Reklama

Reklama

Resort

(studentský film)
  • USA Resort (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2015, 20 min (Alternativní 26 min)

Obsahy(1)

Autorský film Martina Hrubého o géniu loci bývalého tajného letního sídla KSČ u Orlické přehrady. Na místě malé osady jménem Vystrkov na břehu přehrady Orlík vyrostlo začátkem 60. let tajné letní sídlo pro nejvyšší představitele komunistického režimu. Vilový resort byl projektován nejprogresivnějšími československými architekty a stavebními konstruktéry té doby. Ti jej navrhovali z káznic, kde byli účelově vězněni, aby pracovali na státních zakázkách. Po pádu komunismu se provozu areálu chopili kontroverzní podnikatelé. Náladu doby, poznamenanou živelně bujícím kapitalismem, exploatoval Filip Renč ve svém thrilleru Válka barev, který se na Vystrkově natáčel. Netradiční, tajuplnou atmosférou prodchnutý dokumentární portrét místa „Resort" zachycuje pohnutou propletenou historii skrytého letního ráje, který nebyl zakreslen do žádných map. Filmem Resort nás provádí hlas herce Lukáše Vaculíka, který je současně postavou z Renčova hraného filmu z let devadesátých a současně synem architekta Jaroslava Vaculíka, architekta Basaprojektu z let padesátých. Režisér Martin Hrubý (*1987) je absolventem Ateliéru Intermediální konfrontace na UMPRUM, ve své tvorbě se vztahuje převážně k architektuře, jakožto komplexnímu poli, které nabízí širší teoretický potenciál v zachycení kulturních a sociopolitických dějů. Snímek Resort je jeho diplomovou prací a filmovým debutem. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

Konceptuální doku-ambice jsou svěží, místy (found footage filmová vsuvka) však odbíhají ke klišé postupům domácí tvorby. Rozdíl UMPRUM volnosti (vs. FAMU trendů) v autorově vkusu je znát v zaujetí samotným rytmem, který je stavebně členitý, jako studovaná stavba, a povrchovými fenomény s tématem spjatými, které jsou zpracovávány v ne/cílené hře s doku-žánry. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Netradiční portrét jednoho netradičního místa na mapě ČR. Lukáš Vaculík nejprve čte komentář, načež začne dávat smysl, proč ho čte zrovna on. O chvíli později je tam najednou o 20 let mladší Lukáš Vaculík, a chvíli mi trvalo, než jsem pochopil, že jde o záběry z filmu Válka barev, které tu mají také význam (jen není jisté jaký). A někdo možná pochopí i ty noční lesní hrátky na Blair Witch. Celkově mi to přišlo trochu nepochopitelné, ale co čekat od diváka, který ani nechápe, co je to Ateliér Intermediální konfrontace. ;-) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si z dětských let, že zde tento areál opředený tajemstvím  byl a nějaké informace jsem se dozvěděl. Rušily mě herecké akční vložky jako v každém podobném dokudramatu. Historka s gangsterem Krejčířem je hrůzostrašná. Zajímalo by mě, jestli nový majitel, podnikatel v loterijních hrách, na zrekonstruované resortu trochu vydělává. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Tak atraktivní téma by tu objektivně bylo, teď jde jen o to, jak s tím Martin Hrubý naloží. Bohužel výsledkem je jen průměrný příspěvek do nějakého náhodného televizního pořadu z Dvojky. Formálně absolutně bez nápadu, investigativní složka buď chyběla záměrně nebo rejža neměl koule se v tom rejpat a architektonická část tak na úrovni wikipedie. Ach jo, nemám chuť se ani ptát, proč tohle někdo zařadil do soutěžní sekce, no a vlastně vůbec na festival. ()

Agoran 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé téma, ale bohužel velmi rozpačité zpracování. Pro toho, kdo by se chtěl pokochat zajímavou architekturou, je zde málo o ní samotné. Pro toho, koho zajímala historie vzniku, je historie podána jen zběžně a zmatečně. A pro toho, koho by zajímala temná minulost v devadesátých letech? Náhodný rozhovor s panem Provodem, bez vysvětlení jakou roli vlastně hrál. A oproti zmínce autora před projekcí nový majitel opravdu nevypadá jako ideál morální čistoty, kterou chce prý areálu přinést. (KVIFF 2015) ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Z toho, co jsem viděl ve Varech na festivalu, bohužel uznávám, že uplynulý rok se filmarům z produkce ČT nepovedl. Tolik atraktivní téma, přitom natočeno tak nudně a monotónně, že jsem byl dost zklamán. Jako by ani film nenabízel to, co chce divák vidět, historické dokumenty žádné, jednoduše odfláklé. A takovým způsobem odchází hotový režisér z FAMU... ()

Reklama

Reklama