Reklama

Reklama

Živitel

(festivalový název)
  • Kanada The Breadwinner (více)
Trailer 1
Animovaný / Válečný / Drama / Rodinný
Kanada / Irsko / Lucembursko / USA, 2017, 94 min

Obsahy(1)

Po snímcích Brendan a tajemství Kellsu a Píseň moře přichází očekávaná novinka založená na nejprodávanějším románu Debory Ellis. Děj se odehrává v roce 2001, hlavní hrdinkou je Parvana, 11letá dívka, která vyrůstala v Tálibánu v Afghánistánu. Když je její otec neoprávněně zatčen, Parvana si ostříhá vlasy a začne se oblékat jako chlapec, aby podpořila svou rodinu. Začne pracovat a vedle svého přítele Shauzia objevuje Parvana nový svět svobody a nebezpečí. Parvana s neúprosnou odvahou čerpá sílu z fantastických příběhů, které si vytváří, když se vydává na cestu, aby našla svého otce a opět se spojila se svou rodinou. The Breadwinner je inspirativní vyprávění o síle příběhů, které udržují naději během těžkých časů. (factoryBrick)

(více)

Recenze (34)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Zajímavý animovaný film, který je velmi aktuální z dnešního světa. Myslela jsem, že se budu nudit, nenudila jsem se, ale něco mi tam stejně chybělo. Také bych řekla, že tam bylo pár zbytečných scén na víc, které film vůbec nepotřeboval. Nicméně s hlavní postavou jsem soucítila a film mě zaujal, ale nebavil. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Přestože se jedná o animák, není Breadwinner nic pro děti, ale silná emotivní sonda do země, jejíž národ je skrze náboženství natolik pomatenej, že se i z malých dcer - v touze přežít - musejí stávat muži! ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V mnohom nádherné, v mnohom hrozivé. "The Breadwinner" je jeden veľmi zaujímavý film, ktorý skvele pokračuje v tom, čo začali jeho dvaja predchodcovia. Osobne poviem, že film ma vedel nahnevať na Taliban, vedel ma nahnevať na to, ako hnusne sa stále ľudia v týchto krajinách správajú k ženám a je to pre mňa veľmi nepríjemné. No súčasne sa z toho človek veľmi veľa dozvie, je to nádherne animované a pritom to má úplne jednoduchú hlavnú myšlienku. Je to príbeh dievčaťa, ktoré chce nájsť svojho otca a pomôcť mu. Lebo sa dostal do väzenia úplne pre nič. Ale má to v sebe toľko srdca, že človek ostáva fascinovaný. Príbeh, ktorý malá Parvana rozpráva je veľmi zaujímavý a súčasne sa z neho dozvedáme niečo viac o jej histórii, živote jej rodiny a vyznie to presne tak ako má. Osobne poviem, že podľa mňa je toto jeden nádherný film, ktorý odporúčam všetkým, ktorí majú radi kvalitné a dospelé animované filmy. Deti to asi nebudú môcť pozerať, ale keď dospejú, tak toto bude skutočne zážitok. Odporúčam vidieť. Čeknite si a zhodnoťte sami. Hodnotenie: A ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nechaj pršať slová a nezvyšuj hlas, pretože je to dážď vďaka ktorému kvet rastie... nie hrom. Príbeh Parvany v meste Kábul je príbehom ktorý chytí za srdce. Nie je to film pre deti. Je to film pre dospelých videní cez oči dieťaťa. Afgánska kultúra a politická rozdelenie sú najväčšími nepriateľmi pre obyčajné rodiny a pre ženy, ktoré tu nemajú žiadne postavenie. Twomey ale vedie svojich hrdinov cez náhody a dobrodenie aj úskaliami a nebezpečnými miestami kde hrozí smrť. Všetko je to správne vyvážené. A do toho sa rozprávajú príbehy. Nepamätám si, že by mi niečo tak chytilo srdce a zároveň ma tak dojalo ako toto. Minimálne predchádzajúce Mooreové a Twomeyovej diela, neboli písané a robené s takou nutnou úprimnosťou ktorou chceli niečo vypovedať. Hudba nádherná. Na konci výrazná katarzia. Máloktorí tvorca dokáže hovoriť o hrôzach sveta a vojny a zároveň v tom nájsť krásu a nádej. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Animovaný film bez muzikálových čísel a hovoriacich zvieratiek, zato však so silným príbehom, ktorý nie je určený úplne pre detské publikum. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Na první pohled tohle není moc výrazný snímek, i když se samozřejmě dostal do celosvětové distribuce kin. Na druhý pohled je to klasika o outsiderovi, který se odličuje a snaží se nějak zapadnout, i když je velmi svůj. A to se mu nakonec hezky daří. Díky tomu si snímek získává sympatie. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Animace nádherná, jak se ostatně dalo očekávat, metaforické pohádkové prostřihy perfektní, k tomu originalita, solidní syrovost, ale škoda zvláštně useknutého závěru. Každopádně se ale jedná o dospělý animák, který se vryje pod kůži. 90% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Třetí rozdílný animovaný film od stejných tvůrců. Po Brandanovi a tajemství Kellsu a Písni moře, tu máme příběh mladé afghánky, která je nucena vydávat se za chlapce, aby zachránila svou rodinu. Tíživé téma poměrů v Afghanistánu. Především situace žen. Opět velmi silné téma, protkané muslimským mýtickým příběhem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sice je to uz nejaky cas, co me osudy lidi z teto casti sveta nedojimaji... Tak musim rict, ze se jedna o krasny pribeh plny sily a odhodlani. Zpracovani je taky na jednicku! ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Technickým prevedením prostý, no obsahom veľmi silný animovaný film, ktorý by si nepochybne zaslúžil omnoho väčšiu pozornosť verejnosti. Prinajmenšom by si tento emotívny príbeh vykresľujúci ťažké postavenie žien v afgánskej spoločnosti mali pozrieť niektoré dnešné "feministky", ktorých najväčším problém je, že ženy obdržali menej nominácií na filmové ocenenia ako ich mužskí kolegovia. (80%) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Nejnepotřebnější ale nejsilnější metly lidstva (válka sama o sobě & Islám) utvořily nesmírně silný příběh z končin, které v porovnání s naší domovinou vypadají jak z jiného světa. A přesto s obdobným osudem jako zdejší hrdinové musejí nejen v nespravedlivě řízeném Afghánistánu každodenně bojovat i jeho dnešní obyvatelé. Emotivní rána do zad, která mi jen utvrzuje odpor vůči praktikám muslimského světa. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Pohádkové ladění dívčího pohledu jen podtrhuje těžko uvěřitelnou nesvobodu, represi a nenávist vůči ženám (a "inteligenci") v Afghánistánu. Kdyby se tam tvůrci nesnažili nandat snad všechny myslitelné tragédie, které potkávají válkou zbídačené, "zakázaně" vzdělané rodiny pamatující dřívější uvolněné časy, nejspíš by to na působivosti ještě něco přidalo. Ale bohatě stačí i stávající silné prolínání příběhů v nadprůměrné animaci a krásném, svébytně kresleném kabátku. ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o životě žen v Afghanistánu uprostřed války, který funguje jako dost temná pohádka pro děti (včetně pohádkového příběhu uvnitř příběhu), ale větší dopad bude tentokrát nejspíš mít na jejich rodiče. Za mě jedno z největších překvapení letošních Oscarových nominací. Doufám, že se nominaci za nejlepší animovaný film tomuto snímku podaří proměnit a díky tomu se snad dostane k více divákům. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Další luxusní oskarová nominace s velmi silným tématem. Akademici by si opravdu měli sáhnout do svědomí a zapátrat proč v posledních letech upřednostňují laciné Pixarovky před takovými díly! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Animovaný film s veľkým srdcom. Nádherným spôsobom sa tu prelína krutá realita Afganistanu ovládaného Talibanom s fantazijným svetom tvoreným hlavnou hrdinkou, 11-ročným dievčaťom Parvanou. Hoci je vo filme prítomný aj rozprávkový príbeh, nepôsobí detským dojmom, ale je to skôr dospelý film s jasným spoločenským posolstvom. Na paškál si berie náboženský fanatizmus, ale najmä postavenie žien v moslimských krajinách. Konečne animovaný film so sympatickými postavami, s ktorými sa dá stotožniť. Jednoduchý ale výborne podaný príbeh so silným emotívnym nábojom, podkreslený nádhernou orientálnou hudbou. Veľmi sa mi páči aj síce pomerne jednoduchá ale veľmi štýlová animácia, najmä to rozlišovanie medzi kresbou reality a kresbou fantázie. ()

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Film, který člověka zasáhne. A je to díky výborně napsaným postavám, každá rána osudu pak vedle nich zasáhne i vás. ()

JetDryerFan 

všechny recenze uživatele

Trochu by mě zajímalo, proč je tenhle sice animovaný, ale jinak smutný, temný a trochu depresivní příběh definovaný jako rodinný film. Podle mě je to čistokrevné tragické drama, které ano - obsahuje krásné prvky jako přátelství, rodinná láska atp, ale jinak je to celé hozené do místa a času, které vám s kombinací děje rozhodně den nevylepší, spíš naopak. 70% ()

Kiisaki 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem netušila, že se mi dostane tak silného a drsného příběhu. Ze strany Cartoon Saloon jde po nevinném a roztomilém filmu Song of the Sea o pořádný obrat. The Breadwinner totiž není žádná pohádka, která by sklopila zrak před smutným a nespravedlivým světem - film mu jde přímo naproti a nebojí se ukázat hrůzu náboženského fundamentalismu, misogynie, dětských sňatků, války a násilí. Ty jsou ve filmu zobrazeny nesmlouvavě ve vší své zrůdné ohavnosti. Jenže je tu i něco jiného, protiváha v podobě lásky, přátelství, obětavosti a soucitu, bez kterých by lidé žijící na tak strašných místech v tak strašných dobách brzo zešíleli. Ve výsledku je z toho hluboký příběh rodiny, která navzdory všem okolnostem drží pohromadě hlavně díky odvaze dívenky, které život naložil na ramena víc, než by mělo dítě snášet. Při sledování mi bylo těžko a cítila jsem strach, byla jsem ale také okouzlena vším dobrým, co nám film dost nedisnyovským způsobem ukázal. Musím vyzdvihnout posledních deset minut filmu a především dramatickou scénu, která zobrazuje konfrontaci zoufalé matky s jejím bratrancem. To byl moment, kdy už jsem to nevydržela a slzela jako dítě. Je skvělé vidět, že i animované filmy mohou předvést něco tak výjimečného. ()

Reklama

Reklama