Reklama

Reklama

Brexitannia

(festivalový název)
  • Velká Británie Brexitannia
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie / Rusko, 2017, 80 min

Obsahy(1)

První festivalový dokumentární film týkající se brexitu volí zdánlivě tu nejjednodušší metodu: ptá se obyčejných lidí, proč hlasovali, jak hlasovali, a co pro ně osobně znamená britská identita. Mnozí Britové dodnes nechápou, jak se v červnu 2016 mohlo stát, že jejich země v referendu rozhodla o vystoupení z EU a rozdělila se na dva nesmiřitelné tábory. Dokument nechává mluvit zástupce z obou táborů, lidi různého věku i vzdělání, pocházející z různých sociálních vrstev i geografických oblastí, ale do jejich výpovědí nijak nezasahuje, nechytá za slovo, neoponuje. Defilé neznámých tváří, umně snímaných černobílou kamerou, tvoří velice sugestivní mozaiku a plastický portrét důvodů a motivů jedné z nejvýraznějších událostí posledních let v mezinárodním kontextu. Jako epilog jsou pak výpovědi doplňovány pohledy několika expertů. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi obsáhlá výpověď obyvatel Británie z níž si lze udělat dobrou představu. Mají pravdu v tom, že už tam mají migrantů příliš a kdyby nevystoupili z EU , pohraniční stráž EU Frontex by jim tam z jižních moří za jejich daně odlovila mraky dalších. Z Británie mám zkušenosti z tanečních klubů, koncertů, že jakmile se setmí ,přestanou mlít stále dokola to jejich "amazing" a jsou to fašisti s celým spektrem co toto slovo znamená. Takže žádná škoda, že tento zdegenerovaný národ odešel. V závěru se jeden respondent dotkne důležitého tématu robotizace. Britové ztratí mnoho pracovních míst v situaci , kdy se k nim hrnou zahraniční pracovníci a migranti. Na druhou stranu po Brexitu může mít země problémy s nedostatkem pracovníků na sklizeň úrody. Paní v kloboučku říká, že Brexit chtěla hlavně černošská dělnická třída, která se chce cítit jako suverénní Britové a ne Evropané. Další respondentka to v závěru pěkně shrnula, že většina z toho je neviditelná a Brexit je výkřik bolesti. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Vox populi, vox Dei. Pro každého, kdo touží po vhledu do motivů britských voličů resp. voličů obecně poučná až fascinující podívaná. Australský dokumentarista Timothy George Kelly prezentuje výpovědi leave a remain voters skoro nezaujatě. Ani ty nejdětinštější úvahy nejsou zesměšněny nikým jiným, než samotnými mluvčími a manipulační práce ryze filmovými prostředky (střih, scéna, řazení názorů) není skoro znát. Zdánlivě tendenční je výběr mluvících hlav v druhé, bohužel stručnější části the Experts, ale nabízí se vysvětlení proč tomu tak je; optimisty mezi poučenými těžko hledat. Od Nohama Chomskyho neslyšíme povzbudivá slova v žádném případě a hrozivými, ale výstižnými vsuvkami prosvětlí téma Saskia Sassen a další, jejichž texty nejsou v českém jazyce bohužel k dostání. Experti dle očekávání nevynáší verdikt, nýbrž různě nyznačují, že problém leží trochu jinde, než kde jej identifikují ať tak či onak zglajchšaltovaní voliči, tedy my - my, na jejichž adresu Churchill drze poznamenal: The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter. Zatímco se mnozí zabývají kravinami, jiní získávají klid na práci, která by pro dobro 99ti procentní většiny měla zůstat nevykonána. Výsledný obrázek může navodit zádumčivost z časů, které se předbíhají a nejsou s to sebe samé uchopit, přestože se o to heroicky snaží. ()

Reklama

Reklama