Reklama

Reklama

Vábení výšek

(festivalový název)
  • Slovensko Vábenie výšok (více)
Trailer
Slovensko, 2017, 105 min (Televizní verze: 2x53 min)

Obsahy(1)

Himaláje - najvyššie hory našej planéty. Pre niekoho len čísla v štatistike a miesto na mape. Pre iných náročné výzvy. Muž, ktorý stál ako prvý na Evereste, v tom má jasno: "Mierte vysoko, v ľahkom víťazstve je málo statočnosti." Víťazstvá a prehry však oddeľuje tenká čiara. Slovenské horolezectvo v 80. rokoch prežívalo na osemtisícových štítoch hviezdne hodiny. Niektoré z úspechov boli zaplatené životom. Dokumentárny film Vábenie výšok mapuje vývoj slovenského himalájskeho dobrodružstva od jeho počiatkov až po prelomové udalosti na Mount Evereste, ktoré vyvrcholili v tragické okamihy slovenského horolezectva. (ASFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument Pavola Barabáše, který s odstupem mapuje legendární himalájské výstupy z 80. let, kdy slovenští (českoslovenští) horolezci patřili speciálně při himaláských expedicích k nejlepším a nejúspěšnějším na světě. Spousta zajímavých vzpomínek (i těch méně známých) od přímých pamětníků, skvělé horské záběry i dechberoucí rozhovory. Vzpomínky na Ivana Gálfyho, který toho udělal pro himalájské expedice (tehdejší a vlastně i ty budoucí) tolik, co nikdo jiný. Zajímavé komentáře k tehdejším úspěšným i těm méně úspěšným výstupům. Je horolezeckou pravdou, že vylézt na vrchol je obtížné, ale je to (speciálně u nejvyšších vrcholů) jen ta menší polovina úspěchu, ta druhá, úspěšně se vrátit, bývá ještě nesnadnější a hranice mezi úspěchem a "neúspěchem" bývá někdy velice úzká. Navíc se říká, že "(pokořená) hora někdy nerada pouští zpátky". Velké úspěchy byly bohužel někdy zaplaceny i tragediemi. Po poslední čtyřnásobné tragedii při sestupu z Everestu (po úspěšném výstupu alpským stylem) byla (bohužel) další himalájská expediční dobrodružství i špičkové slovenské horolezectví na delší dobu dost destabilizovány. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument o slovenskom výškovom horolezectve. Aj keď je to prezentované vo všeobecnosti, tak je jasne vidno, že je to skôr ako pocta pre Ivana Gálfyho. Čo je dobre, kedže ten človek dokázal niečo neskutočné a je veľká škoda, že sa o ňom už dnes moc nevie a mladý o ňom nevedia vôbec. Je smutné, že takýto výborný slovenský dokument je tak málo docenený. Bol som na tom v kine, kedže rád podporím slovenských tvorcov a bolo veľmi smutné, že som tam bol jediný s kamarátom a ešte jedným starším pánom. Takéto filmy majú málo pozornosti v kine a práveže na takéto filmy by mali chodiť mladý a podľa mňa by na to mali chodiť aj zo školy, aby sa o tom viac dozvedeli, kedže takéto veci sa ani NEVYUČUJÚ! Je to veľká škoda. Každopádne je to film výborný a výpovede horolezcov sú dychberúce a neuveriteľné. Taktiež aj zábery sú parádne. Odporúčam film všetkými desiatimi! ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Na dokument sem narazil díky Barnabášoj, kterýho už pár let sleduju. Dělá to dobře a vybírá si správný lidi, kteří mu převypráví skutečný příběhy. Tenhle se točí okolo jednoho chlápka, kterej dával celej svůj život dohromady výpravy do za hraničí, samosebou nejvíc do Himalaja. Trošku škoda je, že těch výprav je tolik, že se na každou osmitisícovku dotanem tak na 2 minutky, takže jednotlivý příběhy zůstanou nevyřčeny. Ale to hlavní , to tam je. No a míchání záběrrů z amaterský kamery z hor / záběry komoušské televize z propagandy, to je věc. Respekt všem, kteří se kdy odvážili do vopravdockejch hor. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Zdaleka ne tak poutavé, ucelené a inspirativní jako podobně koncipované "České himalájské dobrodružství", ale jako portrét Ivana Gálfyho solidní. Jako svědectví o slovenském dobývání (nejen) osmitisícovek by to chtělo trochu víc rozvinout. Vyprávění "pamětníků" je však chytlavé a dává cenné svědectví o tom, že mnohdy nešlo "jen" o boj s horou a fyzickými schopnostmi, ale také mezi horolezci samotnými a v neposlední řadě pochopitelně i komunistickým aparátem. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Skvelým spôsobom nakrútený dokument o prvých (česko)slovenských horolezcoch, ktorým sa darilo zdolávať himalájske osemtisícovky. Ťažko si viem predstaviť, že by to šlo nakrútiť lepšie a pútavejšie a to hovorím ako človek, ktorý sa o horolezectvo príliš nezaujíma. Zato turistiku milujem, a tak krásne zábery majestátnych hôr oceniť dokážem. Na dokreslenie celkového obrazu slúžia zaujímavé dobové dokumentárne prestrihy. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Róbert Gálfy: "Dodnes si spomínam, ako som sa zvalil do útočného stanu. A Mirek, s tým svojim kľudom, mi vyzul topánku. Typický Mirek Šmíd – „neboj sa, ja ti tie prsty rozohrejem." O chvíľu cítim spálené mäso. On mi ten prst zohrieval nad varičom až mi ho priškvaril." (Zdroj: K2 studio)
  • V roku 1965 pridelili československým horolezcom preskúmať Vachánsku oblasť – jednu z najmenej prebádaných častí Hindukúša. Čakal tu na nich rad panenských štítov nad 6000 metrov, na ktorých nestála ľudská noha. Medzi ne patril aj legendárny vrchol, ktorému mu domáci hovoria Hora kam nedoletí vták. (Zdroj: K2 studio)
  • V roku 1967 vyliezli na Tirič Mir novou cestou a boli československí horolezci druhou expedíciou, čo stála na vrchole najvyššieho štítu pohoria Hindukúša. (Zdroj: K2 studio)

Reklama

Reklama