Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 3

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Recenze (681)

RedEagleSK 

všechny recenze uživatele

Přátelé je to zcela v piči s tímto počasím, třeba já mám doma takový vedro, že pouze čekám kdy mi sem přiběhnou dva hobiti a budou chtít zničit nějakej prsten. Tož jsem si chtěl skouknout aspoň nějaký film. Ano jistě to znáte, navzdory faktu že je hlavní vysílací čas a navíc páteční večer, na 90 stanicích běží tuzemské reality show, na 9 stanicích animované pohádky a pouze na jedné stanici se vysílá v již dvanácté repríze film. Vzhledem k tomu že v telce byl opět výběr jak v uzenářství za komunistů, byl jsem nucen sledovat tuto kokotinu. Nemůžu za to ale mne již tyhle moderní válečné filmy unavují stejně jako dnešního mladého člověka pravidelná návštěva pracáku. I v tomhle filmečku sledujeme osudy skupinky nesympatických hipsterů jejichž brada měří 24/5 a jejich přirození 12/2, přičemž přibližnou výšku jejich IQ dostanete součtem předešlých uvedených čísel které jsem zde napsal. Ačkoly je film natočen podle skutečných událostí, za jedinou skutečnou, autentickou a věrohodnou informaci považuju informaci kterou se dozvíte zhruba někde v první polovině filmu ve scénce, ve které jeden americký žoldák ukazuje svému kamarádovi na mobilu video ve kterém jeden králík šuká druhého králika a po pár sekundách soulože odpadne, což okomentuje voják tvrzením že ten králík ma stejnou výdrž jako jeho kamarád. Tvůrci filmu jistě chtěli docílit aby jste ke konci filmu byli smutní jak při pohledu do zrcadla, místo toho ale film působí hlavně ke konci hodně směšně, třeba já jsem byl ke konci filmu již vychechatnej jak Vystrčil na Taiwanu. Taktéž nechápu proč všichni zaměstnanci ambasády i všichní hlavní protagonisté filmu byli nasraní na teroristy když za všechno co se stalo mohla jedna paní trpící demencí a nedoléčeným syfilisem, konkrétně Hillary Clinton, respektive její uniklé maily, o čemž ovšemže ve filmu nepadne ani zmínka ani jen v závěrečných titulcích této pičovinky, která je, jak již tomu na čsfd je zvykem, mezi zdejšíma pičusema nadhodnocena jako byty v Praze. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Další film od režiséra Transformers, takže jak jinak než slušně vyakčněný. Čí to byl vlastně nápad udělat takovýhle film bez známých filmových tváří? Jenže ono to vůbec nevadí. Tady je jeden tým šesti vousáčů a ten jede jak pila. Letos už 20 let starý Černý jestřáb sestřelen (2001) je pro mě takový etalon, ale tohle není zase tam o moc horší. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Lybijski teroristi zaútočia na základňu veľvyslanectva v Benghazi. Marinaci napriek rozkazu nezasahovat sa ocitnú v prestrelke voči veľkej prevahe. Ťažko rozoznať kto je priateľ a kto nie. Väčšina filmu je drsná prestrelka, mne sa páčili momenty pokoja, keď vojaci tlachaju o rodine a živote. Koniec plný emócií. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Já se divím, že ještě někdo, hlavně Amerika, do těch muslimských zemí pořád lozí, protože to nikdy nedopadne úplně dobře. Zde to ještě nebylo nejhorší, ale jako v každé bitvě i zde jsou oběti na obou stranách. Závěrečné obléhaní je velmi napínavé. Natočeno je to skvěle a i herci jsou dobří. Hodnocení: 77/100. ()

g.laudeo 

všechny recenze uživatele

Prázdný žvást střídá prázdný žvást, brother se neustále dojímá v chlapské debatě s jiným brother, mezitím si skypuje s manželkou či dítětem a tak pořád dokola. Akce poctivá, autentická, místy strhující. Přesto pronesené narážky na Black Hawk Down nebo Jasona Bournea jsou nemístné. Scott a Greengrass jsou jiná liga. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

O chlup horší než Black Hawk Down, ale zase o něco lepší než American Sniper. Jelikož je snímek natočený podle skutečných událostí, není problém dohledat si některé informace, obrázky či rozhovory. Z dostupných informací jasně vyplývá, že Michael Bay natočil velmi realistický snímek, ve kterém se snažil zachytit vše podstatné a to věrohodně. Za to má ode mně velký thumbs up, protože jsem již od první minuty byl totálně vtažený do děje a nemohl jsem se odtrhnout. Pro mě parádní záležitost, na kterou se jistě rád podívám ještě jednou. ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Na to aký to má nejasný úvod, sa to prehupne rovno do nejasného boja. Nevravím, že to bolo zlé, no veľmi veľa obrazov - od rýchleho "predstavenia" rodín, zvyklostí, plošných kamier, panoramatických scén, po "domácich" - vytvorilo veľmi skresľujúci dojem. Bolo by to oveľa lepšie bez tých "Delta force", no to už je na kumšte niekoho iného. 60% max. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Černý jestřáb sestřelen byl o hvězdu lepší, ale i tak tohle byla pecka. Trochu jsem se nestihnul seznámit s teamem, ale díky bohu za tu "krátkou" stopáž. S hlubším popisem charakterů by to taky mohlo mít přes tři hodiny. Když se akce rozjede skoro vůbec se nezastaví a když tak akorát na to, aby člověk chyt druhej dech. Zpomalený záběry a srdceryvný prostoje v západu slunce jsou tak pěkně bayovsky udělaný, že mi to tentokráte (narozdíl od jinejch US patosů) ani nevadilo. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Velice dobré akční drama inspirované skutečnou událostí. Je až mrazivé, co všechno musí vojáci vidět, zažít a přežít. Opravdu klobouk dolů před nima. Vždycky při podobných filmech si na ně vzpomenu a obdivuji jaký mají velký srdce. Položit život za svoji zemi je velké hrdinství. Co se týče filmu, tak ten byl udělán výborně. Velice dobrá akční kamera, výkony herců na vysoké úrovni, střih skvělý, ani člověku nepřišlo, že to bylo bezmála dvě a půl hodiny. Mě film rychle utekl, jelikož jsem byl pořád přilepen k obrazovce a byl napjat. A myslím, že takových nás byla většina. V neposlední řadě chválím i prostředí, v kterém se natáčelo i tu nepopsatelnou mrazivou atmosféru. K Tajným vojákům v Benghází nemám snad žádnou vyjímku, ale dávám "jen" (lepší) čtyři hvězdy - 85%. ()

Cannonball 

všechny recenze uživatele

Urcite je to jedna menej trapna Bay-ovka. Americka zastava je v zabere zriedkavejsie, aj ked ukoncit film sa bez toho asi neda:), a aj spomelenymi zabermi narabal opatrnejsie. Este aj vyber hercou sa mi zdalo uplne pohode, rovnako ako hudba. Ale ... dve a pol hodky kontinualneho patosu o hrdinstve americkych vojakov da zabrat aj divakovi, ktory vyrastal na akcakoch z 90tich rokov, v hoci akej kvalite. ()

DanielP. 

všechny recenze uživatele

Bay odvedl dobrou práci a ten film stojí za to. Ale sakra co mu musím vytknout jsou ty jeho prskavky...U Sci-Fi fantasy typu Transformers proč ne, ale sakra ti kluci tam střílej z M4 a spol a lítaj od toho jiskry jak kdyby pálili z 12tky podkaliberní se zápalnejma. Zkrátka super akční film, který vezme, ale některá přehnanost je až moc. Kamera od Beebe je víc než dobrá a osvětlovači odvedli sakra dobrej kus práce. Za mě 4* ()

Stumbleine odpad!

všechny recenze uživatele

Úmorný dvou a půl hodinový propagandistický patos (byť zdatně zrežírovaný) určený především pro apolitické důvěřivé ovčanstvo ze "spojeneckých zemí", kde si následně pubescenti zatouží zahrát Call of Duty a alespoň symbolicky tak padnout za geopolitické zájmy američanů a jejich expanzionistický Manifest Destiny. Kdyby mi bylo šestnáct, byl bych dost možná unešen, zhruba tak, jako v dobách "Black Hawk Down", kdy pro mě byla propaganda stále ještě cizím pojmem a politice jsem se vyhýbal jako čert kříži. Ti bystrejší již chápou, proč na amiše střílela půlka Mogadišu, proč byli napadeni i v Benghází, a proč na ně zkrátka střílejí ve všech koutech Afriky a Středního východu, kam američané nainstalují své loutkové vlády poté, co logisticky zásobují zbraněmi protivládní opozice, které v dané zemi vyvolají násilný protistátní puč. Hned zpočátku nás film obdaří lživými propagandistickými žvásty - Říjen 2011: Americké, Britské a Francouzské letectvo zaútočilo na Libyi, aby pomohlo svrhnout "diktátora" Kaddáfího po 42 letech tyranie" Už v této fázi jsem smíchy poprskal monitor a rozlil kafe. Aby bylo jasné proč, přibližme si tedy Kaddáfího "krutovládu" - 1) Elektřina zdarma pro všechny občany 2) Všechny státní banky poskytovaly občanům úvěry s 0% úrokem 3)Všechny nově oddané páry dostávaly od státu $ 50,000, aby si mohly koupit dům a založit rodinu 4) Lékařská péče a vzdělání zdarma (do vlády Kaddáfího bylo pouze 25% občanů gramotných, během jeho vlády se úroveň gramotnosti zvedla až na 83%) 5) Pokud chtěli občané začít podnikat v zemědělství, vláda zdarma poskytla zemědělská zařízení a dotovala semena k osetí 6) Pokud si řadový libyjec kupoval své první nové auto, vláda dotovala 50% z jeho ceny 7) Benzín stál 0,14 $ / litr. 8) Za Kaddáfího vlády neměla Libye žádné dluhy, a naopak měla finanční rezervy v hodnotě 150 miliard $, které jsou nyní "zmrazeny") 9) Libyjská vláda financovala každého nezaměstnaného občana, který obdržel vysokoškolský titul, aby tak podpořila snahy o vzdělávání 10) Za nově narozené dítě dostal manželský pár státní podporu ve výši $5,000, přičemž 40 bochníků chleba v Libyi stálo kolem 0,15 $ 11) Kaddáfí pracoval na největším zavlažovacím projektu na světě, díky kterému by v této severoafrické zemi byla voda dostupná všem občanům - PROTO SE PTÁM - toto má být ta američany prezentovaná tyranie, která donutila západ bombardovat Libyii a následně i Kaddáfího vládní kolonu, po čemž byl brutálně zlynčován protivládními islamisty?? Zkrátka, propagandistické bláboly pro hloupé ovčanstvo, které stále věří, že američané jsou "celoplanetární ochránci demokracie a míru" ODPORNÝ HNUS. Nelze se divit Kaddáfímu, že během mezinárodního shromáždění roztrhal chartu OSN - stačí si poslechnout jeho projev a každý racionálně uvažující, nezaujatý člověk, mu musí dát za pravdu. Jaká je situace v Libyi dnes, po nainstalování "americké demokracie", bylo překvapivě zmíněno v závěrečných titulkách - celá země se zmítá v jednom velkém chaosu, v zemi operují jednotky Islámského státu a na cestě jsou desetitisíce libyjských uprchlíků, mířících do Evropy. Nebýt Ivanů, obdobná situace by již dávno nastala i v Sýrii. S padlými američany z této operace necítím žádný soucit, a že by snad sto tisíc libyjců "oplakávalo" amerického ambasadora, jak naznačují závěrečné titulky - nenechte se vysmát :D.. Je s podivem, že má tato silně podprůměrná nudná střílečka tak vysoké hodnocení. Přisuzuji to faktu, že na podobné vojenské akční filmy kouká především mladé hloupé pubescentstvo, které to zde následně hodnotí, případně komentuje. V rychlosti jsem pár posledních komentářů tedy projel - některé jsou vyloženě naivní (jafuska), a některé naopak zcela trefné (Jara.Cimrman.jr) () (méně) (více)

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Řečí fiktivních scénářů je to remake Černýho jestřába, kvůli reálnému podkladu je to ale jen další dostatečně nezajištěné americké dobrodužství. Psychicky pořádně ostrej začátek, pak trocha špionáže příjemně vyplňující momentální Homelandovskou pauzu, pak zbytečně dlouhé čekání na průser a nakonec (něco přes hodinu) pořádně napínavá, velmi kvalitní, ale kvůli plnovousům, tmě a špíně hrdinsky nepřehledná mise, na jejímž konci mi chvíli trvalo, než jsem zjistil, do koho se ta kamera zabodla. Třeba to tak úplně přesně nebylo, ale zase nezbyde víc než obdiv k "tuleňům" a vztek na vrchnost. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Pravej americkej bijak - americky kydy, americky um na treti v akcnich scenach a (tentokrat odmocnina) patosu. Dlouho jsem nevidel tak uveritelne a zajimave natocene akce i ve tme. To se strasne povedlo a myslim, ze mnoho tvurcu bude odtud okukovat a opisovat. Akce nejsou jen petiminutove, jsou dostatecne dlouhe, abyste si ji uzili úplnymi dousky. Kdo ma rad akcni filmy, nesmi tento film minout. ()

Bilky 

všechny recenze uživatele

Síce remeselne zvládnuté, ale ničím nevybočujúce z daného žánru. Na režiséra takého mena, akým MB bezosporu je, je to len priemer. Sympatické pre mňa bolo, že obsadenie bolo bez hviezd a druhým kladom napätie z neistoty a neprehľadnosti situácie. Kamera a celkové pohľady zhora sa mne paradoxne veľmi pozdávali a čo ostatní kritizujú, sa mne pozdávalo. Negatívom boli klišoidné scény s fotkami rodín, kedy už vopred viete, kto to sxytá a klasický amerikanizmus: tu ani nie ten vojenský pátos, ako skor pozmeňovanie skutočností. Tvorcovia zas zamlčali detaily a divákom naservírovali politicky prijateľnejšiu verziu osudu US ambassadora a miesto relatívneho fuckupu vykreslili celú akciu vlastne ako hrdinský čin. U mňa sú rozhodne vyššie hodnotené filmy ako BlackHawkDown alebo aj AmericanSniper 62% ()

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama