Reklama

Reklama

Příběh letiště Praha

(TV film)
Česko, 2017, 52 min

Režie:

Petr Slavík

Scénář:

Jitka Škápíková

Hrají:

Marcela Augustová (vypravěč), Marek Holý (vypravěč)

Obsahy(1)

Od travnaté louky k supermoderní letecké křižovatce. Proměny pražského letiště během osmi desítek let jeho existence v dokumentu, který je zároveň sondou do zákulisí fungování současného letištního provozu. Jako největší a nejmodernější vzdušný přístav republiky oslavoval dobový tisk v roce 1937 nově otevřené letiště v pražské Ruzyni. Tato slova zůstala pravdivá i po osmdesáti letech, letiště ale mezitím muselo projít razantní proměnou. Travnatá plocha s odbavovací halou a nezbytným zázemím označovaná jako letecké nádraží se s rozvojem letecké dopravy postupně měnila ve složitý komplex. Odmrazování letadel, údržba drah, nákladní provoz, opravy letadel... Řada činností zůstává očím běžného cestujícího skryta. Dokument nahlíží do zákulisí současného letištního provozu a zároveň ukazuje, jak rostoucí nároky letecké dopravy ovlivňovaly podobu pražského letiště během osmdesáti let jeho existence. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zrovna před měsícem jsem byl na dvouhodinové exkurzy po Letišti Praha a mohu srovnávat s dokumentem. Na exkurzy zaznělo více zajímavých detailů, příklad ukradnout zavazadlo cestujícímu zaměstnanci je na pražském letišti téměř nemožné . Personál by se musel dohodnout s uklízečkou která by zavazadlo schovala mimo kamery. Na zahraničních letištích jsou krádeže častější, protože zaměstnávají brigádníky. Dokument je pojatý široce historicky. Informace o největším letadle je aktuálně letadlo emirátské letecké společnosti. Ochrana letiště před ptáky je pojata příjemně důkladně. Nevěděl jsem, že odmrazování letadel je pro letecké společnosti tak drahé. U hasičů zaznělo vše podstatné. jedno speciální auto stojí přes dvacet milionů korun. ()

Krastom 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o letišti Václava Havla. Některé informace pro mě byly zajímavé, většinou se ale jednalo o nudná fakta. Za mě 40%. ()

Reklama

Reklama