Reklama

Reklama

Světlé místo - Luhačovice

  • Slovensko Svetlé miesto (více)

Obsahy(1)

Dokument o osobnostech politického, kulturního a společenského života na moravsko-slovenském pomezí, kde se začátkem XX. století odehrálo historické sblížení Čechů a Slováků... Luhačovice se staly prvním „Lázeňským městem“ v Rakousko – Uhersku, které byly v českých rukách a hlásily se ke slovanské kultuře. Sešlo se zde několik výrazných osobností, které spojily své schopnosti a intelekt, aby během několika sezón vybudovaly moderní lázně v slovanském duchu. Slovenské zastoupení bylo reprezentativní: správcem lázní byl Cyril Holuby, významnou roli sehrál lázeňský lékař Pavel Blaho, který byl později členem prozatímní vlády první ČSR se sídlem ve Skalici a zasloužil se o účast Slováků v novém státoprávním uspořádání. A do třetice … originální pečeť lázním daly stavby Dušana Jurkoviče, který své motivy čerpal ze slovenské lidové architektury. V jeho Slovácké boudě, která po rozpadu státu vyhořela, byla mimo jiné poprvé vyslovena myšlenka československé státnosti. Do filmu zařadil Dušan Trančík množství archivních fotografií a filmových materiálů, které v předkládaném kontextu nebyly dosud zveřejněny. Film je připomenutím stého výročí založení společného státu a čtvrtstoletí od jeho rozpadu. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Niektoré slovenské dokumenty absenciu dostatočného množstva informácií kamuflujú akousi autorskou poetičnosťou, Trančík vo svojom najnovšom diele prináša na ploche necelej hodiny toľko informácií, až sa z toho zatočí hlava a človek má chuť si film pozrieť ešte raz a robiť si poznámky. Zaujímavé staré fotografie a filmové záznamy, inscenačnosť a viacero hovoriacich hláv, ktoré vedia o čom rozprávajú a ich komentáre k veci budú zaujímať aj vás. Takto hlboko do minulosti sa slovenskí dokumentaristi príliš často nevyávajú, diváckejšie sú témy spoločensky aktuálne, osobne ma ale dlhšiu dobu tuzemský non-fiction nebavil tak ako Svetlé miesto. V podstate z akejkoľvek sekvencie venujúcej sa ľubovoľnej spomínanej osobnosti by sa dal nakrútiť v súvislosti s československou otázkou a Luhačovicami plnohodnotný dokument. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Reklama na Luhačovice. Priemerný dokument, ktorý predstaví známe budovy, ktoré navrhol Jurkovič a ktoré sú dodnes ozdobou mestečka. Dokumentom nás prevažne sprevádza príjemná etnologička, zapálená pre historické súvislosti. V závere sa dozvieme, že na miestach blízko slovenských hraníc boli vyslovené prvýkrát myšlienky o spoločnom národe. No, nostalgici, neuroňte slzu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument podrobně popisuje historii Luhačovic a povrchně postavy s ní spjaté. Poprvé jsem projížděl před mnoha lety Luhačovicemi před mnoha lety na Slavičín a zapůsobila na mě atmosféra lázní. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama