Reklama

Reklama

První akční hrdina

  • angličtina First Action Hero
Trailer

Obsahy(1)

Mladý filmový fanoušek zjišťuje, že se stal hlavním hrdinou akčního filmu, který navzdory jeho vůli vytváří nevyzpytatelný Režisér. Podaří se mu díky znalosti žánrových pravidel porazit zákeřné padouchy a zachránit svou životní lásku? Krátký film debutujícího Jana Haluzy skládá poctu tvorbě Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka i nejslavnějším hollywoodským akčňákům. To vše v originální hře s postupy akčního žánru, jaká v české kinematografii nemá obdoby. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (29)

Marze 

všechny recenze uživatele

Školometská výkladová kratochvíle o mistrech české akční školy. Toto prý snad dokonce šlo v kinech na velkém plátně místo jako video na internetu. Útvar je to zvláštní. O komedii moc nejde, nebo se jí alespoň moc nedaří. Je zde zcizování, komentování a vysvětlování. Vždy se shrne děj každého filmu, zpravidla jazykem až snaživě lidovým – „Jak si na něj otvírá zobák, co?“, načež jeho akční prvky podrobí rozkladu naopak slovníkem badatelským – „Tematizuje střet dvou kultur“. Limonádový Joe, Cesta do pravěku, Kdo chce zabít Jessii?, Adéla ještě nevečeřela, Kuky se vrací, Akumulátor 1 – cožpak si skvosty komedie zaslouží být účelově pitvány na prvočinitele honiček? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Češi neumí udělat plnohodnotný akční film, ale dovedou vynalézavě polemizovat s jeho pravidly a měřítko nahradit humorem a podvratností. Škoda, že ani jedno, ani druhé Haluzovi moc nevyšlo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jak jsem na to byl zvědav, tak jsem zklamán. Podivná hříčka, která s gustem komentuje a převrací pravidla a klišé akčních filmů, jejíž logika mi ale unikla, humor mě minul (a soudě podle ticha v sále nejen mě) a z akčních scén trochu zaujala a pobavila jen závěrečná bitka v dlouhém zpomaleném záběru. To, že krev, výbuchy a triky rvaly oči svou počítačovostí, byl ten nejmenší problém. Od teď si budu dvakrát tolik vážit tupých a klišovitých akčňáků, které si na nic nehrají a jednoduše baví. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Pokud poselství Prvního akčního hrdiny mělo být o tom, že Češi dokážou taky natočit plnohodnotný akční film (když chtějí), rozhodně to nefunguje. Samo o sobě to shazuje celý žánr akčních filmů jako podřadný druh zábavy svázaný absurdními pravidly, která se zde tvůrci snaží napodobit, ale jak sami přiznávají, nedokáží se vymanit ze sevření parodického humoru, což má více méně za následek vyznění, že Češi seriózní akční film natočit opravdu neumí. Pokud ovšem diváci budou na tenhle kraťas nahlížet jako na nenáročnou blbinu bez jakéhokoliv poselství, která využívá právě žánrová pravidla jako zdroj humoru, budou všichni spokojeni - několik zajímavých nápadů, jak využívat (ne)realističnost akčních snímků pro okořenění zápletky, tam je. Vyšší ambice ovšem První akční hrdina v mých očích rozhodně nemá. Jsem docela zvědav, jak to bude s uvedením tohoto snímku do běžné kino-distribuce, protože se mi to zdá jako opravdu prapodivné rozhodnutí. [LFŠ 2019] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mno, tak jako chápu, oč se tvůrci snažili, ale přece jen nutno říct, že se jim to moc nepovedlo, a jestli z akčních filmů viděli jen Rychle a zběsile, tak je to dost málo. Parodie to moc není, Rejža a Technik jsou spíš trapné, ale hodně trapné figurky, a pravidla žánru také moc dodržena nejsou, aby se dala parodovat - btw, třeba jsem to přeslechl, ale oč padouchům vlastně šlo a proč? Bez toho žádný akčňák moc nefunguje. Navíc ten deštník jako parodickou nadsázku jsem bral poprvé, ale aby s ním běhal celou dobu - to fakt jiné nápady nebyly? Kouknou na něco od Jackieho Chana, jak a co se dá vtipně využít, nebo na Johnnyho Englishe. Osobně jsem poprvé a jednou zasmál až v cca 20. minutě, celou linii s režisérem a technikem bych zrušil a nechal to na samotných postavách a skutečně domyšlenějším a promyšlenějším ději, a hlavně bych vybral jiné herce - Lenka se snaží tak moc kulit oči, až je to prostě trapné, Hádek mi akční moc nepřipadal nikdy a Mádlovi toho drsoně taky nevěřím a jeho hlaška: Jdu si pro vás, zní jako ze školní besídky. Jako jo, je fajn, že se někdo pokusil o parodii, ale takhle se to prostě nedělá. Viz Případ mrtvého nebožtíka, kde taky zvítězilo ego nad disciplinovaností a kreativitou. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Blbost, nepředvídatelná, zábavná a ke konci už trošku nudná. :-) Celkově, ale příjemná změna od většiny českých filmů. 6/10 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prapodivný pokus o parodii na akčňáky, u kterého jsem po celou půl hodinu nechápavě kroutil hlavou. Nepřišlo mi to vtipné, celý ten nápad je divný a ještě divněji vedený, Hádek jak drsňák působí směšně a Mádl jako hlavní hrdina snad ještě směšněji (obzvlášť když už se konečně pokusí toho akčního hrdinu "hrát") a na parodii mi to přišlo málo parodické, protože ty akční scény mi nepřišly moc využité. Jestli to fakt měla být pocta Lipskému a Vorlíčkovi, jak se zde zmiňuje v obsahu, tak si s tím Haluza měl mnohem, mnohem, mnohem, mnohem, MNOHEM VÍC vyhrát. I na 30 minut těch nápadů bylo zoufale málo, i ten stěžejní (postavy si uvědomí, že jsou ve filmu) je nepromyšlený a dost divně využitý. A navíc to celé tak líně utíká, že jsem se až divil. Fandím každému českému pokusu o něco, co se tady normálně netočí, snahu budu cenit vždycky, ale jako bohužel píšu u většiny takových pokusů - nepovedlo se to. 2* ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Ubohost okatě vykrádající Chatu v horách a Kingsmana. Češi prostě furt musí kopírovat a podlézat. Samo o sobě je to chatrné a trapné. A největší slabinou je ultrapíčus Mádl, který už mi leze krkem a který musel vykouřit nespočet kokotů, protože jak jinak by se něco tak nehereckého, nevzhledného a hlavně MUMLAJÍCÍHO dostalo k českému filmu? ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Češi umí udělat akční film. To je podle mě jediné poselství Prvního akčního hrdiny. Díky vtipu je to akční film po česku. Zdařilá věc. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Seženeme do filmu mistra českých brambůrků Mádla, uděláme digitální výbuchy, názvem odkážeme na slavný akční film, lidi to díky tomu bude zajímat a máme vyhráno. Obrovská škoda, že výhrou není scénář. Hrátky se stereotypy žánru, zejména toho akčního, nabízí obrovské hřiště, na kterém si tvůrci můžou bezmezně zařídit. Zvlášť, když to chtějí částečně parodovat. Jenže tady to působí, jakoby tvůrci snad žádnou láskou k akčnímu žánru neoplývali, vzali tři aspekty (deadliny, záchrana ženy a natvrdlí záporáci) a s tím v podstatě hrátky s žánrem ukončili. Zejména humor tím poté trpěl natolik, že raději vůbec nedorazil. SPOILERY: Ústřední myšlenka je téměř doslova vykradena z Chaty v horách. Ale Chata v horách fungovala jako horor, parodie na hororové klišé a i jako zvrácená komedie. A to proto, že opravdu vycházeli z jejich vybraného žánru a konkrétních filmů. Tento film se k ničemu konkrétnímu neodkazuje, paroduje jen nějaká 3 obecná klišé a odehrává se v nezajímavém prostředí kanceláří a poté v šedé garáži. Chápu, že to nemůžeme brát jako profesionální produkci, ale občas prostě musím vědět, na co mi síly stačí. Velký počet hodnocení tak dokazuje, že jediné co se tvůrcům bezchybně povedlo, je vzbudit o film zájem. ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele

Vizuálně propracované, ale scenáristicky relativně slabé. Hlavní problém vidím v tom, že pro diváka není možné pochopit princip fungování tohoto "filmového světa", nebo možná je jen tento svět logicky nekoherentní. Mimo jiné i díky tomu je hrozně těžké se napojit na postavy filmu. ()

Skratik 

všechny recenze uživatele

Nebylo to vůbec blbý. Na to, že jde o docela dost komorní dílo, mi přišel První akční hrdina jako fajnová zábava. Trošku jednodušší, ale se super námětem a fajn kamerou. Haluza dle mého docela zabodoval, snad se od tohoto nadšence ještě něčeho dočkáme. A nejlépe ve Studentském klubu Panská ;). ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut skvělých. Nastavení fikčního světa je vtipně originální, herci vypadají, že je baví takhle blbnout a tvůrci rádi ohýbají pravidla žánru. Úvodní titulky patří navíc k tomu nejlepšímu, co jsem kdy v jakémkoliv filmu viděl. Problém nastane, když se poruší pravidla i fikčního světa. V ten moment se film stává bezduchou a nudnou záležitostí, kde akce sice docela jde (jen tvůrce zřejmě tlačil rozpočet a čas) a finále poztrácí logiku. Je to škoda, takové promarněné šance, ale nápady jsou skvělé, jen je ničí to podkopání pravidel fikčního světa a zároveň haprující logiku (padouši tady dělají nesmyslů víc, než je od nich očekáváno a ani snaha to vše trefně komentovat nefunguje). Škoda, ale Haluza je dobrý řemeslník, asi má nakoukáno, jsem zvědavý, jak si povede dál. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Pravidla fikčního světa mi byla poněkud nejasná (Do jaké míry ovládají režisér s operátorem děj filmu ? Jak mohou oba existovat ve stejném světě jako hrdinové jejich filmu ? apod.). Ironické komentování pravidel akčního žánru je fajn, ale film samotný postrádá vtipné nápady, resp. je jich tak málo, že nevystačí ani na tu půlhodinu. A když už tvůrci nějaký nápad mají, opakují ho do omrzení (deštník, tenisová raketa). Dovedu si představit, že jiní tvůrci by ze stejného příběhu upletli celovečerní komedii nabitou fóry. Jenže Haluzova invence nestačí ani na krátký film. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Jan Haluza je zrovna jeden z těch českých tvůrců, jejíchž tvorba mě postupně čím dál více štve.. Jde o jednoho z těch mladých režisérů, které jsem tak nějak tvořili sami, když dostal pár příležitostí nakouknout do fungující mašinérie v podobě věčného seriálu (ale už ne na obrazovkách) Ordinace v růžové zahradě. A když pak po sérii studentských projektů konečně dostal příležitost na něco většího, tedy krátkometrážní snímek První akční hrdina vsadil na svoje známosti. Spolu s manželkou se spojili s kamarádem Jirkou Mádlem, zda by neměl zájem o akční roličku.. Dost Vorlíčkovský úvod, který se postupně rozbíhá v pokus o český akčňák.. Jenže pak se tvůrci rozhodli být odvážní, nabourávají žánr a ohýbají jeho pravidla, což pro někoho bude jako svěží přístup, anebo, jako pro mě, něco tak drzého, co celý žánr nakonec drolí a rozebírá snímek do základů.. Je to jak vytáhnuté z Counter-Strikeu, akorát že k akčním kouskům to má hrozně daleko. Hloupoučký scénář, který mě přes příšerný úvod moc nepotěšil.. 25% ()

st4nford 

všechny recenze uživatele

Skvělá postmoderní akční podívaná, která pracuje s žánrovými prvky i na úrovni příběhu a na základě toho povyšuje kýč na rovnocennou uměleckou úroveň. Dobře natočená akce i originální příběh. Z mého pohledu bych jen v některých scénách změnil repliky (proto 4/5). Převážně pro filmové fajnšmekry a filmové tvůrce, ale svým stylem humoru cílí i na širší publikum. ()

Reklama

Reklama