Reklama

Reklama

Rakka

  • Kanada Rakka (více)

Obsahy(1)

Krátkometrážny film z dielne Oats Studios, vytvárajúceho experimentálne filmy, sa zameriava na dystopickú budúcnosť, v ktorej bola Zem kolonizovaná neznámou mimozemskou rasou. Zostávajúca ľudská populácia sa aj naďalej snaží udržať nažive a vzdorovať nepriateľským votrelcom. (fichilles)

Recenze (106)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Blomkamp a vetřelci po x-té a zase jinak. Podle páně Scotta je jeho vysněná verze přímé návaznosti na Camerona mrtvá, ale i víra Sigourney Weaver v jeho talent mě nutí doufat, že tohle prostě jednou, na rozdíl od Half-Life 3, opravdu klapne. Kompromis je pro Blomkampa zapovězené slovo a tak hledá skuliny v systému, jak protlačit svoje vize k širokému publiku jinak. Digitální platformy jsou mocné, a i když bych tuhle neučesanou, špinavou a technicky velmi umně maskující chabý rozpočet podívanou nejraději viděl na velkém plátně, furt budu rád za to, že to vznikne někdy, než nikdy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, slušně natočeno, akorát to nějak vyšumí do prázdna kvůli otevřenému konci, který zrovna zde být nemusel. 65% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Úvod dává naději, že tentokrát jde konečně o funkční sci-fi svět, ve kterém se ústřednímu nápadu bude dařit. Zbylé dvě části ale podle očekávání dokazují, že o postavách nebo vývoji zápletky to ani tentokrát nebude a půjde zas a znovu o pár působivých obrázků pospojovaných tak povrchně, že budu posílat Ridleymu Scottovi desítky děkovných dopisů za to, že (minimálně prozatím) zrušil plány na Aliena 5 se Sigourney Weaver. Blomkamp totiž hlavní hvězdu zoufale nevyužívá, potisící zastává mantru "špína, krev, vetřelci" a potisící selhává. Dvanáct let točí pořád to samé bez toho, že by se snažil kamkoli pohnout. Fascinující, ale mnohem víc frustrující. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Blomkamp po Districte 9 nenakrútil toto a namiesto toho sa vrhol na priemerné Elysium a príšerného Chappieho. Rakka po vizuálnej stránke neberie dych. Na to si Neil naložil na plecia až príliš veľkolepý námet, na ktorý by fakt potreboval seriózny rozpočet. Ale je dosť dobrá na to, aby ste si ju pozreli. A hrá v nej Sigourney Weaver. Kraťas Rakka je tak trocha votrelecký (a terminátorský) klon a ako celovečerák sa mohol za istých okolností rovnocenne postaviť po bok Districtu 9. Kritici by vraveli, že je to čosi podobné, ale zároveň iné a že Blomkamp sa behom dvoch filmov stal zárukou kvality a expertom na „originálne, špinavé sci-fi“. Ale chýba mu práve vyšší rozpočet, takže po výtvarnej stránke je to miestami bieda. Ďalším mínusom je krátka minutáž, vinou ktorej je predstavené univerzum nepochopiteľné, nelogické, čudné a WTF. A otvorený koniec. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Typický Blomkamp. Sled chatrne prepojených špinavých industriálnych záberov, ktorými sa režisér snaží maskovať, že nevie vytvoriť plnohodnotné postavy a už vôbec nevie rozprávať príbeh. Technicky rozhodne na úrovni a niekomu zjavne striekajúca krv a vydarené efekty stačia na dokonalé navodenie atmosféry. Mne však určite nie. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ellen Ripleyová místo Johna Connora, ještírci místo Skynetu a otazník místo konce. 22minutový de facto trailer potvrzuje, že Blomkamp ovládá technické řemeslo, ale vyprávět neumí. Jednotlivé části jsou víceméně drsnější recyklací známých prvků (a klišé) z jiných filmů, přičemž na sebe jen chabě navazují. Jako technické demo ok, jako samostatný film palec dolů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Blomkampově bezútěšnému postapu o dobyvačných agamách vládnou poutavé body-horror prvky a charakteristický dirt & dust vizuál, ale postavy a slova, co pronášejí, to nijak neformují. Ať tak, či onak, tvůrčí dovednosti s podpůrným logem Ripley jsou tímto natištěni na vizitku, kterou má gatekeeper Scott dostat u vstupu do Alien klubu. Snad to někdy vyjde.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad by vydal na kvalitní celovečerák. Zdejší provedení je bohužel spíše nepřehledné a vyšumí do prázdna. Hodnotím spíše kladně za předpokladu, že byla míra tajuplnosti záměrem. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Maličký scifi hororček z oblasti Luník 9, v ktorom opálených čorkárov nahradili nestvúri z vesmíru. Akože u mňa za ten badget palec hore ... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejnudnější Blomkampův kraťas z Oats Studios není vyloženě špatný, ale je příliš dlouhý a působí dojmem, že všechno, co vidíme, jsme viděli už jinde. Škoda je to hlavně kvůli účasti Sigourney Weaver. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Země kolonizovaná vesmírným šmejdem - nic nového pod sluncem, přesto se na to dobře dívá. Slušné efekty, pěkné nápady. Země přetvořená k obrazu jejich - otrávená atmosféra, smrtící vegetace a inteligentní ještěrky k tomu. Hory lidských lebek, nestvůrné experimenty, skrývání, boj a nevyzpytatelná budoucnost. Velké plus - S.Weaverová. Minus - otevřený konec. Opět. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tak tady byl opravdu silný mimozemský protivník, jen na tak inteligentní tvory vypadají dost jednoduše, takové přerostlé ještěrky... :D Slabší Blomkampův kraťas. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V skutku slušný krátkometrážny Sci-Fi horor, so starou známou Sigourney Weaver. Práve ona je znakom, že sa nebude jednať o nejaké študentské Bčko. A presvedčí vás o tom aj grafické stvárnenie "jašterov", ktorí vyzerajú naozaj ako skutoční. Trochu škoda slabšieho a otvoreného konca, ale ani to ma nedonútilo znížiť hodnotenie o celú jednu hviezdu. Kiež by počas celej snímky hrala nejaká postapokalyptická hudba v štýle Synthwave, či Spacewave. Čo sa týka kraťasov, nie je lepšej voľby. Ak sa vám páčilo District 9 bude sa vám páčiť aj toto. (17.6.2022) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem koukatelné, leč krátké ! :-) Jen mne mrzí, že alieni jsou pořád titíž. Buď ve filmech vypadají jak sektani z PC hry UFO - Enemy Unknown, nebo jsou to ještírci Ivo Aštara Bendy. Ti konkrétně zde - připomínají kamarádovu agamu (bez ocasu), kterou chodím po čas jeho dovolené krmit a které se teď asi začnu bát. Alespoň, že ten ,,tekoucí povrch'' byl v něčem originální. Jinak zase nic nového. Planeta zamořená, pár přeživších chystá odboj a bitky se odehrávají ve zničených městech s rozpadlými domy a ,,hnízdy'' vetřelců. V čele odboje už vyzkoušená Weaver :-). * * * ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela drsná vize postapokalyptické budoucnosti po invazi mimozemšťanů od Neilla Blomkampa. Měla by to být součást dlouhodobějšího projektu od studia Oats. S těmihle mimozemšťany není žádná sranda. Lidský odpor vede neohrožená Sigourney Weaver. Snad budou příští díly stejně dobré. "Uřízněte mu hlavu!" ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočená sci-fi jednohubka, která kdyby měla být převedena do celovečerního formátu, tak by se muselo nutně vypilovat zpracování, protože ve srovnání s Districtem 9 nebo jeho krátkometrážním předchůdcem mě Rakka zkrátka tak moc neoslovila a neuhranula. ()

Reklama

Reklama