Reklama

Reklama

Vábení výšek

(festivalový název)
  • Slovensko Vábenie výšok (více)
Trailer
Slovensko, 2017, 105 min (Televizní verze: 2x53 min)

Obsahy(1)

Himaláje - najvyššie hory našej planéty. Pre niekoho len čísla v štatistike a miesto na mape. Pre iných náročné výzvy. Muž, ktorý stál ako prvý na Evereste, v tom má jasno: "Mierte vysoko, v ľahkom víťazstve je málo statočnosti." Víťazstvá a prehry však oddeľuje tenká čiara. Slovenské horolezectvo v 80. rokoch prežívalo na osemtisícových štítoch hviezdne hodiny. Niektoré z úspechov boli zaplatené životom. Dokumentárny film Vábenie výšok mapuje vývoj slovenského himalájskeho dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva. (ASFK)

(více)

Recenze (25)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Silná výpověď lidí s velkým odhodláním a srdcem pro vlastní sen. Sen v mrazech a blízko smrti v královstvím sněhu a ledu Himálajských hor. [MFF Cinematik 2018] ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Vôbec neľutujem, že si nenechám ujsť žiaden film Pavla Barabáša. Sú to filmy, vrátane tohto, pri sledovaní ktorých vôbec nie je dôležitý vzťah diváka k horolezectvu, pretože sú to filmy o človeku a jeho snažení, o jeho súťaživej zložke zabudovanej do DNA. Okrem toho oceňujem, že sa Pavol Barabáš nevyhýba pohľadu do zákulisia, v ktorom je množstvo ľudí, ktorí v etape prípravy akcií hádžu polená pod nohy a v prípade úspechu nastavujú hruď na pripnutie vyznamenaní. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Tento dokument je obrovská pocta československého himalájskeho horolezectva a jeho otca Ivana Gálfyho. Hodnotný, obsažný a miestami dokonca dramatický pohľad na rôzne expedície sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Osobne som o týchto výpravách doteraz nevedel a počúvať majstrov vo svojom remesle spomínať na svoje najlepšie roky bolo skvelým zážitkom. Najviac priestoru dostal pán Róbert Gálfy (syn Ivana Gálfyho), ktorý má neskutočne príjemný hlas a užil by som si to, hoci by čítal telefónny zoznam. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Zkušený slovenský dokumentarista Barabáš mistrovsky převedl na plátno poctu Slovenským horolezcům. Po trochu vlažnějším začátku nesmírně poutavě udělaná expedice na Everest těžkou Bonningtonovou cestou. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak poutavé, ucelené a inspirativní jako podobně koncipované "České himalájské dobrodružství", ale jako portrét Ivana Gálfyho solidní. Jako svědectví o slovenském dobývání (nejen) osmitisícovek by to chtělo trochu víc rozvinout. Vyprávění "pamětníků" je však chytlavé a dává cenné svědectví o tom, že mnohdy nešlo "jen" o boj s horou a fyzickými schopnostmi, ale také mezi horolezci samotnými a v neposlední řadě pochopitelně i komunistickým aparátem. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument Pavola Barabáše, který s odstupem mapuje legendární himalájské výstupy z 80. let, kdy slovenští (českoslovenští) horolezci patřili speciálně při himaláských expedicích k nejlepším a nejúspěšnějším na světě. Spousta zajímavých vzpomínek (i těch méně známých) od přímých pamětníků, skvělé horské záběry i dechberoucí rozhovory. Vzpomínky na Ivana Gálfyho, který toho udělal pro himalájské expedice (tehdejší a vlastně i ty budoucí) tolik, co nikdo jiný. Zajímavé komentáře k tehdejším úspěšným i těm méně úspěšným výstupům. Je horolezeckou pravdou, že vylézt na vrchol je obtížné, ale je to (speciálně u nejvyšších vrcholů) jen ta menší polovina úspěchu, ta druhá, úspěšně se vrátit, bývá ještě nesnadnější a hranice mezi úspěchem a "neúspěchem" bývá někdy velice úzká. Navíc se říká, že "(pokořená) hora někdy nerada pouští zpátky". Velké úspěchy byly bohužel někdy zaplaceny i tragediemi. Po poslední čtyřnásobné tragedii při sestupu z Everestu (po úspěšném výstupu alpským stylem) byla (bohužel) další himalájská expediční dobrodružství i špičkové slovenské horolezectví na delší dobu dost destabilizovány. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Na dokument sem narazil díky Barnabášoj, kterýho už pár let sleduju. Dělá to dobře a vybírá si správný lidi, kteří mu převypráví skutečný příběhy. Tenhle se točí okolo jednoho chlápka, kterej dával celej svůj život dohromady výpravy do za hraničí, samosebou nejvíc do Himalaja. Trošku škoda je, že těch výprav je tolik, že se na každou osmitisícovku dotanem tak na 2 minutky, takže jednotlivý příběhy zůstanou nevyřčeny. Ale to hlavní , to tam je. No a míchání záběrrů z amaterský kamery z hor / záběry komoušské televize z propagandy, to je věc. Respekt všem, kteří se kdy odvážili do vopravdockejch hor. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Skvelým spôsobom nakrútený dokument o prvých (česko)slovenských horolezcoch, ktorým sa darilo zdolávať himalájske osemtisícovky. Ťažko si viem predstaviť, že by to šlo nakrútiť lepšie a pútavejšie a to hovorím ako človek, ktorý sa o horolezectvo príliš nezaujíma. Zato turistiku milujem, a tak krásne zábery majestátnych hôr oceniť dokážem. Na dokreslenie celkového obrazu slúžia zaujímavé dobové dokumentárne prestrihy. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Ďalší spomedzi Barabášových vydarených vysokohorských dokumentov, tentoraz so zameraním na československé horolezectvo v rámci minulého režimu, sledujúc jeho vývoj od počiatočných fáz cez prvé zahraničné výpravy a s tým spojené príkoria až po najväčšie úspechy/zdolané vrcholy. Gró dokumentu je venované osobnosti Ivana Gálfyho a teda nazeraniu na tématiku skrz jeho činnosť, ktorú bezpochyby možno považovať v rámci onoho horolezectva daných rokov za najzásadnejšiu. Páčilo sa mi zakomponovanie pomerne slušnej porcie dobových záberov/fotiek, svedectvá zúčastnených a taktiež občasné vsunutia dobových novinových útržkov. Rozhodne prínosný a pekný dokument, ktorý odporúčam jednak zanieteným/rekreačným horolezcom resp. ľuďom ktorých daná tématika zaujíma, ale takisto laickej verejnosti, ktorej - podobne ako mne - skrátka vyhovuje Barabášov pohodový dokumentaristický štýl. Poznámka - videné v celovečernej kino verzii. 80% ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Určitě ne tak zajímavý a strhující snímek, jako některé dřívější dokumenty Barabáše. Taky některé pasáže dost upozaděny a není (možná úmyslně) tak kvalitně filmařsky vystavěno. I tak ale pěkné pokoukání. ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

Videné ako celovečerák v Kine SNP. Vábenie výšok je viac dokumentom o Ivanovi Gálfym ako o našich horolezcoch v Himalájach. Ale to nemyslím, ako výčitku, skôr ako konštatovanie. V každom prípade je to aj krásny dokument o fascinujúcich výkonoch horolezcov (nielen) v najvyšších horách sveta. Výpovede jednotlivých aktérov sú dychberúce a tých 100 minút ubehne ani neviete ako. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument o slovenskom výškovom horolezectve. Aj keď je to prezentované vo všeobecnosti, tak je jasne vidno, že je to skôr ako pocta pre Ivana Gálfyho. Čo je dobre, kedže ten človek dokázal niečo neskutočné a je veľká škoda, že sa o ňom už dnes moc nevie a mladý o ňom nevedia vôbec. Je smutné, že takýto výborný slovenský dokument je tak málo docenený. Bol som na tom v kine, kedže rád podporím slovenských tvorcov a bolo veľmi smutné, že som tam bol jediný s kamarátom a ešte jedným starším pánom. Takéto filmy majú málo pozornosti v kine a práveže na takéto filmy by mali chodiť mladý a podľa mňa by na to mali chodiť aj zo školy, aby sa o tom viac dozvedeli, kedže takéto veci sa ani NEVYUČUJÚ! Je to veľká škoda. Každopádne je to film výborný a výpovede horolezcov sú dychberúce a neuveriteľné. Taktiež aj zábery sú parádne. Odporúčam film všetkými desiatimi! ()

Polcas 

všechny recenze uživatele

Prvý diel je viac-menej pocta Ivanovi Gálfymu. S tým nemám najmenší problém ale po tom čo som si pozrel Everest, the Hard Way musím uznať, že diel druhý pôsobí chaoticky a neucelene. Človek sa začne strácať v tých expedíciách, menách, kto akú horu a kedy liezol. V Everest,the Hard Way som tento problém nemal, Navyše výpovede Fialu,Boningtona a ďalších lepšie ozrejmia čo sa tam vlastne stalo. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý ma nezaujal vôbec. Pred športovými výkonmi klobúk dole, ale filmovo ma to nebavilo vôbec. Mal som pocit, akoby som len počúval nejaký podcast. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tento dokument nie je pre každého, ale tí, ktorých zaujíma horolezectvo ako také, pre tých je to povinnosť. Mňa úplne dostali tie nádherné obrazy veľhôr a to odhodlanie ľudí ich zdolať. Muselo to byť niečo neskutočné a týmto ľuďom ozaj patrí úcta za odvahu, ktorú mali. Historické zábery sú tiež poctivo spracované a v podstate Barabáš opäť ukázal, že je majstrom podobne ladených dokumentárnych snímkov. 85 % ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, najmä pre moju generáciu, ktorá bola v 80tch rokoch 20.storočia ešte mladá na to, aby si to pamätala. Ukazuje, že aj Československé horolezectvo sa nemuselo pred svetom kedysi hanbiť. Silné osobnosti horolezectva, s pútavými hlasmi, na ktoré sa dobre pozerá aj ich počúva. Jedna hviezda dole za menej detailnejšie spracovanie výstupov, resp. najmä tragických zostupov. EDIT: po zhliadnutí dokrútok a vystrihnutých scén je len škoda, že sa do filmu nevošli. Vytvorili by širší kontext. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by mohl na plátně vyseknout takovouhle poklonu Ivanu Gálfymu než Pavol Barabáš. Opět parádní dokumentík. A Himalájské výstupy z 80. let....paráda,perfektně sestříhané s pěknými vztupy. Další originální dvd,které nesmí chybět do sbírky od P.Barabáše. ()

Reklama

Reklama