Reklama

Reklama

Z lásky nenávist

(TV film)
  • angličtina When Love Turns to Hatred (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Všechny chtěly jen normálně žít. To, co následovalo po svatbě, si neuměly vůbec představit. Dokumentární film sleduje příběhy pěti žen, které prošly psychickým i fyzickým týráním ze strany partnera/manžela a našly sílu o svých otřesných zážitcích promluvit. Domácí násilí je v České republice stále velmi rozšířené. Podle výzkumu zadaného Asociací pracovníků intervenčních center ČR v roce 2015 je v České republice obětí domácího násilí každá šestá žena a každý dvaadvacátý muž. Necelá polovina žen a téměř 40 % mužů někdy přišlo s domácím násilím do styku, ať už jako oběť, násilník, svědek či jako ten, kdo zaznamenal případ domácího násilí z doslechu. Dokument Z lásky nenávist přináší autentické výpovědi několika žen, které zažily za zavřenými dveřmi svých domovů nesnesitelné psychické i fyzické týrání. Všechny příběhy mají něco společného. Na začátku to vypadalo jako normální vztah z lásky a partner se jevil jako pozorný a láskyplný muž, na kterého je spolehnutí. Postupně však ženu začal izolovat od přátel a příbuzných, podrážel její sebevědomí, ponižoval ji, hrubě nadával, žárlil a v některých případech došlo k nejhrubšímu fyzickému násilí, k znásilňování a ubližování dětem.

Lenka z jižní Moravy vydržela ve vztahu, kdy ji manžel psychicky týral, 22 let, než se odhodlala na radu psycholožky zavolat do krizového centra. Dnes je rozvedena a má normální partnerský vztah. Jana z Královéhradeckého kraje byla poprvé vdaná 5 let a rozvedla se kvůli psychickému týrání. Násilníka si vybrala i napodruhé a její druhý muž byl za týrání podmínečně odsouzen. Dnes je vdaná potřetí, konečně šťastně. Kateřina ze Zlínska žila s manželem 14 let. Její muž byl odsouzen nepodmíněně za trestný čin týrání osoby žijící ve společném obydlí, týrání osoby svěřené, ohrožení mravního vývoje dítěte, nebezpečné výhružky zabitím a znásilnění. Dnes Kateřina s novým přítelem a dětmi žijí jako normální rodina. Brutální fyzické násilí zažila před mnoha lety Dagmar. S násilníkem strávila ve společné domácnosti 9 let. Rozvedena byla z důvodu násilného chování manžela. V rozsudku je zmíněna vina žalovaného. Od té doby žije již 25 let zcela sama, zabarikádovaná v domě na samotě. Daria z Vysočiny byla vdaná 19 let. Manžel ji trhal vlasy, zlomil nos, Daria má dodnes zdravotní následky domácího násilí. Agresor byl podmínečně odsouzen za zločin týrání osoby žijící ve společném obydlí. Dnes Daria sama pomáhá ženám v obdobné situaci. Dokument otevírá otázku týrání s důrazem na celé sociální okolí obětí, jejich rodiny a celospolečenské podhoubí. Typické pro domácí násilí je to, že oběti jej často skrývají, nepřiznávají a tají. Otřesné výpovědí těch, kdo přežili domácí násilí, jistě vzbudí u diváka emoce, spoluprožití a touhu vědět, jak mohou žít oběti těchto zkušeností s jejich psychosomatickými poruchami, způsobenými přežitím domácího psychického nebo i fyzického týrání. Doufejme, že jejich svědectví pomůže a varuje statisíce dalších a ukáže jim cestu z domácího pekla. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím, jak hodnotit tento dokument. Přijde mi až nepatřičné hodnotit nějaké jeho zpracování, jak na mě působil, co hudba a ty věci okolo. Něco zkrátka hodnotit tak úplně nejde. Prostě se to nehodí. Můžu jen napsat, že jsem opravdu ráda, že tomu ty ženy zavčasu unikly, že to těm zk... zas... sráčům nevyšlo a tyto ženy žijí dál a některé z nich dnes šťastně - což je podle mě ta největší prohra těch zmetků, co si na nich takovou dobu vybíjeli své komplexy. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Třetí znásilnění jsem už ani necítila...". "Naštěstí jsme bydleli v přízemí, takže jsem vystrčila děti v pyžamkách ven, aby neviděly, co bude následovat.... Průměrná výpovědní hodnota i zpracování pěti extrémních případů domácího násilí s relativně šťastnými konci. Dokument, který čeká na slzy, aby je poté zbrklé a detailně zabíral. Osobně mi rozhodně chyběla větší osvěta, jež by se vryla do paměti diváků daleko více a nezmizela by po přepnutí programu či opuštění projekce a zamáčknutí slzičky. Rozhodně souhlasím i s názorem, že samotným základem kvalit jsou samy protagonistky. ()

Reklama

bubun 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co tady píšou někteří uživatelé, že jako "chlap si k ženě dovolí jen to, co ona mu dovolí", to je teda hodně omezenej pohled. Komenář uživatele Redak - nevim, o co jde, ten člověk trpí nějakou velikášskou představou o sobě a své vtipnosti. Nejlépe to podle mě vyjádřila uživatelka ibeh, začarovanej kruh, těžký z toho vystoupit. Tento dokument jsem si musela pustit snad napětkrát, jakej to byl hnus. Např.s tím análním znásilněním během kojení potomků (!), to se mi vyloženě zvedal kufr. Trošku mě štvala ta nejstarší paní, když vyprávěla, jak si jejích monoklů a modřin všimly kolegyně v práci, a ptaly se jí na to. Ona sama přiznává, že to bagatelizovala, nějak zamluvila či odmávla, ale vzápětí k tomu dodá, že to nebraly dostatečně vážně a že jí nepomohly, a ještě to celé podá, jako kdyby za to, že v tom setrvala tak dlouho, mohl někdo jiný (v tomto případě ony, ty kolegyně). Z mýho pozorování a (naštěstí ne osobních - v roli oběti či nejbližších) zkušeností to spíš vypadalo tak, že třeba měly i snahu jí pomoci, ptaly se jí, možná přišlo několik třeba i nevyžádaných rad, ale když v tom ta žena zůstala a neodešla, nebo se neobrátila na patřičný odborníky či instituce, tak s tím už holt ty kolegyně nic neudělaj. Pokud teda nejsou toho domácího násilí přímými svědky, což v práci asi těžko. ()

Tucinka 

všechny recenze uživatele

....to snad ani nenííííí možný... bulím jak želva...proč to ty ženy snášely ....to je šílený... neumím se do toho vžít nesoudím, ale je to brutální 😢 ...MUSELA JSEM TO CHVÍLEMI PAUZOVAT BO TO SE FAKT NEDALO :( , ***** VŠEM TĚM ŽENÁM, ŽE O TOM DOKÁZALY MLUVIT NA KAMERU A TŘEBA TÍM POMOC JINÝM ŽENÁM, KTERÉ JEŠTĚ NEDOSPĚLY DO STÁDIA TAKOVÉHO MEGA TÝRÁNÍ OD "MUŽE" ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Svůj empirický pohled na jednotlivé fáze partnerských vztahů jsem analogicky sepsal už v base a loni jsem ho zanechal i tady v deníčku. Mezitím jsem se o božské trefnosti svých slov přesvědčil už mnohokrát a dokonce jsem se s nimi stihl konfrontovat osobně. Koloběh mých pocitů se opsal až znepokojivě identicky, skoro jako bych si predikoval vlastní věštbu; zřejmě jsem se lecčemu přiučil od dvojice milých spoluodsouzených romských kolegů, kteří mi každé ráno za tři cigára a snídani vyvěštili, že dneska nedostanu přes držku. Jen si dovolím svoji tehdejší naivní terminologii překřtít z Okouzlení-Souznění-Chřadnutí-Znechucení na Postižení-Trpění-Uvědomění-Prozření. Ovšem abych svoje vztahové poznatky aktualizoval minimálně o komentované téma, hodí se dodat to napříč staletími proklamované: „Každé ráno, když vstaneš, zbij svoji ženu. Nevadí, že nevíš za co. Ona ví.“ Ženy je potřeba bít. Proč? Protože se bijeme všichni. O muže se starat nemusíme, my jsme idioti, zpravidla plaší, introvertní typy, bojíme se denního světla a lidí, po syknutí pivního víčka však ožíváme a chodíme do ulic potírat spravedlnost a vyvolávat konflikty, stačí jeden prosebně debilní pohled od týpka před barem, kterýmu nefachá zapík, abychom konečně zužitkovali všechny ty hodiny tvrdý dřiny v posilovně a jali se rozbít atom přímo do víru jadernýho intelektuálna. My se pomlátíme sami. Pak tu máme děti. Děti fackujeme běžně, sem tam nějaká pěst a klečení v koutě, jakýkoliv protivný zapištění spolehlivě spraví jedna přesně mířená bomba. Tak proč bychom, dohajzlu, neměli řezat i čubky? Zde je set pěti stoprocentně stupidních dotazů, který si zaslouží sadistický zacházení už z principu: „Zlatíčko, jsem v těch odporně rudých šatech, co mi tak esteticky konturují celulitidu, hubená?“ Mrd, příště se neptej. „Zlatíčko, nevadí, že moje matka, co tě tak bytostně nenávidí, přijede zítra na oběd?“ Hlavička přímo na rypák. „Zlatíčko, mohl bys po sobě laskavě pokládat prkýnko, páč mně to každej den přidělává navíc jednu a půl vteřiny práce plus deset vteřin vyčítání?“ Šup, levej hák akorát na trojúhelník. „Zlatíčko, já vím, že moc nemusíš mrkve, ale dneska jsem udělala mrkvovej salát s mrkvovým koláčem, mrkvovým koktejlem, mrkvovým krémem a mrkvovým hradem postaveným na dvorku.“ Jedna ode mě a druhá rovnou o stěnu. „Zlatíčko, i když už dva měsíce spíš se svojí bejvalkou, miluješ mě ještě?“ Dvojitej kop z otočky bez upozornění... Borci, co maj na tohle nervy a do bezvědomí hlásaj, že „ženu ani květinou neuhodíš“, jsou buď panicové nebo homosexuálové. Da svidáňija! ()

Zajímavosti (1)

  • Kateřina, která v závěru snímku hovoří o tom, jak jsou s novým partnerem konečně rodina, od něj musela po skončení natáčení ze stejných důvodů odejít. (puchal)

Reklama

Reklama