Reklama

Reklama

Ptáci zpívaji v Kigali

(festivalový název)
  • Polsko Ptaki śpiewają w Kigali (více)
Trailer

Obsahy(1)

Annu, která zkoumá africké ptáky, zastihujeme v roce 1994, kdy v Rwandě kmen Hutuů rozpoutal genocidu menšinového obyvatelstva Tutsiů. Anně se podaří zachránit dceru místního kolegy, jehož celá rodina byla vyvražděna, a odvézt ji do Polska. Trauma prožitků, ale i vznětlivé povahy obou žen jim brání nalézt klid, navíc Claudine odmítá přijmout roli oběti. Poté, co se v Rwandě převrátily pozice obou kmenů, se dívka vrací domů. Nechuť k povinným krokům vědecké kariéry přiměje Annu, aby odjela za Claudine do Afriky a sledovala její pátrání po stopách dřívějšího života a po hrobech blízkých. Dívka všude naráží na snahu těch, kdo přežili, vyrovnávat se s vlastními ztrátami. Třebaže moc je v roce 1996 v rukou Tutsiů, mír je křehký a všestranná bída nahrává silám zla. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

dhejbal 

všechny recenze uživatele

Film dost složitý na pochopení. Sám bych ho potřeboval vidět ještě alespoň jednou. Vypadá to, že se jedná o velice promyšlené drama, které sice zdánlivě působí dost vlažným dojmem, ale ve skutečnosti v něm téměř každá vteřina hraje důležitou roli. Hrozně mě zde baví kamera, střih nebo zvuk, který je řešen dost úsporně, ale chytře. Film je velmi zajímavý nejen sám o sobě, ale také okolnostmi jeho vzniku. Snímek původně natáčelo režisérské duo - manželé Krzysztof Krauze a Joanna Kosová-Krauzeová. Krzysztof Krauze však po dlouhých letech boje s rakovinou zemřel (do natáčení už šel s tím, že se pravděpodobně nemusí dožít premiéry) a jeho žena tak musela pokračovat sama. Nakonec i motiv ztráty blízkých osob hraje ve filmu důležitou roli. Dokončení díla se nedožil ani hlavní kameraman Krzysztof Ptak. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem vyrazne lepsi film a tim nerikam, ze je tenhle spatny. Naopak - zpusob snimani, fragmentace deje, puvodni nevysvetlovani veci i prvni polovina, kdy jde o velmi ostrou konfrontaci tehdejsi reality s tou dnesni, to vsechno je skvele. Jenze pak se to vytrati do ztracena a misto drive originalnich a moralne konfrontacnich postoju dojde na previdatelne sceny a nekdy do konce na klise. A to je vzhledem k predchozimu i vzhledem k tematu skoda. ()

Reklama

iN 

všechny recenze uživatele

Tento film se musí vstřebat. Během sledování mě jeho pomalost a unylost začala nudit natolik, že to vypadalo na dvě hvězdičky. Nicméně se vjem z něho postupně krystalizoval a další den už jsem začal chápat další a další souvislosti a jednání postav. Přesto ale se mi Hotel Rwanda líbil mnohem mnohem víc... Takže nakonec za tři. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

I sebelepsi HLP-cko se dovede v neukaznene umelecke ambici (kamera cumi minutu do zdi a nekdo bokem vede dialog) inkarnovat v banalitu, ktera promeni v genocidu i dvouhodinove sezeni v pohodlne sedacce Thermalu. ()

Galerie (53)

Související novinky

52. MFF Karlovy Vary

52. MFF Karlovy Vary

08.07.2017

52. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlédnout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 a půl tisíce… (více)

Reklama

Reklama