Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (138)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Po technický stránce by bylo co vylepšovat (občas vykukující mikrofon,"vzhlednější" rozmazání obličejů nebo občas zvuk), ale tentokrát jde spíš o obsah. Scénář totiž sumarizuje Babišovy kostlivce ze skříně. Od jeho agresivního přebírání firem, přes minimální zájem o udržitelnost (pokud je něco rentabilnější hned rozprodat než dál udržovat a rozvíjet) až po tristní zaměstnanecký podmínky, nízkou kvalitu výrobků (hrozný sračky), ulhanost nebo skutečný politický úmysly. O něho samýho mu jde až na prvním místě, takže jeho hlavní motivací angažmá v politice je zachovat (nejlíp i rozšířit) stávající "penězovody" do svýho impéria a dosazenim loajálních lidí na ty správný ministerstva dopustit co nejmíň kontrol svýho nekorektního podnikání (viz zrušená kontrola z MŽP u Kmotra). Těžko říct, jak moc velkej dopad bude mít Selský rozum na potenciální voliče ANO (na ČT bude k vidění nejspíš až po volbách), ale každej ztracenej hlas pro Babiše je dobrej. Čtvrtá slabá hvězda za odvahu něco takovýho natočit (jestli pak přijde na někoho z tvůrců nějaká náhodná kontrola z libovolnýho úřadu?) a místama investigativnější přístup. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Nebudu opakovat již napsané – zcela v tomto případě souhlasím s komentářem xxmartinxx a vpodstatě i s komentářem Othello (až na to, že délka sběru materiálu pro dokument na něm dle mého soudu vidět je). Snad jen doplním, že srovnání s postupy běžnými u jiných zemědělců a detailnější záběr pod pokličku právě u nich, kde je to dostupnější, by byly bývaly výrazně obohatily natočenou látku a odhalily, jak jsou tyto a podobné podvodné praktiky i u jiných podnikatelů běžné, a v jakém měřítku – monokulturní Morava rozparcelovaná mezi velké zemědělské hráče v tomto ohledu skýtá téměř nepřeberný materiál. Velmi ale chválím za nasazení při práci, s nímž dokument vznikal, a za umění emočně námět vystylizovat (jakkoli to Stabat už bylo asi trochu moc), a podtrhnout tak skutečně fatální důležitost problému pro nás pro všechny. Rozhodně se jedná o dokument potřebný a funkční i v této podobě. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Některé postprodukční hrátky s obrazem výsledku spíš škodí, ale jinak velmi dobrý dokument o tom, jak to funguje v našem Babištánu. Základním problémem takovéhoto filmu je samozřejmě to, že prakticky žádný z volů, kteří volí ANO, film neuvidí. Takže se možnost změnit něčí názor blíží nule. A pak je tu ještě spojenectví s ČT, na jejíž „nezávislost“ bych si také nevsadil ani haléř. (Ale to už tvůrci filmu nejspíš zjistili také.) ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nejraději bych tomu dal 5, aby to vylezlo do červených, protože je na takový film líp vidět a tohle by měli zkouknout ideálně všichni lidé v této zemi. Zase tak dobrý to ale nebylo, protože tu nebyl ani náznak snahy o získání vyjádření protistrany. Každopádně trvalo asi 4, možná 5 let, než se první novináři pořádně začali zabývat tím, co to vlastně znamená, když chce Andrej Babiš řídit stát jako firmu. A to je dlouhá doba- ten fikanej ušatec mezi tím stihnul vyhrát další volby. Ta novinářská nemohoucnost je o to horší, že hlavním hybatelem je víc politik než novinář Patočka a realizace dokumentu se ujala Slovenka. “Máme plná bříška,” hlásí spokojení loajální zaměstnanci Mafry. Já jen doufám, že je z velké části krmí těmi Andrejovými dobrotami, co vozí z Polska. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Tady značně vítězí obsah nad formou. Natočený je tento dokument divně. Vtom by snad byla vážně i kdejáká reportáž Reportérů ČT nebo 168 hodin lepší. Mnohdy doplácí na chaotický střih a neuspořádanost. Ale já ho rád nadhodnotím jednou hvězdičkou kvůli sdělení a informacím, které si jinak mnoho lidí neuvědomí. Vyčítá se mu sice neobjektivita, ale ta je mi v tomto případě vážně úplně putna. Uvědomte si důvod proč vlastně vznikl a o co jeho tvůrcům šlo. Kdyby Janeček řešil objektivitu nic bysme se nedozvěděli. Nedej bůh, kdyby se ho účastnil sám Babiš. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Česká Televize (původní koproducent filmu) odmítla Selský rozum odvysílat před volbami, a dokonce se snažila potlačit jeho soukromé promítání. (KoudyTheAlko)
  • Distribuce do kin musela být finančně podpořena dobrovolníky na Startovači, protože Česká televize to odmítla. (Puppy)

Reklama

Reklama