Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 2

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Recenze (681)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak by vypadal Black Hawk Down, kdyby ho točil Michael Bay:) 13 Hours je vizuálně mocná akční jízda, která je v rámci možností realistická, a kupodivu faktograficky věrná nedávným událostem. Ačkoliv si nejsem jist, jestli hořící americká vlajka tak tklivě plavala v bazénu, ale co už, "umění si žádá svoje":) Málokdy byl chaos na bojišti - zvlášť na tom moderním - zachycen tak přehledně. Stopáž je poněkud nadsazená, ale díky ní aspoň nemáte pocit, že se díváte na akční film od Michaela Baye, ale na nějakého béčkového rutinéra, který chce vysvětlit, kdo je kdo, a proč se věci děly. Ve výsledku jsem byl velmi spokojený divák, i když jsem věděl, jak (a v jakém složení) to celé dopadne. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na Bayovi si velmi vážím jeho jedinečného rukopisu. Ano, Míša je velký americký patriot což je mně sympatické, problém je v tom, že pro evropské publikum můžou být některé dialogy zdlouhové a zbytečné a když ne pro euro publikum, tak pro mě určitě. Ovšem jak dojde na akci, tak to je mls nad mls, ta uvodní chaosácká byla navíc podpořena geniální hudební kompozicí. Sestřihat film od keců a máme akční velebiják, ze kterýho paradoxně nejhůř vychází současnej americkej establišment. Bay sází na klasický hrdinský military patos což mě spešl u něj nikdy nevadilo. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Trochu pridlhé a celkom na konci podľa očakávania vypuknú orgie pátosu, ale inak kvalitný zástupca žánru "zopár machrov proti horde hulákajúcich debilov". Postavy a vzťahy Bay príliš nevie, ale toto je o politike a konkrétnej vojenskej akcii a to mu ide perfektne. Akčné scény vynikajúce, aj keď sa divák miestami ťažko orientuje, kto je kto a ktorý český kaskadér s handrou na hlave patrí k dobrým a ktorý k zlým. ;-) Ale o to tu trochu aj ide, že to bol aj v skutočnosti chaos a nevedelo sa, kto je s kým. Pocit neistoty dotiahnutý do dokonalosti. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Michael Bay skládá reparát a po všelijakých trailerech na začátku února servíruje první zásadní překvapení roku, byť nemám obavu o to, jak strašný hejt ten film schytá a za co. Nejde neočekávat Black Hawk Down ve verzi 2.0, ale to, že ho divák nakonec opravdu dostává, je vlastně dobře. Rozdíl je v tom, že zatímco Scott povýšil válečnou vřavu na filmařské umění, Bay ji servíruje po svém, v rámci subžánru vlastního tvůrčího ega. Berte, nebo nechte být. 15 let uplynulo jako voda a divácké vnímání se zásadně změnilo, takže pokud odrůstáte na Call of Duty (a dalších wannabe klonech), musí vás to zákonitě strhnout. Bay jde cestou nejmenšího odporu a vcelku sympaticky nalinkuje hrdiny z masa a kostí, přičemž po všech těch klišé a kýčovitých výjevech jde tak na sílu, až se na něj vlastně ani nezlobíte, protože takhle je umí jenom on. Paranoiu rozpadlého státu, kdy si nemůže cizinec být jistý ničím, nechává sálat z plátna v plné úderce a pak rozjede plnokrevnou válečnou palbu, která s malými přestávkami trvá až do konce, kdy přeživším tečou slzy a vám taky. Ta akční jízda je vlastně něco tak impozantního, v nepřehlednosti kamery a střihu zároveň vtahujícího, až zůstává rozum stát nad tím, proč to protentokrát nevadí. Je to válečná řež bez sebemenšího přesahu, ale taky bez filmařského kompromisu. V týdnu startujících prezidentských primárek si republikáni nemohli přát v kinech nic lepšího. PS: Chápu, že Michael musí hlavouny v Universalu něčím živit, ale nešla by vyjednat dohoda pěti osobních akčňáků ku jedněm Transformerům? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónov║Tržby USA $52,853,219║Tržby Celosvetovo $69,411,370▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $13,149,434║ Tržby za predaj DVD v USA $9,117,614║ Michael Bay ponúka svojho Čierneho jastraba a nepočína si vôbec zle, má to dravosť, napätie a niekoľko veľmi dobre natočených akčných scén, v podstate dominuje v tom v čom je doma, tak troška je ale na škodu ten miestami neprehľadní dej, hlavne pri tých útokoch na vilu veľvyslanca, kde skoro nevieme kde je zlý a dobrý, rovnako tak chýba postavám lepšia hĺba, to veru nie je Bayová šálka kávy ako po väčšinou sme si už u neho zvykli /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

13 hodin to subjektivně končí, Myšák tahá z rukávu jednu patetickou patronu za druhou, nechybí krvavé igelity a americká vlajka... Jinak je tahle snaha uchopit absurditu geopolitické situace realistickým pohledem roztomile cheesy. S většinou hrdinů-kontraktorů byste zašli na pivo a hon na lišku, jsou plnovousatí, prostořecí, jednoduší a na rozdíl od přemoudřelých a převzdělaných operativců "znají mapu". Ale akce servírovaná ve vlnách má balls, gore faktor i dynamiku. Chvílemi ale Bay zapomíná, že se chtěl držet zkrátka a vytahuje svoje typické mortary. Ta stopáž je těžko obhajitelná a ideově se tohle dílo (jako Michaelovi všechny "přemýšlivější" filmy) pohybuje na minovém poli natvrdlosti... ale je to fajnová zábava, ne tak ostře řezaná a soudržná jako Black Hawk Down, ale pořád to spolehlivě vystačí na titul nejupocenější a nejsentimentálnější macho biják roku 2016. Škoda, že se na konci nevynoří Optimus Prime. To by bylo za plnej kotel. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jelikož v době uvedení tohohle filmu vrcholí v USA prezidentské volby mezi Clintonovou a Trumpem (aktuálně má u sázkovek Clintonová kurz na vítězství 1,3 a Trump 3,05), nelze v tom filmu nevidět dílo na zakázku, který udělal Bay pro republikánskou stranu. Důvod je ten, že Clintonová byla v době útoku v libyjském Benghází ministryní zahraničí a republikáni se na ní celý průšvih snaží hodit. Faktem nicméně je, že ten film není navzdory tomu a navzdory svýmu nižšímu rozpočtu žádnej slabej vývar, co chutná jako namočený fusky s nějakou fancy omáčkou, ale uměřená vtahující podívaná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VZTAHY MEZI VLÁDAMI JSOU DŮLEŽITÉ, ALE VZTAHY MEZI LIDMI JSOU SKUTEČNÝM ZÁKLADEM DIPLOMACIE. A JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE POSLÁNÍM NÁS JAKO AMERIČANŮ JE POMOCT BENGHÁZANŮM SE SVOBODNOU,DEMOKRATICKOU A ÚSPĚŠNOU LIBYÍ... /// Hezkej film o důsledcích vývozu demokracie, díky níž se Benghází stalo jedním z nejnebezpečnějších měst na světě. Taky se můžeme dozvědět, že takovej kontraktor… ano, je taky jen člověk. Pravdivej (?) příběh, bez politickejch servítků a plnej akce ve stylu „Black Hawk Down“. Boj, ve kterým je těžko rozeznat, kdo je na který straně a kterej Bay přikrášluje záběrama „na efekt“. Celkem umírněně, takže to dramatičnosti prospívá. Lovná zóna Američanů sebou samozřejmě přinese i dávku patosu, ale kdo jsi bez viny… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2014 napsal Mitchell Zuckoff, neznám (a ani nemám žádný žoldácký zážitky!). 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 3.) Nejsem si jistej, jestli můžou ovce šukat v půl třetí ráno. 4.) Thx za titule „Mark82“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ ** ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Paramount // Počet premietajúcich kín v USA: 2,917 // Otvárací Víkend v USA: $16,194,738 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Strhující a intenzivní podívaná,kde je Michael Bay na svém vrcholu kariéry! Call Of Duty Rules! A já dávám pětku čistší než dno oceánu. Tenhle film s absolutním nadhledem překonává všechny válečné filmy podobného ranku ( Lone Survivor, American Sniper, Jarhead). Po pomalejším úvodu Bay servíruje snad 100 minutovou impozantní, velkolepou a intenzivní válečnou vřavu, kde tahle elitní šestice brání ambasádu zuby nehty proti neodbytným "vlnám" Libyjcům! Ústřední šestice elitních mariňáků je vybrána špičkově a byť se mezi nimi nenajde žádná známější tvář, všichni hrají profesionálně a přesvědčivě, že jim divák 144 minut drží pěsti. Natočeno bezesporu úchvatně, autentičnost a temná atmosféra diváka vtáhne natolik, že má pocit, že tráví čas společně s postavami filmu. A že ty výbuchy jsou místy pořádné pecky. Potěší i řádně servírovaná brutalita, kde především ke konci lidé se slabším žaludkem budou zavírat oči, kdežto " Ti Druzí" se budou radovat a vrnět blahem. Je zde také spousta silných a zapamatovatelných momentů, které vyvolávají husí kůži a tekoucí slzy zároveň a tuším 5x jsem přes celé kino radostí sprostě zařval. Ano až tak moc mne film evokoval. Nářez jak svině hned z kraje roku a místo v topce jej nepochybně nemine. Story 7/10, Atmosféra 8/10, Gore 8/10, Vizuál 10/10, Akce 10/10, Napětí 9/10,Humor 5/10. Zábavnost 9/10. 95%. Tohle Míšo servíruj častěji, sedne ti to !! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vousatý jestřáb sestřelen. Při pohledu na vražednou stopáž a více než důkladný úvod je jasné, že tohle je vysněný projekt, jehož autora nikdo nebrzdil a splnil mu tak největší přání. A přestože povzbuzující proslovy či výhrůžky na téma mrtvých Američanů dávají svým množstvím vzpomenout na Pearl Harbor, zážitku to ubírá jen minimálně. Když jde totiž do tuhého, dostává se do popředí Akce s třikráte zvětšeným A, která dokazuje, že Bay zkrátka nestárne, jen svým vlastním způsobem zraje. Každá salva nebo výbuch překonává dynamičností všechno, co je v žánru možné vidět a stoupající strach o hlavní postavy žene vstříc přehrocenému a o to víc divácky vyčerpávajícímu finále. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Solídna fuška s remeselne nakrútenými drsnými akčnými scénami. Budovanie ticha pred búrkou vonkoncom nie je zlé, len v praxi to vyzerá tak, že film má pomaly dve a pol hodiny, z toho prvú hodinu a štvrť sa temer žiadna akcia nekoná a potom pre zmenu nemá doslova konca-kraja a končí sa až záverečnými titulkami. Dovtedy režisér okrem atmosféry buduje postavy a vzťahy medzi nimi, ale napriek typovo presnému kastingu postavy nezaujmú, sú bežne nahodené, ich rodinné telefonáty nudné a banálne. Potom našťastie na mesto padne tma, začnú pišťať pneumatiky, autá horieť a komando vojakov a kancelárskych krýs zostane zabarikádované (či skôr uväznené) v rozľahlom komplexe. Vojaci sú síce vnútri a majú výcvik a zbrane, ale „oni“ sú vonku, chcú ich vidieť stoj čo stoj mŕtvych a je ich strašne veľa. Potiaľto OK. Biednejšie je to so strihom (ku koncu je hlboká noc, potom sa obzor začne trhať prvými slnečnými lúčmi, potom je ZASA noc, následne skoro denné svetlo a potom znova tma) a logikou ako na strane ozbrojencov (rafinovane si so sebou privezú autobus plný zbraní a munície a ešte rafinovanejšie ho nechajú na dostrel vojakov, aby ho tí mohli odpáliť), tak Američanov (hoci tušia, že osobné auto, ktoré na chvíľku zastavilo pred ich bránou, má za úlohu zistiť súradnice, na ktoré následne budú vypálené rakety, Američania nič neurobia s tým, aby „nešli do väzenia“, pritom predtým postrieľali asi 180 tisíc mužov a zaujalo ma tiež to, ako neustále nechávajú priblížiť sa ďalších a ďalších nepriateľov tesne k múrom základne, hoci s pár granátometmi alebo aspoň odstreľovačkami by ich zneškodnili do 300-metrovej vzdialenosti a do rána mohli hrať karty a piť kávu). Mimo koncového telefonovania vás tento film bohvieako emočne nezasiahne, vlastne takmer vôbec. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bay rovná se záruka velkolepých akčních přestřelek a demolice, což je tu sice impozantní, ale zároveň bohužel film tak nepřehledný a pro diváka nepřeberný z hlediska co, kde, kdo a proč, že pak i ten heroismus, patriotismus a sentiment vyjde trochu směšně. Škoda. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je tu vedro jako v prdeli a nerozeznáš ty dobrý od zlejch." Tak s tím já problémy nemám. Dobří jsou domácí Libyjci a zlí jsou američtí vetřelci. Kdyby totiž nerozpoutali občanskou válku v Libyi, tak by si obyvatelstvo dál žilo své poklidné životy, ropa by neproudila za hubičku do USA, ekonomičtí migranti by se nevydávali z Afriky do Evropy a američtí režiséři by neměli o čem točit hrdinské filmy. Přesto mi byli vousáči z GRS celkem sympatičtí a v boji s ozbrojenými Alibaby jsem jim snad dokázal chvílemi i fandit, ale ty nekonečné přestřelky a slzavé vzpomínky na rodinu mne občas donutily k vyjádření odborného názoru formou erudovaného zívnutí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film vás letem světem provede libyjskými reáliemi posledních let v honosném nadpisu "podle skutečné události", načež se hned vrhnete mezi testosteronové chlapce, kteří mají připravené pro nepřítele tvrdé bicepse, pro rodinu měkké srdíčko (a pro sebe tvrdé penisy). Děj se snaží působit komplexně, ale díky extrémnímu zjednodušení se mu to vůbec nedaří. Jednou jsme v akci, pak brečíme na skypu s rodinkou, pak máme hrdinské řeči o záchraně amerických životů a nakonec se z toho patosu zblejeme od hlavy až k patě. V takto rozkouskovaném syžetu (ha!) nemáte moc šanci se s postavami ztotožnit. Akční scény jsou taktéž neosobní (což by se dalo přežit) a trochu chaotické (těžko odhadnout, kdo je vlastně v prdeli). Něco mi říká, že to celkem nebylo tak špatné a že bych tu třetí hvězdu měl z milosti dát, ale vlastně ani nevím proč... 5/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nekonečná umrtvovací kůra extrémně špatně sestříhané akce, kde Michael Bay ve vší své bezelstnosti kupí jedno klišé na druhé. Ten tlak v hlavě, který cítíte během sledování, to fyzicky hloupnete. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem zbytečně dlouhý, armádu fetišizující a patetický akčňák s plochými postavami, které mi budou ukradené, s nulovým dějem, nabouchaným vizuálem a únavnou hromadou střílení a výbuchů. A to jsem i dostal a kupodivu mě to docela bavilo. I proto, že military fetiš a amícký patos mě nevytáčí, neřeším ten film politicky a i jako pacifista si dokážu užít armádní střílečku. První třetina vás seznámí s hrdiny, o kterých se sice dozvíte akorát to, že jsou to profíci a MAJÍ RODINY, ale nějak si s tím vystačíte. A taky velmi rychle zjistíte, že se hrdinové nacházejí v chaotické a krajně nebezpečné zemi, kde jejich život nemá žádnou cenu a může být kdykoli ukončen. V druhé třetině se rozpoutá první fáze pekelné noci, kdy se nějaká lokální bojůvka zmocní prvního ze dvou baráků s amíky, hrdinové tam musí jet a dovézt je do druhého baráku a je z toho hodně napínavá honička a asi vrchol filmu. V poslední třetině pak hrdinové brání druhý barák, ale napětí brzy upadá, protože i když proti hrdinům "stojí celé město", hrdinové drží útočníky za zdí, aniž by se výrazněji zapotili, a útočníci se zvetí až na samém konci. Což je dost problém. Takže suma sumárum, vystříhat z první poloviny půlhoďku zbytečných keců i akcí, zatlačit na závěrečné obléhání a prokreslenost postav a mohlo to být za tři i čtyři hvězdy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Make Michael´s Balls Great Again. War porn ukazováček směrem k Hillary, u kterého je nejvíc zarážející, jak Bayův styl zevšedněl.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Aké príjemné vidieť, že Michael Bay nie je ešte úplne odpísaný, keď po nekonečnej sérii Transformers, z ktorej aj tak za niečo stál len prvý diel, pričom ani pri ňom si nie som istý, či by ma to ešte dnes bavilo a jednej hlúpej komédii prichádza konečne s nejakým lepším filmom. Určite musím aj pochváliť, že si vybral žáner, ktorý mám rád, ale v americkej áčkovej produkcii sa už prakticky nevyskytuje, vojnové filmy zamerané na akciu už takmer vôbec netočia a ten Bayov militaristický štýl, ktorý využíva aj vo filmoch iných žánrov som si vždy vychutnával, keďže nikdy nebol tak prehnane patriotistický, kde by vojaci umierali za svoju vlasť v nezmyselných vojnách, ale bol o partii správnych mužov, ktorí sa rozhodnú urobiť správnu vec a to je presne aj tento prípad. Dejovo sa určite nejedná o nič výnimočné, prišlo mi to ako taká trochu komornejšia variácia na kultový Čierny jastrab zostrelený, čo ale určite neberiem ako zápor. A navyše tu nemám žiadny problém ani s touto nadpriemernou dĺžkou. Úvodná rozbehová trištvrtehodina ideálne zoznámi s pár hlavnými hrdinami a celou situáciou, pričom ale prinesie aj pár napínavejších situácií, takže mi to neprišlo len ako povinné čakanie, no a následne sa už rozbehne dynamická akčná jazda, ktorá už s pár krátkymi prestávkami vydrží až do konca. Po akčnej stránke si tu moc nemôžem sťažovať, síce sa nemuseli tak moc využívať digitálne kamery, kvôli ktorým explózie, ale aj streľba nepôsobia až tak úderne a akcia všeobecne mohla byť aj trochu rozmanitejšia, aj keď zase chápem, že táto konkrétka situácia väčšiu pestrosť ani moc neumožňovala, ale inak je výborne natočená a dynamická presne, ako mám pri Bayovi rád, poteší viacero výborných momentov a nápadov a čo sa týka drsnosti, tak mi prišlo, že sa celkovo trochu držala na uzde, ale aj tak sa vždy raz za čas našiel nejaký zaujímavý moment. Takže v akcii som sa bavil neustále. V rámci obsadenia ma síce prekvapila úplná absencia výraznejšie známych hercov, ale to neberiem ako zápor, aspoň sa ťažšie určuje, kto prežije a navyše tým pár hlavným hrdinom som fandil. A ani hudba nebola najhoršia. Takže v rámci žánru sa síce nejedná o nejakú nezabudnuteľnú záležitosť, ale ja som dosť spokojný, Michael Bay ma po dlhých rokoch konečne potešil a určite som Tajných vojakov z Benghází nevidel posledný krát. 76% ()

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama