Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětatřicetiletý Adam Krajňák je otcem tří mladých dcer, ale především hlavou slovensko-ukrajinského gangu, který se zabývá pašováním cigaret. S blížícím se vstupem Slovenska do Schengenského prostoru se však chystá velké zpřísnění hraničních kontrol a mezi pašeráckými skupinami vzrůstá napětí. Kvůli náhodně zmařenému kontrabandu nemůže Adam splatit dluh mocnému ukrajinskému mafiánovi Krullovi; navíc se staví proti jeho plánům na pašování tvrdých drog. Události nabírají příliš nečekaný spád a Adam bude muset překročit i hranice, které pro něj dosud byly tabu… (Česká televize)

(více)

Recenze (317)

Flego 

všechny recenze uživatele

Úvodné zoznamovanie sa diváka s postavami a prostredím boli trochu zmatočné, ale po pár minútach bolo všetko jasné. Hutná dráma spred postavenia Schengenskej hranice s Ukrajinou mala silný potenciál a dokázala ho bezosporu využiť. Vykreslená realita, drsné postavy aj dialógy, temnota. Všetky atribúty fungovali a pomáhali im aj herecké výkony. Predovšetkým by som vyzdvihol Eugena Libezniuka a našu hereckú ikonu Emíliu Vášaryovú. Jej postava matky hlavného hrdinu bola démonicky temná a úžasná. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Tomáš Maštalír sa tu tvári drsne ako šmirgeľ papier a robí ramená ako sa len dá, čo je póza, ktorá mu občas svedčí a občas nie, Emília Vášáryová herecky valcuje nevýraznú Fialovú, dôvod priameho (na rozdiel od ostatných on a Vášáryová nemuseli absolvovať castingy) obsadenia funiaceho šunkohlava Hryca je pri pohľade do kolónky producenti asi každému zrejmý a myslím, že Eugen Libezniuk sa v rámci slovenskej kinematografie konečne typovo našiel. Inak tu však enormne zaujímavý námet o pohnutom dianí v slovensko-ukrajinskom pohraničí, pašeráckych gangoch a ich vzájomnom vybavovaní si účtov bohužiaľ zostal nevyužitý, rýchlo stratil iskru a zovšednel. Zručnejší filmár by z toho dokázal vytĺcť omnoho viac... ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Filmová výzva 2018 - Slovensko. Menší zklamání, protože jsem čekal nějakou mimořádnou záležitost, ale po slušném a nadějném začátku film upadal a upadal, až se ztratil v nejasném a zmateném konci, jako by scénárista zabloudil do slepých uliček a už v nich navždy uvízl. Tomáš Maštalír vypadá jako by rovnou přešel ze seriálu Za sklom, postavu, kterou hraje Andy Hryc, nemohli obsadit lépe. Ale celkově nic moc. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Spokojený jsem byl tak napůl a uvažoval jsem o dvou hvězdičkách, dokud jsem si neuvědomil, jak skvělé akční filmy se točí u nás, hned poté jsem musel jednu hvězdičku přidat. Největším problémem snímku bylo to, že byly všechny postavy natolik záporné, až mi bylo jedno, jak to s nimi dopadne. Tedy za předpokladu, že všichni dopadnou špatně. Závěr vyzněl úplně do ztracena, a to je škoda, námět měl slušný potenciál a zasloužil si lepší zpracování. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

2-3. Na rozdíl od Čističe mi Čára nepřijde vydařená. Je tam zdánlivě všechno, ale pod slupkou není vlastně nic. A rozhodně nic, co by už člověk neviděl jinde. Osudy protagonistů mi byly lhostejné. Palec nahoru za některé komediálně laděné scény, které překvapivě fungovaly. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pašerácký krimi-thriller, který obstojí i v širším evropském kotnextu, což je v rámci žánru v českých a slovenských podmínkách ojedinělý jev. Bebjak si sem tam vypomohl klasickým motivem z mafiánských filmů, takže tu máme třeba vařícího gangstera, ale není tu nic, co by působilo jako laciná kopírka. Naopak film se může spolehnout na specifičnost prostředí na slovensko-ukrajinské hranici krátce před vstupem do Schengenského prostoru, syrovou atmosféru a velmi solidní kameru. Mimochodem přirovnání k Balkánu tu není tak úplně od věci. Obstáli i herci. Maštalír má správnou postavu i odpovídající charisma a Emília Vašáryová i tady dokazuje, že je tou talentovanější sestrou. Výhrady mám jen k samotnému konci, který měl přijít o pět minut dřív. Všechno ostatní už bylo navíc. Ale to je jen drobná vada na kráse. Bebjak prostě umí. 85% ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, díky kterým loni dala slovenská kinematografie té české docela výrazně na prdel. Čára není bez chyb a občas trpí nepřehlédnutelnou žánrovou rozháraností, ale zároveň je po režijní stánce nesmírně nápaditá, má atmosféru a troufám si tvrdit, že obstojí i v širším evropském kontextu. 75 % ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

V atmosfére celosvetovej premiéry kviff, vo Veľkom sále Thermalu, s delegáciou - veľmi intenzívny zážitok. Samo o sebe, pocitovo, hodne balkánske, s neodškriepiteľným rukopisom Petra Bebjaka, s charizmou Tomáša Maštalíra (o ktorom Karel Och, zahanbujúco, povedal na ČT, že ide o jeho debut pred kamerou), s výborným obsadením do najmenšej roličky, s palicou, ktorá Emílii nepasuje a s najhorším nazvučením, aké si veru nepamätám v žiadnom inom svk filme (chvíľami som musel čítať eng titulky). A s hláškou filmu: Si (x)-ok-(x)-t? Za to všetko * * * * ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Veľmi nudné a veľmi rozťahané. Tieto typy filmov milujem. Bez duše, bez zaujímavých postáv. Takáto snaha o vážny film si vyžaduje menej divadelného herectva a väčší dôraz na ľudskejšie scény. Začína mi naozaj vadiť, že len toto sa robí na Slovensku. Vážne, nihilisticky ladené filmy, kde postavy nemajú ani kúsok ľudskosti. A to zaujímavé z prvých desiatich minút sa vytratí všetko veľmi rýchlo. Zaváňa to papierom, berie sa to veľmi vážne a hlavne to nemá mne ako človeku a divákovi čo povedať. S kým sa stotožniť. Áno cirkev má svoje konexie aj na zlých ľudí - áno, nie je ľahké uživiť rodinu v ťažkej dobe a bla bla bla. No a čo? Je naozaj tak zlé čakať od filmu aj niečo aktuálne? Niečo hodnotové? Všetko v tom filme je predvídateľné. Úplne všetko. Týmto filmom sa skončil môj záujem o akúkoľvek ďalšiu tvorbu Petra Bebjaka. ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Hranice může být vskutku drsný mezisvět, zláště protíná-li hojně užívané trasy pohybu, pro jedny pak představuje zdánlivý symbol bezpečí a pro druhé je zdrojem mnohých utrpení. 70 % ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvlastny film. Technicka stranka je spickova a vyrovna sa zahranicnym filmom. Ale prilis mi nesadol styl. Nevedel som, co mam od toho cakat, ale dufal som nieco serioznejsie. Predstavte si, ze ocakavate Kmotra a namiesto toho dostanete absurdny film od Terryho Gilliama v ktorom su nahodou nejaki gangsteri. Ten divny humor mi nesedel. A to neustale kokotovanie ma po chvili sralo. Postavy ma nezaujali. Hlavny hrdina sa hra na megadrsneho kmotra, ale vsetko sa mu poserie preto, ze v skutocnosti ziadny drsniak nie je. Priemerny film to nie je, ale mna bavil iba priemerne. 5/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Ohromilo mě, jak profesionálně dokážou Slováci natočit kvalitní evropský film. Čiara totiž v mnoha ohledech překonává po filmařské stránce většinu české produkce. S výjimkou ozvučení, ze začátku jsem tomu mumlání vůbec nerozuměl a musel si stáhnout titulky. Se scénářem už je to horší. Dojde na řadu vtipných, i mrazivých momentů a ústřední rodina okolo Adama Krajňáka mi přišla načrtnutá více než zajímavě, ale ač mě film bavil, měl jsem z toho dost neúplný neuspořádaný pocit. Zejména z docela nezvládnutého nepřehledného konce. Každopádně po stránce zasazení dost vostré. Něco málo ze Slovenska jsem už viděl, ale toto je teda solidní balkán. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,LUCIA POVEDALA 4 KRÁT DO R*TI A 1 KRÁT DO P*ČE." __ ,,Čiara" sa dostala do môjho povedomia ešte v čase jej nakrúcania, keď o tom informovala v správach RTVS a už vtedy som si vravel, že na poli súčasnej prevažne komornej kinematografie by mohlo ísť o ojedinelý počin s nevšedným, dosiaľ nespracovaným námetom. Keď sa ,,Čiara" na slovenské pomery stala v kinách kasovým trhákom, dostal som sa k nej aj ja, ale ku jej sledovaniu som sa nevedel dokopať až do vyhlasovania ,,Sĺnk v sieti", kde bola jednoznačným favoritom. (Osobne mňa mrzí neúspech ,,Špiny".) Aj tento komentár píšem až mesiac po jej pozretí a jednotlivé kľúčové scény dlhšie lovím v pamäti. Keďže už bolo napísané mnohé, žiada sa mi - najmä pre seba samého - poznamenať, že herecké výkony Maštalíra a Hryca boli veľmi uspokojivé, dialógy sa pokúsili krotiť vulgarizmy a prišlo aj na zbytočné zábery nahoty, ktoré z môjho pohľadu nepomohli ku väčšej reálnosti rozprávania. Zvláštnu kapitolu potom tvorí pieseň ,,Hej Sokoly", ktorá pomohla ku masívnej propagácii filmu. Tá pre mňa nebola žiadnou novinkou, keďže ju poznám z rôznych, aj pôvodných ľudových verzií; o to viac k nej cítim averziu keď viem, že nejde o nič nové pod slnkom, ako by sa mohlo zdať. Nahliadnutie do slovensko-ukrajinského pohraničia však bolo sondou do absurdne bizarného sveta pripomínajúcim skôr Balkán ako našu vlasť, ktorú poznám z pohľadu Bratislavčana. Predovšetkým zo dve nepodstatné scény s ružovým mercedesom potrhujú mentálnu inakosť a svojráz kraja, ktorý ma už dlhšie láka navštíviť. Dielo svojím spracovaním nekomerčne divácke. (3386. hodnotenie, 209. komentár k filmu) ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Slováci se rozhodli, že natočí svojeho Pitbulla, ale aby ta inspirace nebyla tak do očí bijící, tak to uchopili více seriózně (jakože na vážno).. Výsledek je poloPitbull, který sice není ani dost pitbuloidně nadsazený a vtipný, ani dost Gomorroidně syrový ... Pořád to ale stačí na to aby to vyzrdcadlilo impotenci českého filmu.. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý Slovensko potrebuje ako soľ - kvalitne natočený, 100% autenticita, skvelý scenár, herci... navyše sa mi veľmi páči lokácia, tá špina a mafiánske praktiky pretrvajú dodnes, kto vyrastal a býva blízko ukrajinských hraníc (ako ja) to pociťuje doslova. Bebjak sa každým rokom zlepšuje, v socialno-reflexívnych vodách je ako doma. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý film, u kterého jsem se vážně nenudila. Líbily se mi také komické scény, i když je to drama, které krásně odlehčují závažnost snímku, např. : "Jebni po tom. Tys to dojebal. Říkal jsem jebni po tom, ne abys to dojebal." 😁😂 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Slovenský pokus o mafiánský film, který i celkem vyšel, ale musí se říct, že jsou zde prvky, které ho trochu srážejí. Především je to skutečnost, že se někdy nebere příliš vážně, což je škoda, hodilo by se mu mnohem temnější pojetí a místy by nevadilo, kdyby zmizela snaha přiblížit se americkým mafiánským filmům. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Autentická syrovost. 1) Děj ani herecké výkony mě nijak neuchvátily, ale autentická syrovost působí věrohodně._____ 2) Nepochopil jsem, jak se uprchlíci z Afganistanu ocitli na Ukrajině. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama