Reklama

Reklama

Hitlerova válka o ropu

(TV film)
  • Francie Comment Hitler a perdu la guerre du pétrole (více)
Francie / Ázerbájdžán, 2015, 52 min

Hrají:

Doug Rand (vypravěč)

Obsahy(1)

Hlavní město Ázerbajdžánu Baku se kvůli obrovským zásobám ropy ocitlo během druhé světové války několikrát v nebezpečí totální zkázy. Spojenci chtěli zabránit dodávkám ropy a ropných produktů Hitlerovi, ten se zase město pokoušel dobýt... Píše se rok 1939. Propukla druhá světová válka. Už po prvních šesti týdnech bojů začínají nacistům docházet zásoby ropy. Hitler si je této slabiny třetí říše dobře vědom: potřebuje ropný vrt, ale žádný nemá. Musí si rychle nějaký najít, jinak těžko může čekat, že se mu podaří vyhrát válku. Proto zaměří pozornost na jedno konkrétní místo. Tím je Sovětská socialistická republika Ázerbájdžán, která je součástí Sovětského svazu. Její hlavní město Baku je světovou jedničkou v těžbě ropy, a tak se pro Hitlera stává důležitou kořistí. Nacisté potřebují obsadit Baku co nejdříve. Jenže Sověti a Spojenci jsou pevně odhodlaní jim v tom zabránit, i kdyby to mělo znamenat, že srovnají celé město se zemí. Všem je jasné, že ten, kdo ovládne srdce Ázerbájdžánu, bude mít nakročeno ke konečnému vítězství. Film Hitlerova válka o ropu využívá dobarvené archivní záběry a popisuje druhou světovou válku z jedinečné perspektivy obyvatel obleženého města v jihozápadní Asii. Baku muselo čtyřikrát čelit totální zkáze, ale nakonec se vyhnulo tragickému osudu, který těžce postihl Stalingrad. Obyvatelé Baku přesto těžce trpěli a významně přispěli k vítězství Spojenců nad nacisty. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nám umožnil sa pozrieť na históriu 2. svetovej vojny z úplne iného pohľadu - z pohľadu bitky o ropu. A keďže najväčšie náleziska na ktoré si brúsili zuby všetci boli v sovietskej Azerbajdžanskej republike, práve im z príležitosti 70. výročia Víťazstva nad fašizmom , tento film patrí. Obrovské prekvapenie pre mňa bolo, že sú v tomto dokumente použité úplne nové archívne materiály z vojny a pred vojnou po otvorení archívov v Azerbajdžanu, Nemecku, USA, Veľkej Británie, Francúzska a Ruska. Úplne presne by definoval tento dokument názov, Ako Hitler prehral bitku o ropu. Na chválu Azerbajdžanu je aj fakt, že mimo najdôležitejšej úlohy vo vojne, zabezpečovanie pohonných hmôt pre front, plnil aj úlohy bežné kde len z ich krajiny (Azerbajdžan) bojovalo vo Veľkej vlasteneckej vojne 700 tisíc vojakov z ktorých sa nevrátilo 400 tisíc. Keď si uvedomíme, že Azerbajdžanská sovietska republika mala vtedy len 4 miliónov obyvateľov. Ide o obrovské čísla. Čo sa týka paliva tak Baku zabezpečovalo v rokoch 1941 až 45 viac ako 80% spotreby Sovietskej armády. Úlohou filmu je uchovať a zvečniť hrdinskú históriu Azerbajdžanu a sprostredkovať ju ďalším generácia doma ale aj vo svete. Z dokumentu sa dozvieme koľkokrát bolo Baku už tesne pred zničením a aké náhody tomu zabránili. Nie je mojím cieľom rozpisovať sa o detailoch vojny v jej priamej závislosti práve na rope, ale jednoznačným záverom dokumentu je, že nie len Japonsko ale aj Hitler rozpútali vojnu kvôli rope ale aj kvôli nezískaniu ich náleziská kvôli rope vojnu prehrali. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekné zobrazenie čiastkovej vojny v rámci Hitlerovej invázie do Sovietskeho zväzu. Príspevok zdôrazňuje významnú úlohu Azerbajdžanu pri víťazstve nad nacizmom. Zo 700 000 odvedených Azerbajdžancov sa 400 000 už nikdy nevrátilo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Za mě je Hitlerova válka o ropu spíše méně záživný dokument, který však přesto přináší celou řadu zajímavých informací a záběrů z války, tudíž pod 4* se rozhodně jít nedá. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Osa na sebevědomé výpravě ke Kaspickému moři za transfúzí černé krve. Čím byla blíže, tím více se při svém strategickém selhání vyčerpávala a slábla.. Kolorovaný dokument složený prakticky jen z dobových záběrů nabídne stručnou rekapitulaci dění na východní frontě, pár zajímavých výjevů (wehrmacht na velbloudech, nádrže tažené loďmi), lehce zglorifikuje Josifa Vissarionoviče a po právu ocení ázerbájdžánský lid za projevenou statečnost v časech, kdy ropa byla tou nejcennější komoditou. No, nejcennější.. Nelze si nevzpomenout na telefonát Lorda Flashhearta, když mu došlo palivo a spadl s letadlem do vlastních zákopů: „Zdravíčko, zrušte státní pohřeb a řekněte králi, ať už nebulí! Flash není mrtvý! Prostě mi došla šťáva, a než všechny holky začnou naříkat: „Tak jakýpak má smysl žít dál,“ musím je ujistit, že mluvím o benzínu!“ Tohle jsou priority! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama