Reklama

Reklama

Útěk z věznice Maze

Trailer 3

Snímek natočený podle skutečných událostí z roku 1983, kdy se osmatřiceti příslušníkům IRA podařilo hromadně utéct z přísně střežené věznice Maze v Severním Irsku. Zatímco hlavní strůjce útěku Larry Marley (Tom Vaughan-Lawlor) osnuje plán, jak vzít roha, přijde do styku s bachařem Gordonem Closem (Barry Ward). Z Larryho a Gordona, kteří se narodili na opačných stranách politické barikády v Severním Irsku, se okamžitě stanou nepřátelé. Když si však Larry uvědomí, že by mu nic netušící Gordon mohl být v jeho útěku nápomocen, začne mu pomalu nadbíhat. Larry chce Gordona využít a zmanipulovat k tomu, aby mu pomohl dostat se blíž k vytyčenému cíli. Následuje však napínavé a poutavé drama, v němž se mezi dvěma nepřáteli vytvoří nesourodý vztah, který bude mít pro oba dalekosáhlé důsledky. (Cinemax)

(více)

Recenze (13)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina so svojim moraváckym ksichtom mi pil celý čas krv v tom svojom svetri a preto som mal trochu nahovno filmový zážitok. Vlastne sa mi nelúbila ani jedna postava , s ktorou by som sympatizoval. Možno strážca Gordon, pretože kvôli tím írskym chujom ho opustila žena, mi bol tak civilne prijateľnejší. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Maze" mi nakoniec akosi osobne zapasoval. Téma bola zaujímavá, herecké obsadenie celkom schopné a bol som zvedavý na to, ako sa to celé vyvinie a ako sa podarí našim hrdinom utiecť z väzenia Maze. Čo by som povedal ako mínus filmu tak to je fakt, že trvá veľmi dlho, kým sa reálne niečo začne diať a výsledne je film viac komorná a pomalá dráma. Je to o dvoch hrdinoch na opačných frontoch, ktorí akosi môžu pomôcť jeden druhému. Pričom Larry Marley chce Gordona využiť na to, aby sa jemu a niekoľkým ďalším väzňom podarilo utiecť z väzenia. Musím povedať, že dialógy medzi Gordonom a Larrym sú veľmi dobré a mal som pocit, že postupne sa z nich aj chtiac nechtiac stali priatelia. Situácia sa síce na konci zmení, no mal som pocit, že Larrymu reálne začalo záležať na Gordonovom živote a najmä na tom, aby si opätovne našiel cestu ku svojej rodine. Lebo nič nie je tak dôležité ako byť s rodinou a čas strávený so svojimi deťmi. A posledné dialógy to akosi tak pekne dávajú dokopy. Pre mňa to funguje. Okrem toho musím povedať, že to bol dosť dobrý plán. A reálne to tak aj zabralo. A je super, že nikomu reálne nechceli ublížiť. Keď jeden zo strážnych vystrelí na kovové dvere a guľka sa odrazí a zraní ho, pošlú k nemu doktora, lebo nebolo v pláne, aby si niekto ublížil. Celková realita je nakoniec trošku iná, no mám pocit, že všetci sme ľudia, všetci môžeme robiť chyby a na konci aj keď sme na dvoch opačných stranách, nie sme ľudia, ktorí chcú vidieť druhých umierať. Aspoň to bol môj dojem. Keby ten film nebol miestami tak nudný, asi by som bol spokojnejší, ale som rád, že som ho videl aspoň raz. Hodnotenie: B- ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Shawshank to teda nebol, skôr len taký plán úteku v uspávacom vydaní. A to je na teroristov z IRA primálo. Príležitosť na veľkolepé a krvavé scény premárnený, prábeh je prerozprávaný chladne a veľmi pokojne. Čo je fakt veľký kontrast oproti téme. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nečekejte žádnou hutnou vězeňskou akčňárnu, kde si muklové dávají do zhusta do těla. Tohle je rekonstrukce útěku členů IRA z věznice Maze, který se odehrál v roce 1983. A rekonstrukce je to docela přesná, takže docela chápu, že nad tím mnozí krčí nos. Ale mě to bavilo. Plusem je především fakt, že film nijak nesoudí, takže i když je tu na jedné straně voják IRA Larry Marley a na té druhé dozorce Gordon, oba se svými minipříběhy, ani jeden z nich tu není zápornou postavou a bavil mě i načrtnutý vývoj jejich vztahu. Útěk samotný není nijak zvlášť akční, ale jeho civilní pojetí působí v daném konceptu důvěryhodně. A spokojený jsem i s herci. Hodně slušná práce, a ten, co sem film označil za mysteriozní, by se na něj měl asi nejdřív mrknout. 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že film bude trochu drsnější, než jak se ukazoval. A pak skutečně přišla scéna, která byla dobrá, drsná, dokázala s divákem zamávat. Jenže pak opět dlouho nic. Vězeňská dramata nejsou špatná, ale tohle irské provedení, které je sice založeno na skutečných událostech, postrádá nějaký pořádný náboj. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Snímek natočený PODLE...tak jestli to tak bylo nevíme ale Irům o něco šlo a bojovali za to.Jestli se nám to líbí nebo ne je jim u zádele. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jako díl nějakého lacinějšího seriálu, ale tak třetí z druhé série. Dost jsem se z počátku nechytal, proč tihle vězni se nesnesou s těmahle a proč se tam vlastně mluví o té hladovce, co někdy předtím proběhla. Ok, moje mezery v dějepisu, ale film v tomhle moc ohled na diváka zrovna nebere. Navíc celé to plánování útěku je takové nijaké, ospalé...Hlavní hrdina docela slizský nesympaťák. Sorry jako. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelná zdrhačka z lapáku, natočená snad podle trochu skutečnosti. Hlavní hrdina je nesympatickej přizdisráč, kterej zvrtá všechny ostatní aby zdrhli, kličkuje jak králík a nakonec se na všechny, snad i díky osudu ..vysere. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Úplná tuctovka, žiadny prekvapivý herecký výkon, totálna priamočiarosť. No od polovice to naberá aké také kontúry napätia, takže doháňajú dosť pomalé tempo. Chýbajú mi tam špinavé scény, detaily rozpisovať azda netreba :-) 50% ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Proč ne? Jen kdyby to nebylo na úrovni slušného televizního filmu. Ale podle tohoto měřítka také hodnotím. Jinak jako celovečerní film do kin to opravdu není. Spíše balancuje na hranici dokumentu. 3- ()

Marlowe 

všechny recenze uživatele

Ze zdejšího obsahu "A podařilo hromadně utéct z přísně střežené věznice", musím říct že mám jinou představu o definici slova "podařilo". Na začátku působilo vyprávění hodně zmatečně, než přijde nejlepší fáze filmu - útěk, tak si to sice sedne, ale i tak film velký dojem neudělal. ()

Reklama

Reklama