Reklama

Reklama

První akční hrdina

  • angličtina First Action Hero
Trailer

Obsahy(1)

Mladý filmový fanoušek zjišťuje, že se stal hlavním hrdinou akčního filmu, který navzdory jeho vůli vytváří nevyzpytatelný Režisér. Podaří se mu díky znalosti žánrových pravidel porazit zákeřné padouchy a zachránit svou životní lásku? Krátký film debutujícího Jana Haluzy skládá poctu tvorbě Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka i nejslavnějším hollywoodským akčňákům. To vše v originální hře s postupy akčního žánru, jaká v české kinematografii nemá obdoby. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Ubohost okatě vykrádající Chatu v horách a Kingsmana. Češi prostě furt musí kopírovat a podlézat. Samo o sobě je to chatrné a trapné. A největší slabinou je ultrapíčus Mádl, který už mi leze krkem a který musel vykouřit nespočet kokotů, protože jak jinak by se něco tak nehereckého, nevzhledného a hlavně MUMLAJÍCÍHO dostalo k českému filmu? ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Seženeme do filmu mistra českých brambůrků Mádla, uděláme digitální výbuchy, názvem odkážeme na slavný akční film, lidi to díky tomu bude zajímat a máme vyhráno. Obrovská škoda, že výhrou není scénář. Hrátky se stereotypy žánru, zejména toho akčního, nabízí obrovské hřiště, na kterém si tvůrci můžou bezmezně zařídit. Zvlášť, když to chtějí částečně parodovat. Jenže tady to působí, jakoby tvůrci snad žádnou láskou k akčnímu žánru neoplývali, vzali tři aspekty (deadliny, záchrana ženy a natvrdlí záporáci) a s tím v podstatě hrátky s žánrem ukončili. Zejména humor tím poté trpěl natolik, že raději vůbec nedorazil. SPOILERY: Ústřední myšlenka je téměř doslova vykradena z Chaty v horách. Ale Chata v horách fungovala jako horor, parodie na hororové klišé a i jako zvrácená komedie. A to proto, že opravdu vycházeli z jejich vybraného žánru a konkrétních filmů. Tento film se k ničemu konkrétnímu neodkazuje, paroduje jen nějaká 3 obecná klišé a odehrává se v nezajímavém prostředí kanceláří a poté v šedé garáži. Chápu, že to nemůžeme brát jako profesionální produkci, ale občas prostě musím vědět, na co mi síly stačí. Velký počet hodnocení tak dokazuje, že jediné co se tvůrcům bezchybně povedlo, je vzbudit o film zájem. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Jak jsem na to byl zvědav, tak jsem zklamán. Podivná hříčka, která s gustem komentuje a převrací pravidla a klišé akčních filmů, jejíž logika mi ale unikla, humor mě minul (a soudě podle ticha v sále nejen mě) a z akčních scén trochu zaujala a pobavila jen závěrečná bitka v dlouhém zpomaleném záběru. To, že krev, výbuchy a triky rvaly oči svou počítačovostí, byl ten nejmenší problém. Od teď si budu dvakrát tolik vážit tupých a klišovitých akčňáků, které si na nic nehrají a jednoduše baví. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prapodivný pokus o parodii na akčňáky, u kterého jsem po celou půl hodinu nechápavě kroutil hlavou. Nepřišlo mi to vtipné, celý ten nápad je divný a ještě divněji vedený, Hádek jak drsňák působí směšně a Mádl jako hlavní hrdina snad ještě směšněji (obzvlášť když už se konečně pokusí toho akčního hrdinu "hrát") a na parodii mi to přišlo málo parodické, protože ty akční scény mi nepřišly moc využité. Jestli to fakt měla být pocta Lipskému a Vorlíčkovi, jak se zde zmiňuje v obsahu, tak si s tím Haluza měl mnohem, mnohem, mnohem, mnohem, MNOHEM VÍC vyhrát. I na 30 minut těch nápadů bylo zoufale málo, i ten stěžejní (postavy si uvědomí, že jsou ve filmu) je nepromyšlený a dost divně využitý. A navíc to celé tak líně utíká, že jsem se až divil. Fandím každému českému pokusu o něco, co se tady normálně netočí, snahu budu cenit vždycky, ale jako bohužel píšu u většiny takových pokusů - nepovedlo se to. 2* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, tak jako chápu, oč se tvůrci snažili, ale přece jen nutno říct, že se jim to moc nepovedlo, a jestli z akčních filmů viděli jen Rychle a zběsile, tak je to dost málo. Parodie to moc není, Rejža a Technik jsou spíš trapné, ale hodně trapné figurky, a pravidla žánru také moc dodržena nejsou, aby se dala parodovat - btw, třeba jsem to přeslechl, ale oč padouchům vlastně šlo a proč? Bez toho žádný akčňák moc nefunguje. Navíc ten deštník jako parodickou nadsázku jsem bral poprvé, ale aby s ním běhal celou dobu - to fakt jiné nápady nebyly? Kouknou na něco od Jackieho Chana, jak a co se dá vtipně využít, nebo na Johnnyho Englishe. Osobně jsem poprvé a jednou zasmál až v cca 20. minutě, celou linii s režisérem a technikem bych zrušil a nechal to na samotných postavách a skutečně domyšlenějším a promyšlenějším ději, a hlavně bych vybral jiné herce - Lenka se snaží tak moc kulit oči, až je to prostě trapné, Hádek mi akční moc nepřipadal nikdy a Mádlovi toho drsoně taky nevěřím a jeho hlaška: Jdu si pro vás, zní jako ze školní besídky. Jako jo, je fajn, že se někdo pokusil o parodii, ale takhle se to prostě nedělá. Viz Případ mrtvého nebožtíka, kde taky zvítězilo ego nad disciplinovaností a kreativitou. ()

Galerie (111)

Zajímavosti (6)

  • Zbraně použité ve filmu byly útočné pušky FAMA a pistole Glock 17. (K98)
  • Po Finále Plzeň a Letní filmové škole se první promítání mimo festivaly uskutečnilo ve Vyškově, kam film přivezl producent Radim Procházka. (Pedro72)

Reklama

Reklama