Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 1

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Recenze (681)

Flopik 

všechny recenze uživatele

Michael Bay zas a znova veľkolepý. Skvelý film ktorý ukazuje krutosť iného sveta a hrdinstvo pár ľudí ktorý sa aj napriek riskovaniu svojich životov neboja urobiť to čo je správne. Presne ako píše film , 6 ľudí našlo odvahu. Atmosféru ani akciu chváliť nemusím tá je naozaj skvelá a strhujúca. Herci vybratí výborne. Ja som sa neskutočne bavil a aby som nezabudol soundtrack je nádherný. Za mňa 5* a 100% veľký palec hore. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Já vůbec nechápu, že jsem koment nenapsala už tenkrát, když jsem film viděla poprvé. Je to po dlouhé době naprosto sqělý, jakože válečný film. Viděla jsem ho už milionkrát a nikdy se mi neomrzel. Michal Bay tyhle akčňáky točit umí (i když někdy to byla hodně přeháňka) ovšem toto tu je vojensky dokonalé. Tady prostě všechno sedí a zapadá do sebe a už i můj človíček mi řekl, že se mu to líbí a chce to vidět až do konce ( což je 1.20 hod. v noci?!), ale co bych pro něj neudělala, že :-))) Navíc je pátek, má před sebou jarňáky, tak vo co go...Za mě adrenalinových 88% ()

reban 

všechny recenze uživatele

Čečenskej uchylnej sráč. Vlastně lacinej autistickej celkem hrozivej ukrajinec. Ten ychtyl. Anomálie umělecky totalitního inteligenta strašně tragicky onanojícího. Zrovna absolutně smutnej Roman a Naďa epileptička jedna. Prakticky oděný jablečný ďábel. Deprimovaný Ondřej. Cukroví impozantně naservírováno elegantně spotřebováno tetou a razantním uganďanem. Peace ()

gulista 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydarený film podľa skutočných udalostí, kde po nudnom začiatku nasleduje akcia plná guliek a výbuchov. Film ani neprekvapil, ale ani nesklamal. 60% ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Vynikajuce akcne pasaze, zvukove efekty a sympaticka skvadra typkov v uniforme. Zial, miestami neprehladne, plne typickeho americkeho patosu, ci klise a napriek asi len 3x prerusenej akcnej stopazi som sa skoro zacal nudit. Asi som nemal tu spravnu naladu. Zazitok z filmu mi tiez dost kazilo prilis hlasne ozvucenie v cine-maxe. Vysperkovany priemer. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Ve svém žánru naprostá špička. Parádní podívaná plná skvěle natočené akce a sympatických postav. Tohle doplňuje skvělý, napínavý příběh podle skutečné události a výborný scénář a režie. Také opravdu reálně popisuje Líbyi v roce 2012 (opravdu strašné místo kde by NIKDO nechtěl žít). Každý musí té elitní šestici držet pěsti. Tento film se pro mě stal velkým překvapením. 5* Film roku 2016 ()

Matli 

všechny recenze uživatele

Od Baye bych čekal větší rachot, ikdyž je to podle skutečných událostí. První půlhodina je zbytečná seznamovačka postav, stejně jsem se do nikoho nevcítil (možná to bude tím, že jsou všichni zarostlí jako celej hokejovej tým a člověk se v nich nevyzná), ale další dvě hodky jsou celkem akční, což je na druhou stranu dobrý, ale ten závěr mě lehce zklamal, furt je to jen film, tak proč si tu realitu trošku neokořenit :-D 78% ()

drozdy1 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené akční drama, které je na motivy skutečných událostí. Bay zkrátka ví co točí a dělá , ale na mě to bylo moc zdlouhavé a nudné. Asi jsem filmu moc nepřišel na chuť a možná je to ve mně a ne ve filmu a možná hodnocení časem opravím, ale prozatím tu zůstane mé hodnocení na 3*. Hodnocení:68%. ()

Extrakritik 

všechny recenze uživatele

První třetinu filmu jsou nevěděl,kdo je kdo a vo co tam vlastně de. Naštěstí se film pak hezky rozjel. Trochu to připomíná Černý jestřáb sestřelen. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Všechny ty výbuchy a exploze jsou typickým Bayovým rukopisem. Občasné srovnávání s black hawk down je asi na místě, ale ve své podstatě se jedná o rozdílnou myšlenku. Zatímco Ridley vsadil na zvučná jména, tučný rozpočet a hordy padouchů, Bayovi stačilo pár neokoukaných jmen, trocha muskulatury a komornější prostředí s menším rozpočtem. Vzhledem k tomu, že se Bay pokusil o zimní akční popcornovku (které dosáhl) a své ambice netáhl nikam k nebeským výšinám, hodnotím snímek za velmi podařený a vstřebatelný. Střelba, výbuchy, střelba, výbuchy. Film naplňuje veškerá kritéria, která jsem si přál hrozně vidět, nehraje na city a táhne přímou cestou na bránu. Dávám pátou hvězdičku za to, že se konečně po dlouhé době podařilo někomu uspokojit mé choutky. ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Atraktivny namet a dobre zobrazena atmosfera/bezutesnost Libye tej doby, pozeralo sa to dobre... ALE... Marinaci boli sympaticki a hrdinski no ich postavy zobrazene velmi plocho a takmer totozne... Boje prilis jednotvarne, hlavne druha polovica na zakladni CIA... Moje ocakavania od tohto filmu boli urcite vyssie, v sumare nakoniec lepsie tri hviezdy. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Pro mě neuvěřitelná nuda. Steží jsem to dokoukal. I když se všude střílí a vše vybuchuje, tak je to hrozná nuda. Jak je to možné ?! - Možná tím, že jak tady ostatní uživatelé píší, Bay umí udělat akci dobrou na pohled, ale jen samostaně - bez děje a dobrých charismatických postav. U mě jeden z nejhorších filmů o nějakém válečném konfliktu. ()

KHkomiks 

všechny recenze uživatele

Až na Johnika z kanclu jsem měl problém vojáky od sebe rozeznávat, Teda vím, že mezi nima byl ještě jeden černej :D, takže když to někdo dostal, tak jsem neměl skoro tušení kdo to byl, a jak se to vlastně stalo, možná to tak v reálu bude, ale třeba v Black Hawk Down člověk přehled o všech hrdinech má . Akce je parádní, to že nikdo pořádně neví po kom vlastně střílí, když obě strany vypadají stejně a mají stejné oblečení, Joo to musí bejt sranda, pár zbytečnejch plků trochu do prázdna. Lepší než Transformátoři, horší než pot a krev. Stačilo by devadesát minut. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec 13 hodinám dávám jenom 3* - a to s odřenýma ušima. Ani mi tak nevadil patos a typický americký patriotismus (oba tyto aspekty bych v rámci tohoto filmu ohodnotil pouze jako neškodně tupé), ale spíše to, že ačkoliv je film nekompromisně přímočarý a sazí vše na akci, nedostává se vám jejího plného využití. Je to dáno tím, že je vše chaoticky nastříhané a tím pádem i dosti nepřehledné. Ano, bojové scény se jistě bohatě vyskytují, jenomže se mi téměř vůbec nedostalo onoho slastného pocitu, jako bych se uprostřed bojů ocitl sám (zdravím Černého jestřába). Spíše jsem měl dojem, že se boje odehrávají zkrátka mimo dění. To ovšem neplatí o honičkách v ulicích a "moorhunech" na střechách. U těch musím uznat, že jsou natočeny skvěle. Také Bayův vizuál a jeho slovutné exploze, kdy se divíte, že nevyšlehne i atomový hřib, když si někdo otevře plechovku s kolou, fungují optimálně. Soundtrack se poslouchal také docela dobře, ale na nosič z Musicrecords to rozhodně nevidím. Jo a málem bych zapomněl na poměrně důležitý zápor filmu a tím jsou postavy. Neočekávám u válečného akčňáku charaktery s hloubkou Mariánského příkopu, ale tady se mi všichni ti vojáci zdáli neskutečně "random" a snadno zaměnitelní. K identifikaci jednotlivých členů také nepomohlo to, že takřka všichni měli na bradě hnízdo, kde by mohl v klídku hnízdit krahujec (a ano, přiznávám, že teď se cítím lehce pokrytecky). ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Válečný akčňák s uvěřitelnými postavami, v kterém víceméně fungují emoce, a který s výjimkou posledních pár minut nepůsobí jako film z Bayova CV. A to stylově, ani technicky. Hrdinové nejsou heroičtí, patriotismus je dost potlačen, americké vlajky jsou tu snad jen dvě (jedna rozstřílená, druhá utopená) a vlastně to celé postrádá velkolepost Skály nebo Pain & Gain. Což je celkem svěží. Oproti tomu je škoda hektické akce – přestože rozhodně není tak nepřehledná, jak tvrdí zlí jazykové –, absence dynamičtější kamery a vůbec lacinějšího vizuálu. Tajní vojáci z Benghází mají blíž k Lone Survivorovi než k Black Hawk Down, ale protože se Bay zjevně snažil natočit něco hodnotného pro přeživší a pozůstalé a držel se překvapivě při zemi, ani v nejlepších momentech nedovedou být tak strhující jako Bergův snímek. Ale pořád jsou zatraceně strhující. ()

P.J.2 

všechny recenze uživatele

Musim dat 5*, i prestoze Bay vychvaluje opet Americky patriotizmus, sem to sedlo skvele. Takovy film zde dlouho nebyl a jako fanousek akce jsem nadsen. Kamera byla skvela, prehledna a akce dost strhujici. Mimoto musim pochvalit skvely casting, herci mezi sebou meli idealni chemii a realnym vzorum se suprove podobali. Vic takovych filmu. PS: dost me prekvapila neskryvana brutalita a prirozenost. Mysleno v dobrem. ()

TheHofi 

všechny recenze uživatele

Musím říct že Michael Bay opět nezklamal prostě úžasný film od úžasného režiséra který těch 50 milionů využil dobře. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Síce opakujúca sa story s nezameniteľným Bayovým rukopisom. Bez toho typického velepatriotizmu by sa ťažko hľadali chybičky krásy. A ako lepšie nalákať ďalších adeptov SEAL :) ()

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama