Reklama

Reklama

Deset let lásky

  • Slovensko 10 rokov lásky (více)
Slovensko, 2017, 95 min

Režie:

Adam Hanuljak

Scénář:

Adam Hanuljak

Kamera:

Peter Kotrha

Hudba:

Karol Mikloš

Obsahy(1)

Slovenský časosběrný dokument o pěti různých evropských rodinách na téma rodičovství sleduje strastiplnou snahu o zachování vztahu... Na celém světě se mladí lidé milují a vstupují do manželství s nadějí, že ta jejich láska všechny útrapy překoná a bude trvat až za hrob. Jenže každodenní realita je jiná a ledacos semele. Po dobu deseti let sleduje Adam Hanuljak s různými časovými odstupy život pěti vybraných rodin, na Slovensku, v Česku, ve Finsku a Rumunsku. A láska, která na začátku dávala naději, se kdesi poztrácela. Je tomu ale tak vždy a všude? Každá z rodin žije v osobitém světě a řeší odlišné problémy, o nichž podává intimní a otevřené výpovědi. Všechny příběhy mají ale něco společného. Touhu stát se rodiči bez ohledu na jakékoliv překážky. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

tron 

všechny recenze uživatele

„Mama musí byť silná.“ Mám veľmi rád časozberné dokumenty, ale na Třeštíkovú sa len tak niekto nechytá. Bohužiaľ, ani toto. Nie je to zlé a má to správnu časozbernú poetiku, ale niečo tomu chýba. Miestami je to až jemne nudné. Chcelo to niečo viac. Ale neviem čo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neplánované rodičovstvo, to je možno to najlepšie rodičovstvo na svete. Deti vyrastú a pomerne mladý 35-ročný človek má voľno pre seba s partnerom. Teda pokiaľ sa s ním nerozíde, alebo si nepořídí detí toľko, že je to na trvalý plný úväzok, prípadne celých 10 rokov filmu dokončuje jeden dom. Rôzne krajiny, podobné problémy. Film krásne ukazuje, ako sa (ne)naplnia sny ľudí z mladosti, a tak to vlastne v živote chodí a môže to potvrdiť skoro každý v strednom veku. Ako to vidia starší ľudia, to napíšem o pár desaťročí, a s nadšením o nejaké desaťročie očakávam pokračovanie tohto filmu. Som rád, že česká dokumentaristka Třeštíková má zdatného nasledovníka. –––– Asi to klesá na intenzite trošku. V zásade. A možno stúpa na kvalite. Klesá na intenzite, a stúpa na kvalite, ja mám dosť. – Sakra, som ešte mladá na to, aby som mala raz mesačne. Mala sex. –––– Ja nechcem byť v puberte, chcem byť ešte dieťa. No v tom veku sa veľa vecí zmení, všetci sú z toho vystresovaní. ()

Reklama

Generi 

všechny recenze uživatele

Dávam plný počet za tento priekopnický počin - zobraziť obyčajné životy obyčajných ľudí v rôznych krajinách. Vo Fínsku si dve deti urobili deti a potom sledujeme, ako partner- očividne narkoman- sa len potáca životom a dievča musí rýchlo dospieť a byť zodpovednou mamou. V Česku sa z nenápadného páru stane veľmi pekná rodinka so 4 dcérami. Na Slovensku sa jedna veľmi sympatická rodinka s 2 dcérkami rozvedie a druhá s jednou dcérkou takisto - tam som to ale čakala od začiatku, pretože manželka na mňa už ako mladá pôsobila ako dôchodkyňa. No a posledná rumunská rodina funguje celý život na "vítacom a lúčiacom" princípe a očividne to funguje. Pani je šťastná, že manžel z Nemecka nosí peniaze, ona sa zatiaľ stará o deti a o domácnosť- keď sú spolu, užívajú si to a neriešia blbosti. Asi návod na šťastné manželstvo- ak žena nie je náročná a nechce všetko hneď. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Deset let lásky má nejspíš ambici zobrazit přístup k rodině, ke vztahům a lásce obecně v různých krajinách. To se mu i zpočátku daří. Protože se postupně dozvídám, jak jednotliví lidé přistupují k domácnosti a výchově. Bohužel je vše, a to i zásadní momenty v životech rodin, pouze ve formě výpovědí. Těžko si tak Finové udělají představu o Češích a Češi zase o způsobech v Rumunsku. Prostě se všichni sesednou a povídají. Chybí mi víc zachycených momentů běžného života. Všechny rodiny pak dostávají téměř stejný prostor, i když je už po chvíli patrné, že některé by si ho zasloužili více, minimálně proto, že se v jejich životech odehrávají zajímavější, dramatičtější, tragičtější nebo závažnější události, které by stály za zachycení, zatímco jinde ne. Třeba rumunská rodinná historie stojí na poklidném manželství, kde jediná věc, kterou vlastně řeší, je odjezd manžela do zahraničí. Filmaři se také striktně, možná až s profesorskou přesností, drží toho, že všechny rodiny odpovídají na jednu tutéž otázku a stejné téma pomocí střihu musí probrat všichni pěkně za sebou. Má to něco do sebe, není v tom chaos, ale občas by nějaké překvapení pro diváka, změna rytmu, byla lepší. I tak bych si těchto dokumentů žádal víc, protože byť se Evropa podstatně zmenšila, a mnoho věcí je pořád stejných aťz žijete, kde žijete, pořád je zajímavé podívat se za hranice a porovnat, jak žijí tam a jak zde. V tomto ohledu je dobré konstatovat, že všechny rodiny si stěžovaly na nedostatek financí, které jsou k založení rodiny nebo pořízení bydlení třeba. Možná by se místo dravé a agresivní migrace mohla EU zaměřit na zlepšení potřeb Evropanů tak, aby byla podpora rodin větší a zvýšila se i porodnost. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument pro mě začat být opravdu zajímavý až v poslední čtvrtině. Jak se mohli ty lidi po deseti letech změnit fyzicky k nepoznání? Ze začátku u párů převažovaly přitažlivé síly , bylo vidět kdo má jako psychickou vzdálenost od druhého.Kdy se dotyční cítí dobře a špatně kvůli vzájemné vzdálenosti, touhy nebo odporu. Také jsem odhadoval, kdo z páru je tzv. deflekor. Ten cítí k partnerovi agresi, při odloučení úlevu, žárlí málo nebo vůbec, ukončuje nebo zkracuje telefonáty. Zdá se mu, že kvůli vztahu o něco přichází. O tomto doporučují výbornou knížku psychologa Jeronýma Klimeše Partneři a rozchody v níž popisuje šest fází rozchodu, z nichž viditelné jsou jen poslední dvě fáze. Popisuje také rozchody "blesk z čistého nebe", "ještě před pěti hodinami mě objímala". V tomto dokumentu je dost velký střih, takže jednotlivé fáze nejsou tolik vidět, ale něco přece. A celkově to na působilo jako vysvětlení, proč je v Evropě tak nízká porodnost a obyvatelstvo je postupně nenápadně vyměňováno za africkou a arabskou kulturu. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama