Reklama

Reklama

Ležáky - osada, která ztratila své obyvatele, nikoliv však paměť

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2002, 30 min

Obsahy(1)

24. června 1942 byla za spolupráci s odbojem vypálena obec na Chrudimsku. Dokument A. Němce z roku 2002 se vrací k historickým událostem, které vedly k nelítostnému činu okupační moci. Jen dva týdny po demonstrativním vypálení Lidic se odplata okupantů za atentát na protektora Heydricha snesla i na malou osadu nedaleko Chrudimi. Zatímco za tragickým osudem Lidic stálo nešťastné nedorozumění, Ležáky byly vyhlazeny v důsledku vyzrazení tajné vysílačky Libuše, tajně umístěné v lomu nedaleko obce. Měl ji na starosti ležácký mlynář Jindřich Švanda, který byl prozrazen výpovědí výsadkáře Karla Čurdy a následně zatčen a mučen. 24. června v brzkých ranních hodinách obklíčily Ležáky jednotky pod vedením gestapa a obyvatelé byli převezeni do pardubické vily Zámeček. Odpoledne byly všechny domy v obci zapáleny a ve večerních hodinách se konala poprava všech 33 obyvatel starších 15 let. Ležácké děti čekala internace do polské Lodže, kde pouze dvě dívky prošly selekcí jako vhodné k německé převýchově. Zbylých 11 dětí bylo pravděpodobně usmrceno v plynové komoře v Chelmnu... Dokumentární snímek bohatý na vzpomínky pamětníků z okolních obcí uvádíme k uctění památky obětí jedné z nejtragičtějších událostí období protektorátu. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

shakened 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ dokumentu, který by se měl vyučovat a pouštět školákům místo nesmyslsných stránek v učebnicích dějepisu . Trochu víc mi vadí mentorující Pithart, který přeskakoval ze strany na stranu kvůli porevolučním funkcím. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Operácia Silver A bol krycí názov výsadkovej operácie pripravenej 2. oddelením ministerstva národnej obrany exilovej československej vlády v Londýne. Vysadení boli v 2,37 ráno dňa 29.12. 1941 lietadlom 138. letky RAF nadporučík Albert Bartoš, rotmajster Josef Valčík a slobodník Jiří Potůček. Nepresnou navigáciou boli vysadení o 40 km ďalej. Valčík sa stratil a tak sa skupina dala do kopy až 31.12.1941. Prvé stanovisko rádiostanice bol lom Hlboká u Ležákov, po neúspešných pokusoch dňa 15.1.1942 nasledovalo zdarné spojenie s londýnskym odbojom. Ďalšieho pol roka vysielačka nefungovala až 10. júna ale už z ležackého mlyna vysielali až do 17.6.1942, kedy sa vysielačka presťahovala na Bohdašín. 26.6. odišla posledná depeša, gestapo už im bolo v pätách. Dva týždne po vyhladení Lidíc prišli na radu Ležáky. Aj keď vysielačka bola 17.6. odvezená z ležáckeho mlyna, po brutálnom výsluchu mlynára Švandy dosiahlo gestapo svoje, priznanie, že o činnosti vysielačky vedeli všetci obyvatelia Ležákov. Poobede 24.6.1942 príslušníci Schutzpolizei z pardubickej roty 20. záložného policajného pluku Böhmen sústredili všetkých obyvateľov v lome a odviezli ich do Pardubíc. Na popravisku v Zámočku bolo zastrelených 33 obyvateľov, z trinástich deti boli 2 vybrané na ponemčenie a ostatné deti zavraždené v koncentračnom tábore Chelmno. Zaujímavosťou je že v auguste 2014 sa našli na povale domu v kúpeloch Bohdaneč dve antény, pozostatok výbavy šifranta skupiny Selver A Jiřího Potůčka. Dokument aj takým spôsobom vzdáva hold ľuďom, ktorí sa postavili na odpor tej obludnej mašinérii v Protektorátu Čechy a Morava ale aj miestnym kolaborantom. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama