Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětatřicetiletý Adam Krajňák je otcem tří mladých dcer, ale především hlavou slovensko-ukrajinského gangu, který se zabývá pašováním cigaret. S blížícím se vstupem Slovenska do Schengenského prostoru se však chystá velké zpřísnění hraničních kontrol a mezi pašeráckými skupinami vzrůstá napětí. Kvůli náhodně zmařenému kontrabandu nemůže Adam splatit dluh mocnému ukrajinskému mafiánovi Krullovi; navíc se staví proti jeho plánům na pašování tvrdých drog. Události nabírají příliš nečekaný spád a Adam bude muset překročit i hranice, které pro něj dosud byly tabu… (Česká televize)

(více)

Recenze (317)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Čiara se mi poprvé dostala do rukou v podobě scénáře. Uměl bych si ji představit ještě o maličko lepší, protože vtipnější. Folklorní stopa ale zůstala zachována, což mě velmi těší- od prvního momentu mi to evokovalo Kusturicu. Představitel hlavní role neuvěřitelný, pro tento film jako dar z nebes. P.S.: Skutečně odvykám slovenštině, přesvědčila mě o tom jak včera viděná Pátá loď, tak i dnešní Čiara. Přestávám jí místy rozumět, což pro slovenské tvůrce není s ohledem na nejmladší generace dobrá zpráva. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Tvrdý, surový, prenikavý až do morku kosti. Taký, aký je život a situácia v pohraničí na slovensko-ukrajinskej hranici je aj film. Bebjak sa už v minulosti predviedol, že filmy točiť vie a aj tu, v prítomnom filme nezostal nič svojej povesti dlžný. Čiara je vlastne zrkadlom života tohto kraja, ktorý keď vidíte, chvíľu pochybujete či sa vlastne pozeráte na slovenské, ruské, či balkánske kino. A preto Čiaru považujem v tomto ohľade viac za sociálnu drámu než za krimi-thriller. Až na malé výtky všetko OK. Na slovenské pomery je to viac než dobré. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Líbí se mně, že se Slováci pustili do takové tematiky a žánru na pomezí dramatu a thrilleru, v našich končinách to není úplně běžná věc. Dokonce je mně jasný, že se reálně tyto věci dějou, a to nejen kousek za hranicema, ale obecně po celým světě (to není žádná novinka). Nicméně se musím přiznat, že mě ten film vůbec nevtáhl do děje, nechytil mě a celou dobu mně bylo jedno, co se tam stane a komu. To určitě není dobře, takovýhle snímky by měly napínat struny na maximum, aby diváka mrazilo. Herectví se tady ve většině případů smrsklo na zamračený a zachmuřený pohledy a hlubokej (rádoby drsnej) hlas, což je dost málo. Jsou tam dobrý scény (např. topení v lomu), místy i pěkný a zajímavý záběry, ale jinak je to celkově málo. Anebo jsem měl jenom moc velký očekávání. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborný film, za který Slovákům patří uznání. Nejvíce se mi líbila hutná a místy až temná atmosféra. Dokonce mi to občas připomnělo v některých aspektech severské filmy. Dalším velkým plusem byly dobře napsané a především skvěle obsazené a zahrané postavy. Tomáš Maštalír to zahrál parádně a vhodné bylo i doplnění neznámými ukrajinskými herci (alespoň pro mě). Velmi dobře bylo vystiženo i místo slovensko-ukrajinské hranice. No a naštěstí nic nepokazil ani příběh, i když originální pravda není. Proto dávám tentokrát zasloužené čtyři hvězdy. ()

HarryBlock 

všechny recenze uživatele

Prvý krát tu niekto vytvoril hlavného hrdinu, ktorý má svoje morálne princípy, ktoré ho okolnosti nútia prekročiť, takže vám nezostáva nič iné než ľutovať ho a držať mu palce. Od Liovej Domu tu nebol film, kde by všetko pôsobilo tak logicky, lebo má každé konanie namotivované, film s príbehom, ktorý má niekoľko zvratov(ok, nie vždy prekvapia), vďaka čomu má akýsi vnútorný potenciál vtiahnúť diváka do seba a držať jeho pozornosť. ()

Admirall 

všechny recenze uživatele

Keď pánboh dá, aj motyka vystrelí. Tak by som to zhodnotil... Čističa som hodnotil odpadom, ale Čiara... to je úplne iná káva. Kamera fajnová! K tomu niet čo dodať... Páči sa mi aj ukrajinsko slovenská spolupráca na filme. Ale treba vypichnúť v tomto prípade aj scenáristu (na tých sa tu jak tak kukám dosť zabúda)...Dobrá zápletka, fajn zvrat, bolo to napínave, dramatické, vtipné a neskončilo to ako ďalší depresívny slovenský počin. Za mna na 5* ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Ak by bežná Slovač navštívila aspoň jeden z tých troch väčších filmových festivalov, ktoré u nás máme, tak by zistila, že filmov s podobnou tematikou ako Čiara sa na Balkáne natočí ročne iks. A to s autentickejším dejom a kvalitnejšími dialógmi. Lenže my si vystačíme s konštatovaním "na naše pomery výborné". Áno, v porovnaní s ostatnou domácou tvorbou tu je lepší obraz, presvedčivejšie herectvo a dokonca ja znesiteľné dialógy... Ale stále je to tak nesmierne priemerné. Nerozumiem, ako sa tunajší užívatelia môžu rozplývať napr. nad tým Maštalírovým monológom o psovi. To už bol z kategórie béčkových ak nie céčkových filmov. Poznajúc súčasnú európsku kinematografiu dávam tri hviezdičky. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Drsný slovenský thriller, u kterého mi asi jenom chyběla větší propracovanost postav a trochu silnější závěr. Jinak fakt slušná práce. Btw Maštalír je drsňák hollywoodských parametrů. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Tomáš Maštalír sympoš a perfektně hraje. Film je dost dobře natočen a člověk by pomalu ani nepoznal, že jde o česko/slovenský film. Příběh je napínavý a plný akce. Jediný co mi vadilo, byl trochu rozkouskovaný příběh. Být to trochu ucelenější bez nějakých vsuvek, dal bych o hvězdu víc. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Mafiánský slovenský film co docela ušel ale nikterak mě to nebralo. Určitě to patří k tomu zajímavějšímu ze Slovenska ale je to takový ten film, který když vidíte tak si říkáte, že tohle je lepší prostě vidět jenom v televizi a pak už o tom nikdy neslyšet. Slovenská jednohubka. 55% ()

Sufferer 

všechny recenze uživatele

Temné mraky nad modernou slovenskou kinematografiou zopár svetlejších momentov nezaženie, posledné mesiace ale ukázali, že slovenská produkcia dokáže voči zvučnejším zahraničným titulom priniesť do širokej distribúcie dobrú alternatívu, pre ktorú sa mnoho ľudí odhodlá rozbiť svoje prasiatko. Kvôli orientácii na masové obecenstvo tvorcovia Čiary do určitej (a predovšetkým znesiteľnej) miery konvertujú geografické a kultúrne špecifiká, v konečnom dôsledku mi v pamäti ale utkvelo niekoľko pozitív. V prvom rade funkčnosť spojenia kriminálneho filmu a rodinnej drámy. Po druhé nenásilné a dobre načasované výkyvy nálad prostredníctvom čierneho humoru. A nakoniec vizuálna podoba filmu, rámovanie obrazov a záberovanie dialógov s nenáhlivým strihom, za ktorý Peter Bebjak neskrýva neschopnosť vedenia hercov. Rozvidnieva sa. Alebo by som tomu aspoň rád veril. (Kino) ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Pri hodnotení českých a slovenských filmov sa mi stane, že moje hodnotenie nemusí byť vždy totálnym odrazom objektivity. Spôsobené to je hlavne akou situáciou v hlave, že aj u nás (ČR až tak nie) sa točia filmy. Na Čiaru som sa fakt tešil. Dokonca aj v kaviarni alebo so známymi sme dlho o tomto filme diskutovali. Hlavne ak niekto pozná pomery na Ukrajine alebo, žil či dokonca žije na pohraničnom území. Úvod filmu je v celku živo prevedení a prakticky mu nič nechýba. Horšie je to až časom. Dosť mi prekážalo, že vo verzií ktorú som ja videl pri pokecoch s ukrajinskými obyvateľmi nie sú titulky, ale tak diváky si poradí. V hlavnej postave v Maštalírovy som sa príjemne prekvapil, fakt sa na danú rolu hodil. Rovnako aj Fialová podala svoj štandart. Film nie je takým ako som ja predpokladal, čakal som viac kriminálnej sféry. Naopak je tu dosť kladený dôraz aj na rodinu a rodinné väzby, ktoré v tejto lokalite treba držať pevné, inak Vás východ pohltí. Nebolo to pre mňa sklamaním, len niečím s čím som nerátal. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Až do svadby šlo o svižnú a zaujímavú záležitosť z takmer mafiánskeho prostredia našich hraničiarov. Fungovala kamera, náčrt toho čo malo gradovať a príbeh mohol počítať s hercom, ktorý dodal filmu coolovosť ako kedysi Denzel v Training Day. Lenže potom ma to zaujímalo čoraz menej, dej prišiel neprehľadný, čím ďalej viac odstrihnutý od reality a aj napriek tomu, že sa tam neustále niečo dialo, nedokázal ma poriadne vtiahnuť. A je to škoda, pretože potenciál tu bol a nemalý, ťažko povedať či za to mohla nezaujímavá časť s migrantmi, alebo réžia, ktorá ako keby vynechala zo 4-5 pre nadväznosť dôležitých scén či len nevedela správne zachytiť atmosféru. Jednoducho dačo tomu chýbalo. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film roku v česko-slovenském prostoru ( 2017 - nejenom že už mají euro ale letos to je poprvé co mají Slováci lepší filmy než my - včetně Špíny, Unosu a Pírka). Film o partičce, která je na večerních zábavách folklorní kapelou a po zbytek dne gangem pašeráků cigaret a lidí. Film, který stojí na Tomáši Maštalírovi má několik hodně dobrých věcí: 1) námět - ikdyž ten děj je jednoduchý a je tam víc osobních linek než pašeráckých akcí 2) technicky dospělý moderní film 3) atmosféra východního Slovenska 4) potěšily nahaté děvčata Zuzka Fialová a hlavně Kristína Kanátová, která když to roztancovala tak jsem litoval, že v tu chvíli sedím před televizí PS: Kdyby ten film vznikl před deseti lety měl by daleko větší hodnotu ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Na slovenske pomery urcite nadpriemer. Vyborna kamera, dobra hudba, skvele herecke vykony, velmi zaujimavy namet. Na vyssi pocet hviezd to vsak bolo malo autenticke. Chapem, ze postavy nemohli hovorit narecim, ale aby sa v cerkvi pred ikonostasom farar pozdravil veriacim "pochvaleny bud jezis kristus" to uz bolo na mna moc... ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších Slovenských filmov vôbec. Nehovorím, že je úplne bez chyby, ale atmosféra fungovala, prostredie autentické, dej napínavý... A koniec vážne na naše pomery super. Maštalíra nemusím, ale toto zahral viac než dobre. 85% ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama