Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětatřicetiletý Adam Krajňák je otcem tří mladých dcer, ale především hlavou slovensko-ukrajinského gangu, který se zabývá pašováním cigaret. S blížícím se vstupem Slovenska do Schengenského prostoru se však chystá velké zpřísnění hraničních kontrol a mezi pašeráckými skupinami vzrůstá napětí. Kvůli náhodně zmařenému kontrabandu nemůže Adam splatit dluh mocnému ukrajinskému mafiánovi Krullovi; navíc se staví proti jeho plánům na pašování tvrdých drog. Události nabírají příliš nečekaný spád a Adam bude muset překročit i hranice, které pro něj dosud byly tabu… (Česká televize)

(více)

Recenze (317)

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Film jako řemen. Scénář má hloubku, spád. Scénář i kamera udržují solidní tempo příběhu a nedovolí vydechnout. A E. Vašáryová jako kmotra. Lahůdka. Mistrovský opus P. Bebjaka. 4* ()

ekzorcist 

všechny recenze uživatele

Pozitívami sú určite kamera, kostýmy (aj dobové reálie) a tiež výprava. Pár záberov (keď všetci fajčia na balkóne alebo kývajúca Prdova mŕtvola) je priam úžasných. Maštalír je nadpriemerný a uveriteľný. Fialová je miestami dobrá a vzápätí divadelne / telenovelovo prehnaná (ako 8 z 10 súčasných SK herečiek). Pripomínam, že ukázať cecky do 10 min. stopáže by už mohlo prestať byť svätým grálom modernej slovenskej kinematografie. Škoda, že sa "Adam" nepustil na väčšiu killing spree a že utečencov príbeh utiekol do stratena. ()

oSiSko 

všechny recenze uživatele

Keby to nebol Slovenský film tak to asi nedopozerám. Herecké výkony boli kóšer, ale dej bol jednoducho príliš málo zaujímavý a vôbec ma nejak nevtiahol. ()

BrusVejn 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina je docela fajn. Prostredie je zaujímavé, postavy takisto a celkovo to spolu s miernymi prvkami humoru pekne odsýpa. Po hodine sa však scenárista zbláznil a postavy začali čumieť do prázdna, konať úplne nelogicky, príbeh postrádal logiku a pochopenie, dialógy pomaly prestali existovať a keď už aj nejaké boli, bolo to k smiechu ("tam pod tým gaštanom"). Veľká škoda vzhľadom na dobrý štart. Pochváliť treba kameru ktorá sa nebojí aj nezvyčajných uhlov a treba povedať, že bola ku koncu jedinou vecou čo ma držala bdelého. ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Akosi nám ten slovenský film rastie do krásy. Čiara sa hrdo stavia medzi svojich jemne dospelejších európskych bratov a ponúka zážitok porovnateľný s ich veľkými produkciami. Výborne napísané, pričom dramatická zložka ozaj pôsobí dramaticky. I keď bohužiaľ nie všetky dejové linky dostali patričnú pozornosť, kostra okolo ktorej sa to ale celé točí je zvládnutá bravúrne. Autori rozpracovali problém, ktorý je typicky Slovensko- Ukrajinský a povýšili to na skvelý kriminálny príbeh, preplietajúci sa s existencionálnymi strasťami jednej východoslovenskej rodiny. Sociálne pomery a celkovo život v danom regióne je zachytený viac než hodnoverne. Fantastická kamera (týmto adresujem pánovi kameramanovi pochvalu) a šikovná práca pri výbere hudby a jej zakomponovania skvelo dotvárajú výsledný zážitok. Občas si to film kazí lacným a primitívnym humorom, na ktorom sú sem a tam založené aj celé scény, no ono to tak nejako k regiónu a k postavám tohto razenia patrí, no nie? Skvelý počin, hodný odporúčania. ()

Monos 

všechny recenze uživatele

Bola som v kine a som veľmi spokojná. Téma super, kamera super, film má fakt skvelú atmosféru. Dej bol pomalší a dlhšie sa rozbiehal. Posledná pol až trištvrte hodinka ma udržiavala v totálnom napätí - fakt pecka! Aj som sa zasmiala, aj som bola dojatá, aj nasratá a zhrozená. Bod dole dávam za Zuzanu Fialovú, ktorá je ako chodiaca socha a na diváka nedokáže preniesť ani kúsok emócie. Jediné zaujímavé na jej výkone bolo, že ukázala kozy, lebo veď na to talent netreba ;) ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Téma vypadalo hodně zajímavě, také lokalita. Ale zpracování mě vůbec nezaujalo. Bylo to špinavé, brutální, možná až moc neučesané, až nepřehledné. Nicneříkající postavy, které mi byly zcela lhostejné. Scénář hodně slabý, i když občas něco vybublá na povrch. Pro mě zklamání. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Seriózne bežte do prdele so svojimi ováciami! Už ten primitívny koniec musí biť do očí a nedovolí hodnotiť vysoko tento snímok. Bezvýznamný ničím nezaujímavý príbeh, kde nie je nič čo by upútalo pozornosť natoľko aby si to divák na druhý deň pamätal. Peter Balko nech si najskôr skontroluje čo má v trenírkach než začne opäť písať nejaký ten scenár. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Já to vždycky říkám. Balkán začíná už za bratislavským hlavním nádražím. Ten charismatický řízek, co vypadá, jako když na sebe poskládáte dva Stathamy, hravě utáhne celý film. A nekompromisní Vášáryová byla fakt ostrá. Ti dva to vytahují z hlubin šedého průměru. ()

Anetulicek 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé spracovanie tématiky. Život na hranici pripomína filmy z roku 80...,ale je možné sa tam nejak tak pred viac ako 10 rokmi žilo...Maštalír hral viac než skvele, až mi to to prišlo, že nič nehrá... Fialová je určite dobrá herečka... nepochybujem...,ale do tejto role by som obsadila...iný typ ženy. Vášáryová ako Big boska celkom obstojné zhostenie sa postavy. Niektoré snové pasáže môžu niekoho obťažovať...a stále som sa nerozhodla, či patrím do tej skupiny...Celkový dojem pozitívny za 4* ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný slovanský triler, niekde trošku preafektovaný, niekde mierne pritiahnutý za vlasy, niekde bláhovo naivný, ale na naše pomery rozhodne nadpriemerný, celkovým spracovaním mi pripomína skôr balkánske ako slovenské reálie, ale naša východná hranica sa dá pochopiť asi len tak, že ju prežijete, držím chlapom palce k ďalším podobným a lepším počinom, takže 65%. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

A szlovákok és az ukránok filmet készítettek a cigaretták és migránsok csempészetéről a határon. Nem sok volt. A 2 órás túllépés tényleg túl sok volt. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Život na ukrajinsko-slovenské hranici zachycený místy až dokumentárně. Rozhodně neurazí, je to velmi koukatelný krimi thriller, bohužel s mizejícími znalostmi slovenštiny občas nesrozumitelný. Zejména když dialogy sklouznou do domácké vychodňarštiny… Nicméně to nevadí, kamera zachytila vše, co pan režisér ve filmu přál mít, hudba ve filmu – většinou inspirovaná lokálním folklórem, kupodivu moderního Severočecha neotravuje, má svoje kouzlo a hlavně opodstatnění. Moc ale u filmu nepřemýšlejte. Aby vás třeba v polovině sledování nenapadlo, jak mohl hlavní hrdina roky vést pašeráckou bandu, když zpackají každou akci? Děj filmu se odehrává několik měsíců před chystaným uzavřením slovensko-ukrajinské hranice. Jenže pašeráckou bandu Adama Krajňáka tvoří z většiny týpci, kteří by sotva mohli obsluhovat bez dozoru výtah. Fakt žádní chytrolíni. Alespoň se tak celou dobu chovají…A to že se hranice uzavřou pro jejich pád, který sledujeme, vlastně zas tak moc neznamenalo…díru do které postupně padají, si svou hloupostí prostě přímo před vámi kopou sami a je prostě neuvěřitelné (scénarista si to nepřál), že do ní nespadli dřív. Ale jako film Čáru s klidným svědomím doporučím. Ode mne pěkných 65%, tedy zasloužený mírný nadprůměr… ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo výborný slovenský film s kvalitným castingom (hlavne Maštalír je perfektný). Netradične artovo natočené a hlavne pútavo podané. Pre mňa jeden z najlepších slovenských filmov za posledné roky. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Slušná slovenská gangsterka umne využívajúca prostredie slovensko-ukrajinskej hranice. Emócie akurát, žiadna zbytočná láska, primeraná a uveriteľná drsnosť postáv, pričom každá si hrá svoj vlastný príbeh. Chcelo by to viac takých filmov aj z ostatných kútov Slovenska. Pretože nie len "na východe nič nie je"! ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Po mediálnej megakapmani prišli prvé, negatívne divácke hodnotenia, ktoré ma dlhý čas odradzovali si film pozrieť. No Čiara nesklamala (áno, možno práve kvôli nízkym očakávaniam). Neautentickosť hercov však body uberá, predsa len, východoslovenská, obzvlášť to najvýchodnejšia oblasť nie je stvárniteľná západoslovenským prejavom Maštalýra, Vašáryovej, Fialovej, či Hryca a to najmä pre hlasové podanie. Inak prevedenie, scenár, či kamera predčili očakávania. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama