Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětatřicetiletý Adam Krajňák je otcem tří mladých dcer, ale především hlavou slovensko-ukrajinského gangu, který se zabývá pašováním cigaret. S blížícím se vstupem Slovenska do Schengenského prostoru se však chystá velké zpřísnění hraničních kontrol a mezi pašeráckými skupinami vzrůstá napětí. Kvůli náhodně zmařenému kontrabandu nemůže Adam splatit dluh mocnému ukrajinskému mafiánovi Krullovi; navíc se staví proti jeho plánům na pašování tvrdých drog. Události nabírají příliš nečekaný spád a Adam bude muset překročit i hranice, které pro něj dosud byly tabu… (Česká televize)

(více)

Recenze (317)

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Realistické, promyšlené. Na druhou stranu nejednoznačný konec a trochu moc folklóru. Tomáš Maštalír je skvělý !!! A nejen pro ženy, doufám. ()

regentor 

všechny recenze uživatele

Adam Krajňák a jeho parta dementů kteří by nepropašovali ani svíčky z kostela v rádoby thrilleru ze slovenského pohraničí.Celý snímek působí jako panoptikum nejrůznějších individuí od úplatných ale debilních policajtů přes netáhla až po cikánské dětské ghetto s růžovým mercedesem.Ukrajinský mafiozo který to tam v podstatě řídí nakonec skončí na dně lomu kam ho šoupnou pitomci z Krajňákovy bandy kteří se neumí ani podepsat.Jestli to byl pokus o nějakou alegorii celé slovenské společnosti tak mohli ještě ve filmu dodat halúžky s bryndzou které by vydávali za kaviár a jedli to dřevěnou lžíci.Celá dějová linie od níčeho k ničemu kde žvásty v ukrajinštině/slovenštině a pár plků anglicky má zřejmě nabudit dojem, že se jedná o evropsky zajímavý snímek s přesahem až do Afganistánu.Pašování cigaret , lidí ,drog se dá určitě ztvárnit daleko dramatičtějším způsobem stejně tak budování zápletky .Tohle je amatérský pokus o drama . ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Časť filmu sa dala, ale celé to pre mňa proste nefungovalo. K postavám sa nedal vytvoriť žiadny vzťah a úplný záver bol už čisto totálne prekombinovaný a padal do B kategórie. Škoda, dalo sa z toho vymlátiť viac. Na naše pomery dobrý film. Slabé 3*. SPOILER: Keby film skončil pri pohľade na svoju matku, dám pol hviezdy nahor. ()

Sharleen 

všechny recenze uživatele

Na naše filmové pomery veľmi slušne natočené. Peter Bebjak vie režírovať a Tomáš Maštalír vie hrať. A inak tej Zuzane Fialovej kedy už dajú po dlhej dobe nejakú rolu, kde by mohla aj niečo zahrať? ()

yntelygent 

všechny recenze uživatele

Dalsia ukazka zaostaleho a primitivneho vychodneho Slovenska...ak si o nas myslia hoci len v Cesku,ze cele Slovensko je taketo zaostale a primitivne...no tak to potes Pan Buh... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější stránkou filmu je ta vizuální, ale co dál doktore? Propojení pašeráků s policií tu bylo vždycky a když jsou navíc všichni z jedné vesnice a jsou i příbuzní, tak každý neúspěch při pašování tak nějak zahrne všechny, protože čím jiným se chceš živit v pohraničí? Ale i tak jsem se u toho dost nudil, prostě mě to nějak nechytlo. ()

George8 

všechny recenze uživatele

Abych byl upřímný, na slovenské filmy se moc nedívám, ale tenhle film mě celkem překvapil, takový dobrý průměr. Zajímavé prostředí, pašerácké drama... ()

Chrysopras1 

všechny recenze uživatele

Taková slovenská dramata mám rád. Na nic si nehrajou. Jsou surové tak jak si to vyžaduje prostředí a děj. Napínavé, akční, drsné. Fajn obsazení a herecké výkony. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe sa mi páčil slovenský film. Musím uznať, že niektoré myšlienkové pochody sú trochu pritiahnuté za vlasy, ale ako celok viac než dobré. ()

Sexy_Beast 

všechny recenze uživatele

Takmer každý slovenský film ma pre mňa istý feeling, ktorý robí naše filmy výnimočnými. Čiare toto chýba. Hudba je skvelá, práca s kamerou u nás asi najlepšia tento rok, herecké výkony skvelé ale tam to asi končí. Niektoré scény mi prišli, akoby vo filme boli nasilu. Slabý záporák a to ako skončil mi neprišlo dostatočne uspokojujúce, pretože nepozorný divák si ani nevšimne ako skončil. Od polovice filmu mi prišiel zvyšok úplne odfláknutý, minutáž zbytočne natiahnutá na 2 hodiny. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

"Nemastné/neslané". Nepomohli tomu veľmi ani nadávky na ktoré sa určite spoliehalo. Film strácal dynamiku už na úvode a ťahal sa ako sopeľ cez slamku. Našťastie mal pár svetlých a čiernych momentov, ktoré zachránili jeho reputáciu. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát v mojich hodnoteniach sa stalo to, že som sa veľmi výrazným spôsobom priblížil v rámci slovenského filmu k piatim hviezdam. Film Čiara je precíznym spracovaním východoslovenských pomerov v ukrajinskom pohraničí a spôsobu života do zavedenia schengenského priestoru s dôkladným vymedzením osobitostí života miestnych ľudí. Práca s kamerou absolútne úžasná, herecké výkony maximálne prekvapili, hlavne ten Maštalírov, a takisto autentické prostredie dodáva filmu punc výnimočnosti. Nebyť toho trošku nedotiahnutého záveru by som napálil plný počet, takto sú to "len" štyri silné hviezdy, avšak s akcentom toho, že Čiara je jedným z najlepších filmov v histórii novodobej slovenskej kinematografie. 80 % ()

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Po 38mich rokoch (Postav dom zasaď strom - Tatra 148, Brajla T138,...) konečne kvalitný slovenský film s výpomocou ukrajinskych hercov, zvuk a obraz v CineMAX nadherny, pocujeme tu aj zopar nadavok, to ale k prevadzačom a tvrdym chlapom na hranici patri. Napr. pri schodzi jeden z party sa opiera chrbatom o stenu, kde je zvoncek, po tretom raze mu hovori predak:"čo si už kokot?" alebo 10 ročna dcerka žaluje otcovi (Maštalírovi) : "sestra povedala 3x doriti a jedenkrat dopiči,..."Ako celok velmi dobre herecky zvladnute, najdeme tu lasku, zápletku, rozne zvraty v deji ako aj vážne rozhodovanie nad existenciou zivota a cloveka co je v mafii dost tazko ustriehnut teda sa rozhodne nenudíte. Okorenene dvoma postelnymi scenami a humoru tu je tiez dost, oplatí sa vidieť. Podotýkam, že k filmu sme sa dostali vďaka zvučnej piesni: "Hej Sokoly!" IMT Smile a Kandráč - (Skopírovaná od Kolárovcov-ich prevedenie podla mna lepšie) ()

_Jimmy_ 

všechny recenze uživatele

Kvalitny slovensky film. Mastalir ukazal, ze taketo postavy su mu usite ako na mieru. Vyborna kamera a dobre vykony hercov. Chvalim. Odporucam pozriet. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Napriek sociokultúrnej reálnosti a fungujúcej dramatickej rovine nemôžem film hodnotiť lepšie ako priemerný. Chraktery totiž drhli, nedozvedeli sme sa mnoho o nich ani o vzťahoch medzi nimi, konflitky sú preto akosi umelé, a taktiež mám problém s nezaujímavou dejovosťou snímku. Určite sa jedná však o príspevok, ktorý si v slovenskej kinematografii miesto nájde, a ktorý možno dospeje s časom a opakovnými zhliadnutiami. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama