Reklama

Reklama

Nina

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nina je dvanáctiletá dívka, které se svět, jak ho doposud znala, otřásá v základech a začíná se rychle rozpadat. Ze vztahu jejích rodičů už zbyly pouze výčitky a nenávist. Máma a táta. Dosud byly tyhle dvě bytosti pro ni tou největší oporou a pevným společným bodem, teď jen Nina zoufale přihlíží jejich hádkám a vzájemným nadávkám. Oba prý chtějí to nejlepší právě pro ní, ale myslí hlavně na sebe, na své nové partnery. Zároveň se neštítí poštvat občas dceru proti sobě navzájem. Stejně jako ostatní děti, které se ocitly ve stejné situaci, Nina svým rodičům vůbec nerozumí, cítí se opuštěná, zrazená a najednou není nic, čemu by mohla věřit. Jedinou jistotou jejího života zůstalo závodní plavání. Ticho pod hladinou nabízí chvíle klidu a vysvobození a únik od všech problémů. Když se pak ukáže, že se pravděpodobně nebude moci zúčastnit plaveckých závodů, rozhodne se Nina k nečekanému radikálnímu kroku... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (47)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Artový film sa pozná aj podľa toho, že hlavný hrdina svoj problém rieši tak, že veľa čumí, chodí, behá, cestuje, v tomto prípade aj pláva. Dieťa rozvod rodičov ani vyriešiť nemôže a to plávanie je únikom lepším ako škola, kde musí deliť desatinné čísla. Niečo sa stať musí, a aj sa stane, čo dá rodičov dokopy. Prezrieme si rôzne nevábne miesta Bratislavy, má to dokonca aj napätie, skutočné psycho-artové scény, a očakávaný otvorený koniec. Žeriavy nad hlavou a sen s olympijským plavcom Tomášom Klobučníkom, to boli celkom fajn scény. Najzábavnejší moment filmu je ten, čo sa zdá najtrápnejší, a prvýkrát vyčarí úsmev Nine na tvári. –––– A čo robíte, keď vás to nebaví? – Spievam si. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nebavilo ma to tematicky, vizuálne, myšlienkovo alebo príbehovo. Ale na naše pomery fajn. Na naše pomery. 6/10 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nakonec hodně silné, ale film si to u mě musel vynutit. Slovenský film je vůbec v tomto už nějaký čas o krok dál. Režie a styl vyprávění je zde pro mě naprosto fantastická záležitost, pro festivalově smýšlejícího diváka doslova slast, vše doprovázeno dokonale ladícím hudebním doprovodem. Nicméně celková síla příběhu trochu vázne, jednoduše napsáno, dopracovat se k takovéto katarzi to předchozí moc nestačí...ale dobrý, to zase jo. Bibiana úžasná, vzhledově velmi podobní rodiče nic moc, ale svou roli nakonec sehráli (scéna ve třídě s otcem nádherná) i matka dokázala přispět svým dílem do dramatu, které v závěru vtahuje diváka opravdu intenzivně. Velmi fandím podobným filmům...neveselým a přesto posilujícím. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Lehotský ostáva svoj a zároveň sa elegantne vyhol žánrovému zaradeniu do sociálnej drámy tým, že hlavní protagonosti proste nie sú socky. Myslím, že väčšina Bratislavčanov socky nie sú, čím nechcem povedať, že sa máme všetci ako prasatá v žite, ale vďaka (minimálne v prípade matky) dostačujúcemu ekonomickému zabezpečeniu nám bude tento príbeh bližší. Relatívne chudobný sujet tu vlastne slúži na zloženie si omnoho bohatšej fabuly, pričom aké to bolo predtým a čo bude potom ostáva vo veľkej miere na diváckej predstavivosti. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Problém Niny tkvie v jej výraznej nevyváženosti. V príbehu je niekoľko slabých podpriemerných momentov, ktoré sú divácky nezaujímavé. Postavy sú dlho nevýrazné a snáď najväčším problémom je, že ich rozhovory nie sú uveriteľné, sú to len naučené dialógy. Niekedy som mala pocit, že im scenár ukázali tesne pred točením aktuálnej scénky, pretože inak si ich rozpačitosť neviem vysvetliť. Bibiana proste neverí, že je Ninou a to sa vo filme nemôže stať. Občas sa pozeráte na zábery, ktoré chceli vyznieť artovo, ale vyznievajú skôr smiešne. Vzápätí ich však vystriedajú naozaj zaujímavé momenty (húsenica-kukla-motýľ, myšlienka nabratia mesiaca žeriavom a úplným vrcholom je scéna ležiacej Niny a následne záber na žeriav nad ňou). Až posledných dvadsať minút dej naberá na obrátkach, diváka konečne preberá a dokonca aj drží v napätí. Nina pripomína vývoj slovenského filmu za posledné obdobie. Je to jazda po húsenkovej dráhe. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V mojich očiach je "Nina" tohtoročným najlepším slovenským filmom, ktorý som videl. Prečo? Lebo všetko na mňa pôsobí vierohodne. Nina je uveriteľná, jej rodičia sú uveriteľní, dialógy sú reálne, situácie, ktoré všetci prežívajú sú skutočné. Hoci už dávno nie som dieťaťom, nezabudol som na to, čo deti prežívajú. A nezabudol som na to, že určité momenty a určité slová, ktoré ako dospelí povieme im môžu atakovať celý život. Nechcem to rozoberať, aby som nezachádzal moc do spoilerov. Veľmi veľkým ťahúňom je hudba. Hudba a malé množstvo dialógov. No keď niekto niečo povie, pôsobí to ako veta, ktorú by tie postavy skutočne povedali. A hoci by sme asi chceli všetci, aby naše deti boli ako my, a rozmýšľali ako my, nikdy také nebudú. A preto nebudeme ich schopní pochopiť. Lebo všetci skôr či neskôr na to zabudneme,ako sme sa cítili ako deti. A fakt, že mnohé veci vnímame úplne, ale úplne inak. A tento film nám to podľa mňa fantasticky pripomína. Dospelí v ňom uvidia, že by nemali rúcať sny svojim deťom, lebo nikdy nevieme, aký vplyv to na nich môže mať. A často môže potom dôjsť k nešťastnej tragédii, ktorá môže síce rodičov opäť spojiť, no nikdy už to nevráti to, čo sa stalo. A tento film to ukazuje absolútne brilantne. Neveril som, že sa toto tohto roku stane. Ale máme tu slovenský film, ktorý by som mohol odporúčať všetkým. Lebo každý si z neho niečo odnesie. A každý si z neho podľa mňa odnesie niečo úplne iné. Teším sa, až si "Ninu" pozriem znovu. A hoci viem, že oscarovú nomináciu dostane film "Čiara", osobne by som ju doprial tomuto filmu. Pretože oveľa viac prehovára k bežným ľuďom, ktorí vnímajú problémy, ktoré sú oveľa bežnejšie. Pán Lehotský, ďakujem za tento zážitok. Hodnotenie: A+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Juraj Lehotský se zřejmě stává specialistou na sociální dramata o mladých plavkyních. Opět to funguje především díky Bibianě Novákové, která dokázala působit před kamerou za všech okolností přirozeně. Pohled na rozpadající se manželství z pozice dítěte, jehož rodiče si dělají vzájemně naschvály, je neveselý. Konec, kde hlavní hrdinka zmizela ze scény, a najednou mě mělo zajímat, co cítí rodiče, snad ani nemohl fungovat. Viděno s českým dabingem, ale nezdálo se mi, že by tomu nějak ublížil, jen mi dabování slovenských filmů do češtiny pořád přijde na palici. :-/ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento typ snímků je označován za citlivé a okouzlují poroty na filmových festivalech. Sobečtí rozhádaní rodiče chtějí vzít poslední radost osamělé dceři závodní plavání. Nina má překrásnou pomáhá výtvarnou kameru Norberta Hudce. Body dolů dává český dabing s výrazy typu „Ty se durdíš“. Robert Roth v roli otce, za svou roli dostal slovenskou obdobu Českého lva. Film ale o vině dospělých na dětských smutcích nepoví Nina nic nového. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ťažká sociálna dráma, ktorá nemusí mať ani tragický koniec na to, aby bola tragická sama o sebe.  Spočiatku som si myslel, že angažovanie Rotha do hlavnej roly nie je dobrý nápad. Má fantastický hlas, ale od vzhľadného herca má naozaj ďaleko, lepšie keď sa skrýva niekde v divadle a fetuje o dušu. Ale do tejto roly sa výborne hodil. Malý príspevok k tomu, ako rozvrátené rodiny ubližujú deťom. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Nina je velkou výzvu pro naše filmaře, natočit taky takové skutečné drama. Lehonstý se totiž slušně předvedl. Dokázal výborně pracovat s atmostférou a různými detaily. Navíc některé scénky, působí skutečně filmařsky úmělecky a ne směšně. V československé kinematografii je zpracování ojedinělé a odvážné., Přestě takhle se mají dramata dělat. Nemyslím, si ale že by film znamenal nějákou zněmu. Nicméně, je skutečně velkým zážitkem. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Nina sa na naturalizmus skôr hrá než by vyznievala reálne, jej improvizované repliky znejú... no, improvizovane a skrz slabých, amatérskych hercov (okrem skvelého Roba Rotha) a vykonštruovaný scenár som mu nezožral ani sekundu. Keby sa film viac venoval zaujímavej postave otca, jeho problému milovať dcéru predstavujúcu výsledok nešťastného vzťahu, mohlo by z toho vypadnúť niečo moc zaujímavé. Takto je to iba ak povrchné a naivné. Čo je škoda lebo ide o veľmi nosnú tému. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Nina je depka ako trám. Hodnú chvíľu potrvá, než si na ňu zvyknete. Moja rodná Bratislavčina vždy poteší. Ninin unisex výzor prekvapí. Dialógy sú asi najväčším pozitívom. Trefné, realistické. Skutočne biedny bol zvuk! Občas som sa musel veľmi sústrediť, aby som rozumel. Žiaľ námet filmu nie je veľmi originálny a scenáristi sa ani nepokúsili o dejový zvrat či vývoj postáv. Zato atmosféra je super hustá a kamera sa hrajká. Sú tam aj komponované scény, čisto len pre kameru. Myslím, že filmík bude mať žatvu na festivaloch. Presne toto je dnes in. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Sociálna dráma s témou rozvráteného manželstva, ktorého obeťou sa stala 12-ročná Nina. Najväčšou prednosťou celého filmu je samozrejme to realistické zobrazenie celej nelichotivej situácie, v ktorej sa hlavné postavy ocitli. Rozvod rodičov a striedavá starostlivosť nie je zrejme nič, po čom by dieťa túžilo. A tak sa Nina dostáva do pomerne vyhrotených situácií a "prestreliek" medzi rodičmi. Skvelo vystihnuté po všetkých stránkach, aj keď dialógy mohli byť v niektorých momentoch aj trefnejšie. Celkovo to však bol film hodný 4* ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

52. KVIFF - České a Slovenské filmy nikdy nebyli pro mě. Tenhle nebyl výjimkou, i když téma bylo skvělé. Rozvod rodičů z pohledu malé slečny, která tím vším bohužel trpí, tak moc, že se ztratí, aby jim ukázala, že na ní přece záleží nejvíce. Téma skvělé, ale zpracování se mi vůbec nelíbilo. Ve filmu byla spousta zbytečných scén, které bych dala úplně pryč, protože byli zdlouhavé a nudné. Výkon herců ale hodnotím jako velmi pozitivní. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dva a půl roku čekání, kdy se to někde konečně objeví ke zhlédnutí a nakonec to dopadlo tak, že mi Juraj Lehotský znovu potvrdil, že moc neumí. Tady fakt chtělo hodně zapracovat na psychologii postav, protože hlavně kvůli její absenci se celé to sociální drama rozpadá a moc nefunguje. Takhle zde všichni nějak jednají a přitom já nechápu, proč matka Niny svoji dceru moc nemusí, proč se její rodiče rozvedli, proč to Nině nejde ve škole (což se dá jednoduše odvodit, ale jak si tím mám být jistý, když tam jsou ty záběry ze školy dva a ani v jednom neprobíhá výuka?), proč a kde si její máma nabrnkla nějakého Němce, který k Nině evidentně vůbec nemá žádný vztah, proč má její matka tak velký problém s plaváním a chce na ni volat policii, když jde na závody... a takových otázek mám ještě mnohem víc. A přitom jsou pro pochopení toho všeho dost potřebné, protože bez toho to skutečně nemá moc jak fungovat. Potom to prostě působí prvoplánově a vykonstruovaně, i když se to snaží o realističnost. Vlastně se to ani nikam neposouvá a to, na co člověk vyloženě čeká (útěk), se odehraje až úplně na konci, jako nějaké velké finále. Přitom tam to začne být nejzajímavější a ačkoli (částečně) otevřené konce u těchto dramat většinou můžu, tady mi přišel nedostatečný, jako by na tom Lehotský nechtěl víc pracovat, protože většina filmu na mě skutečně působila jen jako úvod. Ale musím uznat, že na rozdíl od Zázraku to má kromě hodně solidní filmařské stránky i určitou snahu něco vyprávět - ale ještě asi bude dlouho trvat, než vyplodí něco povedenějšího. Kdoví, jestli nenatočí něco s vyloženě zajímavým námětem, asi se k Lehotskému už jen tak nevrátím. 2* ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(141/2017) / Výborné vykreslenie depresívnej nálady hlavných postáv, maximálne využite hudobného motívu a Robo Roth. Tri hlavné pozitíva Niny. Film sa klasicky nevyhol pár dialógom, ktoré trošku trhali uši a chvíľam kedy príbeh trošku pokrivkával. Taká slovenská klasika. Ale pozitíva jednoducho prevažovali. Ako bonus pre mňa sa natáčalo v Bratislave a tá je pre potrebu stvárnenia pochmúrnej nálady absolútne vhodná ☺. Nadšený som bol zo záveru, ktorý mal silu a nič sa zbytočne nenaťahovalo a nevysvetlovalo ako to býva zvykom. (8/10) ()

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama