováním cigaret. S blížícím se vstupem Slovenska do Schengenského prostoru se však chystá velké zpřísnění hraničních kontrol a mezi pašeráckými skupinami vzrůstá napětí. Kvůli náhodně zmařenému kontrabandu nemůže Adam splatit dluh mocnému ukrajinskému mafiánovi Krullovi; navíc se staví proti jeho plánům na pašování tvrdých drog. Události nabírají příliš nečekaný spád a Adam bude muset překročit i hranice, které pro něj dosud byly tabu… (Česká televize)

(více)

Recenze (317)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hutná dráma s parádnym vystihnutím geografického miesta a jeho sociálnej kultúry (Slovensko je proste "severný balkán"). Hlavne vďaka skvelej kamere a hudbe. Rozpracovanie postáv za touto formálnou stránkou trochu zaostáva, niektoré konflikty a vzťahové súvislosti by potrebovali dokresliť, no pre výsledný, pomerne temný zážitok z filmu je dostačujúce. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Popiči režisér + jebnutý strihač = 3,4999. Ďalší silný argument pre kultúrnu Európu k tomu, urobiť uprostred Maďarska kolmú čiaru zo severu na juh a všetko od nej na východ pripojiť k okresu Užhorod, nech si tie animálne jebky deratizuje car Vladimír. Videl by som to tak niekde tesne za Popradom, aby nám v Šengene zostali Tatry a v najväčšom uhorskom popovom hite sa nemuselo začať blýskať nad Fatrou. Prišli by sme síce na chvíľu o Červenáka, kým by sa Ďuro konečne z tej cigánskej riti neodjebal do Prahy a neurobil zaslúženú dieru do sveta. A potom hneď hermetický múr ako hovado bez akýchkoľvek prechodov, ostnaté drôty, nášľapne míny a elektrický plot, aby nám skorumpovaní Hrycovia nevpúšťali do civilizácie to skokotené kriminálne svinstvo a ghetové hnedouhry. No, možno by som ešte pred tým odoslal HOMA späť na salaš, Maďarsko-ukrajinská databáza tam citeľne chýba a ani tomu obskúrnemu bačovskému marketingu by sa tam nikto nesmial. Ináč opäť celkom kulantná prácička, Peťko, len si si mal najať neožraté nožnice a nabudúce by som si prosil šťastný koniec, to znamená nechať tých odkundesov dojebať sa medzi sebou kompletne! ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bebjak je žánrový talent a některé části a dějinné okamžiky našich sousedů si o zfilmování říkají už dlouho, takže se s podobně laděnými filmy roztrhl pytel (Únos, Mečiar). Tenhle je sice často jen variací na úsloví "co se má posrat, se posere, a když se něco posere, posere se všechno," ale je to slovenský, na evropské úrovni natočený thriller, který přechází do vydařeného dramatu lehce, jak nůž do másla. Někdy doslova. 90%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je docela škoda, že Slováci nezachytili ten začátek a udělali ho příliš nadžánrově a až moc provinčně, protože postupně se Čára rozjede na skutečně kvalitní gangsterku, škoda i toho uplnýho konce, který ve mně vyvolal spíš pobavený úsměv, ale to jsou chyby začátečníků. Tomáš Maštalír je charismatickej až půdu a jeho angažování ná provinčního kápa bylo bingo. Vykročili jste dobře bratia a ve 2017 jste nám čecháčkům natrhli ve filmech prdel. (skore 2:1) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dosť dobrý, na slovenské pomery dokonca výborný film. (hoci ja tieto hodnotenia "na slovenské / české pomery" nemám rád, buď niečo obstojí všeobecne alebo čau... ;-)) Bebjak je momentálne asi najlepší slovenský režisér (ak ste nevideli trojdielnu Spravedlnost s Vetchým, tak odporúčam), ktorý dokáže dať filmu európsky vizuál bez toho, aby z toho trčala póza či štylistické cvičenie. Čiara prekvapivo dobre funguje ako gangsterka, nechýba napätie, dobre vystihnutý lokálny kolorit, je tam celkom hutná rodinná dráma a na mňa teda dosť fungoval humor (niekde na Kineme písali, že je nepatričný, ale podľa mňa pekne odľahčoval celkový tón). Herci úplne bez problémov, dokonca mi nevadila ani zranená labuť Fialová, lebo tentoraz nerobila s obočím až také zranené výrazy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slováci v roce 2017 regulérně předběhli kvality naší kinematografie. Čára je sice dost drsná, cynická, nekompromisní a bez emocí, ale za to je se zajímavým tématem a skvělým ponuře thrillerovým zpracováním, které tady prostě neumíme. Klobouk dolů Slováci. Zde jste opravdu ukázali, co ve Vás je. Peter Bebjak a Tomáš Maštalír je to nejlepší, co Vaše země má! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,310,000Tržby Celosvetovo $2,122,000▐ Rok 2017 zažíva taký kino boom ohľadne Slovenských filmov, hlavne tých kde sa riešia politické - korupčné, prevádzačské, pašeráctvo a mafiánske praktiky. Môžem povedať, že na naše pomery ide o slušnú prácu ale stále plávajúcu len v tých priemerných vodách. V určitých úsekoch ide o dosť slušnú prácu ale na celý rozsah to aj tak nestačí, prekvapí až samotný záver kde dej začne konečne niekde smerovať a gradovať. Nečakane sa tu režisér aj pohrá z dôvtipom a snovým zvratom. /videl v kine: 60%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pašerácké drama z celkem exotických lokací, viděno očima Středo- či Západoevropana. To spojení ,,balkánské" formy a slovensko-ukrajinského obsahu mi popravdě nepřipadá moc šťastné, i když jeho smysl chápu, atmosférou se tyhle dvě lokality (alespoň při pohledu zvenku) trochu podobají...mne ale balkánsky laděná hudba a rozvernější pasáže vlastně dost rušily...takové plané hraní si na Emira Kusturicu, který je ovšem režisérsky a umělecky úplně jinde... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„KDYŽ TĚ NĚCO TÍŽÍ, TAK SE TOHO ZBAV…“ /// Slovenskej mafiánskej film, kterej ukazuje, jak to chodilo (chodí?) na Slovensko - Ukrajinský hranici. Chválím výbornej casting a příběh. Sice nejdou do hloubky kšeftů, ale zajímaj se víc o lidi – hlavně o šéfa „gangu“ a jeho rodinu, ale neutápěj se ve zbytečnejch kecech. Překvapilo mě, jak jim vyšla snaha o to, aby příběh neměl hluchý místa. Tak tohle je pane Bebjak na pochvalu před nastoupenou pohraniční jednotkou! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Pamatuju ten den, kdy všichni parchanti na Ukrajině měli v držce cigáro. 2.) Vím, že na Slovensku se lidi potkávaj pod vodou. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Láska moja, kraj môj drahý, tu sme boli chlapci malí. Raz ma nájdeš pod tou hlinou, letia vtáci nad krajinou.“ Ak aj nie rovno najlepší, tak určite jeden z najlepších slovenských filmov od deväťdesiateho tretieho. Perfektná, skúsená ruka režiséra, ktorý veľmi dobre vedel, čo robí, čo chce a že si to s takým sebavedomým produkčným krytím a kvalitným scenárom môže dovoliť (viď. scény sexu a nadávok, kedy najčastejšie poznáte, či je filmár prirodzený alebo to len hrá). Scenár sa vzácne vydaril, je plný silných momentiek (návšteva mafiána v kuchyni, prsty) a prepracovaných postáv. Mimoriadne ma však potešili i skvelé dialógy a hlášky, ktoré sú občas veľmi vážne a výstižne tnú do živého. A hneď nato sú fakt poriadne vtipné („Vravel si, aby som do toho jeb*l.“ – „Ale nie aby si to roz*ebal. Svieti tam aspoň to svetielko?“ – „Hm. Nie.“ – „No tak si to fakt rozj*bal.“ alebo „To ktorý ko*ot písal?“ – „Ja.“ – „Myslel som si.“). Škoda, že sa neurobil väčší running gag zo „Si ko*ot?“ – toto ak by vo filme zaznelo o dva tri razy navyše, je to behom týždňa kultové. Scenárista sa vyžíva vo vydarených, dlhých, slovných konštrukciách, ktoré v divákovi dlho rezonujú (mrazivý Vášáryovej monológ o manželovi, z ktorého vám zlezie koža z tváre alebo Maštalírov preslov o psovi, ktorý za ňou pravdupovediac moc nezaostáva). Oceniť musím aj pôsobivú pohraničnú výpravu (kameňolom, hlboké lesy) a iné „technické“ veci, ako je napríklad Žiaranova kamera, či ústredná pesnička od IMT Smile a Ondreja Kandráča o sokoloch. V neposlednom rade je tu silné posolstvo o tom, ako to na Slovensku chodí. Za jediný výraznejší mínus (aj to čisto subjektívny) by som označil snáď len občas haprujúcu logiku (týpek má morálny problém s pašovaním drog, ale ak ho naštvete, v pohodičke a bez výčitiek svedomia vám vlastnoručne odstrihne prsty) a relatívne poslabšie finále, SPOILER ktoré je také typicky slovenské: namiesto poriadnej akcie postavy pochmúrne hľadia do zasnenej kamery a nechajú sa len voľne, neaktívne voľne unášať SPOILER. Cinemax Trenčín 2017 ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ako dobre to vyzerá, tak zlé to je scenáristicky a dramaturgicky. Koniec vyslovene smiešny. Čistý priemer. 5/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Musíme ubrániť náš národ, naše tradície a našu kultúru. Európa vkladá v nás veĺké nádeje. A my Európu nezklameme." Hranice Schengenu jsou propustnější než se slibovalo, za což děkuju Italům a zejména Řekům, ale i slovenští celníci si evidentně zaslouží poděkování. Na hranicích s Ukrajinou totiž odvádějí tak skvělou práci, že o tom snad ani nechci vědět. Bylo mi z toho celého zkrátka trošku blivno, navíc jsem se zlehka ztrácel v ukrajinštině, ale pán Krajňák měl své kouzlo. Jen si hrdinu naivně představuju trošku jinak než jako týpka, který krájí prsty členům své rodiny. Nikoho kladnějšího mi ale tento snímek nenabídl. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Slovensko-ukrajinská čiara s balkánským čarom. Šance, že zde budete formovat prostředí, je mizivá. To prostředí bude formovat vás.. Etnograficky vyladěná gangsterka evropských parametrů, ve které šéfka matriarchátu svou hereckou přirozeností schovává ostatní pod sukni. Jestli je to vinou špatně napsaných postav, nebo umu madam Vášáryové, to ať si každý odpoví sám.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohraniční film. Je cosi přitažlivého na představě, že celý region ovládá rodina vedená Milkou Vášáryovou, ale uvěřitelnost samozřejmě velmi pokulhává. A tak Čára zůstává jen zajímavou exkurzí do nejbližší východní kinematografie, která se nám vzdaluje každý rok víc a víc. #finaleplzen ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Snaha poukázať na to, čo sa naozaj deje na východnej hranici Slovenska je ok. Veľká časť miestnych ľudí prevádzačstom a pašovaním žije. Niekdajšie fabriky zanikli, kšeftovanie s drogami a iným nelegálnym tovarom ostalo často jediným možným zdrojom obživy. Faktom tiež zostáva, že umelecky sa problematike pašovania oveľa presnejšie priblížil spisovateľ a novinár Arpád Szoltés v knihe "Mäso - Vtedy na východe", popisujúcej okrem iných záležitostí aj zovretú soldatesku pašerákov, colníkov, policajtov, sudcov, mafiánov a agentov tajnej služby pri prevážaní kontrabandov z Ukrajiny. Film je spoetizovanou verziou (napriek pár drsnostiam) pašeráckeho remesla, ktoré má na východe Slovenska (kde podľa bývalého premiéra Roberta Fica nič nie je) oveľa drsnejšie črty. Napriek tomu sa Bebjak celkom posnažil a výsledkom je taký priemerný slovenský film, snažiaci sa pracovať s prirodzeným jazykom a reáliami. Vždy z toho vyjde viac či menej magicko realistická tisícročná včela (cigáni v ružovom mercdese, afgánci vyliezajúci zo záchoda ako svadobní hostia rovno do autobusu, mafiánsky matriarchát, obete v jazere ako prapodivný prales, jemne ožívajúci pri každej ďalšej mŕtvole). Ale čo už, taký je osud väčšiny slovenských filmov, snažiacich sa o takzvaný presah. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Atmosféru to má hutnou jak mlhu nad rybníčkem Brčálníkem, která je, jak známo, hustá tak, že by se dala krájet. Bohužel ve vydařené atmosféře posloucháme dobrými herci odříkávané hodně podivné dialogy a protože drama, čekáme, že děj začne mít pořádný spád. Celých sto osm minut čekáme. Představitele Adama si umím představit i v dobrém filmu. Rozdělím-li film ostrou čarou na to, co v něm bylo dobré a co průměrné až špatné, zůstane v sekci toho dobrého jen závěrečná píseň, zbytek zůstává za čárou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Syrové drama ze slovensko-ukrajinského pomezí o zřejmě nepřikrášleném východňárském světě, který tíží korupce a pašeráctví, a který ukazuje dobu před vstupem Slovenska do schengenského prostoru deset let zpátky. Atmosféru téhle oblasti jsem sám trochu poznal, teda víc o ní slyšel, takže ta se povedla, to samé platí o technické stránce a řadě hereckých výkonů, jen zamrzí, že scénář není z nejpevnějších a nejzajímavějších, což je při snaze o reálné postavy umístěné v reálně ponurém prostředí škoda. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Apropo: "viete koľko je v uliciach úplatných policajtov? Toľko koľko hasičov pyromanov, doktorov anjelov smrti, či farárov pedofilov. Nikto si v tejto spoločnosti nie je nič dlžný ... ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

"Východné Slovensko" je široký pojem, ktorý geograficky nepostačuje. Každý, kto sa v problematike orientuje, dobre vie, že východné Slovensko sa delí ďalej. Blízky východ (Poprad, Spiš), Stredný východ (Košice, Prešov až po Michalovce a Humenné), no a najzaujímavejší Ďaleký východ (Snina, Sobrance, Čierna nad Tisou). Tak vitajte na Ďalekom východe. Prirovnávaniu s Kusturicom veľmi nerozumiem, toto je niekde úplne inde. Zase až taká exotika to proste byť nemôže a ani nie je. Skôr šedá alkoholická rutina. K autentickosti chýba už len východniarske gadžovanie, ktoré tu tvorcovia prudko zanedbali. Ak poznáte ľudí zo Sobraniec, viete, že ich nákazlivý prízvuk sa na vás nalepí po piatich minútach rozhovoru. Zuzana Fialová už asi zabudla na svoje tatranské korene a ani ona sa na hútorenie nezmohla, takmer som od nej čakala blavácky akcent. Ale inak bez chyby a jeden z najlepších slovenských filmov. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Na moj vkus (realie poznam dokonale) az prilis balkansky natocene. Mastalirovi som to bars neveril, hoc sa ocicvidne snazil...skor 3.5 ale kedze je to zjavne vynimocny posun v svk filmografii, pridavam... ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama