Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (138)

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument, pokud se chcete nasrat! Funguje to dokonale! Jinak poměrně jednostranná záležitost, kterou mohli namísto dvou slušňáků, co působí, jako by právě opustili nedělní katechismus, zvládnout podstatně lépe skuteční investigativní žurnalisti, co mají koule a nebáli by se jít na dřeň a rozmáznout to hovno Hrabišovi po xichtě daleko víc. Osobně bych uvítala trochu víc odbornosti, ale chápu, že jsou mezi námi i voliči ANO s ýkvé řepky olejné a pro ty asi dobrý... Pro představu o tom maďarském, zkurveném, zlodějském, vypočítavém, vykořisťujícím, slizkém, prolhaném (zlodějském už jsem říkala?), estébáckém, bezcharakterním zmrdovi, který to ve skutečnosti ale s naší (Agro)republikou myslí samozřejmě upřímně a ochranitelsky a do politiky vlastně vůbec nechtěl, to bohatě postačuje. Doufám, že to pár jedinců se zbytky rozumu přiměje vyhodit ve slevě koupené Vodňanské kuře a skartovat volební lístek Babitchovy koblihové strany jako první. (No dobře, jako druhý, hned po tom s třešničkami...) Čtyři už jen za to, že něco takového vzniklo. Teď jen tu naši veřejnoprávní tévé přimět, aby to před volbami tak týden v kuse vysílala v prajmtajmu... ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Hlavní potíž tohoto dokumentu tkví právě v tom, že apeluje na selský rozum diváků. Na ten se totiž tak úplně spoléhat nedá, zvlášť v dnešní informačně nejisté době. Lidi totiž dnes fungují tak, že jakmile slyší na nějaké téma soustavnější kritiku, tak zpozorní. Což by bylo ještě v pořádku, jenže pak u spousty lidí následuje fáze "teď už nevnímám...ať zazní cokoli, už to neberu vážně, není to vyvážené". - Lidi tedy vyměnili selský rozum za obyčejnou podezřívavost (vůči všemu a všem). Pak je samozřejmě težké uspět u publika s takovýmto kritickým dílem... jak vysvětlit dnešnímu diváctvu, že na něčem se pozitiva prostě najít nedají? (např. na slonovi v porcelánu, na vlivu Agrofertu na český venkov...?) Pevně doufám, že se lidi od té podezřívavosti zase k selskému rozumu vrátí (a řádně o Agrofertu popřemýšlí). A to dřív, než bude pozdě. Než bude český venkov jedna nezajímavá, jednotvárná, vylidněná, mrtvá pustina. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Selský rozum na mě působil velmi amatérsky. To lecjaká reportáž o Andreji Babišovi na České televizi by tento dokument strčila do kapsy. Všichni vystupující jsou lidé, kteří Babiše nesnáší, mají k tomu své důvody, pak se ale dá pochypovat o jejich objektivitě. Navíc dokumentaristi pořádně nepředkládají jasná fakta, která jsou dnes dostupná a která dokazují jak např. A. Babiš došel k miliardovému majetku. Všechno je v rovině spekulací. Každopádně já osobně jsem rád za alespoň nějaký dokument, pokud odradí část voličů od ANO. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Matrixu AB jsem byl mírně zaražen, teď jsem ale přímo vyděšen. Za ty dva roky se situace ještě víc vyhrotila. Babiš dělá čím dál větší bordel a lidi mu to bohužel žerou. Opravdu nemám slov. Nemáme daleko k návratu do minulého režimu. Nedělám si už ani iluze, že se po volbách něco změní, lidi jsou prostě blbí... "Přísahám na život svých dětí a vnoučat, že nebudu ovlivňovat svá média." ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Kromě Jakuba Patočky a jeho spolupracovnic z Deníku Referendum film do značné míry spoléhá na svědectví někdejšího Babišova spolupracovníka Bohumila Rady, kterého Babiš připravil o firmu Agro Jevišovice. Po veřejných vystoupeních na shromáždění proti Babišovi se Babišovi právníci snaží Bohumila Radu zničit. Bohumil Rada nemůže v České republice najít žádnou právní firmu, která by byla odvážná natolik, že by dokázala hájit jeho zájmy. (KoudyTheAlko)
  • Distribuce do kin musela být finančně podpořena dobrovolníky na Startovači, protože Česká televize to odmítla. (Puppy)

Reklama

Reklama